maanantai 20. heinäkuuta 2015

Naistenviikon kirjana Jennifer Worthin Hakekaa kätilö!

"Vastoin odotuksiani St. Raymundin kätilöissä viettämistäni vuosista 
tuli elämäni merkittävin kokemus."
   
   
Lukuhaasteissa: Naistenviikko kirjablogeissa, Goodreads 50: 26. A memoir
   
Naistenviikko, 18.-24.7., on siitä erikoinen, että sen jokaisena päivänä vietetään naisten nimipäiviä. Viikko on myös verrattuna harvinaisen sateinen. Teema innoitti Kulttuuripohdintoja blogia pitävän Tuijatan, joka käynnisti haasteen, jossa kuluvan viikon aikana luetaan ja blogataan kirjoja, joissa naiseus tai tyttöys tulee tavalla tai toisella esille. Aloitin oman viikkoni postaamalla lauantaina Anni Mannisesta. Keskiviikkona tulee vielä postaus teoksesta, jonka päähenkilö tyttöä sukupuolensa vuoksi vähätellään toistuvasti, mutta joka ottaa tehtäväkseen todistaa epäilijöidensä ajattelumallin vääräksi.
   
Nyt kuitenkin asiaan, eli siihen teokseen, jonka halusin nostaa omalta osaltani teemaviikon keskeiseksi eli Jennifer Worthin omaelämäkertaan, Hakekaa kätilö! Kyseessä on ensimmäinen lukemani elämäkerta, ja yllätyin positiivisesti siitä, että teos olikin kirjoitettu romaanin keinoin. Henkilöt olivat jo tuttuja BBC:n saman nimisestä, vuonna 2012 alkaneesta tv-sarjasta, joka saa viidennen kautensa ensi vuonna.

Worth kertoo ajastaan Lontoon East Endissä sijainneessa nunnien pitämässä kätilöpalvelussa 1950-luvulla. Kaupunki oli tuolloin edelleen suurelta osin raunioina toisen maailmansodan jälkeen, mikä loi mielenkiintoisia, usein vaarallisiakin tilanteita. Sataman ja vilkkaasti liikennöidyn tieverkoston sokkeloissa asui ihmisiä purkutuomion saaneissa taloissa, ja koska raskauden ehkäisy yleistyi vasta 1960-luvulla, oli monissa perheissä jopa 13 lasta.

Naiset synnyttivät kotonaan, äitiensä, naapureidensa tai muiden tuntemiensa naisten avulla. Kätilöpalveluiden yleistyessä lasten ja äitien kuolleisuus laski koulutuksen ja hygieniatason parantuessa. Slummien elinolot eivät kuitenkaan aina, jos koskaan, vastanneet ihannetta.

Worth on ripotellut näkemiensä tilanteiden väleihin tietoja ajankuvasta, naisen asemasta ja lääketieteen kehityksestä, verraten niitä nykyaikaan. Vaikka tietoa henkilökohtaisten tapahtumien lisäksi tulee paljon, oli minusta erittäin kiinnostavaa lukea etenkin naisten aseman parantumisesta. 

Miksi kätilöt eivät ole yhteiskunnan sankarittaria, jollaisia heidän kuuluisi olla? Miksi kätilöillä on niin matala profiili? Kaikkien tulisi ylistää heitä taivaisiin. Mutta niin ei ole. He kantavat mittaamattoman suurta vastuuta. Heidän taitonsa ja tietonsa ovat vertaansa vailla. Mutta silti heitä pidetään itsestäänselvyyksinä - ja usein jätetään huomiotta. (s. 31)

Worth kertoo anatomisesti hyvin tarkasti erilaisista synnytyksistä ja gynekologisista tarkastuksista, joita oli suorittamassa. Nämä kuvaukset eivät paljoa jätä arvailujen varaan, joten on todettava, ettei teos sovi herkimmille lukijoille. Myös alueella suuresti vaikuttaneesta prostituutiosta kertoessaan Worth ei kaunistele näkemäänsä.
   
Vastapainona ihmisyyden raadolliselle ja rumalle puolella, Worth kuvaa myös Nonnatus Housen nunnien elämää. Sisaret Julienne, Evangeline ja Monica Joan ovat kaikki suuria ja mielenkiintoisia persoonia, jotka kukin yllättävät lukijan mitä erikoisemmilla tavoin. Kätilöharjoittelijoista kiehtovin on suurikokoinen Chummy, joka hylkäsi yläluokkaisen perheensä tullakseen lähetystyöntekijäksi. Chummyä tv-sarjassa näyttelee loistava Miranda Hart. 

Jennifer Worth, tyttönimeltään Lee, kuoli vuonna 2011.

Muistelmat ovat ilmestyneet kolmessa osassa ja aion ehdottomasti lukea kaksi seuraavaakin osaa:
  • Hakekaa kätilö! (2012) - Call the Midwife (2003)
  • Hakekaa kätilö! 2 - Kaupungin varjoissa (2014) - Shadows of the Workhouse (2005)
  • Hakekaa kätilö! 3 - Jäähyväiset nunnille (2015) - Farewell to the East End (2009)
  
Hakekaa kätilö sopii kauniisti Kirjakaapin kummituksen kirjankansibingossa kohtaan VALOKUVA. Bingoon voi osallistua 15.5.-15.8.
  
   
Arvosana:

Takakannesta:
On puoli kolme aamuyöllä! Vääntäydyn puoliunessa virka-asuuni. Miksi minä ikinä ryhdyin tähän? Minun on täytynyt olla hullu! Kadunko valintaani? En koskaan enkä milloinkaan.

Jennifer Worth kertoo hauskasti ja liikuttavasti ajastaan kätilönä ja aluesairaanhoitajana nunnien äitiyshuollossa 1950-luvun Lontoon East Endissä. Cable Streetin ilotalot, Krayn gangsteriveljekset ja pommien tuhoamilla alueilla notkuvat tenunlipittäjät ovat osa maailmaa, johon 22-vuotias nuori nainen astuu. Lapsia syntyy slummioloissa, mutta aurinko paistaa myös köyhille.

Värikkääseen tositarinaan pohjautuva BBC:n menestyssarja alkaa YLE TV1:ssä helmikuussa 2013.

Samantyylisiä kirjoja: James Herriot: Kaikenkarvaiset ystäväni
     
Suomentanut: Eija Tervonen, 415 sivua, Otava 2012
    
Alkuperäinen nimi: Call the Midwife - A True Story of the East End in the 1950's (2002)
   
Naisen asema ja synnyttämisen historia ovat herättäneet ajatuksia mm. täällä: Helsingin SanomatKirsin kirjanurkka, Lukujonossa, Kirjojen keskellä, Kirjasähkökäyrä

8 kommenttia:

  1. Tämä oli todella kiva kirja ja minua odottaa kaksi seuraavaa kirjaa lukupinossa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun pitää katsoa jos kirjastoni on hankkinut näitä enemmänkin. Olisi kivaa lukea jatko-osat vielä kun ensimmäisen teoksen asiat ovat tuoreessa muistissa. En malta odottaa seuraavaa kautta.

      Poista
  2. Minä olen lukenut nämä kaikki kolme ja katsonut myös tv-sarjan. Tv-sarja on hienosti lavastettu ja puvustettu ja tuo 1950-luvun East Endin hyvin lähelle katsojaa. Jennifer Worthin tapa kirjoittaa suoraan ja kaunistelematta on sekin mielestäni loistava, sillä se tekee romaanista dokumentaarisemman ja aidomman. Tuo ensimmäinen osa on parempi kuin toinen, mutta kolmas yltää taas ykkösosan tasolle. Mielipiteeni johtunee siitä, että toisessa osassa on enemmän hoitajan työtä ja vähemmän kätilön työtä, josta minä olen kiinnostunut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tv-sarjassa, niin kuin aina BBC:n tuotannossa, on todella panostettu uskottavuuden luo iseen. Miljöö, puvustus ja näyttelijä valinnat ovat uskomattoman hyviä. Sisar Monica Joan esimerkiksi ihan nappi valinta. Kirjassa saa paljon taustaa hahmoille, joista tv-versiossa ei kerrota niin paljon. Worthin kertojaääni teoksessa on ihastuttava.

      Poista
  3. Nämä ovat todella hyvin kirjoitettuja ja mielenkiintoisia kirjoja! Harmittaa, kun multa jäi näkemättä viimeinen (viimeisin?) kausi tv-sarjasta, joka sekin oli loistavasti toteutettu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen nähnyt vain kolme kautta. Pitäisi katsoa vanhoja uudelleen. Äitini itse asiassa kertoi tästä sarjasta, kun olin käymässä kotona pari vuotta sitten kesällä. En ollut kuullut siitä aikaisemmin. Näin tuolloin ensimmäisen kauden viimeisen jakson ja ihastuin näkemääni. Palattuani opiskelu paikkakunnalle, hankin koko kauden katsottavaksi.

      Poista
  4. Kiitos monipuolisesta postauksesta! Kätilöä seurasin tv-sarjana, kirja näemmä on henkilöitä syventävä ja kerronnaltaan tarkkaa. Hyvää faktafiktiota :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi hauskasta tempauksesta! Etenkin nunnista tuli paljon uutta tietoa kirjallisessa versiossa. Ihana sana tuo faktafiktio! ♡

      Poista