sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Viiden kirjan haaste

Harry Potter Book Night 4.2. Oulunkylän kirjastossa
Sain Kirjaneidolta muutama päivä sitten viiden kirjan haasteen. Tämähän pyöri jokunen aika sitten Facebookissa, ennen kuin siellä haaste osui kohdalleni (kiitos MarikaOksan). Mutta koska kyseessä on niin mukava haaste, ajattelin tehdä tästä vielä blogiin oman, pysyvämmän ja helpommin uudelleen löydettävän version.
   
   
1. Kirja, jota luen parhaillaan
 
Tällä hetkellä on useampikin kirja kesken: Jeanne DuPraun YA-dystopiasarjan toinen osa, The People of Sparks, Jeff VanderMeerin erikoisen Eteläraja-trilogian päätösosa Hyväksyntä sekä J.K. Rowlingin teinivelhosta kertovan sarjan suosikkini, eli neljäs osa Harry Potter ja liekehtivä pikari
   
    
2. Kirja, josta pidin lapsena
 
Yksi lapsuuden suursuosikeista Merja Jalon Nummelan ponitallilaisten lisäksi oli Pikku Pegasos runokirja. Lempirunojani oli mm. Ilpo Tiihosen Hiihtojuustoa syönyt lehmä tuli hiukan levottomaksi. Olen kirjoittanut teoksesta täälläkin.
    
Voi piimä ja pötsi ja pöläys,
sattuipa melkoinen möläys:
minä olin lehmänä viitisen vuotta
ja nyt olen aivan muu.
hulluna ammun syyttä ja suotta
kun olen aivan muu!
Voi tisseli tis ja lehmän lanta,
järki on jäässä kuin Vilusen Manta
ja minä olen päästäni muuuu!
    
    
3. Kirja, joka jäi kesken
   
Nykyään jää harvoin kesken kirjoja, sillä valikoin luettavani tarkkaan, tai luen ne loppuun hammasta purren, vaikka viisaampi luovuttaisi. Pakkoluettavat ovat kylläkin yleensä olleet johonkin kurssikokonaisuuteen kuuluvia. Yksi keskenjääneistä on Viivi Hyvösen Apina ja Uusikuu, joka oli Euroopan road tripilläni lukukirjana kesällä 2011. Luin sitä noin puolet Prahassa, mutta loppumatkan aikana en sitten jaksanutkaan tarttua teokseen. Kirjan hahmot ja film noir-tyyppinen maailma olivat kuitenkin mielenkiintoisia ja tarkoitus olisi lukea se loppuunkin joskus. 
   
   
4. Kirja, joka teki vaikutuksen
   
Näitähän on monia, esimerkiksi viime vuonna luin monta erinomaista teosta. Hienoimmat lukukokemukset kulkevat pitkään mukana ja niitä muistelee lämmöllä. Sille listalle on liitettävissä ainakin nämä teokset: Ann Aguirre: Enclave, Anne Frank: Nuoren tytön päiväkirja, Audrey Magee: Sopimus ja Jennifer Worth: Hakekaa kätilö. Erikoisesti kaikista näistä teoksista löytyy vahvoja naiskohtaloita ja sota-teemoja.
   
   
5. Kirja, johon palaan uudelleen
   
Harvoja kirjoja luen uudelleen, aikaa kun ei ole edes siihen, että ehtisin lukea kaikki mielenkiintoiset edes kertaalleen. Joitakin yläasteella ja lukiossa luettuja on tullut viime vuosina luettua uudelleenkin. Esimerkiksi Harry Pottereita (kolmatta ja neljättä) luin uudelleen useaankin otteeseen, joskus jopa heti kun sain kirjan loppuun aloitin sen uudelleen. Potteria olen muistellut täällä jo vuonna 2011 - ja nythän on tosiaan käynnissä myös niiden uusintaluku. Yksi teos, johon mielellään tarttuu uudelleen, on Jonna Ruuskan runokokoelma Kuovin huuto. Teoksessa on runoja eri vuodenajoille, eli siitä on helppoa lukea kuhunkin ajankohtaan sopivat runot. Erittäin vaikuttava esikoiskokoelma, jonka kansikuva on myös kirjailijan käsialaa.

2 kommenttia:

  1. Voi miten hauska runo. Minun piti heti kirjoittaa se muistikirjaan, siis runo ja tietysti voisin lainata tuon kirjan kirjastosta ja hauskuuttaa lapsia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo runo varmaan vetosi minuun, sillä vartuin maitotilalla. Runokokoelmassa on vaikka mitä muitakin ihania runoja, jotka tekivät vaikutuksen. Yhtenä mainittakoon Surullinen siili.

      Poista