Sivut

sunnuntai 15. huhtikuuta 2012

Scifi-haaste | H. G. Wells: Maailmojen sota

"Me olemme muurahasia."
         
   
Scifi-haaste: 4. Scifi klassikko, julkaistu ennen vuotta 1950 
  
Vaikein kategoria scifi-haasteessa. En osannut etukäteen valita klassikkoa, vaan päätin sitten mennä kylmiltäni kirjastoon ja katsoa mitä siellä olisi tarjolla. Samoin kuin Luettujen maailmojen Katalla, minunkin klassikoksi päätyi H. G. Wellsin Maailmojen sota, joka oli hyllyssä. Olen lukenut Wellsiltä aiemmin Aikakoneen ja osasin arvata millaista tekstiä olisi vastassa. Wellsillä on vähäeleinen kirjoitustyyli, joka jättää kertojan identifioimatta. Kaiken lisäksi vanha suomennos antaa oman pikantin makunsa tekstiin.
  
Sain kirjan viimein luettua, vaikka välillä tekikin mieli luovuttaa (viimeksi tällainen tunne tullut toisen klassikkoteoksen, J.R.R. Tolkienin sormus-saagan kanssa). Kieli oli paikoin jopa hupaisan vanhanaikaista ja toiset ilmaisut yllättivät "ajattomuudellaan". Suosittelen rauhallisten kirjojen ja klassikoiden ystäville. Wells viljelee myös mielellään paikannimiä ja Lontoon ympäristöä tuntemattomalla useamman rivin mittaiset listaukset eivät sano mitään lokaatiosta, joten karttakirjan/Google Mapsin käyttö on sallittua.
   
Kirja siis kertoo maailmalopusta: kuinka marssilaiset tulevat Maahan ja ryhtyvät toteuttamaan omaa versiotaan terraformaatiosta. Ihmisten käy siinä sivussa vähän huonosti, kuten Wells vertaa osuvastui: "kuin ihmiset ja muurahaiset sotisivat  keskenään", sillä erotuksella, että nyt ihmisen asema on olla muurahainen. Tarina etenee pääosin ensimäisessä persoonassa. Päähenkilö mies kertoo tapahtumien etenemistä oman näkökulmansa mukaan, eikä siten tietoa muusta maailmasta saada, poikkeuksena päähenkilön veljen kokemuksen kirjan keskivaiheila. Kirja on jaettu kahteen osaa, Marssilaisten tuloon ja Maahan marssilaisten vallassa. Kirja oli hyvin mielenkiintoinen kokemus vuoden 2005 leffan nähneenä.
    
   
 Arvosana:
         
Takakannesta:
Marsilaiset ovat hyökänneet! Niiden alukset syöksevät ilmaan polttosäteitä ja tappavaa, mustaa kaasua. Hirviömäiset olennot ja hurjat taistelukoneet saavat ihmiset silmittömän pakokauhun valtaan. Miten käy planeetta Maan?
 
H. G. Wellsin Maailmojen sota vuodelta 1898 kuuluu tieteiskirjallisuuden merkittävimpiin klassikoihin. Se käsittelee Maahan tunkeutuvia marsilaisia tavalla, joka on jättänyt lähtemättömän jälkensä science fictionin kuvastoon.
 
H. G. Wells (1866–1946) oli opettaja, toimittaja, sosiologi ja historioitsija sekä tuottelias kirjailija, joka kirjoitti niin romaaneja, novelleja kuin tieteellisiäkin teoksia. Hänen tunnetuimpia romaanejaan Maailmojen sodan lisäksi ovat Aikakone ja Näkymätön mies.
                 
Suomentanut: Matti Kannosto, 223 sivua, Tammi 2005. Alkuteos ilmestynyt 1898, ensimmäinen suomenkielinen painos 1979.
  
Alkuperäinen nimi: The War of the Worlds
                            
Kirjasta muualla: Risingshadow, Wikipedia, Luettuja maailmoja, Kirjaretket, Kirjojen maailma, 365 kulttuuritekoa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti