Sivut

lauantai 31. elokuuta 2013

Katja Jalkanen & Hanna Pudas: Rivien välissä - Kirjablogikirja

"Varmaa on, että kaikkien kirjojensa keskellä ja jokaisen rivin välissä 
kirjablogaajat ovat kirjojen ja kirjallisuuden asialla."
 
  
Varasin tämän kirjastosta heti kun huomasin, että tämä ilmestyi hankintalistaan. Olinkin neljäntenä varausjonossa. Vei kuitenkin oman aikansa ennen kuin oli minun vuoroni noutaa kirja. Tämä pieni kirjanen kun sisältää niin paljon asiaa, että edelliset lukijat olivat ilmeisesti uppoutuneet sen rivien väliin perusteellisesti. Kenties koko kuukaudeksi, jonka tätä lainattua ihanuutta saa pitää itsellään. Minulta kirja jatkaa matkaansa seuraavan varauksen tehneen luokse. Nokian slogania mukaellen: "Books. Connecting people." Mikä ihana ajatus!
   
Paljoa en lähde kirjan sisältöjä avaamaan, mutta joitakin päätemoja voisin esitellä. Kirjassa käydään läpi blogistanian lyhyttä historiaa ja lukupiirien siirtymistä live-tapaamisista verkkoon sekä pohditaan mitä tulevaisuudessa voisi olla luvassa.  Aineistoa on kerätty kirjablogaajilta kyselylomakkeen avulla, johon mm. itsekin vastasin sekä poimimalla lainauksia useista eri blogeista ja kirjallisuuteen liittyviltä sivustoilta.
  
Jo parin vuoden blogaamisen aikana on suuri osa kirjan esittelemistä tempauksista, säännöistä ja muista kirjablogaamiseen saumattomasti yhteenkuuluvista asioista tullut tuttuja - mutta vasta aloittavalle tai blogin perustamista harkitsevalle tämä on suorastaan kultaisen käytöksen opaskirja. Voi kun olisin voinut lukea tämän ennen kuin aloitin oman blogaajan "urani", paljon piti oppia kantapään kautta. Toisaalta kokemukset blogin pitämisessä ja sen kehittämisessä ovat opettaneet paljon.
  
Jalkanen ja Pudas käsittelevät kirjassa paljon kevään aikana käynnissä ollutta kirjallisuuskeskustelua kirjablogaajien ja kriitikoiden yhtäläisyyksistä ja eroista. Toukokuussa ilmestynyt teos onkin hyvin aikansa tasalla ja se on ispiroinut jo mm. kirjablogistanian yhteiseen lukumaratoniin. Vaikka osa faktoista varmaan muuttuu ja vanhenee nopeasti, uskon että vielä vuosienkin päästä tämä elegantisti pinkki tietolipas tulee olemaan paitsi historiikki tämän hetken ilmiöistä, myös opastava ystävä niille monille uusille kirjallisuudesta nauttiville, jotka tahtovat jakaa kokemuksiaan muille kaltaisilleen.
  
Kirjablogikirja on ensimmäinen tietokirja, jonka olen blogissani esitellyt. Olisikin kiinnostavaa jatkaa tästä eteenpäin laajemminkin tietokirjapuolelle. Mutta harvaa tietoteosta voi kuvailla sanoilla herkullinen, paljastava ja ennen kaikkea yhteinen. Tämä on kirjablogaajilta toisille kirjablogaajille ja muille asiasta kiinnostuneille.
 
Kiitos Katja ja Hanna!
168 sivua, Avain 2013
 
   
Katja Jalkasen blogi: Lumiomena
Hanna Pudaksen blogi: Kirjainten virrassa

6 kommenttia:

  1. Saattoikohan meillä jopa olla sama kirja? Tosin... en usko. Lainasin sen Oulun kirjastosta mutta pääsin palauttamaan vasta eilen. Ellet eilen jo saanut sitä ja lukenut kamalaa vauhtia. Ainakin silloin, kun itse kirjan varasin, sitä oli tarjolla vain yksi kappale.

    Mutta hyvä kirja oli! Olisipa minullakin ollut tämä silloin kun kirjablogimaailmaan astuin.

    VastaaPoista
  2. Tästä taitaa olla Oulun seudulla parikin kappaletta, ehkä 3-4. Minulla kirja ehti olla lainassa aika kauan (kun tuli lukublokki), että tuskin sama kappale sentään. :) Oli kyllä järisyttävää lukea oma nimimerkki, blogin nimi ja linkki kirjasta. :)

    Luin muuten jälkeenpäin omia vastauksiani ja vertailin kirjaan poimittuihin otteisiin ja totesin, että olisinhan minä voinut laajemminkin kirjoittaa. Yleensä olen runsassanainen, mutta jotenkin kai menin jäihin tuossa kyselylomakkeessa...

    On kyllä ihastuttavaa olla osa tätä kirjablogistaniaa. ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okei, ehkä niitä kirjoja on hankittu lisää sen jälkeen kun varasin :D

      Yksi kirjan heikommista puolista oli se, ettei kaikkiin kommentteihin oltu lisätty nimimerkkejä. Olikohan se joku anonyymi-suoja vai sitten joku "moka"?

      Poista
    2. Niitä oli aluksi yksi jossain pohjoisessa osassa yhdistynyttä Oulua, mutta niitä tuli sitten lisää, en tiesä auttoiko, kun tein hankintapyynnön kirjastolle. :)

      Minä käsitin niin, että ne joissa oli nimimerkki, oli poimittu blogeista, ja muut lainaukset kyselyyn vastanneilta anonyymisti. (Tosin kirjailijablogaaja kommentit olivat kaikki nimellä).

      Minulla eniten silmään osuivat ne pari kirjoitusvirhettä tai hassusti rakennettua lausetta - mutta niitä nyt jää aina kirjoihin. Etenkin kun tätäkin kirjoitettiin aivan painoon menoon asti. Keväällä kun oli kaikkea aktiivista kirjallisuuskeskustelua.

      Poista
    3. Joo, kyselyn kautta annetut vastaukset bloggaajilta tulivat nimettöminä mutta lainaukset blogeista nimillä, eli niissä oli ihan linja.

      Poista
    4. Vahvistelen asiaa Retalle: kyselyvastaukset ovat anonyymeja, mutta blogeista lainatuissa näkyy kirjoittaja, koska blogitekstit ovat julkisia. Tämä oli siis tietoinen valinta.

      Poista