"Minä pidän Elviksestä sen takia, että hänen kanssaan voi leikkiä. Kaikkien kanssa
ei voi leikkiä. Jotkut minun luokkani tytöt väittävät, että leikkiminen on lapsellista.
Mutta mehän olemme lapsia!"
Jokin aika sitten sähköpostiini kolahti viesti kirjailija Maria Kuutilta. Hän kysyi, kiinnostaisiko minua lukea hänen 7+ ikäsuosituksella merkittyjä lastenkirjojaan. Teosten juoni muistutti mielestäni Timo Parvelan Ella-kirjoja, joita olen muutama vuosi sitten lukenut siskontytölle iltasaduksi. Kuutti kertoi teoksissaan olevan myös tasoja, jotka on suunnattu ensisijaisesti aikuisille. Kuten jo teosten kansikuvituskin kertoo, huumoria löytyy - niin karkailevien tissien kuin yöllisen suklaavarkaan muodossa. Meinasi lukiessa mennä riisipiirakan muru väärään reikään, kun nauroin etenkin mummon puuhille! Hänestä tuli usein mieleen oma äitini, ovathan he samaa sukupolvea.
Anna ja Elvis sarjan ensimmäinen osa
voitti Kariston Perhe on paras -kirjoituskilpailun. Sarjan päähenkilö on Anna ja tarina kerrotaan hänen näkökulmastaan. Ensimmäisessä osassa Anna on seitsemän. Hänen perheeseensä kuuluu isän ja äidin lisäksi 12-vuotias isoveli, Ilari ja pikkuveli, Veikko-vauva. Ja mummo, joka myös tuntuu asuvan saman katon alla. Perheen oli tarkoituksena mennä pääsiäislomalla Italiaan, mutta äiti oli käyttänyt säästötilin rahoja sisustusostoksiin ja isä nettipokeriin.
Ilari huudahti:
- Teidän rahankäytössä ei ole mitään järkeä! Jos säästötililtä ottaa vähän väliä rahaa, se ei enää ole säästötili. (s. 7)
Koska rahaa ei juurikaan ole jäljellä, lähtee perhe mummon ehdotuksesta Imatran kylpylään. Kaikki ei kuitenkaan suju kommelluksitta. Mummon laukku jää matkasta ja kylpylästä vuokrattu uima-asun yläosa on niin niukka, että mummon tissit karkaavat koko ajan. Kun muu perhee rentoutuu, äiti vaikuttaa Veikko-vauvan hoitamisen takia väsyneemmältä kuin ennen lomaa - eihän hän jaksanut laittaa papiljotteja kuin puoleen päätä ja meikitkin leviävät saaden äidin näyttämään pandalta. Annalle loma on kuitenkin paras koskaan, sillä hän tapaa uuden ystävän, Elviksen.
Tytöllä oli mukanaan vihko ja hän meni heti nurkkaan piirtelemään. Katsoin hetken muka televisiota mutta oikeasti katsoin tyttöä. Hänellä oli nipin napin korvat peittävä pörröinen hiusmalli ja pyöreät silmälasit, jotka pukivat hyvin hänen pyöreitä kasvojaan. Tyttö näytti siltä, että hänestä voisi tulla ystäväni, menin ja kysyin:
- Ollaanko kavereita?
Tyttö nyökkäsi hätääntyneenä. Kerroin olevani Anna. Tytön nimi oli ilmeisesti Elvi, ellen kuullut väärin. Tästä tulisi kiva loma. (s. 34)
Toisessa osassa eletään samaa vuotta kuin ensimmäisessä osassa, nyt tosin kesälomaa. Isä on voittanut nettipokerissa sen verran rahaa, että voi viedä äidin ja Veikko-vauvan viikoksi Italiaan. Ilarin ja Annan täytyy tyytyä lomaan mummolassa. Onneksi Anna keksii pyytää Elviksen mukaan, niin aika ei pääse käymään tylsäksi. Touhukaksikko ehtii näyttelemän Kulkurin valssia, juomaan näkymättömyysjuomaa ja vakoilemaan Ilaria tämän tavatessa salaa tyttöystäväänsä Iinaa.
Mummo on ajan hermolla ja käyttää Facebookia sekä ottaa selfieitä. Ajankuva näkyy myös teoksen musiikkiviittauksissa, Lady Gaga, Robin ja Sini Sabotage ovat päässet mukaan. Teosten hauskuus ei ole pelkkää vessahuumoria ja väärinkäsityksille nauramisen lisäksi teoksissa käsitellään myös vakavampiakin teemoja, esimerkiksi sitä, onko valehteleminen oikein. Tilannekomedia toimii niin kohderyhmäänsä (n. 7-10-vuotiaille) kuin myös aikuisillekin lukijoille - varttuneempi lukija tosin tässä tapauksessa lienee useimmiten lapselle ääneen lukeva vanhempi, kerho- tai kirjaston satutunnin täti.
Kuutti viljelee molemmissa teoksissa runsaasti kirjallisuusviittauksia. Anna on ahkera lukija ja saakin kahdeksanvuotislahjakseen lahjakortin kirjakauppaan. Mainitut teokset ovatkin suurimmalta osin samankaltaisia huumoriltaan ja kohderyhmältään kuin Annan ja Elviksen ystävyydestä kertova sarja. Toisaalta ne sitovat Kuutin teokset osaksi suomalaista lastenkirjallisuuden kaanonia, toisaalta toivoisiin niiden lisäävän lasten lukemisharrastuneisuutta. Jospa joku tarttuisi vinkkauksiin! Listaan voisi lisätä vielä Sinikka ja Tiina Nopolan Risto Räppääjät.
Nämä teokset mainittiin:
- Maikki Harjanne: Vanttu-kirjat
- Anders Jacobsson & Soren Olsson: Lasse ekaluokkalainen
- Tuula Kallioniemi: Konsta, eka A
- Astrid Lindgren: Vaahteramäen Eemeli
- Timo Parvela: Ella-kirjat
- Dav Pilkey: Kapteeni Kalsari-kirjat
- Teija Rekola & Mervi Lindman: Eetu ja nokkelat neropatit
- Veera Salmi: Puluboi-kirjat
Aikuisille:
- Nora Roberts: Ovi sydämeen
Takakannesta:
Valoittava Anna ja Elvis -sarja alkaa!
Annan perheen Italian-loma menee sattuneista syistä mönkään, ja he suuntaavat sen sijaan kylpylään. Kyllä sielläkin näkemistä riittää, jos on vilkas mielikuvitus ja mummo, joka järjestää ihan uusia elämyksiä koko perheelle. Ja löytääpä Anna myös uuden ystävän, Elviksen, joka ei olekaan mikään tavallinen tapaus.
Perhe on paras -kirjoituskilpailun voittanut tarina on täynnä perhe-elämän riemua ja räiskyvää huumoria pienen lukijan makuun.
---
Äiti ja isä pääsevät vihdoin kauan odotetulle Italian-lomalleen, ja Annan ja Ilarin on mentävä siksi aikaa mummon hoiviin. Onneksi Elvis tulee Annan seuraksi - mutta mummo taitaa silti pitää huolen ohjelmasta. Viikon aikana ehditään lavatansseihin, huutokauppaan ja metsäretkelle, ja lopulta selviää sekin, miksi mummolla on niin valtava kokoelma vessapaperirullan hylsyjä...
Annan ja Elviksen lämminhenkiset seikkailut jatkuvat! Lastenromaanisarjan ensimmäinen osa Anna ja Elvins kylpylässä voitti Perhe on paras - kirjoituskilpailun vuonna 2014.
Kirjoja myydään ainakin Adlibriksessä, katso kirjakohtaiset linkit alla:
Kuvitus: Katri Kirkkopelto, Elviksen piirrokset: Ilmari Kettunen