Sivut

sunnuntai 10. tammikuuta 2016

Kirjallinen vuoteni 2015

Yksi vuosi on taas kulunut. Kirjojen lisäksi etenkin loppuvuosi meni lankatöiden parissa, sillä sain todella monta pipotilausta. Etenkin Minions-hahmot olivat todella suosittuja, yhteensä pipoja tuli tehtyä parisenkymmentä. Viimeiset pipot lähtivät tilaajilleen vähän ennen jouluaattoa.

Alkanut vuosi tulee olemaan täynnä kaikenlaisia ihania tapahtumia, joista osa on jo tiedossa: tulevat hääni, täytän 30 vuotta ja blogillekin ikää tulee jo viisi vuotta. Kevään aikana olisi tarkoitus valmistun yliopistosta ja muuttaa jossain vaiheessa vuotta mieheni kanssa Helsinkiin. 

Olen luvannut itselleni kesällä 2008, kun kuulin saaneeni opiskelupaikan Oulusta, että saan jatkaa fantasiaromaanini käsikirjoituksen työstämistä kunhan valmistun. Aika hyvä porkkana gradun kirjoittamiseen, vaikka itse sanonkin. Vuoteen mahtuu myös ainakin yksi vetämäni lukuhaaste, nimittäin Roald Dahlin syntymästä tulee kuluneeksi 100 vuotta.

Mutta nyt kerrataan vielä mitä kaikkea vuosi 2015 on pitänyt sisällään. Vuosi 2015 oli Kirjan vuosi. Laila Hirvisaaren ideoiman vuoden mittaisen tempauksen tarkoituksena oli kirjallisuuden arvostuksen nostaminen, etenkin lasten ja nuorten - tulevaisuuden aikuislukijoiden - parissa. Tapahtumaa tukemaan lähti myös presidentti Sauli niinistö. Itsekin otin haasteen vastaan ja luin lasten kuvakirjoja ja -romaaneja jo valmiiksi laajan lukupalettini lisäksi. Nuortenkirjojahan blogissani on ollut alusta asti esillä runsaasti, nykyään jopa kahdella kielellä.

Pelkkinä numeroina tarkasteltuna vuoden luetut näyttävät tältä:

Tammikuu: 7 kirjaa, 2179 sivua
Helmikuu: 9 kirjaa, 2308 sivua
Maaliskuu: 14 kirjaa, 2116 sivua
Huhtikuu: 23 kirjaa, 2608 sivua
Toukokuu: 11 kirjaa, 2843 sivua
Kesäkuu: 5 kirjaa, 1409 sivua
Heinäkuu: 6 kirjaa, 1691 sivua
Elokuu: 7 kirjaa, 1870 sivua
Syyskuu: 3 kirjaa, 404 sivua
Lokakuu: 20 kirjaa, 2296 sivua
Marraskuu: 14 kirjaa, 2042 sivua
Joulukuu: 11 kirjaa, 2003 sivua

Yhteensä vuoden aikana luin siis 129 kirjaa, 23 697 sivua. Eniten kirjoja luin huhtikuussa, eniten sivuja kertyi puolestaan toukokuussa. Keskimääräisesti luin 10 kirjaa, 1975 sivua kuukaudessa. 

Joulukuun kirjat:


Vuoden parhaat lukukokemukset TOP 10:

  1. Ann Aguirre: Enclave
  2. Andy Weir: Yksin Marsissa
  3. Claudia Gray: A Thousand Pieces of You
  4. Jaakko Markus Seppälä: Lemen
  5. Jennifer Worth: Hakekaa kätilö!
  6. L.M. Montgomery: Pieni runotyttö
  7. Harper Lee: Kuin surmaisi satakielen
  8. Alan Bradley: Piiraan maku makea
  9. Anthony Doerr: Kaikki se valo jota enmme näe
  10. Audrey Magee: Sopimus
  
Lukutilastoja: 
  
Kirjailijoista oli 83 naisia ja 42 miehiä, kolme teosta oli mies/naiskaksikon kirjoittamia. Suomeksi kirjoitettuja teoksia oli 53 ja käännettyjä 69. Englanniksi luin 11 kirjaa. Vaikka pyrinkin kirjoittamaan lähes kaikista lukemistani, mahtuu joukkoon teoksia, joista ei vain pysty blogiin kirjoittamaan. Monet kuvakirjat, sarjakuvat, huumoriteokset ja muutamat runokokoelmat ovat esimerkkejä tällaisista teoksista. Bloggaamattomia kertyi tänä vuonna 30.

Nuorten kirjoja luin 23, aikuisille suunnattuja 25 (joista moni kyllä sopii nuoremmillekin lukijoille, samoin kuin nuortenkirjoilla on annettavaa aikuisillekin). Lastenkirjoja (niin kuvakirjoja kuin romaaneja) tuli luettua tänä vuonna paljon, huikeat 60 teosta, sillä kirjoitin Lastenkirjalauantai-juttusarjaa, sekä useita koostepostauksia lastenkitjoista: Minä lukijanaKirjalitta ja joulukirjoista kalenteriluukussa
  
Sarjakuvaa ja mangaa luin 10 teosta, runokokoelmia 5, elämäkertoja mukaan mahtui puolestaan kaksi. Tietokirjoja, näytelmiä ja novellikokoelmia tuli luettua vain yhdet kutakin, vaikka lukupinossa jälkimmäisiä odotti enemmänkin.

Mistä minulle:

  • Arvostelukappaleena: 26 (+3 vuonna 2014 ilmestynyttä)
  • Kirjastosta: 72
  • Omasta hyllystä: 13
  • Lahjana saatuja: 5 
  • Lainattuja: 1
  
Alapuolella olevassa taulukossa olevat julkaisuvuodet ovat alkuperäisen painoksen ilmestymisen mukaisia. Suomeksi julkaistuista teoksista 19 ja käännöksistä 14 ilmestyi vuoden 2015 aikana - ei ollut yllätys, että uutuuskirjoja tuli luettua eniten.. Vanhin lukemani kirja oli Lewis Carrollin Alice Peilintakamaassa (1871).


8 kommenttia:

  1. Hienot tilastot! Top 10 listastasi bongasin joitain omiakin lemppareitani kuten Kuin surmaisi satakielen, Piiraan maku makea ja Kaikki se valo jota emme näe.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hämmästyin, kun listasin Top kuymppiäni, kuinka paljon historiallisia romaaneja mukaan oli päässyt. Moni hyvä kirja jäi vielä kärjen ulkopuolelle, sillä viime vuonna luin todella tasokkaita teoksia.

      Poista
  2. Vau. Sinä olet ollut ehtivä. Oikein hyvää vuotta 2016 :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laskeskelin jossain vaiheessa, että jos vähennän kuvakirjat ja runot pois niin olen lukenut varsinaisia romaaneja yhtä paljon kuin aiempinakin vuosina, siis siinä 50 kirjan paikkeilla. Odotan tämän vuoden kirjasatoa mielenkiinnolla, sillä jo kevään kirjoissa on muutama todella kiehtova teos. Päälimmäisenä mielessäni on Mintie Dasin Storm Sister -sarjan aloittava Kuohuva maailma.

      Poista
  3. Sinulla onkin kaikkea mukavaa luvassa tälle vuodelle. :) Ihanaa, että Pieni runotyttö on top-listallasi. Se on minun suosikkini nuoruuden ajoilta, ja onneksi kirjasarjan tenho ei ole kadonnut uusintaluvun myötä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tälle vuodelle on tosiaankin kaikkea jännää luvassa. Nimenikin tulee päivittymään ja se lienee yksi suurimpia elämän muutoksia koskaan. Huh! Onneksi kirjojen parista (niin romaanien kuin värityskirjojen) parista löytää mielenrauhaa hetkinä, kun alkaa tuntua liian kuohuttavalle. :)

      Pieni runotyttö kosketti syvältä. Luin sen ensimmäisen kerran vasta nyt aikuisena. Tällä hetkellä luen Anna-sarjan ensimmäistä osaa ja vaikka paljon samaa Annasta löydän (löysin vertaiseni kilpailijan puhemäärissä), olen enemmän Emilia. L.M. Montgomeryn on täytynyt olla HSP (Higly Sensitive Person), sillä sen verran voimakkaasti hänen hahmonsa kokevat mm. luonnon kauneuden ja tunteiden kirjon. Samaistun hänen kuvauksiinsa vahvasti.

      Poista
  4. Paljon olet ehtinyt lukea! Pieni Runotyttö on ihana teos! Itse luin viime vuonna paljon Montgomerya uudelleen ja nautin joka hetkestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja paljon jäi lukupinoon odottamaan kevättä. :) Harmi vain, kun en ehtinyt lukea paria kirjaa Blogistanian kirjapalkintoja ajatellen, joita ajattelin. No, voihan niistä nauttia äänestyksen jälkeenkin. Tänä vuonna on tarkoitus lukea hieman maltillisemmin.

      Itse löysin Montgomeryn vasta viime vuonna ja tarkoituksenani on lukea runotytön jatko-osatkin. Nyt luettavanani on Anna-sarjan ensimmäinen osa. Olisi jossain vaiheessa luettava Alcottin Pikku naisten kolmas ja neljäs osa, kun löytyvät hyllystäkin.

      Poista