Sivut

lauantai 7. toukokuuta 2016

Lastenkirjalauantai: Ella Brigatti: Sängynaluskansa Meksikossa

"Ilo pitkästä ilosta!"
   
  
Arvostelukappale
Helmet -lukuhaaste 18. Lastenkirja
  
21.3.2015 ilmestyi ensimmäinen Lastenkirjalauantai-tunnisteen alle merkitty postaus blogissani. Tuossa postauksessa esittelin Ella Brigattin Sängynaluskansa-sarjan kaksi ensimmäistä osaa. Suuri kiitos postaussarjan syntymisestä kuuluukin kirjailijalle, joka kysyi tuolloin halukkuuttani lukea hänen lastenkirjojaan. ja mielellänihän minä tutustuin sängyn alla eläviin vihreisiin ja söpöihin vilkkuihin. 
  
Sängynaluskansan ensimmäinen painos on vuodelta 1999 ja Kulttuurikioski julkaisi sen uudella kannella vuonna 2014. Viime vuonna sarja sai jatko-osan, Sängynaluskansa - Karnevaalit. Ilahduin saadessani kirjailijalta vähän aikaa sitten viestin, että sarjan kolmas osa Sängynaluskansa Meksikossa ilmestyy 26.4. Pääsin siis lukemaan kolmannen vilkuista kertovan kirjan ihan tuoreeltaan. 
  
    
Sängynaluskansa Meksikossa nousi suosikikseni koko sarjasta. Tässä on vahvaa värien käyttöä ja liikettä, kuten aikaisemmissakin osissa, mutta sen lisäksi sain ihastella kauniita Väli-Amerikan eläimiä (kilpikonnia, merihevosia, tukaaneja, jaguaareja...) ja maya-kulttuurin esittelyä pyramidista löytyvien hieroglyfien muodossa. 
  
Vilkut joutuvat elämänsä seikkailuun rotan selässä. On vuosi 1492 ja Kolumbus on purjehtimassa Intiaan. Tosin, kuten tiedämme, hän löysikin Amerikan. Vilkut joutuvat salamatkustajiksi yhteen hänen laivoistaan, kunnes se haaksirikkoutuu Haitin rannikolla ja vilkut päätyvät veteen. Siellä he tapaavat ystävällisen kilpikonnan, joka vie heidät Meksikoon. Vilkut tapaavat meksikolaisia sukulaisiaan ja saavat tietää sukunsa pitkistä juurista. 
  
- Menneisyydessämme on suuri aukko, sillä kukaan ei tiedä, mistä me aikoinaan tulimme, Virtanen totesi. - Nyt on selvää, että historiamme kätkeytyy tänne tutkimattomaan viidakkoon.
  
Brigatti heittelee tekstin sekaan melko vaikeitakin käsitteitä, jotka saattavat osalle tarinan kuuntelijoista olla liian vaikeita, mutta myös herättää joidenkin lasten kiinnostuksen tutkia näitä asioita ja ilmiöitä lisää. Puhutaan mm. geeneistä, biologisesta luokittelusta, huonon ruokavalion tiputtamista hampaista ja kolibrin päässä olevasta magneettisesta mineraalisirusta. 
  
Naurahdin ääneen, kun mayojen johtaja astuu esiin. Hänen nimensä on nimittäin mayakuningatar Vilkkumaa. (Taitelija-kaimaa kiitettiin lopussa nimen lainaamisesta.) Kaikkien vilkkujen nimi alkaa V-kirjaimella, ja vilkujen moninaiseen joukkoon kuuluvat niin ylivilkku Virtanen, professori Viksu, ionitieteilijä Vaarenhait, ylikeittiömestari Vuoka, kuoronjohtaja Viisu, ballerina Vieno ja maalarimestari Vihne.
  
  
Sängynaluskansan faneja varmaan kiinnostaa, että sarja tulee jatkumaan ainakin kahden teoksen verran. Toisessa ollaan Kiinan muurilla ja toisessa kokkaillaan (Sängynaluskansa Ruokakirja). 
  
http://sangynaluskansa.fi/
http://sangynaluskansa.blogspot.fi/
Sängynaluskansa Facebookissa
  
Takakannesta: 
Sängynaluskansa Meksokossa on kirjasarjan kolmas osa. Vilkut joutuvat Kolumbuksen mukana Väli-Amerikkaan ja Meksikoon. Viidakosta vilkut löytävät ikivanhan temppelipyramidin ja pikkuriikkisen mayakansan, ja nämä auttavat vilkkuja opalaamaan kotiin.
     
40 sivua, Kulttuurikioski osk 2016
   
Teksti ja kuvitus: Ella Brigatti
     
Sarjassa ilmestyneet:

2 kommenttia:

  1. Upeita kuvia! Näissä kuvissa on paljon sitä vaihtelua, jota jäin kaipaamaan sarjan ensimmäisen kirjan sinällään hienoihin kuviin. Nuo termit vaikuttavat tosiaan aika vaikeilta, mutta jos tarina tempaa pieneb lukijan/ kuuntelijan mukaansa, ei sekään varmasti haittaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimenomaan! Vaikka pidin aiempienkin kirjojen kuvituksesta, on se tässä vieläkin kauniimpi ja värikkäämpi.

      Minä oli lapsena todella utelias ja luin paljon lapsille suunnattuja tietokirjoja aiheesta kuin aiheesta (mm. linnut, avaruus, kivet, muumiot, aseet, pyramidit...) eli omalla kohdallani tällaiset erikoiset sanat olisivat varmasti toimineet kimmokkeena selvittämään lisää.

      Ja niinhän se on myös lastenleffoissa, että niihin tehdään tasoja myös aikuiselle. Pieni ei välttämättä huomaa ihmetellä ollenkaan erikoisia sanoja tai käsitteitä, etenkään jos huomio kiinnittyy kivoihin kuviin, monipuolisiin hahmoihin tai koukuttavaan tarinaan.

      Poista