Sivut

lauantai 9. heinäkuuta 2016

Kesälukumaraton (päättynyt)

   
Blogistanian periteeksi muodostunut kesälukumaraton on taas täällä. Ja kaikkea muuta -blogin Minna emännöi tämän vuoden maratonia ja mukaan on ilmoittautui yli 80 bloggaajaa. Pääsin suunnittelemaan lukumaratonin logon, johon halusin vangita eteeristä kesätunnelmaa.

Maraton on minulle laskentatavasta riippuen joko kuudes tai kahdeksas (ensimmäinen maratonini oli itsenäinen). Kävin läpi lukumaraton tägini ja huomasin, että vuonna 2014 en osallistunut yhteenkään lukumaratoniin, muutoin noin kahteen vuodessa. Jokaisella maratonilla menestys ei ole ollut huima, mutta aina jonkin verran on tullut luettua. 
  
Tässä minun maratonpinoni:
  • Alan Bennett: Epätavallinen lukija (s. 115)
  • CLAMP: Magic Knight Rayearth - Taikasoturit 1 (s. 196)
  • Henrik Ibsen: Nukkekoti (s. 123)
  • Tove Jansson: Taikurin hattu (s. 140)
  • Veronica Roth: Neljä (s. 202)
  • Veera Salmi: Mauri ja vähä-älypuhelin (s. 93)
   
  
Maraton alkaa: 9.7. 19:oo
Maraton päättyy: 10.7. 19:00
Sivuja luettu yhteensä: 434

Klo 19:oo Maraton alkaa. Ensimmäisenä pinosta valikoitui pitkään lukulistalla keikkunut Alan Bennettin Epätavallinen lukija
  
Alan Bennettin satiirinen Epätavallinen lukija alkoi vahvasti. Englannin kuningatar päätyy vahingossa kirjastoautoon ja kohtaa siellä punatukkaisen keittiöpojan. Kaksikko seikkailee kirjallisuuden parissa klassikoista nykykirjallisuuteen pitkin teosta. 
  
Puolen välin jälkeen tarina kuitenkin menettää suuntansa ja yritykset kuningattaren lukemishalujen sammuttamiseksi eivät viihdytä, vaan ovat lähinnä surullisia tai jopa vihastuttavia. Loppuun kirjoitettu koukkukaan ei sen jälkeen uppoa kovin tehokkaasti. 
  
Parasta antia teoksessa onkin kuningataren ahmintavaihe ja kuinka hän kuvailee kirjoja ja kirjallisuutta. Moni teoksen lukija varmasti löytääkin samaistumispintaa kuningattaren kirjoittamista pitkistä lukulistoista ja muistikirjaan tallentamista kauniista lauseista.

Sivuja luettu: 115
  
Klo o:3o Toisena maratonpinosta nousi hetken pohdinnan jälkeen Henrik Ibsenin klassikkonäytelmä Nukkekoti, johon joskus vuosi pari sitten olin jo tarttumassa, mutta tulevaa Naistenviikon bloggausta varten oli tilanne nyt mitä loistavin sen lukemiselle.

Klo 4:45 Käytiin miehen kanssa yölenkillä, nyt nukkumaan. Huomenna jatkuu Ibsen sivulta 57.

Klo 12:oo Maraton jatkuu taas.

Klo 16:oo Nukkekoti luettu, ruokatauko.
    
Nukkekoti ei paljoa aukiselittämistä tarvitse. Kyseessä on siis Nora ja Torvald Helmerin parisuhdekriisi. Nora on lapsenomainen ja elämänkouluja käymätön nainen - tai sellaisena Torvald haluaa hänet nähdä ja säilyttää. 
  
On joulu ja kolmen päivän aikana Noran menneisyydessään tekemät valinnat nousevat yllättäen päivänvaloon. Torvaldista paljastuu Noralle aivan uusia puolia, jotka eivät tätä miellytä. Torvald rakastaa kaikkea kaunista ja pitää Noraa nukkevaimonaan, vedellen näkymättömistä naruista tämän jokaisen liikkeen. Kun Nora viimein katkaisee narut ja päättää liikkua oma-aloitteisesti, Torvaldin luoma pilvilinna romahtaa. 
  
Ymmärrän näytelmän luettuani hyvin sen 1800-luvun lopulla synnyttämää vilkasta keskustelua, sillä Nora antoi varmasti ajateltavaa monille naisille, jotka olivat miestensä vallan tukahduttamia. Olen iloinen, että viimein luin tämän.

Sivuja luettu: 238
  
Klo 16:3o Seuraavana (ja viimeisenä) luen CLAMPin Magic Knight Rayeathin, joka sopii myös  Twitterin #sarjakuvasunnuntai-tägiin.
    
Magic Knight Rayearth - Taikasoturit 1 oli nostalginen matka nuoruuteeni. Katsoin nimittäin mangasta tehtyä animesarjaa tv:stä yläasteella, samohin aikoihin kuin Sailor Moonia. Olin unohtanut juonen lähes kokonaan, mutta se teki lukemisesta hauskempaa, kun ei tiennyt mitä tulee tapahtumaan.

Piirrostyyli toi mieleen suosikki mangakani Arina Tanemuran. Yllätyin kuullessani, että CLAMP on itseasiassa nimimerkki, jonka taakse piiloutuu neljän hengen piirtäjäporukka, joka on luonut monia sarjoja MKR:n lisäksi.
 
Magic Knight Rayearth sopinee parhaiten vähemmän mangaa lukeneille, sillä se on hyvin perinteistä fantasia-tyttömangaa, vaikka välillä se tiedostaa jopa itse kliseisyytensä ja ottaa siihen humoristisesti kantaa. Loppujen lopuksi tämä oli oikein mainio maratonin päättävä teos siis.
  
Sivuja luettu yhteensä: 434
 
Yhteenvetoa: Kirjavalinnat olivat tällä kertaa erittäin osuneita. Vaikka en ehtinytkään lukemaan enempää teoksia lukupinostani, olen hyvin tyytyväinen luettujen kolmen kirjan laatuun. Teokset olivat keskenään hyvin erilaisia, Epätavallinen lukija synnytti yhteenkuuluvuuden tunnetta lukijoiden yhteisöä kohtaan, Nukkekoti herätti paljon ajatuksia naisen aseman muutoksista historian aikana ja Taikasoturit nostivat pintaan vanhoja muistoja. Iloisilla mielin jään siis odottamaan seuraavaa lukumaratonia. 

10 kommenttia:

  1. Lukuintoa! Olet valinnut mukavasti pituudeltaan lukemista rytmittäviä teoksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin! :) Ajattelin tällä kertaa ottaa lyhyempiä, monentyyppisiä teoksia, jos innostuisin lukemaan useammankin.

      Poista
  2. Lukuiloa! Olet valinnut kyllä hyviä kirjoja maratonia varten, useampi minulle tuttu kirja pinostasi löytyy! Itse luin Epätavallisen lukijan jonkin maratonin aikana, ja ihastuin siihen kovasti. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin sinulle, Krista! ♥ Epätavallinen lukija on ollut ihana, oodi kirjoille, kirjailijoille ja tietenkin lukemiselle.

      Poista
  3. Tsemppiä maratonille! Mukavan oloinen pino, monenlaista löytyy. Taikurin hattu on hieno, olen tainnut sen itsekin lukea blogiaikana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lukuenergiaa sinullekin! Valitsin teokset kotoa jo valmiiksi löytyvästä lainauspinosta. Tässä on menossa kirjaa monenlaiseen haasteeseen, TBR-listan lyhennystä ja yleistä kevennystä. :) Taikurin hattu on ollut lapsuudesta saakka yksi suosikkejani Muumilaakson tarinat -tv-sarjasta.

      Poista
  4. Lukuiloa! Taikurin hattu on ihana. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, ja tsemppiä sinullekin! Täytyy toivoa, että ehdin huomenna lukea muumeilua. :)

      Poista
  5. Hieno lukusaldo sanoisin silti:) Nyt tuli vähän ikävä muumeja. Pitänee joskus aloittaa niiden uudelleenluku.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla vasta menossa muumien ensimmäinen lukukerta. Lukenut olen 2013 alkaen ja tässä järjestyksessä Muumilaakson marraskuu, Vaarallinen juhannus, Taikatalvi, Muumipeikko ja pyrstötähti ja Muumit ja suuri tuhotulva. Ei siis ihan kronologisesti mene tämä. :D

      Poista