Kirjabloggaajat, kirjavloggaajat ja kirjagrammaajat (myöhemmin osallistujat) äänestävät vuoden 2020 parhaista kirjoista neljässä eri kategoriassa. Kategoriat ovat:
Blogistanian Finlandia
Blogistanian Globalia
Blogistanian Kuopus
Blogistanian Tieto
Äänestykseen osallistuvat julkaisevat antamansa äänet käyttämällään alustalla lauantaina 13.2.2021 klo 10.00, tarkemmat äänestysohjeet löytyvät kategoriakuvauksista. Tulokset julkaistaan ääntenlaskijablogeissa sunnuntaina 14.2.2021 klo 10.00.
Blogistanian Finlandia 2020
Blogistanian Finlandia 2020 -palkinto nostaa esille kirjabloggaajien arvostamia kotimaisia kirjoja. Äänestys koskee vuonna 2020 Suomessa julkaistua suomen-, ruotsin- ja saamenkielistä kaunokirjallisuutta. Ehdolle saa asettaa romaaneja, novellikokoelmia ja runokokoelmia sekä sarjakuvia. Blogistanian Finlandia -äänestys järjestetään kymmenettä kertaa. Finlandian ääntenlaskusta on vastuussa Kirsin Book Club -blogi.
Aiemmin palkitut:
2019 - Pajtim Statovci: Bolla (Otava)
2018 - Olli Jalonen: Taivaanpallo (Otava)
2017 - Rosa Liksom: Everstinna (Like)
2016 - Minna Rytisalo: Lempi (Gummerus)
2015 - Laura Lindstedt: Oneiron (Teos)
2014 - Anni Kytömäki: Kultarinta (Gummerus)
2013 - Pauliina Rauhala: Taivaslaulu (Gummerus)
2012 - Aki Ollikainen: Nälkävuosi (Siltala)
2011 - Katja Kettu: Kätilö (WSOY)
Blogistanian Globalia 2020
Blogistanian Globalia 2020 -palkinto nostaa esille bloggaajien arvostamia käännöskirjoja. Äänestys koskee vuonna 2020 Suomessa julkaistua, suomeksi, ruotsiksi tai saameksi käännettyä, alun perin ulkomailla ilmestynyttä kaunokirjallisuutta. Ehdolle saa asettaa romaaneja, novellikokoelmia, runokokoelmia ja sarjakuvia. Blogistanian Globalia -äänestys järjestetään kymmenettä kertaa. Globalian äänenlaskusta on vastuussa Kirjamies -blogi.
Aiemmin palkitut:
2019 - Margaret Atwood: Testamentit (Otava, suom. Hilkka Pekkanen)
2018 - Elizabeth Strout: Nimeni on Lucy Barton (Tammi, suom. Kristiina Rikman)
2017 - Hanya Yanagihara: Pieni elämä (Tammi, suom. Arto Schroderus)
2016 - Sadie Jones: Kotiinpaluu (Otava, suom. Marianna Kurtto)
2015 - John Williams: Stoner (Bazar, suom. Ilkka Rekiaro)
2014 - Kate Atkinson: Elämä elämältä (Schildts & Söderströms, suom. Kaisa Kattelus)
2013 - Haruki Murakami: 1Q84 (Tammi, suom. Aleksi Milonoff)
2012 - Gaute Heivoll: Etten palaisi tuhkaksi (WSOY, suom. Päivi Kivelä)
2011 - Sarah Waters: Vieras kartanossa (Tammi, suom. Helene Bützow)
Blogistanian Kuopus 2020
Blogistanian Kuopus 2020 -palkinto nostaa esille bloggaajien arvostamia lasten- ja nuortenkirjoja. Äänestys koskee vuonna 2020 Suomessa julkaistua suomen-, ruotsin- ja saamenkielistä sekä näille kielille käännettyä lasten- ja nuortenkirjallisuutta. Ehdolle voi asettaa kustantajien lasten-, nuorten- ja YA- eli young adult -kirjoiksi määrittelemiä teoksia: romaaneja, novellikokoelmia, runokokoelmia ja sarjakuvia. Myös lasten tietokirjoista äänestetään tässä kategoriassa. Blogistanian Kuopus -äänestys järjestetään yhdeksättä kertaa. Kuopuksen äänenlaskusta on vastuussa Yöpöydän kirjat -blogi.
Aiemmin palkitut:
2019 - Marisha Rasi-Koskinen: Auringon pimeä puoli (WSOY)
2018 - Magdalena Hai: Kolmas sisar (Otava) ja Maria Turtschaninoff: Maresin voima (Tammi, suom. Marja Kyrö)
2017 - Angie Thomas: Viha jonka kylvät (Otava, suom. Kaijamari Sivill)
2016 - Siri Kolu: Kesän jälkeen kaikki on toisin (Otava)
2015 - Siiri Enoranta: Surunhauras, lasinterävä (WSOY)
2014 - Jenna Kostet: Lautturi (Robustos)
2013 - Aino ja Ville Tietäväinen: Vain pahaa unta (WSOY)
2012 - Annukka Salama: Käärmeenlumooja (WSOY)
Blogistanian Tieto 2020
Blogistanian Tieto 2020 -palkinto nostaa esille kirjabloggaajien arvostamia tietokirjoja. Äänestys koskee kotimaisia vuonna 2020 julkaistuja tietokirjoja sekä vuonna 2020 suomeksi, ruotsiksi tai saameksi käännettyä tietokirjallisuutta. Ehdolle saa asettaa tietokirjallisuuden lisäksi myös esseekirjallisuutta, elämäkertoja, asiaproosaa, pamfletteja ja erilaisia oppaita. Lasten- ja nuortentietokirjoista äänestetään Blogistanian Kuopus -kategoriassa. Blogistanian Tieto -äänestys järjestetään kahdeksatta kertaa. Tiedon ääntenlaskusta on vastuussa Todella vaiheessa -blogi.
Aiemmin palkitut:
2019 - Matilda Gustavsson: Yhdeksästoista jäsen (Otava, suom. Elina Lustig)
2018 - Mia Kankimäki: Naiset joita ajattelen öisin (Otava)
2017 - Koko Hubara: Ruskeat tytöt – tunne-esseitä (Like)
2016 - Mari Manninen: Yhden lapsen kansa - Kiinan salavauvat, pikkukeisarit ja hylätyt tyttäret (Atena)
2015 - Bea Uusma: Naparetki – Minun rakkaustarinani (Like, suom. Petri Stenman)
2014 - Minna Maijala: Herkkä, hellä, hehkuvainen – Minna Canth (Otava)
2013 - Tuula Karjalainen: Tove Jansson – Tee työtä ja rakasta (Tammi)
Äänestysohjeet
Äänestyksen edellytys on, että osallistuja on lukenut äänestämänsä teokset ja kirjoittanut niistä arvion blogissaan, Instagram-tilillään tai kuvannut niistä videon kanavallaan. Osallistuja voi äänestää yhdessä tai useammassa kategoriassa. Jokaisessa kategoriassa voi äänestää kolmea eri kirjaa siten, että paras kirja saa kolme (3) pistettä, toiseksi paras kirja kaksi (2) pistettä ja kolmanneksi paras kirja yhden (1) pisteen. Ääntenlaskennan vuoksi on tärkeää, että pisteet merkitään teoskohtaisesti. Pelkkä listaus yhdestä kolmeen ei riitä, koska listan paremmuusjärjestyksen voi tulkita olevan nouseva tai laskeva.
Mikäli osallistuja haluaa asettaa ehdolle vain kaksi kirjaa, menee pisteytys seuraavasti: parempi kirja saa kolme (3) pistettä, seuraava kirja kaksi (2) pistettä. Jos osallistuja asettaa ehdolle vain yhden kirjan, saa se kolme (3) pistettä.
Osallistuja julkaisee blogissaan, Instagram-tilillään tai kanavallaan 13.2.2021 klo 10.00 Suomen aikaa (GMT +2) postauksen, jossa on listattu äänestetyt kirjat ja niiden saamat pistemäärät. Blogeissa ja videoalustoilla osallistuvien on linkattava pisteitä saavat kirjat niistä aiemmin julkaistuihin postauksiin. Instagramissa osallistujat tägäävät äänestyksessä mukana olevien kirjojen ennen äänestyspäivää julkaistut arvostelupostaukset aihetunnisteella #blogistanianäänestys2020. Samaan äänestysjulkaisuun voi koostaa kaikissa kategorioissa annetut pisteet tai kunkin kategorian pisteistä voi julkaista erilliset juttunsa. Tärkeintä on, että kaikki annetut pisteet julkaistaan 13.2.2021 klo 10.00.
Osallistujat linkittävät pisteet sisältävät postaukset tai -videot kunkin äänestettävän kategorian ääntenlaskijablogin ääntenkeräyspostauksen kommenttikenttään. Keräyspostaukset julkaistaan jo viikkoa ennen itse äänestystä (6.2.2021). Halutessaan osallistuja voi ajastaa juttunsa julkaisun. Etukäteen ajastetusta äänestyspostauksesta tai -videosta voi ilmoittaa ääntenlaskijablogin keräyspostauksen kommenttikentässä etukäteen. Ajastaminen riippuu käytetyn julkaisualustan asetuksista. Jos käyttämäsi alusta ei mahdollista ajastetun postauksen linkin kopioimista ja jakamista, voit ilmoittautua mukaan linkkaamalla blogisi tai vlogisi pääsivun tai Instagram-profiilisi. Myöhästyneitä pisteitä ei huomioida eikä pisteitä saa julkaista etukäteen.
Äänestyksen voittaja
Äänestyksen voittaja on teos, joka saa eniten pisteitä. Mikäli kaksi tai useampi kirja on kärjessä samoilla pisteillä, ratkaistaan voittaja vertaamalla kirjojen saamia sijoituksia. Tasatilanteessa voittaa siis kirja, jolla on eniten kolmen pisteen sijoituksia. Tarvittaessa verrataan myös kahden pisteen sijoituksia. Jos voittaja ei tälläkään keinolla ratkea, palkinto jaetaan saman pistemäärän saaneiden kesken.
Järjestelyt
Blogistanian kirjallisuuspalkintoja organisoivat kotimaiset kirjabloggaajat. Äänestys on epäkaupallinen ja järjestetään vapaaehtoisvoimin. Kirjallisuuspalkinnon voittajille myönnetään tunnustuksena kunniakirja.
Palkinnon järjestely- ja tiedotustoiminnasta tai ensi vuoden ääntenlaskuvastuusta kiinnostuneet voivat ilmaista osallistumishalukkuutensa lähettämällä viestin Facebookin Kotimaiset kirjablogit -ryhmän postilaatikkoon. Ääntenlaskijoiden tulee nykymuotoisten järjestelyjen vuoksi olla bloggaajia, mutta tiedottamiseen ja muuhun toimintaan otetaan mielellään mukaan kaikki halukkaat käytetystä alustasta riippumatta.