keskiviikko 1. heinäkuuta 2020

Pride-lukuhaasteen kooste

     
Pride-kuukausi oli tänä vuonna varsin poikkeuksellinen, kiitos Covid-19. Niinpä Pride-lukuhaaste oli sitäkin tärkeämpi, sillä kulkueet ja muut tapahtumat siirtyivät syksyyn. Otin haasteen tiimoilta yhteyttä Oulun, Kuopion ja Helsingin kirjastoihin ja olin yllättynyt, kuinka lämpimästi haaste otettiin niissäkin vastaan. Kallion kirjastoon tehtiin Top 20 sateenkaarikirjavinkeistäni näyttely, Oulun kirjastoissa oli (tai ainakin lähikirjastosta bongasin) sateenkaarevia kirjoja esillä hyllynpäädyssä ja Kuopion kirjaston kanssa olen syksyllä tekemässä Zoomissa sateenkaarikirjavinkkausta, mistä myöhemmin lisää. 
  
   
Oma lukusaldoni jäi laihanlaiseksi, sillä kesäkuussa olen kerännyt paljon univelkaa huonosti nukuttujen öiden takia (kiitos helteiden, mutta samaan aikaan luhtitalo, jossa asun on ollut maalattavana ja siitä aiheutuvat ääni- ja hajuhaitat ovat häirinneet etenkin aamuisin). Onnistuin kuitenkin lukemaan kolme teosta. 
     
   
Mitä sinä luin pride-lukuhaasteeseen? Kommentoi alle, niin kerään luetut vinkkilistaksi ensi vuotta varten.
 • Camilla Gunnarsson: När mammorna blev kära | Klassikkojen lumoissa
 • Jenny Jägerfeld: Brorsan är kung | Klassikkojen lumoissa
 • Amy Lowell: Sanojesi vaalea hunaja | Klassikkojen lumoissa
 • Riina Mattila: Järistyksiä | Kirjoja ja kikatuksia
 • Johanna Pohtinen: Tavalliset pervot | Klassikkojen lumoissa
 • Emma Puikkonen: Lupaus | Kirjan jos toisenkin
 • Kalervo Pulkkinen (toim.): Tom of Finland: Välähdyksiä nimimerkin takaa | Klassikkojen lumoissa
 • Terhi Rannela: Amsterdam, Anne F. & minä | Kirjoja ja kikatuksia
 • Janne Saarakkala: Sen pituinen se | Kirjan jos toisenkin
 • Mariko Tamaki & Rosemary Valero-O'Connel: Laura Dean Keeps Breaking Up with Me | Oksan hyllyltä
 • Tiina Tuppurainen: Kuvittelen sinut vierelleni | Kirjan jos toisenkin
 • David Walliams: Poika ja mekko | Klassikkojen lumoissa 

10 kommenttia:

 1. Kiitos taas haasteesta! Jään innolla odottamaan seuraavaa. Tänä vuonna elämä ja aikataulut ovat aika tuulisia ja kävikin sitten niin, että luin kyllä suunnittelemani kuusi kirjaa, mutta kirjoitin vain yhdestä blogiin. Onneksi voin esitellä nämä kirjat ihan yhtä hyvin myöhemminkin!

  Tässä lista luetuista, ensimmäisenä ainoa arvosteltu:
  Johanna Pohtinen - Tavalliset pervot (https://bit.ly/3gmWhs5),
  David Walliams - Poika ja mekko,
  Amy Lowell - Sanojesi vaalea hunaja,
  Kalervo Pulkkinen (toim.) - Tom of Finland: Välähdyksiä nimimerkin takaa, Camilla Gunnarsson - När mammorna blev kära,
  Jenny Jägerfeld - Brorsan är kung.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että osallistuit haasteeseen tälläkin kertaa! ♥ Odotan jo mielenkiinnolla ensi vuoden haastekierrosta, tätä haastetta kun on niin mukavaa vetää lämpimän vastaanoton takia, mutta myös koska aihe on tärkeä ja olen kiinnostunut, kuinka kirjallisuudessa esitetään sateenkaarevaa representaatiota ja kuinka se muuttuu vuosien varrella. Ja aion todellakin lukea LGBTIQA+ kirjallisuutta haasteiden välissäkin.

   Lukemistasi ainoastaan Poika ja mekko on minulle tuttu. Onkin mahtavaa, että haasteeseen osallistuvat laajentavat tietämystä sateenkaarevasta kirjallisuudesta.

   Poista
 2. Luin tähän vain yhden YA-sarjakuvaromaanin, mutta se oli kyllä todella hyvä! Laura Dean Keeps Breaking Up with Me on taitavasti piirretty ja ajatuksia herättävä kirja: http://oksanhyllylta.blogspot.com/2020/06/laura-dean-keeps-breaking-up-with-me.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksikin luettu kirja on riittävä tähän haasteeseen. :) Minulla on tuo sarjis varausjonossa kirjastossa, en ehtinyt haastekuukauden aikana saamaan sitä, mutta onneksi on myös se kesän ajan oleva sarjakuvahaastekin niin laitan siihen sitten.

   Poista
 3. En tehnyt erikseen koontia, mutta luin kolme kirjaa ja bloggasin kaikista :)

  Tiina Tuppurainen: Kuvittelen sinut vierelleni
  https://kirjanjostoisenkin.blogspot.com/2020/06/tiina-tuppurainen-kuvittelen-sinut.html

  Janne Saarakkala: Sen pituinen se
  https://kirjanjostoisenkin.blogspot.com/2020/06/janne-saarakkala-sen-pituinen-se.html

  Nuo ovat kevään uutuuksia joista ei vielä blogijuttuja juuri löytynyt, joten näkynevät enemmän tulevina vuosina.

  Kolmas jonka laskin mukaan haasteeseen oli Emma Puikkosen Lupaus, siinä päähenkilön veli oli homo ja hänen ja miesystävänsä rakkautta käsiteltiin siinä kyllä.

  https://kirjanjostoisenkin.blogspot.com/2020/06/emma-puikkonen-lupaus.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, kun olit mukana haasteessa! En ole itse näistä lukenut mitään, mutta kiinnostuin etenkin tuosta Tuppuraisen kirjasta, kun luin siitä blogistasi. Instagramin puolella näkynyt kantta kiitettavasti, mutta tosiaan, blogeissa ei ole vielä tullut kauhean usein vastaan, enkä kauheasti tiennyt sisällöstä aikaisemmin.

   Poista
 4. Ihanaa, että on ihmisiä, jotka jaksavat vieläkin emännöidä haasteita. Kiitos! Itse menin vinkkien ja kiinnostusta herättävien teoksien perässä. En ole edes tajunnut, kuinka paljon sateenkaarikirjallisuutta tuolla oikeasti on!
  http://kirjojajakikatuksia.blogspot.com/

  Riina Mattila - Järistyksiä
  Terhi Rannela - Amsterdam, Anne F. & minä
  Itselleni uusia teoksia, vaikka monet nämä ovatkin jo varmaan lukeneet. Pride-lukuhaasteeseen siis luin nämä kaksi teosta, joista löytyy blogin puolelta tekstiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että olit mukana haasteessa! ♥ Kirjabloggaajayhteisössä ihan parasta ovat nämä haasteet ja minun lempprihaasteita on tämä Pride, vaikka omasta haasteesta onkin kyse. Sateenkaarikirjallisuutta, etenkin kotimaista on yllättävän paljon. Tämän sain huomata, kun kokosin Twitterin kirjaihmisten vinkkejä.

   Olen lukenut kummatkin noista. Järistyksien kaltaisia kirjoja ei vielä paljoa ole, eli niitä kaipailisin lisää, vaikka tilanne parantuukin joka vuosi. Rannelan sarjan parissa pitäisikin jatkaa jossain vaiheessa.

   Poista
 5. Sain vasta nyt kirjoitettua koosteen Pride-lukuhaasteen aikana lukemistani kirjoista. Tässä linkki koontipostaukseen, johon olen kyllä ottanut mukaan myös haasteen jälkeen lukemiani kirjoja. https://todellavaiheessa.blogspot.com/2020/07/pride-lukuhaasteen-koonti-loyda-uusia.html
  Täältä voit tarkistaa tarkemmin, mitä luin haasteen aikana: http://todellavaiheessa.blogspot.com/p/lukuhaasteet-2013.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos linkeistä! Ja tämä haastehan on sillä tavalla vapaa, että sateenaarevan kirjallisuuden lukemisen ei tulisikaan rajoittua vain yhdelle kuukaudelle. ♥

   Poista