maanantai 18. toukokuuta 2020

Pride-lukuhaaste 1.-30.6.2020

   
Vaikka kesän Pride-kulkueet ovatkin vallitsevan maailmantilanteen takia peruttu tai siirretty syksyyn, on kesäkuu silti Pride-kuukausi ja sitä voi viettää esimerkiksi lukemalla teemaan sopivaa kirjallisuutta. Nyt kun kirjastotkin ovat taas auki vähintäänkin varausten noutamiseksi, ei tarvitse turvautua vain oman hyllyn kirjoihin tai e- ja äänikirjapalveluihin.
   
Haasteen tarkoituksena on nostaa esille sateenkaarevuutta kirjallisuudessa. Haasteeseen saa lukea mitä vain, lasten kuvakirjoja, nuorten romaaneja, viihdettä, dekkareita, historiaa, tietoa... Yhden tai useamman kirjan, kunhan teoksessa on LGBTIQ+ hahmoja, kuvitteellisia tai todellisia. 
  
Kirjojen lisäksi teeman kaikenlainen muukin käsittely on erittäin suotavaa. Olisi kiinnostavaa kuulla esimerkiksi sateenkaarevista elokuvista ja sarjoista: mitkä ovat parhaat, mitä löytyy juuri nyt Netflixistä jne. 
  
Haasteeseen voi osallistua kuka vain, ainoana vaatimuksena on ehdoton ei vihapuheelle. Kommentoi siis alle, jos olet kiinnostunut osallistumaan! Lukuvinkkejä löytyy esimerkiksi aikaisempien vuosien haastekoosteista 2019, 2018 ja 2017 sekä aihetunnisteen sateenkaarikirja takaa. 
  
  

41 kommenttia:

 1. Mukana ollaan, tavalla tai toisella! Aivan mahtava haaste <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa! ♥ Tämä on yksi suosikkinihaasteeni, vaikka itse vedänkin.

   Poista
 2. Olen ehdottomasti mukana! :)

  VastaaPoista
 3. Osallistun! Yritän aina löytää sateenkaarikirjoja. Nyt on sattunut vähässä ajassa monta, joisa en tiennyt etukäteen olevan moista teemaa. Osassa aivan vain sivujuonteena. Ja juuri sitäkin tarvitaan!
  Täältä saan varmaan uusia ideoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistavaa! ♥ Uusien lukuvinkkien kerääminen on aina ihanaa. Itsellekin tullut tätä haastetta vetämällä parempi käsitys sateenkaarikirjojen määrästä.

   Poista
 4. Mukana! Omastakin kirjahyllystä taitaa löytyä jotain haasteeseen sopivia, vielä lukemattomia kirjoja. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huippua! ♥ Minullakin on kertynyt hyllyyn useampi teeman sopiva teos, joita en ole vielä lukenut. Hyvä olla varalta, kun ei vielä vähän aikaa sitten tiennyt, aukeavatko kirjastot ollenkaan tänä kesänä.

   Poista
 5. Laitahan minutkin listalle :)

  Varasin jo yhden kirjan Pride-haastetta ajatellen, kiva että lukuaikaa on koko kuukausi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti! Kiva kun lähdet mukaan! ♥ Viime vuoden haastekoosteessa pohdin, että olisi kivaa, jos Pride hypeä olisi tällä kertaa koko kuukauden ajan ja etenkin tällaisena vuotena kuin nyt ei ole ollenkaan liikaa, että haasteessa on näin paljon aikaa.

   Poista
 6. Kokonainen kuukausi :) Yes, mukana ollaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, viime vuonna tuntui, ettei viikko riittänyt, joten miksipäs ei liputtaisi sateenkaaren värejä koko kuukauden ajan. :) Mahtavaa, että osallistut!

   Poista
 7. Hei, mukana ollaan, määrää en osaa vielä arvioida :) Loistava haaste

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa! ♥ Tätä haastetta on ollut ilo vetää.

   Poista
 8. Täällä pääsi riemunkiljahdus! Mahtavan upean ihanaa, että järjestät tätä edelleen ja olen tietysti jälleen mukana. Tarkoitukseni on mennä vanhalla mallilla kirjoitus per päivä Helsinki-priden ekasta päivästä kulkuepäivään, eli postauksia luvassa 22.-27.6. Mielessäni on kuitenkin jonkinlainen tempaus koko kuukauden ajalle Twitterin puolelle, todennäköisesti lyhyitä tietoiskuja historiasta tai vastaavaa, sillä tänä vuonna on vielä kahta tärkeämpää pitää priden sanomaa esillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on liian tärkeä haaste, jotta jättäisin järjestämättä, niin kauan kuin vain kirjablogin pitäminen innostaa. ♥ Suunnitelmasi Twitterin osalta kuulostaa fantastiselta! Huippua, että osallistut haasteeseen.

   Poista
 9. Käsittääkseni tämä kirja on Suomen (omatekemä) ensimmäinen kirja ei-binäärisyydestä, menee itsellä lukuun tuolloin! https://kauppa.intokustannus.fi/kirja/nakymaton-sukupuoli/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin tosiaan on. Luin kirjan viime vuonna ja oli todella silmiä avaava, vaikka luulinkin tietäväni paljon aiheesta. En ollut esimerkiksi osannut arvata, kuinka monia trans- ja ei-binäärisiä ihmisiä syrjitään sateenkaaripiirienkin sisällä. Loistava teos siis ja toivottavasti ei jää ainoaksi kotimaiseksi tietokirjaksi aiheesta. Kaipailen myös lisää ei-binäärisiä hahmoja romaaneihin.

   Poista
 10. Mukana! Ainakin yksi vähän tuntemattomampi LGBT+ -kirja on juuri lukupinossa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huippua! Kuulostaa hyvälle! Minulla ei vielä ole tarkkaa suunnitelmaa mitä luen, mutta olen julkaisemassa 1.6. vinkkauslistan kysyttyäni Twitterissä ihmisten suosikki sateenkaarikirjat.

   Poista
 11. Kiinnostaisi kyllä osallistua... Olisi samalla ensimmäinen lukuhaaste (lyhyen) blogihistoriani aikana :D Ja sateenkaarikirjallisuutta tulee leuttua harmillisen vähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi! ♥ Mahtavaa, jos lähdet matkaan ja vieläpä ensimmäisenä haasteenasi osallistusit sateenkaarevan kirjallisuuden lukutempaukseen!

   Poista
  2. Hei saanko kysyä: miten näihin lukuhaasteisin osallistuminen yleensä menee? Ilmoittaako lukuhaasteen pitäjä sen, ketkä ovat mukana, vai tekeekö jokainen osallistuja omaan blogiinsa lukuhaasteesta postauksen, jossa on tuo haastekuva? :o

   Poista
  3. Käytänteitä on monia. Minä listaan osallistujat ilmoittautumispostauksessa, mutta riippuen haasteen vetäjästä, joskus on vain kommenttiketjusta luettavissa, ketkä ovat ilmoittautuneet. Voi tehdä omaan blogiin postauksen, jossa vaikkapa listaa mitä aikoo haasteen aikana lukea. Yleensä kuitenkin ihmiset vain linkkaavat haasteen siihen luettua kirjaa käsittelevään postaukseen ja haastekuvan voi liittää myös mukaan. Esimerkkinä yksi viime vuoden Pride-lukuhaasteeseen lukemani kirja: https://kirjakissa.blogspot.com/2019/06/alex-gino-george.html

   Poista
  4. Eli tätä haastekuvaa saa käyttää omassa blogissaan? :)

   Poista
  5. Ja saanko linkata blogisi tai ainakin mainita sinut haastepostauksissa/-postauksessa?

   Poista
  6. Kuvaa tosiaan saa käyttää haasteeseen luettujen kirjojen postauksissa ja esimerkiksi blogin sivupalkissa. Blogiini linkkaaminen (tähän haastepostaukseen) olisi ihanaa ja näin on käytäntönä ollut, niin haasteesta blogisi kautta lukevatkin voivat löytää lisää tietoa. :)

   Poista
  7. Selvä :) Kiitos, kun vastasit kysymyksiini!

   Poista
 12. Mukana lukemassa. Kirjojen postaukset saattaapi tulla sitte vähä jälkijunassa. Vai onko ne tarkotus julkaista kesäkuun aikana?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ideaalisinta toki, jos kesäkuun aikana julkaistaisiin, mutta reaalimaailmassa on ymärrettävää, ettei ole aina mahdollista. :) Olisi silti ihanaa, jos osallistuisit. ♥ Voit vaikka Twitterissä rummuttaa lukemaasi, vaikka postaus ei ilmeistyisikään kuin vasta myöhemmin.

   Poista
  2. Mulla meni kyllä ihan häneksi tämä lukuhaaste, ku en saanu luettua yhtään aiheeseen sopivaa kirjaa. Ääh.

   Poista
  3. Ei se mitään! ♥ Itsekin tulee innostuttua ja osallistuttua ihan liian moneen lukuhaasteeseen ja kaikkiin ei sitten riitäkään aika ja innostus.

   Poista
 13. Otin varaslähdön kun eilen luin Stephen Kingin uutukaisen 'Keveys'.
  Alle 200-sivuinen (loppujen lopuksi) hyvän mielen kirja joka sopii haasteeseen kuin nakutettu. 👌

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikuttaa kiinnostavalle kirjalle, pitääpä laittaa Goodreadsissa lukulistalle.

   Poista
 14. Olen mukana ainakin parilla kirjalla. Luin yhden tähän haasteeseen täydellisesti sopivan kirjan jo nyt toukokuun puolella, mutta ehdin kirjoitella siitä blogiin vasta kesäkuussa. Tämä varaslähtö varmaan sallitaan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huippua, että osallistut haasteeseen! ♥ On hyvinkin suotavaa lukea teemaan sopivia kirjoja jo toukokuussa ja postata niistä kesäkuun puolella. Siinä yksi syy, miksi ilmoitin haaseen jo kaksi viikkoa etukäteen.

   Poista
 15. Hei, olen näköjään unohtanut ilmoittautua :) Mukana siis minäkin!

  VastaaPoista
 16. Olen mukana yhden kirjan voimin.

  VastaaPoista