maanantai 11. toukokuuta 2020

Tuutikki Tolonen: Agnes ja unien avain

"Minä kerron sinulle nyt todella oudon jutun."
   
   
Arvostelukappale
  
Lukuhaasteissa: Helmet 2020: 36. Tunnetun henkilön suosittelema kirja
  
Kiinnostuin Mörkö-sarjankin kirjoittaneen Tuutikki Tolosen uutukaisesta Agnes ja unien avain katsottuani Lukuhirmu Hertan videon teoksesta. Voi kuinka hieno kirja tämä olikaan! Tarina imaisee heti mukaansa. Pidin tästä vielä enemmän kuin möröistä ja toivon, että tästä kasvaa niin ikään sarja. Pakko myös kehua, kuinka laadukas paperi tässä kirjassa on. 
    
Heillä oli ihan kamalasti tekemistä, mutta mitä siitä. Jokin aivan uusi ja ihana oli juuri alkanut. (s. 183)
  
Päähenkilö on 11-vuotias Agnes, joka muuttaa pieneen Harmalan kylään, sillä hänen vanhempansa ovat eronneet ja äiti on saanut töitä paikallisessa lehdessä. Isä on muuttanut Unkariin ja hänellä on uusi tyttöystävä. Agnes tapaa äidin pomon pojan Pullan (oikealta nimeltään Pontus). He ystävystyvät. Pullaa kiusataan koulussa, mutta Agnes on vahva ja rohkea tyttö, joka sanoo suorat sanat ilkeileville tyypeille. 
  
"Minä en osannut sanoa sitä pienenä. Sanoin kaikille, että olen Pullus -- Sen jälkeen minua on sanottu Pullaksi. Ei ehkä paras lempinimi enää, mutta toisaalta monethan kyllä pitävät pullasta." (s. 28)
  
Agnes ulkoiluttaa naapurin koiraa ja löytää vanhan hautausmaan. Hän pitää haustaustmaista (samastuin!) ja löytää ryhmän pienten lasten hautoja, joiden syntymä- ja kuolinpäiviä katsomalla voi päätellä, että moni lapsi ei elänyt kuin yhden päivän. Vielä enemmän Agnes järkyttyy, kun löytää oman nimensä ja syntymäpäivänsä 1930-luvulta peräisin olevasta hautakivestä.
  
Agnes ymmärsi heti, ettei tämä ollut mikä tahansa hautausmaa. Hän katseli ympärilleen ihastuneena. Paikka oli selvästi ikivanha. Valtavat, muhkurarunkoiset vaahterat ja tuuheaoksaiset tammet kohosivat melkein taivaaseen asti, ja niiden lehdet heittivät maahan salaperäisiä, liikahtelevia varjoja. -- Sammaloituneet hautakivet seisoivat riveissä. Tuntui kuin Agnes ja Ossi olisivat astuneet toiseen aikaan. Tai ehkä pikemminkin jonnekin, missä aika oli pysähtynyt kokonaan. (s. 14)
  
Yhdessä Pullan kanssa he selvittävät tuon toisen Agneksen tarinan ja tulevat selvittäneetksi erään huvilasuvun mysteerin. Miksi nimi Agnes tuntuu yhtäkkiä olevan kaikkialla? Miksi Agnes näkee toistuvasti unta vanhanaikaisessa yömekossa puutarhassa kulkevasta nuoresta naisesta? Kirjassa on kevyesti spefin elementtejä, jotka maustavat tarinaa ovallisesti. Iso suosittelu siis tälle! 
  
Agnes on muuten jännittävän yleinen nimi kirjallisuudessa. Kaimoja löytyy ainakin näistä teoksista: Minna Canth: Agnes, Kati Närhi: Agnes-trilogia, Ilkka Auer: Kymnaasi (eli Agnes af Forsellesin Kymnaasi hyljeksityille ja orvoille tytöille) ja Terry Pratchett & Neil Gaiman: Hyviä enteitä (eli Noita Agnes Nutterin Hienot ja Oikeat Ennustukset). 
 
Arvosana:
    
Takakannesta:
Koukuttava mysteeriromaani lapsille
 
Kun Agnes näkee hautakiven oudon tekstin, arvoitus ei jätä häntä rauhaan. Suositun Mörkövahti-sarjan kirjoittajan uusi mysteeriromaani alakoululaisille!.
 
Kaikki alkaa sinä päivänä, kun Agnes avaa hautausmaan portin. Hän on juuri muuttanut tylsääkin tylsempään Harmalan kylään ja jättänyt taakseen pääkaupungin ja vanhat kaverit. Outo tapahtumasarja nappaa kuitenkin Agnesin mukaansa ja hänen elämänsä muuttuu jännittävämmäksi kuin koskaan. Hautakiven teksti nostaa Agnesin karvat pystyyn, ja pian hän alkaa nähdä unia vanhanaikaisesti pukeutuneesta tytöstä, joka kätkee puutarhaan avaimen. Kun sama puutarha oikeasti löytyy Harmalasta, on Agnesin pakko löytää avain. Mihin lukkoon se sopii?
     
183 sivua, WSOY 2020
   
  
Samankaltaista luiettavaa: Maria Gripe: Vieras aikojen takaa

2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Minulla on ollut nyt keväällä kunnon putki kotimaisten lasten- ja nuortenkirjojen parissa, aivan loistavia teoksia toinen toisensa perään. ♥

      Poista