lauantai 6. tammikuuta 2018

Vuosikooste 2017

Muutama kuva Instagram -tililtäni vuoden varrelta.
  
Taas on yksi vuosi takana. Vuosi 2017 oli pääosin tosi kiva. Asetin tavoitteeksi ottaa parempia kirjakuvia ja omasta mielestäni onnistuin siinä ihan hyvin. Aloitin syyskuussa työharjoittelun, joka vähensi lukuaikaani hieman, joskin ainoa kuukausi, joka oli selvästi vähälukuisempi oli tuo syyskuu. Tämän vuoden tavoitteenani on lukea enemmän hyviä kirjoja, eli yritän välttää niitä "ihan kiva"-kategorian teoksia siinä missä yhden tai kahden tähden teoksiakin. 
  
Ennen koko vuoden koostetta, käydään vielä läpi joulukuussa luetut yhdeksän kirjaa (2542 sivua). Luin lukupiiriin Sydämen mekaniikan (joka oli kauniista kannestaan huolimatta pettymys), itsenäisyyspäivän kunniaksi upposin Koiramäen Suomen historiaan (josta aikuinenkin oppii uutta),  vaikutuin Iltasaduista kapinallisille tytöille (ja annnoin teoksen joululahjaksi mieheni siskon tytölle, jotta hän tietäisi pystyvänsä mihin tahansa), Kiven sisässä tartutti Minecfart-kuumeen, kimpppalukuteoksena tutustuin Kultaisen kompassin maailmaan (joka ei ihastuttanut kokonaan, mutta jonne saatan astua uudelleenkin), luin uudelleen Nälkäpeli-trilogian (ja huomasin, että joskus toisella teos voi olla parempi kokemus kuin ensimmäisellä) ja nautiskelin hylätyistä paikoista kertovasta antologiasta, josta pääsen kirjoittamaan erääseen paperilehteen. Siitä lisää sitten myöhemmin. 
  
  

Kuukauden luettujen määrä ja parhaat kirjat:

  
Tammikuu (11 kirjaa, 2629 sivua) 
Helmikuu (12 kirjaa, 3134 sivua) 
- Margaret Atwood: Orjattaresi
Maaliskuu (8 kirjaa, 1962 sivua) 
- Stephanie Garber: Caraval
Huhtikuu (16 kirjaa, 3853 sivua) 
- Becky Albertalli: Minä, Simon, Homo Sapiens
Toukokuu (9 kirjaa, 2055 sivua) 
- Nicola Yoon: Kaikki kaikessa
Kesäkuu (18 kirjaa, 3925 sivua) 
Heinäkuu (8 kirjaa, 2234 sivua) 
Elokuu (7 kirjaa, 2055 sivua) 
- Angie Thomas: Viha jonka kylvät
Syyskuu (3 kirjaa, 475 sivua) 
- Tuulia Matilainen: Kunnes kuulen niiden tulevan
Lokakuu (18 kirjaa, 2091 sivua) 
Marraskuu (7 kirjaa, 1958 sivua) 
- Cormac McCarthy: Tie
Joulukuu (9 kirjaa, 2542 sivua) 
- Elena Favilli ja Francesca Cavallo: Iltasatuja kapinallisille tytöille
  
Muita suosikkeja vuoden ajalta:
  
Annoin harvinaisesti jopa kahdelle kirjalle täydet viisi kissaa (tähteä), Minä, Simon, Homo Sapiens ja Kaikki kaikessa. Olen bloggaushistoriani aikana antanut saman pistemäärän vain 10 kirjalle aiemmin. Kaikki vuoden aikana luetut teokset löytyvät täältä. Kuukausikoosteisiin pääsee klikkaamalla yltä kuukausien kohdalta. 
  

Vuoden kauneimmat kansikuvat

  

Tilastoja:


Luin vuoden aikana 29 332 sivua eli 127 kirjaa kokonaan. Pari keskeneräistä (luettu n. 50 sivua kumpaakin) siirtyi vuoden 2018 puolelle. Kirjoista 41 oli julkaistu vuonna 2017,  13 vuonna 2016, 24 vuosien 2010-15, 18 vuosien 2000-09 ja 27 vuosien 1900-99 välillä. Vanhimmat teokset olivat 1800-luvulta, Jules Vernen Matka maan keskipisteeseen (1864) ja Minna Canthin Työmiehen vaimo (1885). Arvostelin Risingshadow-sivustolle 8 teosta, Nörttityttöjen blogiin kirjoitin 2 kirjapostausta ja kirjoitin kritiikin yhdestä teoksesta vielä tarkemmin määrittelemättömään paperilehteen.
  
Luettujen joukossa oli mm. 41 YA- ja nuortenkirjaa, 22 lastenromaania, 5 novellikokoelmaa, 10 sarjakuvaa ja 10 mangaa (joista suurimmasta osasta en blogannut, mutta yritän parantaa tapani tämän vuoden aikana, koska #sarjakuvahaaste), 11 kuvakirjaa, 1 näytelmä ja 1 elämäkerta. Teemoiltaan lukemani jakaantuivat seuraavasti: klassikkoja luin 17, dystooppiseen tai postapokalyptiseen maailmaan sijoittuvia tarinoita 22, maagista realismia (sis. suomikumman ja urbaanin fantasian) 17, varsinaista fantasiaa 15, historiaa 9, scifiä 8, dekkareita 7 ja steampunkkia, vaihtoehtohistoriaa, rinnakkaistodellisuuksia tai aikamatkustamista sisältäviä teoksia 11.
  
Kirjoista 40 oli suomalaisia (28 naista, 11 miestä ja yksi antologia, jossa molempia) ja 85 käännöksiä, 3 kirjaa luin englanniksi. Kaikkien luettujen sukupuolijakauma oli suunnilleen 2/3 naisia ja loput miehiä tai muita (esim. moni mangataiteilija käyttää nimimerkkiä ja pysyttelee anonyyminä). Lukemistani kirjoista 64 olen lainannut kirjastosta, 36 saanut arvostelukappaleina ja 22 löytyi omasta hyllystä. Kustantajat jakaantuivat seuraavasti: WSOY 28, Otava 15, Tammi 10, Karisto 10, Gummerus 9, Sangatsu Manga / Punainen jättiläinen 10 ja muiden kustantamoiden julkaisemia (alle 5 kirjaa/kustantamo) 38. Oli hauskaa huomata, kuinka paljon suomessa onkaan pienempiä kustantamoita muutaman ison talon lisäksi. 
  
Osallistuin vuoden aikana 8 lukumaratonille, luin 12 lukupiirikirjaa ja 4 kimppalukuteosta. Vedin 7 haastetta, mm. vuoden mittaisen Uudelleen luettua -haasteen sekä Kirjabloggaajien klassikkohaasteen 4:n kierroksen. Osallistuin niiden lisäksi 10 muuhun haasteeseen, mukaan lukien Helmet-lukuhaasteeseen, Ylen kanssa yhteistyössä toteutettuun 101-kirjaa projektiin, luin lastenkirjallisuuden klassikoita ja omia suosikkelija kahdessakin haasteessa ja otin osaa #hyllynlämmittäjä-haasteeseen, jossa tutustuttiin omaan kirjahyllyyn unohtuneisiin teoksiin. Kaikenkaikkiaan varsin haasterikas vuosi.

Tervetuloa kirjavuosi 2018!

8 kommenttia:

  1. Sydämen mekaniikka oli minullekin aikoinaan lievä pettymys. Maailman lahjakkain tyttö kiinnostais kivasti ja Angie Thomasin kirja. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maailman lahjakkain tyttö pääsi yllättämään alkuperäisideallaan. Olin luullut sitä paljon kliseisemäksi. Leffaversio ei harmi kyllä ollut ihan kokonaan onnistunut. Viha jonka kylvät pääsi sekin yllättämään. Olin kuullut siitä vähän etukäteenkin, mutta jos en olisi saanut kirjaa Hel-YA festivaaleilla, niin tuskin oliti tullut luettua (mikä olisi ollut suuri virhe, sillä teos on todella puhutteleva).

      Poista
  2. Hieno kirjavuosi tosiaan, niin sinulla kuin ylipäätään! Monessa olet ehtinyt olla mukana. Orjattaresi, Viha jonka kylvät ja Iltasatuja kapinallisille tytöille olivat minullekin vaikuttavia lukukokemuksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vasta kun koostin tähän lukuhaasteita, niin tajusin, kuinka monessa ehdin olemaan mukana. :D Ja Ylen yhteistyö bloggaajien kanssa oli hieno projeksti. Ei ollenkaan huono kirjavuosi. Ehkä se jäi pikkuisen harmittamaan, miten vähän luin kotimaista kirjallisuutta. Esim. yhtään Finlandia-ehdokasta en ollut lukenut (mikä ei toisaalta ollut kauhea yllätys, kun harva muukaan oli niitä lukenut), kun vertaa pariin aiempaan vuoteen, jolloin olen jopa ennen ehdokkuuksien ilmoittamista lukenut useammankin ehdokaskuusikoista.

      Poista
  3. Huh mikä lukuvuosi sinulla! Omani on vielä koostamatta, mutta luin lukumääräisesti vähemmän kuin ennen.

    Sydämen mekaniikka oli minullekin osittain pettymys... Caravalin, Yösirkuksen ja Suden tien olen myös lukenut ja tykkäsin niistä kaikista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sydämen mekaniikka on jättänyt kyllä monet lukijat kylmäksi. Harmi sinällään, koska teoksen aihehan on kutkuttava. Itse jäin kaipaamaan erityisesti enemmän steampunkkia, mutta jokin hahmojen kuvailussa sekä kehityksessä ja juonessakin jätti kaipaamaan lisää.

      Caraval vs. Yösirkus "battle" menee Caravalille, osittain ehkä siksi, kun luin sen kaksikosta ensimmäisenä ja Yösirkus, ihastuttavasta ideastaan huolimatta, on ajallisesti kovin pirstonainen. Näkisin kyllä molemmat mielelläni elokuvana. Suden tie oli todellinen yllättäjä. Siitä ei ollut juurikaan ennakkokäsitystä, mutta olikin sitten vuoden parhaita lukukokemuksia.

      Poista
  4. Hieno kooste! Sarah Andersenin sarjakuvat ovat minun tutustumislistallani tänä vuonna, ja Hakekaa kätilö -kirjat myös. Sydämen mekaniikka -kirjan kansi on upea, mutta onpa harmi ettei sisältö vaikuta olevan samalla tasolla. Ko. kirja on kiinnostanut minuakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun pitäisi etsiä käsiini Andersenin toinen sarjakuva, Big Mushy Happy Lump. Hakekaa kätilö-muistelmat olivat eräänlainen "porttihuume" elämäkertoihin, kiinnoistaisi nimittäin tutkia olisiko enemmänkin tällaisia (oma)eläkertoja, jotka on kirjoitettu romaanimaisesti. Ei ole vielä osunut silmiin muita.

      Välillä on kiva huomata, että teoksen suomalainen kansi on parempi kuin alkuperäiskielisen julkaisun, tai kiitos Goodreadsin, minkä tahansa muun painoksen kansi. Sydämen mekaniikka ja Ready Player One menevät molemmat siihen kategoriaan.

      Sydämen mekaniikka oli toiaan pienoinen pettymys, mutta se on hyvin nopealukuinen, kauniisti kirjoitettu ja kiehtovalla tavalla sidottu historiaan, että jos se kiinnostaa, kannattaa lukea kuitenkin. Etenkin jos varautuu teoksen olevan todella huono, se saattaa joskus jopa ylittää ennakko-oltukset.

      Poista