Vähän roiskuu hellallekin.
Mikä on saanut lämmön nousemaan?
Hesarin Nyt-liitteessä (linkki alla) esiteltiin ongelmakohtia, joita kirjablogien kanssa on noussut esiin. "Ensinnäkin: Monet bloggaajat ovat kirjallisuuteen rakastuneita
himolukijoita. He eivät ole kriitikoita, joiden on pakko lukea leipänsä
eteen kaikenlaista kirjallisuutta ja sanottava, mitkä teokset ovat
huippuja ja huteja." Ja onko tässä siis jotakin väärin?
Kirjabloggarit, tuo näennäisen yhtenäinen joukkio ei mahdu yksiselitteisen, tyhjentävän kuvailun alle. Me emme kuulu salaseuraan, jonka tehtävänä on tehdä ammattikriitikoista työttömiä. Tämä on suurelle osalle, myös minulle ensisijaisesti rakas harrastus, lue alla olevien linkkien takaa
vaikka Karoliinan, Amman ja Morren mielipiteitä. Harvoin varmaan muihin harrasteilmiöihin on näin pinsettien ja suurennuslasin kanssa tartuttu? Kirjablogaajista ja kriitikoista esitetään outo kuva: blogaajat nauttivat lukemisesta ja valitsevat vain itseään kiinnostavia kirjoja, kun kriitikoiden puolestaan täytyy lukea pääsääntöisesti koska on pakko.
Tekohauskasta näkökulmasta katsoen kriitikoille lukeminen jättää pakkopullan maun suuhun, onhan se palkka jollakin tienattava. Lukeminen ei myöskään saa olla coolia, vaan se on erakkoluonteen kammioon hautautumista, epäsosiaalisuutta tai itsensä kultivoimista, jonka takia kevyt kirjallisuus ei olekaan itsensä vakavasti ottavan kriitikon alaa: he etsivät elämyksiä elämänkatsomusta avartavista uniikeista teoksista. Sepä hienoa, missä tällaisia kritiikkejä sitten saa lukea? Minusta kun näyttää vahvasti, että ne kritiikit jotka silmieni eteen ovat sattuneet, ovat aikalailla juurikin niitä pinnalle nousevia kirjoja, joista monet seuraamani blogitkin kirjoittavat, esimerkiksi Dan Brownin uutuus
Inferno (tässä Hesarin artikkeliin viitaten) taitaa kallistua viihdekirjallisuuden vaakakuppiin.
Pitäisikö sitä mitä lukee ja mistä kirjoista blogissa/lehdessä kirjoittaa jotenkin arvottaa? Eikö lukeminen ylipäätään ole hieno asia vaikka runojen ja pienkustantamoiden osuus nyt jäisikin pienemmäksi. Syynä ei varmaankaan ole ainoastaan se, etteikö niistä lukemisesta kiinnostuttaisi kirjoittamaan: runot eivät nyt vain ole kaikkien mieleen (kuten eivät ole dekkaritkaan) ja monia oma/pienkustanteita ei esimerkiksi saa kaikista kirjastoista. Minusta kirjallisuudesta tehdään helposti jotenkin pienen piirin oikeus. Kyllähän taiteen muitakin aloja on aina arvosteltu koulutustasosta riippumatta. Nautinto ei vaadi maisterin papereita.
Miksi luen kirjoja?
Kysymys
voi kuulostaa tyhmältä ja silti tätä saa aina olla selittämässä. Olen
sisimmiltäni nautiskelija, eskapisti, matkustuskammoinen. Kirjojen
avulla pääsen kauas täältä lähtemättä kuitenkaan minnekään.
Mielikuvitukseni käyttää kirjoja polttoaineenaan. Kirjojen avulla voi
kokea ensirakkauden nipistelyn vatsanpohjassa, silittää yksisarvisen
turpaa, tappaa örkkejä, valloittaa tutkimattomia planeettoja Missä
muussa harrastuksessa voit sanoa näin?
Morrekin linkkasi tämän loistavan Sirpa Kähkösen
kolumnin,
jonka luin jo heti tuoreeltaan ja samaistuin joihinkin kirjailijan
esittämiin lapsuuskokemuksiinsa. En muista olenko täällä jo aiemmin
kertonut, mutta olin koko peruskouluaikani koulukiusattu. Menin eri
yläasteelle kuin muuta maalaiskouluni oppilaat, jotta saisin aloittaa
puhtaalta pöydältä. Ei auttanut, Olin leimattu koko elämäkseni. Niin
ainakin ajattelin toisinaan. Kirjallisuus piti minut
järjissäni silloinkin, kun tuntui että turvaverkot pettivät.
Olenko myynyt sieluni kustantamoille?
Olen myöntänyt mm. yläpalkissa olevan linkin takaa löytyvässä esittelytekstissäni että saan arvostelukappaleita, osan jopa pyydän itse suoraan eri kustantamoilta. Teen yhteistyötä
Risingshadow-sivuston kanssa ja arvostelujani löytää sieltä (viimeisinpänä Sari Peltoniemen
Haltijan poika). Olen joskus jopa kysynyt, saanko kirjoittaa artikkelin, vaikka olen lukenut kirjan kirjastosta - ja vastauksena olen saanut, että kirja on palkkioni työstä, jonka näen lukiessani ja kirjoittaessani lukemastani. En pidä itseäni ammattikriitikkona. Kirjahyllyni pursuilee ihan muista syistä kuin arvostelukappaleista. Ja kuten ovat muutkin todenneet, tulisin aivan hyvin toimeen ilman arvostelukappaleitakin (en ole myynyt sieluani millekään tietylle kustantamolle). Luen myös vanhempaa kirjallisuutta, omasta halustani ja kirjallisuuden opintojen takia.
Saan uudet kirjat vain vähän nopeammin, kun kustantamot lähettävät ne sen sijaan, että varaisin ja hakisin teoksen kirjaston kautta. Rahallinen etu on pieni: en varmaan montaakaan uutuuskirjaa ostaisi uutena, sillä opiskelijan budjettini ei kestäisi kalliiden kirjojen ostamista vaan kääntyisin kirjaston puoleen. Jälleenmyyntiarvo uunituoreellakaan kirjalla ei pilviä hivele. Ja postikulut kirjan lähettämisestä tekevät nettikirpparillaa myymisestä vähän turhaa, jos lähikirjakaupasta saman teoksen saa samalla hintaa kuin mitä se "käytettynä" ja postitettuna maksaisi.
Blogimaailmaan on nyt tulossa pelisäännöt. ne auttavat kaikkia meitä blogaajia blogin aihepiiristä huolimatta kirjoittamaan näytteistä, lahjoista ja muista ilmaistuotteista entistä paremmin. Minä kirjoitan aina artikkelini alkuun, jos kirja on arvostelukappale. sama tieto löytyy myös lopussa olevista tunnisteista. Jos kirja on kirastosta tai omasta hyllystä, merkintä löytyy näidenkin kohdalla usein lopusta. Oma hylly-merkintä pitää sisällään esimerkiksi myös kirjat, joita saan lahjaksi perheeltäni.
Linkkaan blogiartikkeleihini muidenkin kommentteja lukemastani kirjasta
laajentaakseni näkökulmia. Onhan se lukijankin näkökulmasta rikkaus, jos
samasta kirjasta ollaan useampaa mieltä. Se että kirjaboggarit
päättäisivät yksissä tuumin kehua jotakin kirjaa on vain urbaani
legenda. Minäkään en aina pidä samoista kirjoista kuin ne blogaajat,
joiden kanssa kirjamakuni eniten kulkee samoja ratoja. Lisään myös aina
uudemmista kirjoista puhuttaessa linkin kustantajan sivulle. Tästä en
kuitenkaan saa mitään palkkaa. Se vain tuntuu loogiselta ja luontevalta.
Kirjallisuus ammattina
Voi, olen jo kauan toivonut, että
tästä kirjahulluudestani voisin joskus saada työn - mutta minkälaisen? Kirjastossa,
kirjakaupassa, kustantamossa, kriitikkona, äidinkielen opettajana...? Sitä en vielä tiedä minne päädyn, mutta nyt ainakin olen askeleen lähempänä tulevaisuutta. Kirjastoalaa eli informaatiotutkimusta en ole vieläkään päässyt opiskelemaan, mutta uskon kirjallisuudenopintojen avaavaan taas uusia ovia.
Blogaaminen ei kuitenkaan näillä näkyminen ammatikseni muodostu. Toivottavasti lukijani ymmärtävät tämän tekstin lähtökohdat ja syyt: tahdon avoimesti kertoa, että en ole pelinappula isojen firmojen rattaissa vaan ajattelen omilla aivoillani. Vaikka minua yritettäisiin johonkin lokeroon pakottaa, taistelen vastaan. En myöskään anna hämmentävistä lähtökohdista kirjoitettujen, blogaajia provosoivien tekstien vaikuttaa siihen iloon, jota saan lukiessani. Näillä eväillä jatkan seuraavan kirjan pariin.
Hauskaa ja vapaamuotoista lukukesää kaikille!
Linkkilistausta:
Nyt:
Kirjabloggarit ovat kustantamoiden uusia bestiksiä
Nyt:
Kirjallisuus on siististi cool (Kolumni)
Blogisiskot:
Kirjablogaajien valta ja ongelmat
Luutii:
Rakkaudesta... mihin?
Kirjava kammari:
Lukemisen kauhu ja surkeus
Amman lukuhetki:
Bloggaajan ja journalistin etiikka
Missio kässäri:
Rakkaudesta kirjablogeihin
Morren maailma:
Suorasainen ja itsekäs kirjablogaaja