tiistai 28. helmikuuta 2023

Minna Canth -lukuhaaste 19.3.2023

  
Minna Canth -lukuhaaste tulee jo yhdeksännen kerran. 19.3. on niin Canthin syntymäpäivä liputuksineen kuin myös tasa-arvon päivä. Vaatimus tasa-arvoisuudesta ja pyrkimys kohti parempaa maailmaa ei tänäkään vuonna ole vielä old news.
  
Haastan mukaan niin kirjabloggaajat kuin -grammaajatkin, sekä kaikki muut kirjoista twiittaavat, tuuttaavat,  podcastaavat, vloggaavat ja tokkaavat ottamaan osaa. Olipa käyttämäsi alusta mikä tahansa, jos luet kirjoja ja kirjoitat tai puhut niistä, voit osallistua. Haasteeseen voi lukea paitsi Canthin kirjoittamia teoksia, myös fiktiota ja faktaa, jossa tavalla tai toisella Canth on mukana. Lukuvinkkejä voi poimia esimerkiksi lukemieni Canthin teosten joukosta. 
  
Osallistu mukaan kommentoimalla tähän postaukseen. Juttujen julkaisupäivä on 19.3.2023. Jätä linkki haastepostaukseesi tai kommentoi lukemasi teos/teokset täällä 19.3. julkaistavaan koonti-postaukseen. Haasteen aihetunnisteena somessa on #minullaoncanthia. Tässä postauksessa olevia kuvia saa käyttää omissa julkaisuissa. 
  
  
Mukana haasteessa:

maanantai 27. helmikuuta 2023

Blogistania 2022 -äänestys alkaa 5.3. – tule mukaan vaikuttamaan!

  

Kirjabloggaaja, kirjagrammaaja, kirjatubettaja ja kirjatokkaaja, tule mukaan valitsemaan vuoden 2022 parhaita kirjoja!

  
Perinteinen Blogistania-kirjallisuuspalkintojen äänestys järjestetään 5.–11.3.2023. Äänestys tapahtuu lomakkeen kautta, joten osallistuminen on helppoa.
  
Voit äänestää vuonna 2022 julkaistuja kirjoja, joista olet julkaissut arvion blogissa, Instagramissa, YouTubessa tai TikTokissa. Kirjoja äänestetään neljässä kategoriassa: Finlandia eli suomalainen kaunokirjallisuus, Globalia eli käännetty kaunokirjallisuus, Kuopus eli lasten- ja nuortenkirjallisuus sekä Tieto eli tietokirjallisuus. Jokaisessa kategoriassa voi äänestää 1–3 kirjaa.
  
Tarkemmat äänestysohjeet ja linkki lomakkeeseen julkaistaan sunnuntaina 5.3. kategorioiden vastuublogeissa:
  
Blogistanian Finlandia: Kirjakaapin kummitus
Blogistanian Globalia: Oksan hyllyltä
Blogistanian Kuopus: Yöpöydän kirjat
  
Nyt kannattaa lukea vielä viimeisetkin jonossa olevat vuonna 2022 ilmestyneet kirjat ja julkaista niistä arvioita!
  
Vuoden 2021 Blogistania-palkinnot saivat:
  • Blogistanian Finlandia – Anneli Kanto: Rottien pyhimys
  • Blogistanian Globalia – TJ Klune: Talo taivaansinisellä merellä (suom. Mika Kivimäki)
  • Blogistanian Kuopus – Anne-Maija Aalto: Mistä valo pääsee sisään
  • Blogistanian Tieto – Ville Eloranta & Lotta Jalava: Sana sanasta – Suomen kielen jäljillä
  
Blogistanian kirjallisuuspalkintoja organisoivat kotimaiset kirjabloggaajat. Äänestys on epäkaupallinen ja järjestetään vapaaehtoisvoimin. Kirjallisuuspalkinnon voittajille myönnetään tunnustuksena kunniakirja.
  

sunnuntai 12. helmikuuta 2023

Ystävänpäivän lukumaratonin kooste

   
Kirjabloggaajien klassinen ystävänpäivän lukumaraton oli tällä kertaa viikonloppuna ennen ystävänpäivää ja sen vetovastuussa oli Ja kaikkea muuta -blogi, kiitos Minna! Osallistuin mukaan (ja suunnittelin logon), sillä olin taas onnistunut keräämään ison pinon lastenkirjoja sekä sarjakuvia, jotka olen todennut parhaaksi maratonaineistoksi. Tässä siis lyhyesti kuulumisia.
  
Lauantai 11.2. kahdeksan teosta (1045 sivua).
  
  
Maraton alkoi pohjalta, nimittäin Linda Bondestamin söpön ja kantaaottavat aksolotlikirjan Elämäni pohjalla - Yksinäisen aksolotlin tarina (Teos 2020) kanssa. Tälle annoin viisi tähteä. 
  
Huh, millaiseen pyöritykseen tämä kuvakirja lukijansa heittääkään! On puhetta saasteista, ilmastonmuutoksesta ja lajikadosta yksinäisen aksolotlin näkökulmasta. Sitten eräänä päivänä tapahtuu jotain ja köntyksiksi kutsuttu laji, eli me ihmiset, katoavat suuren tulipalon ja tulva-aallon myötä. Dystopioiden himolukijalle, kuten allekirjoittaneelle tämä puraisi kovaa.
  
Suosikkilauseeni kirjasta on: " - Hupsista, toinen käsivarteni irtosi!"
  
  
Mark Janssenin Ottaisin yhden yksisarvisen, kiitos! (Kumma 2023) on ihan söpö kirja siitä, kuinka Dani haluaa ostaa yksisarvisen. Hänen ystävänsä eivät usko, että mokomaa otusta on edes olemassa. Mutta kuinkas sitten kävikään? Ylistyslaulu mielikuvituksen ja unelmien voimalle.
  
    
Tuomas Marjamäen kirjoittama ja Antti Nikusen kirjoittama Nollis - Maailman ainoa nollasarvinen (WSOY 2022) sai vähän aikaa sitten Arvid Lydecken - palkinnon.
  
Tässä oli päätöntä kohellusta, mutta hyvässä hengessä. Mitä muutakaan voi olettaa, kun kirjan päähenkilöt ovat nollasarvinen yksisarvinen ja raidaton seepra vaiko sittenkin ihan tavalliset hevosvarsa ja aasi, ota siitä nyt selvää. Seitsemän lukua sisältävän kirjan voi lukea luku kerrallaan iltasaduiksi viikon mittaan. Joillakin tarinoilla on opetus, ainakin jonkinlainen. Esimerkiksi ei kannata uskoa huhuihin tai levitellä toisten juttuja eteenpäin. Viimeisen luvun Supi Suomalainen sisälsi varmasti kaikki suomalaiskliseet.
  
  
Anna Hallavan kirjoittama ja Roosa Hepomäen kuvittama Liljan yksisarviset (WSOY 2021) oli hyvänmielen helppolukuinen kirja yksisarvisista. Jotkut aikuiset luulevat, ettei yksisarvisia ole, mutta Lilja ja hänen mummonsa tietävät paremmin. Mitä tehdä, kun isomummon perintörahat loppuvat, kuinka ruokkia viisi yksisarvista? Päätetään järjestää markkinat, vaan mitä voikaan tapahtua, kun yksi yksisarvisista säikkyy kaikkea, toinen laulaa nuotin vierestä ja kolmas päästelee paukkuja, onko rahankeruu tapahtuma tuhoon tuomittu? Söpöilyllä pääsee pitkälle, mutta jotakin jäi puuttumaan.
  
  
Vuokko Hurmeen kirjoittamassa ja Tiina Konttilan kuvittamassa helppolukuisessa Eläinhoitola Pehmo ja pumpulirutto (WSOY 2020) oli todella kiva idea lapsista, jotka hoitavat sairaita pehmoleluja. Rutosta ja maskeista tulee kylläkin hyvin vahvoja koronafiiliksiä ja tämä onkin julkaistu ensimmäisenä pandemiakesänä. Pidin paljon kuvituksesta ja tarinakin oli oikein mukava, mutta miksi kummassa tähän piti sotkea vielä mukaan nuken nenäleikkaus (eihän tämä nyt niin iso moka ole, mutta voitaisiinko mieluummin antaa lapsille esimerkkejä oman kehon arvostuksesta sellaisenaan).
   
  
Seuraava kirja olikin maratonin ensimmäinen sarjakuva sekä englanninkielinen teos. Nancy Peñan Madame Cat oli hauskahko kissasarjakuva, vaikka välillä meneekin hieman överiksi. Omistaja ja kissa keskustelevat keskenään, mikä on sarjiksen keskeinen idea ja uniikeinta sisältöä verrattuna vaikkapa paljon onnistuneempiin Mourukatteihin, Kas, kissaan, A Man and His Catiin ja Chi's Sweet Homeen.

  
Siiri Viljakan vähäpuheisessa LGBT-sarjakuvassa Kohti sumua (Täysi Käsi 2022) kuvitus kertoo enemmän kuin sanat. Pidin todella paljon Viljakan viivan käytöstä pehmeästä kovaan ja harmaan eri sävyistä. Tarina on mukavan mystinen ja avautuu pikku hiljaa lukijalle tai sanoisinko enemminkin taiteen kokijalle. Pidin todella paljon Ellen hahmosta, sillä hänessä on kerroksia. Suomalaisia elementtejä on paljon (sauna, kielo, pihlaja), vaikka muutoin miljöö ei aivan kotimaiselle tunnukaan (ehkä saaristossa tai sellaisen lähistöllä asuvalle se voisi ollakin). Pidin suuresti junjiitomaisesta valaasta, lopun muistakin spefimausteista sekä herkästi kerrotusta sateenkaarevuudesta. 4,5 tähteä.
  
  
Sunnuntain puolella loppuun lukemani Thi Buin sarjakuvamuotoinen muistelmateos The Best We Could Do kertoo hänen perheensä historiasta Vietnamin sodassa ja sen jälkeen, sekä muutosta Yhdysvaltoihin. Tässä oli paljon samaa kuin muissa sarjakuvamuistelmissa, joita olen lukenut, ja sanon jälleen kerran: tätäkään en tiennyt maailman historiasta. Kannattaa lukea, jos jokin seuraavista on tuttu ja toisinpäin: Persepolis: Iranilainen lapsuuteni, Almost American Girl, They Called Us Enemy, Grass, Welcome to the New World, Maus.

lauantai 4. helmikuuta 2023

Kirjoja erilaisuudesta

"Näkymättömät eivät tuntuneet koskaan ajattelevan, 
miten heidän toimintansa vaikutti muihin eläviin olentoihin."
    
   
Helena Immosen lastenkirjatrilogian toisessa osassa Näkymätön Milanna ja kielletty kirja Milanna ja Timi palaavat näkymättömien kaupunkiin, sillä he aistivat jonkin olevan pielessä. He saavat tehtäväkseen hankkia Näkymättömän kaupungin kielletty historia -kirjan kadonneiden kirjojen kirjastosta, sillä on tullut aika murtaa rinnakkaismaailman ihmiset näkymättömiksi tekevä kirous. Milanna pääsee näkemään kasvonsa ensimmäistä kertaa! En malta odottaa trilogian viimeistä osaa, jossa ratkotaan kirjan lopussa annettua tehtävää.
    
Kirjaa lukiessa oli hauska "kirja ja tosi elämä kohtaavat" -hetki, kun lapset ihmettelevät kadulla, mikä kaupungissa heidän lähtönsä jälkeen on muuttunut: "Savu alkoi jo ärsyttää hengittämistä" minullakin (tai siis ehkä olisi parempi sanoa keuhkoja), sillä meillä on tien toisella puolella muutama kesämökki ja joku kävi siellä ilmeisesti lämmittämässä saunaa tai takkaa ja kaikki savu pukkasi sisälle asuntoomme. 
  
Uusista hahmoista kirjastonhoitaja Artemis Codex oli vallan kiinnostava! Pidin myös paljon Piilotetusta puutarhasta, siinä oli jotain samaa hurmaavaa magiaa, jota löytyy mm. Karkkitehtaan kummituksen ja Myrtti-kirjojen kasvihuoneissa (jälkimmäisessä kasvoi muistaakseni lettuja puista). Hönttiäinen on saanut perheenlisäystä, huimat 15 lasta (velaihmiselle on hurjaa ajatella kaitsevansa edes yhtä lasta, saati tuollaista päiväkotiryhmän kokoluokkaa), mutta en oikein tykännyt, kun Milanna hihkaisee, kuinka ihana tuo uutinen on - onnitella toki saa, mutta ei lapsille tarvitse kuitenkaan tuputtaa lapsensaannin ihanuutta (Hönttinen onneksi kertoo, kuinka raskasta tällaisen lauman kanssa on). 
  
"Ei ihminen voi vain irrottaa itseään menneestä ja olettaa, ettei mikään seuraa perässä." (s. 54)
  
Vaikka Milannan seikkailu on suunnattu seitsemästä ikävuodesta ylöspäin, löytyy tästäkin poliittisia teemoja ja yhteiskuntakritiikkiä. On mm. puhetta siitä, mitä kaikkea johtajat voivat piilottaa kansalaisilta ja toimia omien itsekkäiden syiden ohjaamana. Samaan kategoriaan menevät myös Elina Rouhiaisen kirjoittamat Nelimaan tarinat -sarjan kirjat. 
  
Immonen toistelee hieman liian usein, että näkymättömien on käytettävä kuparisia vaatteita, jotta ne näkyvät heidän päällään. Toisto on toki hyvä tehokeino lastenkirjallisuudessa, mutta vähempikin riittäisi. Tekstissä vaihtelevat niin puuska- kuin puuhkahihat, joista minusta vain jälkimmäinen on olemassa oleva asia, olisikohan tähän jäänyt kirjoitusvirhe. "Hätä juoksi hänen äänessään" on vallan erikoinen ilmaus, olisin itse ehkä sanonut tavanomaisemmin, että hätä kuului. Ja onkohan "jännittävän tauon" pitäminen sama asia kuin taidepaussi? Puolipullea kuunsirppi puolestaan oli vallan ihastuttava kuvailu. 
  
  
Arvosana:
            
Takakannesta:
Milanna on tuiki tavallinen tyttö, jossa on vain yksi epätavallinen piirre — hän on näkymätön!
  
Milanna on palannut kotiin huimalta seikkailultaan Näkymättömien kaupungista, ja elämä on livahtanut takaisin tutuille raiteilleen. Kaikki kuitenkin muuttuu jälleen, kun Milannan ja hänen näkyvän ystävänsä Timin maagiset taikakivet alkavat väristä kummallisesti. Se voi tarkoittaa vain yhtä asiaa — jotain on tekeillä Näkymättömien kaupungissa!
  
Ilkeä pormestari on ottanut kaupungin haltuunsa, eikä virallista totuutta keltaisen sammakon loitsusta saa enää kyseenalaistaa. Jalot kapinalliset kasaavat joukkojaan, mutta lopulta vain kielletty opus Kadonneiden kirjojen kirjastosta voi auttaa lapsia pelastamaan näkymättömät hirmuhallinnon alta. Päästäkseen siihen käsiksi Milannan on kuitenkin luovuttava jostakin arvokkaasta: mitä hän on valmis tekemään purkaakseen loitsun, joka on riivannut itsekkäitä näkymättömiä jo satojen vuosien ajan?
  
Näkymätön Milanna ja kielletty kirja on taianomaisen Näkymätön Milanna -sarjan toinen osa. Se on henkeäsalpaava kertomus ystävyydestä ja rakkaudesta sekä siitä, miltä tuntuu olla erilainen kuin kaikki muut — ja miten suuria asioita voi tapahtua, kun oppii näkemään myös ne, jotka ovat itseä pienempiä.
  
131 sivua, Kumma 2022
  
Kuvittanut: Nora Surojegin
  
Sarjassa julkaistu:
  • Näkymätön Milanna
  • Näkymätön Milanna ja kielletty kirja
  • Näkymätön Milanna ja sisimanteri (ilmestyy maaliskuussa 2023)
  
*****
  
"Kirjojen, teatterin ja elokuvien hienous onkin juuri siinä, 
että voimme eläytyä ihan toisenlaisiin ihmisiin kuin mitä itse olemme."
  
    
Löysin Saku Heinäsen vuonna 2014 lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaanakin olleen Zaida ja lumienkeli viime vuoden huhtikuussa Oulun pääkirjaston vaihtohyllystä kirjagrammaajamiitin jälkeen. Kauhean kauan tämä kirja ei siis jäänyt lepäilemään omaan hyllyyn ja seuraavaksi se meneekin sitten siskoni kouluun ilahduttamaan viides- ja kuudesluokkalaisia lukijoita. 
  
– Mitä vikaa kummallisessa nyt on, Ainu nauroi. (s. 109)
  
Hitaan alun jälkeen Zaidan tarina nappasi mukaansa. Yölliset hiippailut lukitussa, lumisessa puistossa mystisen Ainun kanssa ovat täydellinen vastapaino koulun ikäville kaksostytöille (jotkut muutkin ilkeilevät esimerkiksi Zaidan nimestä). Zaidan isä tosin sanoo, että kiusaajilla on itsellään jokin kipeä paikka, minkä vuoksi he kylvävät pahaa oloaan eteenpäin. Zaidalla on aivan ihanat vanhemmat, vaikka he ovatkin vähän vanhempia kuin muilla (samaistuttavaa), lisäksi hän jakaa ajatuksiaan niin perheen koiralle Ludwigille kuin päiväkirjalleenkin. Kiusaamisesta hän ei kuitenkaan halua vanhemmilleen kertoa, jotta heille ei tulisi paha mieli.
  
Adoptoitu. Adoptio. En pitänyt noista sanoista, joista tuli mieleen amputoitu tai abortoitu. Ne olivat kummallisia aikuisten sanoja, joilla peitettiin jotakin kipeää tai häpeällistä. (s. 50)
  
Heinänen on käsitellyt hienosti vaikeitakin teemoja, kuten erilaisuutta, millaista on olla adoptoitu, koulukiusaamista (tulipa elävästi mieleen omat ala-asteajat mm. palvelijaksi pakottamisesta ja toisten tyttöjen reppujen kantamisesta), keskenmenoa, alkoholismia ja kuolemaa. Pidin suuresti ripauksesta yliluonnollista, tästä tulikin mieleen usein Tuutikki Tolosen Agnes-sarja. Rinnakkaisluokan Otto oli kiinnostava hahmo, josta haluan tietää lisää, pitäneekin ehkä tutustua niihin kahteen jatko-osaan, jotka on myös julkaistu.
    
Otto oli varmaankin ensimmäinen, joka nimitti minua oudoksi niin, että siitä tuli hyvä olo. Se tapa, jolla hän sen sanoi, hänen äänensä sointi, sai minut luottamaan häneen.
--
– Sun nimi... oonks mä sanonut jo että se on aika makee? Zorro, Zlatan, Tarzan, tosi monissa siisteissä nimissä on z. Se on vähän tollanen... sankarinimi. 
Sisälläni kävi lämmin ailahdus. Kerrankin joku piti nimestäni! (s. 175 ja 183)
  
Heinänen on paitsi kuvittanut kirjan, myös fontti, jolla kirja on painettu on hänen suunnittelemansa Freya (josta joku oli Goodreadsissa sanonut, että fontin takia kirjassa oli viljelty sellaisia erikoisempia nimiä kuin Zaida ja Ludwig, mutta minä en kiinnittänyt fonttiin sen kummempaa huomiota ennen kuin löysin tiedon viimeisen sivun jälkeen, että kyseessä on Heinäsen design, enkä usko, että sitä olisi juuri tätä kirjaa varten kehitelty). Jännittävästi kirjan loppupuolella, kun Zaida lukee kirjettä peiton alla, tekstissä hän käyttää kännykkänsä valoa, mutta kuvituksessa hänellä on kuitenkin kädessään taskulamppu. 
  
Makasin sängylläni ja katselin elokuva-aiheista kuvakirjaa. Vertailin naisnäyttelijöitä. Tutkin erityisen tarkkaan tummaihoisia ja itämaisen näköisiä. Moni heistä oli aika kaunis, arvioin mielestäni asiantuntevasti ja puolueettomasti. (s. 163)
  
Hieman heteronormatiivinenhan tämä on, Zaidan setäkin on tytön ollessa vasta päiväkodissa kysellyt poikaystävistä (voitaisiinko lopettaa tällainen) ja kaikilla tuntui olevan heterovanhemmat. Zaida kauhistuu pohtiessaan, onkohan sillä tiukalla opettajallakin puoliso ja lapsia, koska opettajalla oli uusi mekko (sillä ilmeisesti vain miehet voivat ostaa naisille lahjaksi mekkoja, niitä ei voi mitenkään yksinasuvana hankkia itselle). Tosin maahanmuuttajuutta ja toisesta maasta adoptointia on sitten kuvattu positiivisesti. Hämmentävästi tässä ei sanottu tarkalleen, minne tarina sijoittuu (oletan Helsinkiin, koska ratikat vuonna 2014) ja että mistä Zaida on adoptoitu (viittaukset johdattavat vahvasti Intian suuntaan).
  
Äiti sanoi, että oli hyvä, ettei Aimolla ollut lapsia. Minusta oli myös surullista, että hän ei ehtinyt saada lapsia, vaikka en oikeastaan tiennyt, oliko hän edes koskaan halunnut niitä. (s. 193)
  
Kaikkein kiehtovinta kirjan lukemisesta teki useat tähtitiede- ja scifiviittaukset (suhteellisuusteoria, elämän todennäköisyys maailmakaikkeudessa, kuinka elämä alkoi vedessä, aika-avaruuden taipuminen, kommunikointi toiselta planeetalta kotoisin olevan kanssa), sillä luin tämän heti Andy Weirin Operaatio Ave Marian jälkeen.  Voin kyllä suositella lukemaan tämän, vaikka muutama pieni rösö toki mukana onkin. 
  
– Mä en oo koskaan tajunnut, miks on erikseen tyttöjen ja poikien leikkejä, rohkaistuin sanomaan. – Mä en oo esimerkiksi ikinä tykännyt hirveesti mistään prinsessajutuista. Enkä mä silti poikamainen oo. 
– Oot sopivasti, Otto hymyili. 
– No joo! Mut oikeesti, mä oon tykännyt rakentamisesta, Ja leikkiautoistakin! Ja tietty futiksesta ja muusta urheilusta. 
– Kai aikuiset on päättäneet, että on tyttöjen juttuja ja poikien juttuja, Otto mietti. 
– Niin kuin naisten ja miesten, jatkoin. – Meillä kyllä isä laittaa ruokaa ja äiti tekee remonttia. Isällä ei pysy edes ruuvimeisseli kädessä!
Otto nauroi. 
– Sun pitäis nähdä mun äiti, hän sanoi. – Se käyttää sujuvasti vaikka moottorisahaa. (s. 198-199)
  
Zaidan huone on ihana! Haluaisin itsekin tuollaisen leveän ikkunalaudan. ♥
  
Arvosana:
            
Takakannesta:
Talviöiden taianomaista tunnelmaa!
  
Finlandia Junior -ehdokkaaksi 2014 valittu kertomus yksitoistavuotiaan Zaidan kouluvuodesta yhdistelee arkea, fantasiaa ja kummitustarinaa ja tarjoaa huippukohdissaan lukijalle hiukset nostattavia oivalluksen hetkiä.
  
Zaida on adoptoitu ulkomailta, ja epäsuomalaisen ulkonäkönsä vuoksi hän joutuu koulussa joskus huomion keskipisteeksi. Varsinkin kaksostytöt Janika ja Stiina ovat ottaneet hänet silmätikukseen, ja nyt he ovat ilkeämpiä kuin koskaan. Onneksi elämään ilmestyy Ainu, joka on kuin Zaidan vaalea kaksoisolento. Ainu johdattaa Zaidan seikkailulle öiseen puistoon, jossa ajantaju hämärtyy ja tapahtuu merkillisiä asioita. Kuka Ainu oikein on, ja miksi hän on tullut Zaidan elämään juuri nyt? Liittyykö hän jotenkin salaisuuteen, jonka äiti Zaidalle paljastaa? 
  
Zaida ja lumienkeli on kertomus sisaruksen kaipuusta, perheiden kipeistä salaisuuksista ja siitä, kuinka yksinäisyyden voi voittaa. Saku Heinäsen oma, upea mustavalkokuvitus rytmittää tarinaa ja luo sille vahvan oman maailman.
  
208 sivua, Tammi 2014
    
  
Sarjassa julkaistu:
  • Zaida ja lumienkeli
  • Zaida ja elovalkeat
  • Zaida ja taistelupari

keskiviikko 1. helmikuuta 2023

Tammikuun luetut

    
Tammikuussa luin 10 kirjaa (joista neljä mangaa), mikä on tosi hyvin alkukuun lukujumittelun jälkeen. Ensimmäisenä luin loppuun joulukuun puolella aloittamani lukupiirikirjana olleen J.S. Meresmaan Mifongin perinnön. Kuukausi oli hyvin scifipainotteinen ja parhaat lukuhetket tarjosivatkin The Darkness Outside Us, Operaatio Ave Maria, The Promised Neverland 6 ja Astra - Avaruuden haaksirikkoiset 2. 
  
Kaikki tammikuussa luetut: (2942 sivua)
  • J.S. Meresmaa: Mifongin perintö
  • Eliot Schrefer: The Darkness Outside Us
  • Brian Jacques: Soturi Matiaksen miekka
  • Helena Immonen & Nora Surojegin: Näkymätön Milanna ja kielletty kirja
  • Kore Yamazaki: Velhon morsian 15
  • Kenta Shinohara: Astra - Avaruuden haaksirikkoiset 2
  • Kaiu Shirai & Posuka Demizu: The Promised Neverland 6
  • Tatsuya Endo: Spy x Family 4
  • Andy Weir: Operaatio Ave Maria
  • Saku Heinänen: Zaida ja lumienkeli
  
Tammikuuhun kuuluu erottamattomasti kirjabloggaajien klassikkohaaste, jota on nyt takana jo 16 kierrosta. Helmikuun puolivälissä on puolestaan luvassa toinen perinteikäs lukutempaus, nimittäin ystävänpäivän lukumaraton, varaa siis viikonloppua 10.-12.2. lukemiselle ja käy ilmoittautumassa Ja kaikkea muuta -blogissa. 
  
Helmet-lukuhaasteessa suoritetut kohdat:

6. Kirjan kansikuvassa on vaate tai kirjan nimessä on jokin vaate - J.S. Meresmaa: Mifongin perintö 
11. Kirjailijan nimessä on yhtä monta kirjainta kuin sinun nimessäsi - Brian Jaques: Soturi Matiaksen miekka
12. Kirjan nimi liittyy veteen - Saku Heinänen: Zaida ja lumienkeli 
15. Kirjan nimessä on ja-sana - Helena Immonen: Näkymätön Milanna ja kielletty kirja 
21. Kirja on scifiä eli tieteiskirjallisuutta - Andy Weir: Operaatio Ave Maria 
39. Kirja, josta sait vinkin mediasta tai sosiaalisesta mediasta - Eliot Schrefer: The Darkness Outside Us 
    
    
Helmikuun lukupinossa:
  • Mona Bling: 23 transmyyttiä - Totta ja tarua transihmisistä
  • Thomas Engström & Margit Richert: Nattavaara
  • Miguel Guerrero: Opas kriisitilanteisiin
  • Sami Karjalainen: Suomen hyppyhämähäkit - Katso silmiin ja ihastu!
  • Anne Kovalainen: Ensin palasivat linnut 
  • David Levithan & John Green: Will Grayson, Will Grayson
  • Casey McQuiston: Punaista, valkoista ja kuninkaansinistä 
  • J.S. Meresmaa: Kerberos
  • Elina Pitkäkangas: Sang
  • Reetta Vuokko-Syrjänen: Syntykeho, eli miten juosta pakoon ilman jalkoja