maanantai 30. huhtikuuta 2012

Huhtikuun luetut

Huhtikuu olikin kandin kirjoittamisesta huolimatta varsin kirjaisa. 2022 sivua, 8 kirjaa. Sivumaarä ei kovin suureksi kasvanut, koska moni kirja oli vain sellainen ohkainen välipala-läpyskä. Kuukauden teemana oli vahvasti dystopia, mutta sekaan mahtui myös scifi klassikkoa sekä aikuisten satuja.

Sivuja oli keskimäärin  252 ja keskiarvo kaikilla kirjoilla oli 3 (alimman arvosanan 2,5 saivat Niskaan putoava taivas sekä Maailmojen sota ja korkeimmat 4,5 arvosanan sai Across the Universe - Matka alkaa).

 
 Hyvää vappua kaikille lukijoille!

torstai 26. huhtikuuta 2012

Lauren Oliver: Delirium - Rakkaus on harhaa

"Kaikista tappavista tappavin; 
rakkaus surmaa, kun sen saa ja kun sitä ei saa."
      
       
Arvostelukappale. Artikkeli Risingshadow-sivustolla.
  
Oletko koskaan ollut rakastunut? Tiedät varmaan "oireet"? Mitä jos joku tulisi sanomaan sinulle, että rakkaus ei olekaan osa normaalia käyttäytymistä, vaan se on sairaus, joka täytyy poistaa, ennen kuin se ehtii levitä liian syvälle. 
      
Tutustuin Lauren Oliveriin luettuani hänen ensimmäisen kirjansa Kuin viimeistä päivää. Hänen tyylinsä on jotenkin (kliseisesti ilmastuna) koukuttava ja en voi estää silmiäni kyyneltymästä "oikeissa kohdissa". Delirium on kirjoitettu vielä paremmin kuin edellinen kirja. Sekin on nuorille suunnnattu ja siksi toisinaan jopa ahdistavan ennalta-arvattava, mutta juonen käänteet iskevät silti kipeästi, vaikka niitä osasi odottaa.
      
Päähenkilö, Lena on täysi-ikäisyyden kynnyksellä oleva nuori tyttö, joka nauttii pitkistä juoksulenkeistä ja hengailusta parhaan kaverinsa Hanan kanssa. Hän luulee maailman olevan täydellinen, viimeistään proseduurin eli delirian poistavan leikkauksen jälkeen, parantamisen jälkeen. Hän kuitenkin kohtaa miehen, Alexin ja totuus paljastuu hänelle kerros kerrokselta. Takaisin ei voi enää kääntyä. Ihmisen ei pidä olla käskyjä totteleva, tunteeton robotti.
  
Luin kirjan tarkoituksella hitaasti, kun edellisen kirjan puolestaan olin ahminut yhdessä illassa. Deliriumin tarina on surullinen niin yksilö kuin yhteiskuntatasollakin. Kirjasta on kamalan vaikea sanoa mitään, sillä se kosketti niin syvältä ja välillä tuli olo, että on pakko huutaa ääneen, purkaa jotenkin kipua, jota kirja säteili. Skotlannin suuren sankarin William Wallacen viimeisin sanoin: "Freedom!".
 
Jatko-osa Pandemonium - Rakkaus on kapinaa ilmestyy 12.9.
 
Arvosana:
    
Takakannesta:
Tulevaisuuden yhteiskunnassa yksilön valinnat koulutuksesta harrastuksiin ovat tiukasti kontrolloituja, energia säädeltyä ja rakkaus, amor deliria nervosa, julistettu pandemiaan rinnastettavaksi vakavaksi sairaudeksi. Vaikutusten eliminoimiseksi on jo pitkään toteutettu kirurgista toimenpidettä, johon sekä miehet että naiset täysi-ikäisinä osallistuvat. Tuhoisat ääritunteet tasataan ja  uusi harmonisempi maailma tarjoaa kaikille yhtämittaisemmat lähtökohdat onneen ja turvallisuuteen.
   
Omaa vuoroaan odottaa myös 17-vuotias Lena. Hän on nuoruudessaan menettänyt äitinsä tartunnalle, nähnyt taudin vaikutukset sisareensa ja oppinut läksynsä. Jos Lena on varovainen ja välttää virheitä, 95 päivän päästä vaara on hänen osaltaan ohi. Siksi yhteiskunnan ulkopuolelle pesiytynyt vastarintaliike ja kapinahenkinen Alex ovat kaikkea sitä mitä Lenan tulee välttää.
   
Delirium – rakkaus on harhaa on vangitseva ja puhutteleva trilogian avausosa, joka nuorten päähenkilöidensä kautta tutkii sopeutumiskykymme rajoja maailmassa, jossa yksilö on yksinäisempi kuin koskaan ja rakastuminen rikoksista pahin.
       
Suomentanut: Marja Helanen-Ahtola, 350 sivua, WSOY 2011
      
Alkuperäinen nimi: Delirium

tiistai 24. huhtikuuta 2012

Lukemisesta kirjoitettua

Kirjan ja ruusun päivä puhutti ihmisiä kirjoista ja lukemisesta.
  1. Kuinka usein sinä tartut kirjaan? 
  2. Kerro miksi luet. 
  3. Ovatko lukutottumuksesi ovat muuttuneet viimeisen vuoden aikana? 
  4. Mistä saat kirjasi?
  5. Millä kielellä luet?
  6. Minkä tyylisiä kirjoja luet ja on makusi muuttunut ajan myötä?
   
Minä pyrin tarttumaan kirjaan päivittäin. Oli sitten kyseessä vapaa-ajan hyvilukeminen tai tiukan asiallinen tutkimuskirjallisuus. Lukeminen ja etenkin scifi/fantasia kirjat antavat minulle tilaisuuden olla joku muu, kokea asioita, jotka olisivat muutoin mahdottomia ja nähdä paikkoja, joita ei ole kirjan sivujen ukopuolella olemassa. En usko, että syy olisi pelkästään todellisuudesta pakeneminen, vaan oman ajattelumaailman ja maailmankuvan avartaminen.
      
Viimeisen vuoden aikana lukemiseni on joutunut mukautumaan paljon kandin kirjoittamisen vuoksi. Vuoteen 2008 asti luin lähes yhtä paljon kuin söin tai nukuin, se kuului peruselintoimintoihini. Opiskeluiden alussa päätin, etten koske romaaneihin, ennen kuin olen valmistunut. No, eihän se tosiaankaan ollut hyvä idea. Kesällä 2009 sitten "lankesin" uudelleen salaiseen himooni, lukemiseen. Ja sillä tiellä ollaan, koen oloni paljon terveemmäksi, jos saan välillä nollata aivojani oman elämän ulkopuolella. Tosin moni kirja herättää ajattelemaan maailmaa aivan uusin silmin.
      
Minun kirjani tulevat pääosin kirjastosta. Hankin paljon kirjoja kirppareilta, mutta niillä ei ole yhtä kiire kuin uutuuksilla. Aiemmin sain myös kirjoja lahjaksi, etenkin siskoiltani, mutta nykyisin pyydän lahjat mieluummin käyttöesineitä. Muutamat kirjat olen saanut myös arvostelukappaleina. Lukukieleni on suomi, sillä yritettyäni pariin erään lukea englanniksi, tuskastuin, kun en ymmärtänyt kaikkea ja sanakirjan kanssa lukeminen tuntui tyhmältä. Ainoa miinus tässä on se, että joutuu odottamaan kirjojen suomentamista ja harmillisen moni minusta hyvä sarja on lopetettu, jopa vain yhden kirjan suomentamisen jälkeen. 
   
Yläasteelta rakastuin fantasiaan, oltuani ala-asteella vannoutunut heppatyttö. Scifiä luin jo yläasteella, muutamia satunnaisia teoksia, mutta vasta myöhemmin, viime vuosina, se on muodotunut nykyiseksi suosikikseni. Etenkin dystopia koukuttaa, vaikka sekin ailkaa muodostua trendiksi. Usein välttelen suurta kohua herättäviä teoksia, ellen satu olemaan niiden joukossa, jotka löytävät kirjan ennen suurta yleisöä. 

Aloitin kirjablogini pitämisen lähes vuosi sitten ja tänä(kin) aikana olen ehtinyt nauttimaan monesta erinomaisesta ja muutamasta hieman vähemmän onnistuneesta teoksesta. Se, että pystyy lukemaan kirjoja on etuoikeus ja en voi kuvitella mitä sellaisten ihmisten mielessä liikkuu, jotka sanovat, että lukeminen on turhaa ajanhukkaa. Haaveammattini on kirjastonhoitaja, ja toivon, että joskus pystyn unelmani toteuttamaan.
       
Loppuun vielä painavaa asiaa:
Viralliset tilastot huolestuttavat. Kustantajien julkaisu- ja myyntiluvut liukuvat alaspäin. Kirjastojen lainausluvut laskevat. Koululaisten omaksi iloksi lukeminen väheni 2000–2009 Pisa-tutkimuksen mukaan 11 prosenttia. Vain puolet peruskoulun pojista lukee kirjoja. (Lähde)

maanantai 23. huhtikuuta 2012

Scifi-haaste | Beth Revis: Across the Universe - Matka alkaa

 "Olen hiljaa kuin kuollut."
    
    
Scifi-haaste8. Avaruusalukset 
   
Sopivasti tänä keväänä ilmestynyt uutuuskirja, joka sopii scifi-haasteeseen. Tosin tämä oli jo muutenkin lukulistalla, eli hienosti sain kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Huomasin tässä yksi päivä vertailevani Revisin kirjan kantta mm. teoksiin Paljaan taivaan alla, Tarkoitettu ja Delirium. Jotain on samaa näissä, mutta mikäs siinä, kun kauniita ovat.
     
Iltasanomat uutisoi  2.2.2008: Beatlesia avaruuteen
Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan radioteleskoopit suunnattiin tiistain vastaisena yönä kohti Pohjantähteä. Kello kahdelta yöllä Suomen aikaa ne lähettivät avaruuteen The Beatlesin laulun Across the Universe. Laulun matka Pohjantähteen kestää 431 vuotta.
     
Beth Revisin esikoisteoksessa Across the Universe - Matka alkaa avaruusalus Varjelus (Godspeed) lähtee Maasta kohti uutta planeettaa, Kentauria. Matkan on arvioitu kestävän 300 vuotta, jonka ajaksi uuden planeetan tutkimuksesta ja turvallisuudesta vastaavat henkilöt on syväjäädytetty. Matkaan lähtee myös tuhatkunta muuta, ylläpitämään aluksen toimintaa. Kyseessä on siis yhtäaikaa niin nukkuja- kuin sukupolvialus.
      
Mutta minä näen myös unia. Ihania unia. Kauniita unia. Unia uudesta maailmasta. En tiedä millaista siellä tulee olemaan. Kukaan ei tiedä. Mutta näen harvoin painajaisia uudesta maailmasta, ja ajatuksissani se on aina paratiisi. (s. 67)
     
Merkityksettömäksi rahdiksi merkitty, vanhempiensa mukaan lähtenyt Amy herää kuitenkin 50 vuotta liian aikaisin huomatakseen joutuneensa outoon näytelmään, missä mikään ei ole totta tai aitoa. Aluksessa on ainoastaan yksi hänen ikäisensä, poika nimeltään Seuraaja, josta on määrä tulla aluksen seuraava johtohahmo Vanhimman luovutettua valta-asemansa hänelle. Amy on poikkeava aluksen muihin yksirotuisiin asukkaisiin verrattuna: hänen hiuksensa hehkuvat auringonlaskun väreissä ja erottuu joukosta vaalealla ihollaan. Hän kokee olevansa yksin huolimatta ihmisistä ympärillään.
     
Nautin kirjasta suuresti. Sen hahmot olivat virkistäviä ja tarinan edetessä paljastuu paljon asioita, joita on pidetty salassa. Hahmo galleria ei ole suurensuuri, vaan se toimii muutaman avainhenkilön voimin. Tarinaa kerrotaan vuoroin Amyn, vuoroin Seuraajan näkökulmasta. Amy on kerrankin sellainen teini-ikäinen hahmo, joka ei heti ensiriveiltä alkaen ärsyttänyt. Hänen kiihtymykselleen on aina oikeutettu syy. Seuraajaan on omituisen helppoa vaikuttaa ulkopuolelta ja välillä tuntuu, ettei hänellä ole omia ajatuksia ollenkaan. Monipuolisimmat hahmot ovat taidemaalari Harley, Vanhin, sekä vähän omalaatuinen arkistonhoitaja Orion.
       
Ainoa, joka kirjassa harmitti, oli turha toistelu, johon monet jenkki tv-sarjatkin ovat sortuneet, mutta se ei nouse ylitsepääsemättömäksi esteeksi. Toinen, joka herätti kirjaa lukiessa kulmien kohotelua, on aluksen asukkaiden, kahdesta sukupolvesta nuoremman suorittama lisääntymisrituaali Kausi, joka vaikuttaa luonnottomalta. Kirja siis sisältää jonkin verran seksiä, eikä siis sovellu kaikkein nuorimpien lukijoiden silmille. Teinirakkauden osuus kirjassa ei kuitenkaan ole ylitsevyöryvä, vaikka niin voisi jo ihan kansikuvankin perusteella luulla, päinvastoin se on aika hienovaraista. Suosittelen  kuitenkin tutustumaan tähän trilogian aloittavaan teokseen, jos avaruusalukset eivät aiheuta ahtaanpaikan kammoa.
       
Joissain blogeissa luin, kuinka alku oli joillekin tuntunut hitaalta tai paikallaan kulkevalta. Minä en huomannut sellaista, etenkään vähän aikaa sitten lukemani H. G. Wellsin leppoisan kerronnan jälkeen. Kirja saa kyllä loppua kohden enemmän toimintaa, niin ettei kaikkea ehdi edes pureskella kauan ennen kuin on jo nielaistava. Jossain kohdissa kirjan uskottavuus horjuu, mutta luin tarinaa niin ahmien, etten ehtinyt jäädä turhaan märehtimään vanhoja.
      
Arvosana:

      
Takakannesta ja etulieppeestä:
Hyinen matka kohti tuntematonta alkaa
    
Avaruusalus Varjelus lähtee viemään tiedemiehistä ja asiantuntijoista koostuvaa retkikuntaa kohti kaukaista planeettaa. Mukana aluksella ovat myös 350 vuodeksi syväkäädytetyt Amy ja hänen vanhempansa.
    
17-vuotias Seuraaja on asunut Varjeluksella koko ikänsä ja hänelle Aurinko-Maa on vain kaukaista historiaa. Kun Seuraaja valmistautuu tulevaan tehtäväänsä aluksen johtajana, hän löytää alukseen kätketyt ihmiset - ja punatukkaisen Amyn.
    
Kun Amy herää 50 vuotta liian aikaisin, niin selviää, että myös muiden syväjäädytettyjen henki on uhattuna.
     
Kaksi nuorta, kaksi maailmaa
Amy: Mikään ei ole täällä oikeaa. Kaikki on rikkonaista, hajalla. Kuten valo. Kuten minä. En ole koskaan ajatellut, mitän tärkeä taivas on, kunnes minulla ei enää ole sitä.
     
Voivatko he luottaa toisiinsa - saati rakastua?
Seuraaja: Hän on kauneinta mitä olen koskaan nähnyt, mutta myös omituisinta. Hänen ihonsa on kalpea, melkein läpinäkyvän valkoinen, enkä usko sen johtuvan pelkästään jäästä. Asetan käteni lasiarkun kannelle hänen sydämensä yläpuolelle. Ihoni on kuin tumma varjo hänen valkeutensa yllä.
      
Suomentanut: Outi Järvinen, 397 sivua, Otava 2012.
     
Alkuperäinen nimi: Across the Universe. Sarjan jatko-osa A million Suns ilmestyy suomeksi ja kolmas osa Shades of Earth englanniksi tammikuussa 2013
                                  
Kirjasta muualla: Risingshadow, Jossun lukupäiväkirja, Rakkaus kirjoihin, Luettuja maailmoja, Aamuvirkku yksisarvinen, Mustemaailmani, Kirjaston kummitusHyllyjen uumenista, Kirjavinkit, Sivupiiri
 
Samantyylisiä kirjoja: K. A. Applegate: Remnants-sarja, Anu Holopainen: Molemmin jaloin, Ally Condie: Tarkoitettu, Lauren Oliver: Delirium - Rakkaus on harhaa

torstai 19. huhtikuuta 2012

Cecelia Ahern: Tyttö peilissä

 "Tämä ei ole totta"
    
   
Satuja aikuisille. Kirjassa on kaksi lyhyttä tarinaa: Tyttö peilissä ja Muistojentekijä. Kevyt välipala, n. 50 sivua pitkät novellit on helppo nauttia kerralla tai vaikka kahtena erillisenä suupalana. Cecelia Ahernin kirjoitustyyli on hyvin miellyttävä, eikä tämäkään pikkukirjanen tee siinä poikkeusta.

Ensimmäinen satu oli aivan ihana. Se oli kuten kunnon sadun tulee ollakin: se sisältää rakkautta, jännitystä ja lopussa piilee huipennus. Tarina kertoo siis Lilasta, joka on menossa naimisiin ja hänen isoäidistään, joka ei pidä peileistä, vaan peittää ne mustilla kankailla. Lila ei ole koskaan ymmärtänyt syytä tähän. Kertomus alkaa pohjustavalla Lilan lapsuusmuistolla, jonka jälkeen siirrytään nykyhetkeen ja Lilan hääpäivään.

Etupiha, jonka läpi he olivat kävelleet, oli oikea viidakko; villi ja hoitamaton, toisin kuin Sarahin kodin puutarha, missä puutarhuri kävi kahden viikon välein tarkistamassa, että kaikki oli symmetristä ja täydellistä, ja iski silmää Sarahille aina kun näki hänet ikkunassa. Sarah olisi mennyt naimisiin hänen kanssaan, jos olisi ollut tarpeeksi vanha. Mutta tämä puutarha oli erilainen. Hänestä tuntui, että hän olisi kadonnut ikiajoiksi, jos olisi astunut harhaan sinne tänne sijoitelluilta kivilaatoilta, jotka johtivat ulko-ovelle. (s. 10)
  
En katso paljoa kauhuelokuvia, lähinnä niiden huonon laadun vuoksi, en siis välttele genreä niinkään pelottavuuden vuoksi. Poikkeuksena ovat japanilaiset lapsikalmot, jotka ovat todella kauhistuttavia. Ja peilit. Peilit ovat pelottavia. Siksi niitä käytetäänkin usein kauhuelokuvissa. Antropologisesti tutkittuna on helppo syy ymmärtääkin: onhan kamerakin ollut joissain kulttuureissa tabu. Sielu kun on saattanut jäädä kiinni kuvaan. Mirrors-leffan jälkeen kesti muutaman päivän ennen kuin uskalsin katsoa peiliin. Tyttö peilissä ei ole aivan yhtä pelottava tarina kuin Kiefer Sutherlandin elokuva, mutta sekin aiheutti kihelmöntiä niskavilloissa.
 
Olen lukenut Ahernilta aiemmin teoksen  Mitä huominen tuo tullessaan ja omasta hyllystä löytyvät pokkariversiot kirjoista P.S. Rakastan sinua ja Suoraan sydämestä. Olin siis olettanut tämänkin kirjan olevan pitkä, yksittäinen tarina. Pettymys oli kyllä vähän karvas, kun huomasi ensimmäisen satu-novellin kiitävän kohti loppuaan - olisihan tuota jaksanut lukea pidemmällekin. Katkeraa kalkkia nieleskellen aloitin sitten toisen novellin, joka ei tuntunut lähtevän käyntiin ollenkaan ja jonka tyyliä vertasin mielessäni H. G. Wellsin Aikakoneeseen. Tässä novellissa päähenkilönä on keksijä, joka vahingossa luo koneen, jolla voi luoda muistoja. Hänen luonaan käy ihmisiä hakemassa lohtua, vaikka uudet muistot eivät korvaakaan vanhoja. Miehelle itselleen laite ei kuitenkaan tuo apua.
 
Takakannesta:
Maagisia ja mieleenpainuvia satuja aikuisille
     
Tyttö peilissä
Lilan isoäidin talossa peilit on peitetty mustilla kankailla, mutta hän ei ole koskaan miettinyt asiaa sen kummemmin. Hääpäivänsä aamuna hän vetää kankaan syrjään peilin edestä ja kumartuu katsomaan itseään, hieman liian läheltä.
  
Muistojentekijä
Sydämensä särkenyt mies on keksinyt koneen, jolla voi luoda uusia muistoja. Kone auttaa tekemään monta ihmistä onnelliseksi, mutta sen keksijää uudet muistotkaan eivät voi auttaa. Palkattuaan salaperäisen apulaisen mies päättää antaa myös itselleen uuden mahdollisuuden.

Arvosana:
        
Tyylilaji: sadut, maaginen realismi, rakkaus
   

Samantyylisiä kirjoja:
       
Suomentanut: Terhi Leskinen, 108 sivua, Gummerus 2012.
   
Alkuperäinen nimi: Girl in the Mirror
                                
Kirjasta muualla: Risingshadow, Luettuja maailmoja, Kirjavinkit, Mari A:n kirjablogi, Lukunurkka, Maailmankirjat, Kirjojen keskellä, Periaatteessa kirjoista,

tiistai 17. huhtikuuta 2012

Salla Simukka: Jäljellä

 "Hän oli tässä. Hän oli elossa. Hän oli jäljellä."
      
      
Musiikki: Bryan Adams - Here I am
    
Salla Simukan Jäljellä kertoo lähitulevaisuuden maailmasta, jossa ihmiset luokitellaan lahjakkuusalueiden mukaan. Jos sinulla ei ole erityistaitoja, olet Potentiaali, jolla on koko maailma edessään. Toisin sanoen et ole mitään. Päähenkilö, Potentiaali 15-vuotias Emmi kokee, ettei kukaan huomaa häntä. Hänellä ei ole ystäviä ja suhde vanhempiinkin on vuosien saatossa väljähtynyt. Emmi päättää turvautua äärimmäisiin toimenpiteisiin saadakseen huomiota: hän päättää karata kotoa ja tulla tytöksi, joka katosi. (Karkumatka toi mieleen Liljan Kodittomien kaupungista.) Yksinäisyys on kirjan hallitseva teema. Emmi joutuu miettimään suhtautumistaan muihin uudestaan ja oppimaan itsestään uusia puolia. 
       
Kirjaa on vaikea kategorisoida. Se ei ole puhdasta scifiä, dystopiaa - sanoisin maagisen realismin tulevan lähimmäksi. Se voisi sijoittua tähän päivään, vaikka kouluryhmien jaot ovatkin muuttuneet ja bensan sijaan autot kulkevat sähköllä. Jäljellä on viimeaikoina lukemistani suomalaisista scifi-kirjoista lähimpänä main streamia. Simukan kirjoitustyyli on raikas, ratkaisuja ei tarjota suoraan. Vaihtoehtoja heittellään pitkin tarinaa, mutta ne kumotaan jo seuraavassa lauseessa. Kirjassa oli siltä osin paljon samaa, kuin viime vuonna lukemassani Lucianissa. Ainoa miinus tulee puhekielisyydestä.
 
Hän mietti kuinka nopeasti kaikki rappeutuisi. Kuinka nopeasti luonto, kasvit ja eläimet, ottaisivat kaiken haltuunsa ja alkaisivat tehdä vääjäämätöntä työtään, joka muutti ihmisen rakentaman toisenlaiseksi, kaoottisemmaksi? Millainen maailma se olisi? Hän ei tiennyt olisiko hän näkemässä sitä. Ehkä kestäisi sata vuotta, että rakennukset alkaisivat rapistua. Tai tuhat. Tällaisia asioita ei kerrottu koulussa, eikä Emmi muistanut kuulleensa niistä muuallakaan. Ihmiset kai kuvittelivat, että ihmiskunta olisi aina olemassa, tai katoaisi niin vähitellen, että muutokset eivät olleet rajuja. (s. 135-136)
  
Kirja herätti paljon ajatuksia ja selityksiä siitä, mitä on tapahtunut, minne kaikki menivät? Emmin ei tarvitse seikkaille tyhjentyneessä Suomessa yksin, vaan saa matkaseuraa mm. merkillisesti katoavista satulainauksista, jotka saavat epäilemään omaa mielenterveyttä. Alla listaa eri vaihtoehdoista, joita pyörittelin mielessäni:
  • Nukkuvat ovat siirtyneet rinnakkaistodellisuuteen tai aikaan kuten Stephen Kingin elokuvassa Ajan Valtiaat (The Langoliers, 1995)
  • Nukkuvat ovat heränneet todellisuuteen tai todellisuus onkin vain nerokas tietokoneohjelma (Matrix)
  • Jäljelle jääneet ovat kuolleita, välitilassa, selvittävät keskenjääneitä asioitaan (Enkeliakatemia, Toivomuslista
  •  Nuorilla eri lahjakkuusalueet, valittu suorittamaan tehtävää (vrt. Nälkäpeli)
  • Miksi vain lapsia? Oma yhteiskunta vrt. tv-sarja Klaani, jossa mystinen virus on tappanut kaikki aikuiset
       
Jossain vaiheessa rupesi päässä soimaan Bryan Adamsin biisin Here I am sanat, ja kuinka jyvin sen eka säkeistö sopii kuvaamaan tätä kirjaa:
Here I am this is me
There's no where else on Earth I'd rather be
Here I am it's just me and you
And tonight we make our dreams come true

It's a new world it's a new start
It's alive with the beating of young hearts
It's a new day it 's a new plan
I've been waiting for you
Here I am
      
Sarjan jatko-osa Toisaalla ilmestyy syksyllä 2012.
  
Arvosana:
      
Takakannesta ja etulieppeestä:
Oletko koskaan toivonut, että kaikki muut ihmiset vain katoaisivat? Kannattaa varoa, mitä toivoo. 
     
Emmi Aalto on 15-vuotias tyttö, josta tuntuu, ettei hän ole mitään. Koulussa hän ei ole löytänyt omaa lahjakkuusaluettaan, vaan on yhä pelkkä Potentiaali. Kotona perhe ei tunnu huomaavan häntä. Ystäviä hänellä ei ole koskaan ollutkaan. Emmi päättää karata, jotta hänestä tulisi edes tyttö, joka katosi. Mutta kun hän palaa karkumatkaltaan, kotona ei ole ketään. Eikä naapuritaloissa. Eikä koko kaupungissa. Kaikki ihmiset ovat kadonneet, vai ovatko?
     
Jäljellä on tarina lähitulevaisuuden maailmasta, jossa tavallisuus ei ole mitään. Se on myös mysteeri, joka vyöryttää Emmin eteen suuria kysymyksiä. Mitä on tapahtunut? Kehen voi luottaa? Kuka on ystävä? Uskaltaako rakastua? Kuka lähettelee hänelle satuviittauksia ja mitä niillä yritetään sanoa? Jäljellä kertoo yksinäisyydestä, joka on mahdollista murtaa, ja rohkeudesta, joka löytyy pinnan alta.
          
221 sivua, Tammi 2012. 
   
                                
Kirjasta muualla: Risingshadow, Kirjamielellä, Lopunajan lauseet, Jossun lukupäiväkirja, Saran kirjat

sunnuntai 15. huhtikuuta 2012

Scifi-haaste | H. G. Wells: Maailmojen sota

"Me olemme muurahasia."
         
   
Scifi-haaste: 4. Scifi klassikko, julkaistu ennen vuotta 1950 
  
Vaikein kategoria scifi-haasteessa. En osannut etukäteen valita klassikkoa, vaan päätin sitten mennä kylmiltäni kirjastoon ja katsoa mitä siellä olisi tarjolla. Samoin kuin Luettujen maailmojen Katalla, minunkin klassikoksi päätyi H. G. Wellsin Maailmojen sota, joka oli hyllyssä. Olen lukenut Wellsiltä aiemmin Aikakoneen ja osasin arvata millaista tekstiä olisi vastassa. Wellsillä on vähäeleinen kirjoitustyyli, joka jättää kertojan identifioimatta. Kaiken lisäksi vanha suomennos antaa oman pikantin makunsa tekstiin.
  
Sain kirjan viimein luettua, vaikka välillä tekikin mieli luovuttaa (viimeksi tällainen tunne tullut toisen klassikkoteoksen, J.R.R. Tolkienin sormus-saagan kanssa). Kieli oli paikoin jopa hupaisan vanhanaikaista ja toiset ilmaisut yllättivät "ajattomuudellaan". Suosittelen rauhallisten kirjojen ja klassikoiden ystäville. Wells viljelee myös mielellään paikannimiä ja Lontoon ympäristöä tuntemattomalla useamman rivin mittaiset listaukset eivät sano mitään lokaatiosta, joten karttakirjan/Google Mapsin käyttö on sallittua.
   
Kirja siis kertoo maailmalopusta: kuinka marssilaiset tulevat Maahan ja ryhtyvät toteuttamaan omaa versiotaan terraformaatiosta. Ihmisten käy siinä sivussa vähän huonosti, kuten Wells vertaa osuvastui: "kuin ihmiset ja muurahaiset sotisivat  keskenään", sillä erotuksella, että nyt ihmisen asema on olla muurahainen. Tarina etenee pääosin ensimäisessä persoonassa. Päähenkilö mies kertoo tapahtumien etenemistä oman näkökulmansa mukaan, eikä siten tietoa muusta maailmasta saada, poikkeuksena päähenkilön veljen kokemuksen kirjan keskivaiheila. Kirja on jaettu kahteen osaa, Marssilaisten tuloon ja Maahan marssilaisten vallassa. Kirja oli hyvin mielenkiintoinen kokemus vuoden 2005 leffan nähneenä.
    
   
 Arvosana:
         
Takakannesta:
Marsilaiset ovat hyökänneet! Niiden alukset syöksevät ilmaan polttosäteitä ja tappavaa, mustaa kaasua. Hirviömäiset olennot ja hurjat taistelukoneet saavat ihmiset silmittömän pakokauhun valtaan. Miten käy planeetta Maan?
 
H. G. Wellsin Maailmojen sota vuodelta 1898 kuuluu tieteiskirjallisuuden merkittävimpiin klassikoihin. Se käsittelee Maahan tunkeutuvia marsilaisia tavalla, joka on jättänyt lähtemättömän jälkensä science fictionin kuvastoon.
 
H. G. Wells (1866–1946) oli opettaja, toimittaja, sosiologi ja historioitsija sekä tuottelias kirjailija, joka kirjoitti niin romaaneja, novelleja kuin tieteellisiäkin teoksia. Hänen tunnetuimpia romaanejaan Maailmojen sodan lisäksi ovat Aikakone ja Näkymätön mies.
                 
Suomentanut: Matti Kannosto, 223 sivua, Tammi 2005. Alkuteos ilmestynyt 1898, ensimmäinen suomenkielinen painos 1979.
  
Alkuperäinen nimi: The War of the Worlds
                            
Kirjasta muualla: Risingshadow, Wikipedia, Luettuja maailmoja, Kirjaretket, Kirjojen maailma, 365 kulttuuritekoa

lauantai 14. huhtikuuta 2012

Millä tavoin sinä listaat lukemiasi kirjoja?

Risingshadown sivuilla keskusteltiin (alkuperin näköjään jo vuonna 2009), kuinka kätevä siellä onkaan listata luetut ja omistetut kirjat omaan kirjahyllyyn ja muodostaa lukulistaa, nostaa esille lempikirjailijat ja -kirjat. Kysyttiin myös onko käyttäjillä ollut muita tapoja merkitä ylös kirjarekistereitä, lukulistoja tms.
   
Minulla oli kauan ennen Risingiin tutustumistani ja liittymistäni käytössä montakin arkistokortistoa kirjoista. Ala-asteella aloitin omistamieni kirjojen luetteloinnon aihepiireittäin, aakkostettuna. Hyllytin kirjoja myös kirjastomaiseen tyyliin ja näpertelin Ex Libriksiä. Tein myös vihkon kiinnostavista kirjoista ja sarjoista, johon sitten merkkasin aina mitkä olin lukenut ja kenties omistinko ko. kirjan. Joskus lukiossa ollessani sain isosiskolta Lukupäiväkirjan, johon sitten muutaman rivin verran mahtui kirjoittamaan kirjoista. Lähinnä kirjan tiedot, keskeinen tunnelma, mielialoja ja kouluarvosana. Marginaalitkin tulivat täyteen kommentteja.
  
     
Sittemmin olen päivittänyt kirja-arkistoni vihko-muodosta ihan oikeaan kortistoon, jossa kirjalla/sarjalla on arkistokortti, ehkä pari lehdestä leikattua kuvaa ja arvostelua. Olen myös vuosien varrella saanut toisenkinlaisen lukupäiväkirjan (johon pystyy kirjaamaan ylös hankitalistoja, lahjalistoja ystäville hankituista/hankiitavista kirjoista, kenelle on mitäkin kirjoja lainannut js mitä kirjoja on itse lainannut...) ja myös Lukupiirin päiväkirjan olen saanut. Nykyisin listaan kirjoja blogiini, jonne mahtuu myös selittämään kirjojen synnyttämiä ajatuksia ja mielialoja paljon vapaammin ja laajemmin. 
   
Sinällään hienoa oli katsoa esim. vuoden 2007 lukulistaus.
- 32 kirjaa / 7562 sivua
- 4 aikuisten ja 28 nuorten kirjaa
- 15 fantasiakirjaa
- 39 manga-pokkaria
   
Lukemani aikuisten puolen kirjat olivat:
- Kate Mosse: Labyrintti
- Albert Sánchez Piñol: Kylmä iho
- Elizabeth Kostova: Historiantutkija
- Nora Roberts: Morriganin risti

maanantai 9. huhtikuuta 2012

Kirjoita lehtiruno

Poikaystävä vinkkasi minulle Helsingin Sanomien runokilpailusta. Innostuin heti kaivelemaan lehtikasaani. Homma on siis yksinkertainen:

1. Etsi paksu tussi.
2. Etsi mielenkiintoinen lehtijuttu.
3. Viivaa tussilla yli tarpeettomat sanat, niin että jäljelle jää runo.
 
Tästä runosta sitten otetaan kuva ja lähetetään linkin takaa löytyvien ohjeiden mukaisesti hesarin toimitukselle. Vinkkejä runon laatimiseen löytyy vaikkapa täältä.

Näilla hakusanoilla tavoitat minun huomioni

Koska niin monessa blogissa olen viime aikoina nähnyt postauksia hakusanoista, joilla ihmiset tulevat heidän blogeihinsa, ajattelin tehdä tälle aiheelle oman postauksen tännekin, vaikka muutamaan blogiin olen kommenttina laittanutkin jo omaa listaani. Tähän on sitten hyvä ajan myötä lisäillä erikoisimpia hakusanoja, sanojen oikeinkirjoitusasu on autenttinen.

Päivitetty viimeksi: 8.5.2014
  
Kirjoihin liittyvät:
(Toisinaan ihmiset yrittävät löytää blogeista juonipaljastuksia tai kirjojen pääteemoja esim. äidinkielen kirjaesittelyjä tehdessään - annan vinkin: lue kirja, useimmat ovat oikeasti hyviä!)
 
Mm. hakusanoilla tarina, juoni, arvostelu ja paljastus:
  • Agatha Christie: Eikä yksikään pelastunut 
  • "arvio aghatha christien kirjasta eikä yksikään pelastunut"
  • "agatha christine eikä yksikään pelastunut"
  • "agatha christie eikä yksikään pelastunut tulkinta"
  • "agatha christie eikä yksikään pelastunut vastaukset"
  • "eikä yksikään pelastunut miten ne kuoli "
  • "eikä yksikään pelastunut kuka kuoli ensin"
  • "eikä yksikään pelastunut kirja mitä siinä tapahtuu?"
  • "eikä yksikään pelastunut juoni"
  • "eikä yksikään pelastunut teema"
  • "eikä yksikään pelastunut kirjan juoni" 
  • "eikä yksikään pelastunut kirjan teema"
  • "eikä yksikään pelastunut arvostelu"
  • "eikä yksikään pelastunut henkilöt" 
  • "eikä yksikään pelastunut takakansi"
  • "10 pientä neekeripoikaa syyllinen" 
  • "10 pientä intiaanipoikaa runo"
  • Albet Camus: Sivullinen
  • "psykologinen realismi albert camus" 
  • "sivullinen albert" 
  • "albert camus sivullinen sivullisuus"
  • "albert camus sivullinen arvostelu"
  • "albert camus sivullinen juoni" 
  • "albert camus sivullinen kirjallisuusessee"
  • "albert camus sivullinen pohtiva essee" 
  • "albert camus sivullinen genre"
  • "albert camus sivullinen henkilöt"
  • "albert camus on sanonut,"
  • "äiti kuoli tänään. tai ehkä eilen. sain vanhainkodista sähkeen" 
  • "albert camus oli naimisissa"
  • Ally Condie: Tarkoitettu-sarja
  • "kirja-arvostelu tarkoitettu"
  • "tarkoitettu arvostelu" 
  • "ally condie tarkoitettu lukunäyte"
  • "condie ally xanderin salaisuus on se että"
  • "rajalla juoni" 
  • "ally condie perillä arvostelu"
  • "condie ally perillä juoni" 
  • "condie perillä tiivistelmä"
  • Annika Luther: Kodittomien kaupunki
  • "annika luther kodittomien kaupunki juoni" 
  • "kodittomien kaupunki juonipaljastukset"
  • Antoine de Saint-Exupéry: Pikku prinssi
  • "pikku prinssi kirja lataa"
  • "pieni prinssi antuan"
  • "antoinede saint-éxypérie:pikku prinssi"
  • Beth Revis: Accoss the Universe
  • "across the universe matka alkaa tarinan juoni"
  • "across the universe matka alkaa laiva"
  • "across the universe matka arvostelu"
  • "tyttö herää avaruusaluksesta kirja"
  • "millon across the universe 3 ilmestyy" 
  • "beth revisin sanoma" 
  • Cecelia Ahern: Mitä huominen tuo tullessaan
  • "cecelia ahern mitä huominen tuo tullessaan juoni"
  • Flavia Bujor: Ennuskivien mahti
  • "ennuskivien mahti kirja arvostelu"
  • Henrik Tikkainen: Kulosaarentie 8
  • "henrik tikkanen viina"
  • H.G. Wells: Maailmojen sota
  • "h g wells tulevaisuudenkuva" 
  • Isabel Abedi: Lucian
  • "lucian kirja"
  • Johanna Sinisalo: Ennen päivänlaskua ei voi
  • "johanna sinisalo ennen päiväblaskua ei voi"  
  • "johanna sinisalo enne päivänlaskua ei voi kertojan näkökulma" 
  • "sinisalo ennen päivänlaskua ei voi analyysi"
  • "johanna sinisalo ennen päivänlaskua ei voi juoni"
  • "ennen päivänlaskua ei voi juoni" 
  • "ennen päivän laskua ei voi" 
  • "ennen päivänlaskua ei voi elokuva"
  • Jukka Parkkinen: Sinun tähtesi, Allstar
  • "sinun tähtesi allstar juoni" 
  • "sinun tähtesi allstar essee" 
  • Justin Cronin: Ensimmäinen siirtokunta
  • "ensimmäinen siirtokunta juonipaljastus"
  • Kahlil Gibran: Maan jumalat 
  • "gali gibran runot"  
  • Katri Vala: Kootut runot
  • "katri vala haltiattaret" 
  • Kjell Westö: Kangstus 38
  • "kjell westö kangastus 38 keskustelu"
  • Lauren Oliver: Delirium - Rakkaus on harhaa
  • "delirium - rakkaus on harhaa ❤ t"
  • "delirium kirjaesitelmä"
  • Mary E. Pearson: Kuka on Jenna Fox?
  • "kuka on jenna fox juoni"
  • "kuka on jenna fox juonipaljastuksia"
  • "kuka olet jenna fox" 
  • "missä olet jenna fox"
  • Meera Syal: Anita and me
  • "i do not have many memories of my very early childhood, apart from"
  • Meg Rosoff: Poikkeustila
  • "poikkeustila edmond lopussa"
  • "meg rosoffin poikkeustila sta elokuva"
  • Michelle Harrison: 13 salaisuutta
  •  "13 salaisuutta miljöö"
  • Murray Bail: Eukalyptus
  • "eucalyptus kirja"
  • Philip Reeve: Kävelevät koneet
  • "lontoo on piileskellyt pitkään" 
  • "lemmikkisusi nimeltä koira"
  • Ray Bradbury: Fahrenheit 451
  • "ray bradbury fahrenheit 451 sivua"
  • "fahrenheit 451 kertoja"
  • "fahrenheit 451 kertojan asenteet"
  • "fahrenheit 451 vaikutus"
  • "fahrenheit 451 loppuratkaisu"
  • "farengait kirja juoni"
  • Richarb Bach: Lokki Joonatan
  • "otteita kirjasta lokki joonatan"
  • "lokki joonatan runo kuolinilmoitus"
  • Rosa Liksom: Yhden yön pysäkki
  • "kirja-analyysi yhden yön pysäkki" 
  • "juonitiivistelmä rosa liksom yhden yön pysäkki"
  • "mitä tyylilajia novellit edustavat rosa liksom yhden yön pysäkki"
  • "rosa liksom yhden yön pysäkki juoni"
  • "rosa liksom yhden yön pysäkki arvostelu"
  • "yhden yön pysäkki arvostelut" 
  • "yhden yön pysäkki lukunäyte"
  • "euroopan eteisaula lukea"
  • Salla Simukka: Jäljellä
  • "salla simukka jäljellä onerva henkilökuva"
  • Stephenie Meyer: Bree Tannerin lyhyt elämä
  • "bree tannerin lyhyt elämä viimeinen lause" 
  • "kirjaesitelmä bree tannerin lyhyt elämä"
  • Steve Allen: Mayojen testamentti
  • "mayan testamentti"
  • "maya temppeli romaani" 
  • Suzanne Collins: Nälkäpeli-sarja
  • "kuinka usein nälkäpeli.järjestetään" 
  • "miten nälkäpeli päättyy" 
  • "vihan liekit teema" 
  • "nälkäpeli matkijanärhi juoni"
  • "mitä matkijanärhessä tapahtui"
  • "matkijanärhi pettymys" 
  • "nälkäpeli matkijanärhi kiinnostava henkilö" 
  • "matkijanärhi en tarvitse galen"
  • Thomas Mann: Kuolema Venetsiassa
  • "thomas mann suosittelen" 
  • Tom Knox: Pahan koodi
  • "pahan+koodi+arvostelu"
  • "arkeologia jännitys turkki"
  • "göbekli tepe kirjallisuudessa"
  • "parempi kuin da vinci koodi"
  • Veronica Rossi: Paljaan taivaan alla
  • "aarvostelu halki ikiyön" 
  • Veronica Roth: Outolintu-trilogia
  • "divergent kapinallinen"
  • "allegiant juoni yksityiskohtaisesti"
  • Yrjö Kokko: Pessi ja Illusia
  • "yrjö kokon suku" 
  • Zadie Smith: Valkoiset hampaat
  • "hanella oli kauniit tekohampaat"
        
  • Muita:
  • "liikaa kirjoja" (mahdotonta!)
  • "kirjahyllyn siivous"
  • "miksi leo tolstoi on klassikkokirjailija"
  • "yksi kirjain pois"
  • "eksistentialismi kirjallisuus"
  • "rakkaudesta kirjoihin"
  • "nocturne kirjasarja"
  • "fantasia rakkaus kirjat"
  • "kate mossen romaanien tapaisia kirjoja historiallinen ajankohta jännitys rakkaus" 
  • "varjojen kaupungit teinihömppää"
  • "kirja arvostelu syntymälahja kristin cashore"
  • "mikä on kirjan syntymälahja kristin cashore teema"
  • "mistä voi lukea chi chi sweet home"
  • "muumi runoja syksystä syksyä marraskuuta"
  • "saituri loppukäänne"
  • "erik axl sund spoile"
  • "paul sussman temppelin salaisuus arvostelu"
  • "celia rees merirosvoja juoni paljastuksia" 
  • "merkitty yön talo 1 kirja arvostelu"
  • "sari peltoniemi kummat juoni" 
  • "terhi rannela taivaan tuuliin jatko-osa" 
  • "lähteenmäki tee romaani"
  • "animorphs pelolla on uusi nimi yeerk"
  • "haluan tietää jukka parkkisen kirjojen nimet"
  • "mitä outoa päähenkilö näkee" (Tämä kiinnostaa minuakin!)
  • "kirja joka kertoo mikko peltoniemestä" 
  • "paranormaali rakkaustarina netissä"
  • "mustarastas laulaa faulks"
  • "hyviä kirjoja yksipuolisesta rakkaudesta"
  • "tarina kirjat"
  • "kirjojen tyylilajit"
  • "must read kirjat" 
  • "parhaat kirjat"
  • "2000-luvun parhaat kirjat"
  • "hyviä nuortenkirjoja"
  • "mahtavia kirjoja 14-vuotiaalle" 
  • "ei mennyt niinkuin strömsössä kirja"
  • "kalevala lohikäärme"
  • "kalevala taika hahmot" 
  • "väinämöisen naimapuuhat"
  • "entti puuparta"
  • "enkeleitä hiuksissani samantyylisiä kirjoja" 
  • "hämähäkki runo"
  • "hämäkäk"
  • "lohikäärme ja albert"
  • "mieltä avartavat kirjat"
  • "tolstoi anna karenina 1 hinta"
  • "faros kustannus omistaja" 
  • "arja kantele"
  • "pimeä magia kirja" 
  • "yön monet mietinnät runo" 
  • "aivokurkiainen puuttuu"
   
Muita outoja: (Nämä eivät yleensä liity mihinkään.)

Vampyyrit ja ihmissudet:
  • "miten tulla vämpyyriksi"
  • "miten tulee vämpyyriksi"
  • "kaunis vampyyri"
  • "vampyyri tyttö"
  • "vampyyri meikki"
  • "vampyyri asu"
  • "vampyyrin unirytmi"
  • "minä olen ihmissusi"
  • "vampyyrit, ihmissudet, keijut, zombit" 
  • "vampyyri lyhyt novelli"

Lehmistä:
  • "hullu lehmä" (Tämä on ollut jopa toiseksi yleisin hakusana, jolla blogiini tullaan)
  • "hiihtojuustoa syönyt lehmä nuotit"
  • "lehmän lanta"
  • "lehmän aivot"
  • "lehmän pötsi"
  • "manga lehmä" 
  • "lehmien rakkaus"
  • "geenimanipuloitu lehmä" 
  • "yksisarvinen lehmä"
  • "lehmän kuolema"
  • "joululehmä"
  • "minä olen lehmä"

Yöpöydistä:
  • "johanna yöpöytä"
  • "hopen yöpöytä" 
  • "futuristinen yöpöytä"
 Kissoista: 
  • "kissa suihkussa" 
  • "hyvää yöt kissa"
  • "vanheneva lemmikki" 
  • "eläinten hautausmaa" 
Muut:
  • "nalle puh tuulen viemää"
  • "maraton seitsemän mannerta"
  • "punnonen suku" 
  • "nicolas barreau wikipedia"
  • "jenni pääskysaari" 
  • "nora lappalainen"
  • "elämä maaseudulla ja kaupungissa keskiajalla"
  • "supernatural demonit" 
  • "keltasilmäinen lohikäärme"
  • "lauseita rakkaudesta" 
  • "englannin kodittomat 2012"
  • "ajatteleminen on hengenvaarallista"
  • "laksitsi historia"
  • "ruokaa mistä itsekin pidämme"
  • "hahmotushäiriö ja ajokortti"
  • "hahmotushäiriö neurologinen"
  • "pakko-oireet romaani"
  • "euroopan eteisaula"
  • "minä olen"
  • "neito metsässä"
  • "tyttö keinuu"
  • "aku-ankka keinutuoli" 
  • "lego harry potter jättiläinen ovella" 
  • "smaugin autioittama maa ps lego set kiitos"
  • "ekotaide" 
  • "sargassomeren syvyys"

sunnuntai 8. huhtikuuta 2012

The Walking Dead



Pakko täälläkin mainostaa yhtä lempisarjaani, The Walking Dead. Kyseessä on siis zombie-sarja, joka keskittyy pienen selviytyjien joukon sisäiseen rakenteeseen ja kamppailuun zombeja vastaan. Todella vakuuttavasti on maailman lopun tunnelma saatu välitettyä ja zombeilla ei mässäillä ö-luokan leffojen tyyliin, vaan kauhu on varsin hillittyä ja draama-sarjaan sopivaa.
   
Olen katsonut sarjaa Amerikan tahtiin, eli kaksi kautta on nyt jo sarjaa tullut. Toinen kausi ei ollut aivan samalla tasolla kuin ensimmäinen (jonka voisi katsoa taas uudestaan), mutta viimeinen jakso oli pitkästä aikaa ensimmäisen kauden huikeaa tasoa. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita riitti ja uusi, erittäin mielenkiintoinen hahmo esiteltiin. Luin myös, että kolmas kausi on tulossa, eli saan siis nauttia vielä muutaman jakson verran tulevaisuudessa! Suosittelen kaikille, paitsi heikkohermoisille. Itsekin pari kertaa säpsähtänyt!

Lisää tietoa Wikipediasta ja Internet Movie Data Basesta

lauantai 7. huhtikuuta 2012

Vuoden 2011 parhaat kirjat

Risingshadown keskusteluissa oli puhetta vuonna 2011 luettujen kirjojen parhaimmistosta, tässä siis minun listani  (suurin osa kirjoista näköjään ilmestynyt jo 2010). Luin viime vuonna toukokuun ja joulukuun välisenä aikana 29 kirjaa, 10 341 sivua. Rajasin vuoden alkamaan toukokuusta, jolloin aloitin blogin pitämisen, enkä muista alkuvuoden kirjoja.

Top 10 parhaat kirjat viime vuonna olivat:

Philip Reeve: Kävelevät koneet (2004)
Jo usean vuoden ajan halunnut lukea tämän ja voin kyllä todeta, että paljosta olisin jäänyt paitsi jos en olisi lukenut. Aivan huikea teos! Odotukset ylittävä kirja, jonka hahmot ovat todella moniulotteisia. Paras puoli kirjassa oli se, kuinka kerrottiin ihmisten tavoista selvityä maailman lopun jälkeisessä maailmassa.

Suzanne Collins: Nälkäpeli (2008)
Olin aluksi vähän vastarannan kiiski Nälkäpelin suhteen. Kirja alkaa vähän ponnetomasti, mutta sitten vähän pidemmälle edettyä kirja potkaistaan käyntiin ja luin kirjan parilla istuma keralla loppuun. Olen lukenut jonkin verran dystopia-kirjoja, mutta tämä on yksi parhaista kuvauksista. Ei ehkä realistisin, mutta vähintäänkin nerokas.

Maggie Stiefvater: Väristys (2010)
Ihmissusi-rakkasutarina. Houkutuksen jälkimainigeissa ilmestynyt kirja, jota on hypetetty paljonkin. Olin alkuun epäileväinen, mutta syvällinen Sam koukuttaa tarinaan sisälle.

Ally Condie: Tarkoitettu  (2010)
Rajoitettu yhteiskunta, joka sääntöineen määrää yksilöiden käyttäytymistä. Maailma on stabiili - uutta ei luoda ja vanhasta vain osa on nostettu muistamisen arvoiseksi. Ahdistava tulevaisuuden kuva, johon on heitetty nuortenkirjalle ominaisesti rakkauden siemen mukaan. Todella mielenkiintoinen uutuus.

Mary E. Pearson: Kuka on Jenna Fox? (2010)
Kirja, joka saa ajattelemaan omaa ihmisyyttään ja aikaansa maan päällä. Hahmot ovat persoonallisia ja kerronta luo kuvaa pelottavasta tulevaisuudesta, joka ei ole niin kaukana kuin toivoisi. Kolisi täysillä makuympyrääni.

Isabel Abedi: Lucian (2010)
Aivan uudenlainen rakkaustarina, joka saa janoamaan lisää. Päähenkilö Rebeccalla on lesbo-äidin ja hänen naisystävänsä virkkaa sieniä. Hänen hahmostaan olisin lukenut enemmänkin. Kirj pitilukea heti kerralla loppuun, joka oli niin erilainen, etten osannut siihen varautua.

Lauren Oliver: Kuin viimeistä päivää  (2010)
Kirja kertoo yllättävästa mahdollisuudesta, joka muuttaa kaiken. Päiväni murmelina-leffan ystäville. Nautin suuresti tästä kasvutarinasta, joka piti ahmia kerralla loppuun asti. Suosittelen nenäliinapakettia lukukaveriksi. Kirja alkoi aivan kuten mikä tahansa nuorten main stream-romaani, johon olin vähän pettynyt, mutta maltoin mieleni ja jatkoin lukemista, sillä olin lukenut hyvää palautetta kirjasta. Ei jättänyt kylmäksi.

Louisa M. Alcott: Pikku Naisia (2000)
Tyttökirjaklassikko, joka on tullut tutksi leffana. Piti kasvaa isoksi ennen kuin luin tämän ja voi kuinka paljon enemmän tässä on sisältöä kuin elokuvassa. Oli yllätys, että elokuva koostuu Pikku naisten lisäksi sarjan jatko-osista. Täytyy siis lukea nekin joskus, sillä ensimmäinen kirja jäi harmillisesti kesken - olisihan tuota lukenut pitempäänkin. Etenkin ne osat kirjasta, jotka eivät uusimpaan elokuvaan päätyneet, tekivät kirjasta raikkaan ja uuden.

Mari Strachan: Hiljaisuus soi h-mollissa (2010)
Kerroksellinen tarina tytöstä, joka näkee maailman aivan omalla tavallaan. Luin kirjasta muutamia arvosteluja ja aluksi tuntui, että kirja on varsin tavanomainen, kunnes se sitten veikin mukanaan aivan ennekuulumattomalla imulla. Hyvin nautinnollinen kirja kerroksellisesta elämästä, jossa on salaisuuksia.

Meg Rosoff: Poikkeustila (2005)
Tulevaisuuden klassikkoteokseksi kutsuttu kirja kertoo millainen maailmansota voisi olla 2000-luvulla. Puhutteleva kirja, johon myös aikuisen kannattaa tarttua. Tarina on aluksi hyvin kevyt ja eteerinen, kuin suoraan Viisikko-kirjoista. Maailma muuttuu kuitenkin radikaalisti. Sota kuvataan peittelemättä, joskaan ei mässäilemällä.

Mistä scifi genrestä pidät?

Osallistu vasemman sivupalkin kyselyyn lukemistasi scifi genreistä. Jos suosimaasi genreä ei näy valikossa, voit kommentoida tähän viestiin.

Samat genret löytyvät myös scifi-haasteesta.
  
Minun suosikki genrejäni ovat järjestyksessä dystopia, ekokatastrofi, apokalypsi, steampunk ja aikamatkustelu. Kolme ensimmäistä liittyvät jotensakin toisiinsa. Mm. Rouva Huu pohti blogissaan Lastenkirjahylly dystopian suosiota. Minua dystopiat houkuttelevat suuresti. En osaa aivan täysin nimetä syytä kiinnostukselle, ehkä suomalainen kyynisyys ja pahimman mahdollisen ajatteleminen ja siten varautuminen mahdolliseen tulevaisuuteen houkuttelevat dystopian äärelle. Steampunk yhdistää scifin ja ihailemani viktoriaanisen ajan, pitäisi vain valloittaa tämä genre kunnolla sillä olen lukenut vasta Philip Reeven Kävelevät koneet sarjan. Aikamatkustelu puolestaan kiehtoo mahdollisuuksillaan, olipa kyseessä tulevaisuuteen tahi menneisyyteen suuntautunut matka.

Scifi-haaste | Laura Lähteenmäki: Niskaan putoava taivas

 "Valoa oli. Toivoa oli."
       
     
Scifi-haasteeseen kohtaan 10: dystopia.

Tällä kertaa ekokatastrofista ei seuraa jäätiköiden sulaminen ja sen syynä ei ole ydinsota, kuten kahdessa edellisessä lukemassani kirjassa Kodittomien kaupunki ja Sinun tähtesi, Allstar. Nyt ilmasto on muuttunut kylmäksi ja Niskaan putoava taivas viittaakin loputtomilta tuntuviin talviin jolloin North Endin pohjoinen kaupunki hautautuu kaiken peittävään, hiljentavään lumeen. Ja aikuistumisen vastuuseen, jonka tekla kokee liian varhain.
   
Tekniikasta annetaan viitteenä taulut ja tabulat - nykyaikaisten iPadien ja tablettien perilliset. Lutherilla käytössä olivat kommunikaattorit, komikat. Parkkinen puolestaan suosi ympäripyöreämpää termiä näyttöpääte. Lähteenmäen maailmassa on kaksi puoluetta, ympäristöä ja vihreitä arvoja kannattava Kenttä ja yksilön oikeuksiin panostava Supra. Lisäksi on alkanut kuulua huhuja aktivistien äärivihreästä separistisesta oppositiopuolueesta. Noin 30 vuoden päähän sijoittuvassa maailmassa ei omia autoja ole kuin muutamalla ihmisellä, päiväsähköä tuotetaan tuulivoimalla, iltaisin sähkö tuotetaan polkemalla kuntopyörää, ruoka-aineet ovat korvikkeita aidoista tuotteista ja vaatteet perityvät vanhemmilta lapsille.
    
Teklan perhe muuttaa vanhasta kodista 300 kilometriä pohjoisemmaksi, North Endin takapajulaan, jonka alkuasukkaille Teklan äiti on ajatellut opettaa yhtä jos toistakin kierrättämisestä, esimerkiksi luopumaan hillibrikettien, juparikojen käytöstä. Vanhemmat ovat eronneet ja muuton lisäksi arkea rikkoo vanhempien vuoroviikot, jolloin lasten kanssa asuva aikuinen vaihtuu. Ystäväpiiri rikkoontuu, meikkaaminen, nätit vaatteet ja melkein-poikaystävä jäävät vain kuviksi tabulassa. North Endissä kukaan ei meikkaa tai pukeudu muutoin kuin Michelin miestä muistuttaviin toukkapukuhin, toppahaalareihin. 
    
Luna hörppi teetä isän lempikupista, johon äitinkin tarttui omalla viikollaan. Tekla ei ollut kertonut äidille, että kuppi oli isän suosikki, vaan hänestä oli ihanaa, että vanhemmat kaatoivat teensä samaan kuppiin, painoivat huulensa samalle kohtaa kupin reunassa. (s. 205)
   
Pikkuveli Kauri kipuilee vanhempien erosta, ei suostu pukemaan ja menemään kouluun äiti-viikoilla, ei vaikka äiti ja isosisko uhkailevat psykologilla. Kun isän ja äidin vuoroviikko systeemiin tuleekin sekaannus jäävät veli ja sisko yksin kotiin - mikä onnenpotku, ajattelee Tekla. Kun ongelmat alkavat kasaantua, ei itku ole kuitenkaan kaukana.
   
Yhdyskäytävä oli ainoa hyvä asia North Endissä. Käytävää pitkin pääsi taloyhtiön yhteistiloihin, pyykkitupaan ja saunaan ja valtavaan varastoverkostoon, joka oli kaivettu maan alle. Varastot jatkuivat vaikka kuinka kauas, Ne yhdistyivät toisten taloyhtiöiden ja tehtaiden varastoihi, ja niitä pitkin äiti olisi voinut vaikka kävellä kommuunikämppäänsä - jos vain olisi jaksanut ja osannut. (s. 22)
   
Jälleen tällainen kirja, jonka päähenkilö on äärimmäisen rasittava. Ilmeisesti nykyajan kuvan mukaista tällaiset kaikesta valittavat pikkudiivat. Tekla ihmettelee miksei kukaan ole tullut puhumaan hänelle uudessa koulussa, hän on kuitenkin ollut edellisessä koulussa suosittu, eikö se merkitse mitään? On toki todettava, että päähenkilö on vasta 14-vuotias ja kirja siten suunnattu minua nuoremmille, mutta paikoin olisi tehnyt mieli tarttua Teklaa hartiosta ja ravistella häneen järkeä. Ehkä hänen, kuten kaikkien muidenkin pitää tehdä virheitä niistä oppiakseen.
        
Arvosana:
    
Takakannesta:
»Hän oli vain luullut nähneensä unta, seisseensä horteessa ikkunassa ja kuvitelleensa. Mutta nyt hän ei luullut mitään, ei kuvitellut vaan oli varma. Pojan pelästyneestä katseesta, silmistä jotka yrittivät kertoa jotakin. Kädestä joka oli painettu vasten ovea. Valkoisesta kämmenestä lasilla.»
      
Viikko ilman vanhempia on aluksi onnenpotku – viimeinkin neljätoistavuotias Tekla voi tehdä mitä haluaa ja tutustua North Endin naapureihinsa, Lunaan, Aasaan ja Havuun. Mutta viikon edetessä eteen kasaantuu kysymyksiä kuin loputonta lunta taloyhtiön pihalle: Ketkä tekevät iskun North Endin suklaatehtaaseen, majaileeko maanalaisissa varastoissa ylimääräistä väkeä, minne pikkuveli katoaa?
     
Unelmaviikosta painajaiseen. Itkusta nauruun. Niskaan putoava taivas aloittaa uuden nuortenkirjasarjan ja kuvaa Muutoksen jälkeistä aikaa, jossa luonnonvarat loppuvat, talvet ovat hyisiä ja vaatteet tuunataan äideiltä tyttärille. Se on maailma, josta monet ovat unelmoineet, mutta joka voi olla myös ahdas ja pelottava.
   
258 sivua, 2012 WSOY
                            
Kirjasta muualla: Risingshadow, Kirjamielellä, Jossun lukupäiväkirja, Kirja ja kuppi kaakaota, Sudet eivät nuku päiväunta, Lastenkirjahylly
 
Samantyylisiä kirjoja: Jukka Parkkinen: Sinun tähtesi, Allstar, Annika Luther: Kodittomien kaupunki

torstai 5. huhtikuuta 2012

TBR 100

TBR - to be read on listaus 100 kirjasta, jotka jossain vaiheessa tahtoisi lukea. Suomalainen versio lähti liikkeelle Kirjavasta kamarista. Minulla on jopa vihkonen, johon olen listannut kiinnostavia kirjoja, mutta tällä hetkellä se on hukuksissa. Etsiessäni ko. vihkoa tosin löysin pari muuta kadoksissa ollutta muistivihkosta.
 
A
Jane Austen: Järki ja tunteet
Jane Austen: Emma

  
B
Clive Barker: Kaikennielevä keskiyö
Jacques Bonnet: Kirjaston henget
Sarah Rees Brennan: Demonin merkitsemät
Dan Brown: Kadonnut symboli
  
C
Michael Crichton: Dinosauruspuisto
Lisa Carey: Merenneitojen laulu
Elaine Coffman: Mustan Douglasin morsian
Ian Caldwell & Dustin Thomason: Neljäs siirto
Lincoln Child: Uusi Atlantis
  
D
Jude Deveraux: Ylämaan lumous
Susan Donnell: Pocahontas
  
E
Kirsti Ellilä: Eksyneet näkevät unia
Minna-Leena Erkkilä: Valtakunta
  
F
Becca Fitzpatrick: Langennut enkeli
Susan Fletcher: Noidan rippi
Ildefonso Falcones: Meren katedraali
Karen Joy Fowler: Jane Austen -lukupiiri
  
G
Diana Gabaldon: Lumen ja tuhkan maa
Diana Gabaldon: Luiden kaiku
Tessa Gratton: Veritaika
Juan Gómez-Jurado: Kuolinkellot
Jostein Gaarden: Sofian maailma
  
H
Deborah Harkness: Lumottu
Frances Hardinge: Kärpästyttö
Charlaine Harris: Veren voima
Alice Hoffman: Noitasisaret
  
I
Risto Isomäki: Litium 6
  
J
Sophie Jordan: Liekki
  
K
  
L
Jeff Long: Tilinteon hetki
Jeff Long: Helvetin sydän
  
M
Richard Mason: Meren huoneissa
Kate Mosse: Krypta
Elena Mady: Ella Auran tuomiopäiväkirja
Walter Moers: Huviretki hukkateille
L.M. Montgomery: Vanhan kartanon Pat
  
N
Alyson Nöel: Punaiset tulppaanit
Elizabeth Noble: Lukupiiri
  
O
  
P
Jukka Parkkinen: Vanhan kulttuurin kurssi
Douglas Preston: Rienaus
Cristopher Paolini: Perillinen
  
Q
   
R
Nora Roberts: Noidan lumoissa
  
S
Sean Steward: Matkijalintu
Gena Showalter: Kodittomat sielut
Ali Shaw: Tyttö joka muuttui lasiksi
Frank Schätzing: Pedot
  
T
Marja-Leena Tiainen: Kahden maailman tyttö 
Maria Turtschaninoff: Helsingin alla
Maria Turtschaninoff: Arra
Mila Teräs: Pimeän taivaan kilta
  
U
Jean M. Untinen-Auel: Luolakarhun klaani
  
V
Mia Vänskä: Saattaja
Mia Vänskä: Musta kuu
Rachel Vincent: Kissatyttö
  
W
Kierten White: Paranormaali
Michael White: Firenzen salaliitto
Donna Woolfolk Cross: Paavi Johanna
Jan Walletin: Strindbergin tähti
  
X, Y
  
Z
Marion Zimmer Bradley: Avalonin usvat
Finn Zetterholm: Lydian salaisuus

   
Å, Ä, Ö

  

Listalta jo luetut teokset:
  1. Cecelia Ahern: P.S. Rakastan sinua - 12.8.2015
  2. Cecelia Ahern: Tyttö peilissä - Luettu 19.4.2012
  3. Cecelia Ahern: Tapaaminen elämän kanssa - Luettu 13.12.2012
  4. Steve Alten: Mayojen testamentti - Luettu 13.9.2012
  5. Jane Austen: Ylpeys ja ennakkoluulo - Luettu 21.6.2019
  6. Alan Bennett: Epätavallinen lukija - Luettu 15.7.2016
  7. Peter S. Beagle: Viimeinen yksisarvinen - Luettu 28.9.2017
  8.  Charlotte Brontë: Kotiopettajattaren romaani - Luettu 3/2021
  9. Agatha Christie: 10 pientä neekeripoikaa - Luettu 27.9.2012
  10. Suzanne Collins: Nälkäpeli - Vihan liekit Luettu 29.10.2012
  11. Suzanne Collins: Nälkäpeli - Matkijanärhi - Luettu 2.1.2013
  12. Ally Condie: Rajalla - Luettu 11.7.2012
  13. Johan Harstad: Darlah - 172 tuntia kuussa - Luettu 16.4.2014
  14. James Herriot: Kaikenkarvaiset ystäväni - Luettu 31.7.2021
  15. Kazuo Ishiguro: Ole luonani aina - Luettu 1.2.2018
  16. Risto Isomäki: Sarasvatin hiekkaa - Luettu 27.9.2013 
  17. Emmi Itäranta: Teemestarin kirja - Luettu 1.12.2013
  18.  Eija Lappalainen & Anne Leinonen: Routasisarukset - Luettu 29.5.2019
  19. Jeff Long: Vuosi nolla - Luettu 12.4.2014
  20. Sujata Massey: Rei Shimuran ensimmäinen tapaus - DNF kesäkuu 2021
  21. L.M. Montgomery: Pieni runotyttö - Luettu 24.3.2015
  22. Lauren Oliver: Delirium - Rakkaus on harhaa - Luettu 26.4.2012
  23. 5Douglas Preston & Lincoln Child: Ihmeiden kabinetti - Luettu 6.6.2016
  24. Beth Revis: Across the Universe - Matka alkaa - Luettu 23.4.2012
  25. Rick Riordan: Percy Jackson - Salamavaras - Luettu 25.3.2023
  26. Veronica Rossi: Paljaan taivaan alla - Luettu 3.5.2012
  27. David Safier: Huono karma - Luettu 26.7.2014
  28. Angie Sage: Pimeä - Luettu 7.7.2012
  29. Salla Simukka: Jäljellä - Luettu 17.7.2012
  30. Johanna Sinisalo: Enkelten verta - Luettu 7.3.2014
  31. Johanna Sinisalo: Ennen päivänlaskua ei voi - Luettu 9.11.2012
  32. Jennifer Vanderbes: Pääsiäissaari - Luettu 10.9.2012
  33. Connie Willis: Tuomiopäivän kirja - Luettu 21.12.2012
  34. H. G. Wells: Maailmojen sota - Luettu 15.4.2012
  35. Carlos Ruiz Zafón: Tuulen varjo - Luettu 1.8.2017