sunnuntai 10. joulukuuta 2017

Elena Favilli ja Francesca Cavallo: Iltasatuja kapinallisille tytöille

"Kaikille kapinallisille tytöille: 
Unelmoi rohkeammin
Kurota korkeammalle
Taistele kiihkeämmin
Ja epäilyn hetkellä muista:
sinä olet oikeassa."
   
   
Arvostelukappale
  
Riippumatta siitä, kuinka tärkeitä heidän keksintönsä olivat, kuinka rohkeita heidän seikkailunsa, kuinka huikeaa heidän neroutensa - kerta toisensa jälkeen heitä vähäteltiin, heidät sysättiin syrjään, joissakin tapauksissa lähestulkoon pyyhittiin historiankirjoista.  
Tyttöjen on tärkeää ymmärtää, millaisia esteitä heidän tiellään yhä edelleen on. Täsmälleen yhtä tärkeää on tietää, että nuo esteet eivät ole ylitsepääsemättömiä. Esteet voi paitsi voittaa, niitä voi myös raivata pois jälkipolvia varten, niin kuin tämän kirjan suurnaiset ovat tehneet.  
Nyt kun sinulla on tämä kirja kädessäsi, olemme täynnä suurta toivoa ja innoitusta, kun ajattelemme sitä maailmaa, jota rakennamme yhdessä. Maailmaa, jossa sukupuoli ei määritä sitä, kuinka suurista asioista on lupa unelmoida ja kuinka pitkälle kukin voi päästä. Maailmaa, jossa jokainen ihminen voi sanoa epäröimättä: "olen vapaa." (Esipuheesta)
  
Tällaista kirjaa minä olen vuosia odottanut! Kirjaa, joka kertoo lapsille, niin tytöille, pojille kuin muillekin, jotka eivät taivu binäärisen ajattelumallin muottiin (kuten Coy Mathis, joka syntyi pojan kehoon: "Milloin mennään lääkäriin ja tehdään minusta tyttö-tyttö?"), että heistä voi tulla isona mitä vain - tytön ei siis tarvitse olla aina vain prinsessa. Elena Favilli ja Francesca Cavallo ovat tehneet tärkeän teon ihmiskunnalle, feminismille ja lapsille.
 
Olipa kerran Mary-niminen tyttö, joka pukeutui miten lystäsi: saappaisiin, housuihin, solmioihin, kauluspaitoihin. -- Mary meni naimisiin erään toisen lääkärin kanssa ja pukeutui häissään housuihin ja pikkutakkiin, koska piti sellaisesta asusta enemmän kuin perinteisestä hääpuvusta. (s. 136, Mary Edwars Walker, yksi Yhdysvaltain ensimmäisistä naislääkäreistä)
  
Joukkorahoituksella mahdollistunut Iltasatuja kapinallisille tytöille tarjoaa 100 tarinaa oikeista naisista, jotka eivät taipuneet, vaan tekivät juuri sitä mitä halusivat. Mukana on monta naista, joita ihailen: Amelia Earhart, joka osoitti, että myös nainen voi olla lentäjä, Ada Lovelace, joka pohjusti tietä tietokoneille jo 1800-luvulla, Marie Curie, joka tutki radioaktiivista materiaalia, Florence Nightingale, joka parasi sairaaloiden hygieniatasoa, Malala Yousafsai, joka uhmasi talibaneja ja sanoi, että tyttöjen koulunkäynti on tärkeää.
  
Hienoa, että mukana on myös naisia, joista en ollut kuullut aikaisemmin, kuten Irena Sendlerowa, joka pelasti 2500 juutalaislasta toisen maailmansodan aikana antamalla heille kristityt nimet ja sijoittamalla heidän kristittyihin perheisiin turvaan. Samoin kuin arkeologi Marie Reiche, joka tutki Nazcan linjoja Perussa ja itseoppinut paleontologi Mary Anning, joka nimesi löytämänsä uudentyyppisen fossiilin iktyosaurukseksi. Vielä, kun saisi lisäosan, jossa olisi suomalaisia naisia kuten Minna Canth, Tove Jansson ja Tarja Halonen, niin olisin todella iloinen. Mutta tämä on hyvä alku.
  
"Minä en halua oppia naisten töitä enkä halua mennä naimisiin", hän sanoi veljelleen Victoriolle. "Minä haluan olla soturi." ~Lozen (s. 100)
   
Tarinat kertovat kirjailijoista, tutkijoista, seikkailijoista, kuningattarista, sotureista, aktivisteista, taiteilijoista, urheilijoista... Naisia ja tyttöjä jokaiselta mantereelta, erilaisilla perhetaustoilla, eri ihonväreillä, eri aikakausilta. Upeaa lukea kirjaa, josta jokainen löytää samaistumispintaa. Onpa mukana jopa punatukkaisia naismerirosvoja!

   
Onneksi vanhempani eivät kasvattaneet minua kapeakatseisesti, vaan antoivat minun muodostaa omanlaiseni tavan olla tyttö. Olin  Ronjan kaltainen lapsi, joka kiipeili puissa, vaelteli metsissä ja pelloilla koiran kanssa, käytti sekä hametta että housuja, tutki hyönteisiä, keräsi kukkia, auttoi isää korjaamaan maatalouskoneita ja äitiä selvittämään lankakerien solmuja. Osaan käyttää niin vasaraa kuin ompelukonetta ja molempien taitojen pitäisi olla täysin riippumatonta siitä, millaisen kirjaimen on saanut henkilötodistukseen.  
  
Minusta on tärkeää kertoa tytöille jo ennen kouluikää, ettei sukupuoli ole rajoite jonkin asian tekemiselle. Olen kapinallinen tyttö ja suosittelen tätä kirjaa kaikille vanhemmille. Lukekaa tätä lapsillenne, antakaa heille laaja kirjo mahdollisia tulevaisuuksia, älkää rajoittako heidän mielikuvitustaan, unelmiaan ja mielenkiinnonkohteitaan, sillä ne ovat toteutettavissa.
     
Naispuolinen faarao kammoksutti ihmisiä. Mitä jos hänen menestyksensä rohkaisisi muitakin naisia havottelemaan valtaa? (s. 62)
  
        
Arvosana:
    
Takakannesta:
Tavanomaisten prinsessasatujen sijasta tässä ihanassa iltasatukirjassa tutustutaan sataan todelliseen tyttöön ja naiseen, jotka ovat muuttaneet maailmaa tai oman elämänsä rohkeasti ja lupaa kyselemättä. He ovat eläneet kauan sitten tai he elävät nyt: he ovat hallitsijoita, merirosvoja, taiteilijoita, urheilijoita, astronautteja, tieteilijöitä, tai ihan tavallisia ihmisiä, jotka ovat tehneet jonkin pelottoman valinnan.
  
Loisteliaan kuvituksen ovat toteuttaneet 60 kuvittajanaista eri puolilta maailmaa. Iltasatuja kapinallisille tytöille on kirja kaikille lapsille, joiden toivot kasvavan itsenäisiksi ja toisia kunnioittaviksi ihmisiksi.
       
Suomentanut: Maija Kauhanen, 212 sivua, S&S 2017
    
Alkuperäinen nimiGood Night Stories for Rebel Girls (2017)
  

11 kommenttia:

  1. Kiitos mielenkiintoisen kirjan esittelystä. Minulle tämä olikin ihan tuntematon kirja. Tällainen kirja on todella tervetullut. - Mukavaa joulun odotusta sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä kuulin tästä kirjasta syksyllä. Samana päivänä näin kahdessa eri paikassa ensin tuon yllä olevan videon ja vähän sen jälkeen tiedon, että kirjasta on tulossa suomennos. Upeaa, että S&S julkaisi tämän vain pari kuukautta alkuperäisen jälkeen. Täytyy toivoa, että tämä löytää tiensä lapsiperheisiin. Minun kappaleeni menee pukinkonttiin miehen siskon tyttärelle. Lämmintä joulua sinullekin.

      Poista
  2. Kuulostaapa mielenkiintoiselta! Itse olen pohtinut tämän lukemista, koska en tunne ketään kirjan varsinaiseen kohderyhmään kuuluvaa, mutta mikäs sitä estää lukemasta omaksi iloksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämän teoksen lukijakunta ei rajoitu pelkästään lapsiin, vaan tämä antaa paljon rohkeutta ja vertaistukea myös aikuisillekin. Kun lukee näiden upeiden naisten elämistä ja siitä, kuinka he ovat voittaneet esteitä epäilyksestä, vähättelystä ja sukupuolinormeista huolimatta, tulee itsellekinolo, että tosiaan, minä voin tehdä mitä vain. Suosittelen kyllä tarttumaan.

      Poista
  3. Luin tämän espanjaksi ennen kuin kirja ilmestyi suomeksi (ja postasinkin). Pidin kovasti, suosittelen muillekin. Ja onhan kirjassa myös yksi suomalainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin tosiaan, teosta on ollut kuvittamassa Riikka Sormunen. :)

      Poista
  4. Kummityttöni täytti juuri 7 ja tämä löytyi lahjapinosta, hienoa! Vaikuttaa todella hyvältä ja tarpeelliselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin hienoa! Tämä satukirja kun sopii ihan kaikenikäisille tytöille ja naisille. Eri ikäisenä varmaan esille nousevat naisten eri ominaisuudet ja teos.

      Vaikka moni aikuislukija onkin maininnut, kuinka teksen naisten elämät ovat suheessa miehiin (isään, puolisoon) niin minusta olisi hassua, jos heitä ei mainittaisi ollenkaan. Monet isät ja puolisot kun kuitenkin tukivat epätavallisempaa polkua kulkevan naisen toiveita ja uraa, eivät vain vastustaneet sitä. Ja moni naisista ei mennyt koskaan naimisiin (mikä on minusta hyvä mainita, ettei syntyisi kuvaa, että naisen on pakko avioitua).

      Poista
  5. Luin tämän itse ja useita tarinoista ääneen myös 5-vuotiaalle tyttärelleni, joka ihailee merirosvoja, mutta on ollut huolissaan siitä, voiko tyttö olla merirosvo - tässä kirjassahan naismerirosvoja taitaa olla kaksin kappalein! :D Olen lukemisen jälkeen suositellut tätä aivan kaikille iästä ja sukupuolesta riippumatta. Aivan mahtava kirja! Suomalaisia naisia esittelevä lisäosa olisi tosiaan hyvä idea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Naismerirosvot on tosiaan aihe, joka on historiassa lakaistu maton alle. On kuitenkin tiedossa useitakin naisia, jotka olivat merten kauhuja. :) Minulla odottelisi lukemistaan mintie Dasin Strorm Sisters-sarja, jossa on tyttömerirosvoja oikein naisiston verran.

      Poista
  6. Kirjan sanomaan liittyen, niin en tiedä ketään, joka kasvattaisi lastaan niin, ettei sukupuolesta riippumatta saisi tehdä jotain asiaa. Ja toisaaltaan, eikö jokaisen ole oikeus kasvattaa omaa lastaan kuten parhaaksi kokee. En ymmärrä miksi näistä asioista tehdään niin suuri haloo :/

    Itseä ainakin ahdistaa tämä nykyajan vouhotus asiasta, jonka itse koen olleen ihan normaalia jo jonkun aikaa. Oma siskoni on poikatyttö, syntynyt 80-luvulla ja saanut pukeutua kuten haluaa ja tehdä mitä haluaa sukupuolestaan riippumatta ja silti hän on nainen.

    Kirja silti kiinnostaa ja ehdottomasti se sopii kaikille. Minusta ei pidä liikaa takertua kirjan nimeen. Se kun ei estä ketään miestä tai poikaa lukemasta kirjaa :)

    VastaaPoista