Reader why did I marry him? -blogin Omppu on vetänyt runohaasteita aikaisemminkin, mutta lähdin itse mukaan vasta tämän vuoden haasteeseen. Runojen lukemisen lisäksi teosten nimistä tuli muodostaa oma runo. Kiitos haasteesta!
Luin yhteensä 18 runokokoelmaa, joista vain neljä oli käännöksiä. Max Porterin Surulla on sulkapeite ei täytä välttämättä kaikkein tiukinta määritelmää runokirjasta, vaikka runot ovat vahvasti osa teosta. Minulle teos tuntui kokonaisuutena proosarunolta, millä perustelen sen läsnäolon tässä haasteessa.
- Max Porter: Surulla on sulkapeite
- Anna Wickham: Kun rakkaus on ohi poltamme sängyn
- Maiju "Mansikkka" Voutilainen: Itke minulla taivas
- Rupi Kaur: Maitoa ja hunajaa
- Tiina Lehikoinen: Multa
- Susinukke Kosola: Avaruuskissojen leikkikalu
- Caj Westerberg: Yönmusta, sileä
- Eila Kivikk'aho: Ruusukvartsi
- Arto Lappi: Kärpäshäiriö
- Sirkka Turkka: Tule takaisin, pikku Sheba
- Paperi T: post-alfa
- Heli Slunga: Orjan kirja
- Saima Harmaja: Sateen jälkeen
- Arto Lappi: Lumiputous
- Kaisa Happonen & Karri "Paleface" Miettinen: Revi se
- Elina Salminen: Koska tuuli kuiskii
- Amanda Lovelace: Tässä prinsessa pelastaa itsensä
- Elina Salminen: Jos minä jostain alkaisin
Kollaasista huomaa hienosti, kuinka runoteosten kannet ovat värikkäiä, kauniita ja moninaisia. Omia suosikkikansiani ovat Rupi Kaurin Maitoa ja hunajaa, Amanda Lovelacen Tässä prinsessa pelastaa itsensä, Elina Salmisen Koska tuuli kuiskii ja Jos minä jostain alkaisin, Heli Slungan Orjan kirja sekä Arto Lapin Kärpäshäiriö.
Tässä teosten nimistä (merkitty kursiivilla) koostamani runo:
Lumiputous
Jos minä jostain alkaisin sanoisin: "Revi se Orjan kirja,
sillä Tässä prinsessa pelastaa itsensä."
Tule takaisin, pikku Sheba, et ole vain
Avaruuskissojen leikkikalu.
Itke minulle taivas, Koska tuuli kuiskii jo.
Surulla on sulkapeite, Yönmusta, sileä,
kuin Multaa ja Ruusukvartsia.
Sateen jälkeen,
Kun rakkaus on ohi poltamme sängyn.
Diagnoosina väliaikainen Kärpäshäiriö,
hoidoksi Maitoa ja hunajaa, post-alfa.
Käyn tässä vielä läpi aiemmin postaamattomat runokokoelmat. Ensimmäisenä on kokoelma, joka nousi esille monissa blogeissa. Runot Paperi T:n post-alfassa (Kosmos 2016, 91 sivua) on hauskasti kirjoitettu valkoisella tekstillä mustalle pohjalle. Monien runojen miljöönä on Helsinki. Tekstien tyylissä on paljon samaa kuin Maiju "mansikkka" Voutilaisen Itke minulle taivaassa. Kokoelmaa voisi kuvailla runojen sanoilla "mitä jos olenkin voidellut voileipäni aina väärältä puolelta" ja "näiden sivujen väliin on liiskattu ötököitä". Hieman vaikeasti samaistuttavia ja tartuttavia ajatelmia. Annoin tälle Goodreadsissa vain kaksi tähteä.
montakohan kertaa mun on vielä juostava päin peiliä
ennen kuin se muuttuu portiksi toiseen maailmaa (s. 12)
Heli Slungan Orjan kirja (WSOY 2012, 81 sivua) on rujon kaunis teos, jonka löysin selailemalla lähikirjaston runohyllyä. Luin sen osana toukokuun lukumaratonia. Pidin kokoelmasta, vaikka siitä lukemisesta onkin jo niin kauan aikaa, etten muista mitään tarkkoja ajatuksia. Goodreadsissa annoin sille kolme tähteä.
Kuinka toimia maailmanlopun varalta, aurinkomyrskyn, hyökyaallon, kotirauhanhäirinnän, pandemian, rottien, masennuksen ja lasten uhmaiän (s. 75)
Saima Harmaja on yksi suosikkirunoilijoistani. Niinpä ei ole yllättävää, että valitsin häneltä (niin ikään toukokuun lukumaratoniin) kokoelman, jota en ole lukenut aikaisemmin. Sateen jälkeen (WSOY 1935 / ntamo 2012, 117 sivua) on näköispainos alkuperäisestä teoksesta. Se ei noussut suosikikseni Harmajan kokoelmista, mutta löysin runovihkooni muutaman uuden luontoteemaisen tekstikatkelman. Monet runot kertoivat kivusta. Muistiinpanoissani olen kirjoittanut huomion: rakkaudesta, sairaudesta vai nuoruudesta? Goodreads arvosana kolme tähteä.
Syystuulen syliin lehdet varisevat
--
Nyt juurellansa huntu kultainen (s. 25-26)
Heinäkuun lukumaratonissa luin toisen Arto Lapin kokoelman, Lumiputous (Sammakko 2009, 90 sivua). Kuten ensikosketuksessani tähän kirjailijaan, löysin paljon kauniita tunnelmakuvia ja arjen havaintoja tälläkin kertaa, kuten: "Sisustuslehdet / vierailevat nukkekodeissa, / kuvaavat kulisseja." (s. 42) Täytyy jatkossakin lukea lisää Lapin kokoelmia, ne kolahtavat. Goodreadsiin teos sai minulta kuitenkin vain kolme tähteä, sillä muutamaa vuotta myöhemmin ilmestynyt Kärpäshäiriö tuntui hiotummalta kokonaisuudelta.
Puu kypsyttää lehdet, viskaa tuuleen
eikä ole enää puun asia
mitkä niistä pieni kriitikko keräilee askareluun.
Kauneimmat, tietysti. (s. 9)
Kaisa Happosen ja Karri "Paleface" Miettisen Revi se (WSOY 2018, 120 sivua) on mielenkiintoisilla tekniikoilla toteutettu runokokoelma, jota voi vinkata post-alfan tavoin yläaste- ja lukioikäisille nuorille, pojat mukaan lukien. Teoksen tekstit ovat vahvasti kantaaottavia ja samaistumispintaa tarjoavia. Happonen ja Miettinen olivat mukana Hel-YA:ssa, jonka aikana pystyi tekemään itsekin revittyä sanataidetta. Goodreasin mukaan annoin tälle kokoelmalle arvosanaksi kolme tähteä.
Tätä runokokoelmaa odotin kirjaston varausjonossa alkuvuodesta saakka (kirja ei tainnut olla vielä ilmestynyt siinä vaiheessa). Amanda Lovelacen Tässä prinsessa pelastaa itsensä (Sammakko 2018, suom. Einari Aaltonen, 203 sivua) herätti kiinnostukseni ennakkoon, mutta jätti lopulta vähän kylmäksi. Teoksen sisältö on hieman kuin sekoitus Rupi Kaurin Maitoa ja hunajaa ja post-alfaa. Feminismiä, surullisia (omakohtaisia?) kokemuksia ja milleniaalikipuilua. Pidin alusta todella paljon, mutta sitten kirjan kertoman tarinallisen runouden ylle vedettiin synkkiä harsoja väkivaltaisesta, alkoholisoituneesta äidistä, syövästä, siskon kuolemasta, anoreksiasta, masennuksesta... Not my cup of tea, huolimatta Harry Potter -viittauksista ja parista voimaannuttavasta feministisestä runosta. Goodreads tuomio tällekin kolme tähteä.
Viimeisenä käsittelen kaksi saman runoilijan omakustannekokoelmaa. Elina Salminen ei sanonut minulle nimenä mitään, kun tapasin Helsingin kirjamessuilla hänen ständillään päivystävän bloggaajakollegan, Pasasen Tiinan. Hetken juteltuamme tajusin, että olin peräti nähnyt runoilijan teoksia Facebookissa, missä hän on jakanut runojaan neliönmuotoisten luontokuvien päälle kirjoitettuna. Varasinkin kirjastosta kaksi hänen kolmesta teoksestaan (uusinta kokoelmaa ei ollut hankittu). Nämä eivät nousseet suosikeikseni, vaikka muutamia kiinnostavia runoja sisälsivätkin. Goodreads tähtiä Koska tuuli kuiskii (95 sivua) sai kolme ja Jos minä jostain alkaisin (96 sivua) kaksi.
Kuvakollaasisi ja runosi ovat hienoja! Runous on kiinnostavaa ja inspiroivaa. Ah, Saima Harmaja! Hänen runojaan pitäisi lukea pitkästä aikaa.
VastaaPoistaKiitos! Runojen maailma on niin moninainen, että jokaiselle löytyy jotakin. Minua puhuttelevat eniten luontokuvaukset sekä dystoppisia teemoja sisältävät tekstit. Minulla on Harmajan kootut runot kokoelma, mutta sitä on aika vaikeaa lukea, etenkin jos haluaa vain yhden kokoelman nauttia kerrallaan. Se on kivaa omistaa, mutta lainaan mieluummin kirjastosta kokonaisuuden kerrallaan.
Poista"Diagnoosina väliaikainen kärpäshäiriö" - mitä mahtavuutta! 😀Kerrassaan hieno kooste muutenkin.
VastaaPoistaKiinnostavaa myös, että sinäkin luit viime vuonna Orjan kirjan. Se kun ei ole enää mikään uutuus. Oli kyllä vahva ja voimakas runokokoelma.
Tuon Harmajan kirjan luin 101-kirjaa -haasteeseen tai se siis osui arvonnassa kohdalleni.
Kiitos Omppu! :) Olin jo kirjoittanut runon erilaisessa muodossa, kun tuo kohta iski alitajunnasta tai jostain ja piti kirjoittaa koko teksti uudelleen. Orjan kirja oli täysin sattumalta mukaan valikoitunut, kun kävin pari kertaa vuoden aikana tsekkaamassa lähikirjaston runohyllyn valikoiman ja koska minulla ei ollut mitään valmista listaa, valitsin sitten itseäni miellyttävän kannen perusteella teoksia. Yllättävän toimiva valintaperuste. Orjan kirjasta tarttui muistikirjani sivuille useita merkityksellisiä tai muuten kolahtavia rivejä.
Poista