torstai 4. heinäkuuta 2013

Tänään kirjastosta 3/2013


Hain kirjastosta muutaman varauksen ja korillisen teoksia, jotka olivat hyllyssä (osan huomasin jo viime viikolla, eikä niitä ollut kukaan kerennyt tässä välissä nappaamaan) Minulla menee varmaan ikuisuus näiden kaikkien lukemiseen. :D  Kirjat siinä järjestyksessä kuin ne kirjastokassista nousivat:
    
Suomalaista metsää (oma kuva)
Minna Canth: Köyhää kansaa, Kauppa-Lopo, Hanna, Lain mukaan, Lehtori Hellmanin vaimo
- Tästä kokoelmateoksesta tarkoituksenani on lukea ainakin Hanna. Ja minulle saa myös kaupata noita muitakin. Triviaalina tietona: olen käynyt Minna Canthin lukiota ja olen erittäin iloinen että a) Minna sai oman juhlapäivänsä ja b) että hän oli kuopiolainen ja edelleenkin arvostettu Kuopiossa. Luin yläasteella äidinkielen esitelmää varten Canthia, joskin varsin hajanaisesti vailla mitään mielenkiintoa lukemaani kohtaan. Nyt on viimein aika luopua noista muistoista ja luoda tilalle uusia, parempia Canth-kokemuksia.
 
Haruki Murakami: Norwegian Wood
- Vaikka minulle onkin suositeltu kirjailijan spefimpejä teoksia (etenkin Kafka rannalla ja Suuri lammasseikkailu), päätin ottaa tämän kirjablogeissakin kovasti kehutun teoksen. Yksi syy oli sen helppo saatavuus ja toisekseen, jos lukisin ensin spefimpää, voisi olla, että tämä maistuisi huonosti niiden jälkeen. Minulla ei ole miään ennakkotietoa tai oletuksia tästä (olen pysytellyt kaukana kaikista vähänkään Murakamin teoksilta haiskahtavilta sivuilta ja blogipostauksista, jotta en saisi tietää liikaa näistä).
   
Roald Dahl: Sulo ja suklaatehdas
- Tästä olen yleensä kuullut käytettävän nimeä Jali ja suklaatehdas (jonka olen myös elokuvana ja äänikirjana nauttinut). Tämä varsin iskokoinen (20 x 27cm) versio on myös kauniisti kuvitettu (kiitos Quentin Blake). Toisin kuin esimerkiksi Dr. Seussin tuotanto, Roald Dahlin kirjat ovat minua alkaneet viimeaikoina kiinnostaa ja tästä tutusta tarinasta on helppoa aloittaa.
 
Lewis Carroll: Liisan seikkailut ihmemaassa
- Kiinnostusta Liisan seikkauluun ei tarvinne kenellekään selittää (tästähän on tehty elokuvia, sarjoja ja vaikka vallan mitä). Monet ovat hyvinkin innostuneita kaikesta Liisaan liittyvästä. Kirjastossa oli valittavana kaksi eri versiota. Toinen oli tämä isohko Tove Jansonin kuvittama, toinen pokkariversio alkuperäisin kuvituksin. Pitkään mietin kumman valitsen, kun en kehdannut pelkän kuvituksen takia ottaa molempia vertaillakseni. Pitäisipä muuten joskus (edes silmäillä) Toven kuvittamaa Hobittia.
  
  
Simon Tofield: Simonin kissa vs. maailma
- Kiitos Titanian (blogista Käännä jo sivua) huomasin tämän ilmestyneen. Olen lukenut kaikki aikaisemmin ilmestyneet Simonin kissa kirjat (Simonin kissa [2009], Simonin kissa - Aidan tuolla puolen [2011], Simonin kissan pentu - Simonin kissa 3 [2012]). Tämä kirja on toisiin verrattuna erilainen, sillä nyt kissa seikkailee väritettynä. Tofiled on onnistunut Youtubesta tutuissa videoissaan onnistunut tuomaan esille  kissojen hurmaavimpia ja raivostuttavimpia (mutta kaikesta huolimatta rakastettavia) puolia. kaikkien kissanomistajien ja kissafanien kannattaa tutustua näihin, jos ne eivät ole jo tuttuja entuudestaan.
  
Harper Lee: Kuin surmaisi satakielen
- Tästä oli kirjastossa kaksi versiota, kansipaperiton, violetti ja kaunis selkämyksellinen sekä kansipaperillinen ruskeasävyinen (mutta huonokuntoisempi) painos. Tämä jo vuonna 1972 painettu kirja näyttää siltä, kuin kukaan ei olisi avannut sitä ennen minua. Kiinnostuin kirjasta katsottuani tästä tehdyn filmatisoinnin, vaikka tämä ei todellakaan TBR-listalleni kuulunut ennen sitä.
 
Franz Kafka: Mies joka katosi
- Eilen oli Kafkan syntymästä 130 vuotta. Ajattelin sen kunniaksi etsiä kirjaston hyllystä Kafkaa. Minulla ei ole oikeastaan mitään käsitystä millaisia hänen kirjansa ovat tai mistä aloittaa. Otin sitten sokkona tämän. Jos jollakulla on kokemusta Kafkasta, minulle saa antaa vinkkejä!

Auringonlasku, 2006 (oma kuva)
Tuo aina mieleeni Griegin teoksen alkusoiton.
Moliére: Saituri
- Olen tämän ranskalaisen vuonna 1668 ilmestyneen näytelmän lukenut lukion ensimmäisellä, mutta mielikuvani ovat niin heikkoja, että ajattelin lukea tämän uudelleen.
 
Henrik Ibsen: Peer Gynt ja Nukkekoti
- Lisää näytelmiä, nyt pulahdus Norjaan! Nämä klassikot ovat varmaan hyvin tunnettuja. Nukkekodin ajattelin lukea seuraavan kerran kun osallistun lukumaratoniin. Peer Gynt alkoi myöskin kiinnostaa, aikaisemmin yhdistin tuon nimen vain Griegin tästä tekemään musiikkiin. Ja jos musiikki on niin lumovoimaista, on minun saatava tietää mitä alkuteos pitää sisällään.
 
Yrjö Kokko: Pessi ja Illusia
- Tästä klassikosta on olemassa useita versiota, joista yhdessä tiedän olevan valokuvia, kenties kirjailijan itsensä ottamia  (siskollani oli tällainen) ja sitten on myös lastenkirjakuvituksellinen versio, josta 2012 otettu näköispainos minulla on nyt lainassa. On usein pohdittu, onko kyseessä lasten vaiko aikuisten kirja, hyvin mielenkiintoista päästä viimein tutustumaan tähänkin (ja kertomaan oma näkemykseni tuohon jakoon)!
  
Pasi Ilmari Jääskeläinen: Lumikko ja yhdeksän muuta
- Pitihän minun, kun muutkin. Kuka olisi voinut välttyä kirjablogeissa useaan esillä olleen kirjailijan teoksiin. Tämä sattui olemaan paikalla hyllyssä, joten päätin napata mukaani. Olen aika taidokkaasti onnistunut välttämään spoilerit, joten en itseasiassa tiedä kirjasta mitään - mikä on ihan hyvä juttu. Pääsenpähän tutustumaan tähän puhtaalta pöydältä. Saas nähdä tuleeko minustakin PIJ-fani!
 
Jane Austen: Neito vanhassa linnassa
- Tästä luin Dracula teoksen esipuheessa. Siinä mainittiin tämä Austenin kirja ja se, kuinka kirjailijatar pyrki pardioimaan 1800-luvun goottilaista kauhukirjallisuutta. Tämä on siis täydellinen Austen, josta aloittaa, ajattelin.varasin teoksen ja tämä vuonna 1953 painettu teos saapui haukiputaalta. Välissä oli lainauskuitti vuodelta 2003. Ilmeisesti ei ole kovin luettu kirja. Ihastuttava kansikuva löysyi sisälehdeltä.
 
Jonathan Carroll: Naurujen maa
- TBR-listaltani. Poimin tämänkin mukaan, kun sattui paikalla olemaan. Maaginen realismi houkuttaa. Myöskin hyvin monessa blogissa luettu teos.

7 kommenttia:

  1. Tuota Norwegian Woodia olen katsellut kirjastosta monta kertaa ja joskus vielä hamassa tulevaisuudessa sen luen :D

    VastaaPoista
  2. Noin varmaan monella muullakin blogaajalla. :) Sen verran paljon ollut esillä ko. kirjailija, että saavuttaa monen huomion.

    VastaaPoista
  3. Kuin surmaisi satakielen on ihastuttava! Kirjasta tehtyä elokuvaa en ole edes nähnyt, ehkä kannattaisi katsoa?

    Jääskeläisen Lumikko kiinnostaa minuakin erityisesti. En tiedä siitä juuri mitään, vaikka olen kirjasta lukenut monista blogeista. Se on ilmeisesti kirja, josta ei kannatakaan tietää pahemmin etukäteen. Mielenkiinnolla odotan sinun mietteitäsi siitä. Olen ymmäränyt, että kirjassa on maagista realismia, joka ei ehkä ole minulle sitä tutuinta. Mutta pakko kokeilla, kunhan joskus saan kirjan käsiini.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, elokuva oli sen verran vakuuttava, että lainasin kirjan - se kertoo jo jostakin! :)

      Pidän maagisesta realismista, ja siitä, kuinka se on otettu eri maissa omakseen. Suomalaista maagista realismia kutsutaan mm. arkirealismiksi, fantastiseksi realismiksi ja pohjoiseksi realimiksi, mutta mitään yhtä nimitystä ei taideta vielä käyttää. Sopii vanhaan suomalaiseen kansantaru perinteeseen, jossa satua ja todellisuutta on sekoiteltu.

      Esim. Sinisalon peikkokirja Ennen päivänlaskua ei voi. Alkuperäistä tai maailmalla tunnettua MaRea en ole lukenut, lähisukulaistaa uuskummaa olen, esim. Miévilleä (joka ei ainakaan Toiset-teoksellaan vielä lumonnut, hyvin vaikea kirja).

      Poista
  4. Mahtavaa, toivottavasti Jali ja suklaatehdas (tai siis tässä tapauksessa Sulo) päätyy pian luettavaksi ja blogattavaksi :) Se on yksi suosikkileffojani ja pidin kirjastakin niin paljon, että huusin sen huuto.netistä omakseni, elokuvakannella totta kai (Johnny Deppin maininta riittänee perusteluksi ;)). Minä puolestani lainasin kirjan jatko-osan Jali ja lasihissi (jonka meinasin jälleen kerran kirjoittaa suklaahissiksi).

    Monta muutakin mainitsemaasi aion lukea, kuten Kuin surmaisi satakielen, Lumikko ja yhdeksän muuta ja Pessi ja Illusia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajattelin aloittaa seuraavan lukumaratonini Dahlilla. En muuten tiennyt, että suklaatehtaalle on jatkoakin... Oliko elokuvakannellisessa kuvitusta?

      Poista
    2. Elokuvakannellisessa versiossa ei ollut muuta kuvitusta kuin pari valokuvaa elokuvasta (joista tosin pidin kovasti ;)). Versiossa, jonka luin (ennen oman ostamista) oli kuitenkin piirretty kuvitus.

      Poista