"Tämä maailma on julma paikka"
Mieheni on seurannut Attack on Titan -animesarjaa, ja huomattuani vähän aikaa sitten sen perustuvan Hajime Isayaman mangaan, jota on myös suomennettu (jo kahdeksan osaa), kävin heti varaamassa sen kaksi ensimmäistä osaa kirjastosta. Suomennoksen nimivalintaa Titaanien sota ihmettelin, sillä omaan silmään olisi paremmin sopinut englanninkielisen nimen säilyttämienn (muutoinkin kuin alaotsikkona) tai käännös tyyliin "Titaanien hyökkäys" tai "Sota titaaneja vastaan", mutta tällä nimellä mennään, kun kustantaja sellaisen on antanut.
Piirrostyyli on pääasiassa miellyttävää, joskin sisältää hyvin paljon liikettä. Paljoa ei selitellä ja historiasta paljastetaan vain vähän. Ensimmäinen osa esittelee titaanit, nuo ihmisiä syövät jättimäiset olennot. Mutta onko kaikki se, mitä titaaneista kerrotaan totta? Ovatko nuo valtaisat, ihmistä muistuttavat olennot sittenkään pelkkiä vaistojen varassa liikkuvia tappokoneita - voisivatko ne olla myös älykkäitä?
Isayama osaa pitää tukun kortteja hihassaan ja paljastaa tärkeitä juonenkäänteitä hyvin säästeliäästi. Tällainen pihtailu herättääkin joukon kysymyksiä, kuten miksi ajasta ennen muurien perustamista ei tiedetä juuri mitään, miksi maailma muistuttaa keskiaikaa ja mistä titaanit ovat saaneet alkunsa. Tämä manga kutittelee sitä osaa minussa, joka nauttii dystopioiden ja katastrofaalisten tarinoiden lukemisesta.
Sarjassa on ilmestynyt käsittääkseni nyt 19 albumia, ja joidenkin tietojen mukaan Isayaman kerrotaan sanoneen sarjan kestävän vain 20 pokkarin verran. Tarinan loppu voi siis olla hyvinkin lähellä. Ehkä. Varasin kaikki loput suomeksi io ilmestyneet osat kirjastosta ja kirjoittelen myöhemmistä sarjasta lisää, kunhan saan teokset käsiini.
Titaanien sota 2 jatkaa ensimmäisessä osassa aloitettua tarinaa. Keskeinen kolmikko Eren, Armin ja Mikasa ovat hajallaan titaanien murtauduttua uloimman muurin läpi. Takaumien avulla syvennetään hahmojen elämää ja selitetään miksi heitä on tullut sellaisia kuin ovat nyt. Erityisesti huomio keskittyy nyt Mikasaan, joka on lyhyesti ilmastuna tunteeton titaanien tappaja. Mikasa on ilmeisesti hyvin suosittu hahmo otaku-piireissä.
Tapa tai tule tapetuksi on toistuvasti esiin nouseva ajatus ja myös ihmiset tappavat toisiaan, eivät vain titaanit. 50 metriä korkeiden muurien ulkopuolella on titaanien maailma, jossa 5, 15 ja jopa yli 50 metriset titaanit ovat tuhonneet kaiken muun ihmiskunnan. Muurien suojissa olevat kaupungit ovat viimeisten ihmisten linnoitus.
Kerronnassa on välillä eksistentiaalisia ja darwinistisia näkökulmia. Hahmot pohtivat elämisen mielekkyyttä ja sitä, onko ihmisten tarkoitus väistyä titaanien tieltä evoluution tässä vaiheessa, sillä kaikkihan tietävät, että vain vahvimmat selviävät. Pelkkää toimintaa ei sarja siis ole, vaikka nojaakin vahvasti me vastaan nuo toiset asetelmaan.
Isayaman piirrostyyli on välillä hyvin vauhdikas ja liikettä ilmaisevia viivoja riittää jokaiseen ilmansuuntaan. Tarinaa on tästä huolimatta kuitenkin helppoa seurata, jos ei huomaa suomennokseen lipsahtaneita epäloogisuuksia. Toisessa osassa on tavallisten titaanien lisäksi myös "poikkeusyksilöitä", mutta harmillisesti yhdestä tällaisesta kirjoitettu juonenkäänne oli aivan liian ennalta-arvattava jo heti alussa.
Aion kuitenkin lukea sarjaa lisää, sillä jokin tässä viehättää. Ehkä se liittyy noihin omituisiin titaaneihin, joiden olemassaolosa ei vielä ole selitetty. Kolossititaani tuo ainakin mieleen Hayao Miyazakin Nausicaässa olleet "God Warriorit", joita joskus muistan kutsutun Miyazakin parhaaksi kaijuksi (siis hirviöksi). Täytyy tutustua myös mangan pohjalta tehtyyn animesarjaan.
Yllä: Titaanit kokovertailussa Alla: Ihmisten elinalua (noin Ranskan kokoinen) |
Takakannesta:
Titaanit tulevat!
Yli vuosisata sitten maailmaan ilmestyi ihmisiä syöviä jättiläisiä. Eloonjääneet etsivät turvaa titaaneiksi kutsutuilta olennoilta valtavien muurien takaa...
Pitkä rauha päättyy ja kauhu palaa, kun valtava titaani hajottaa osan uloimmasta muurista! Jäteille vanhempansa menettänyt Eren värväytyy ystäviensä kanssa armeijaan. Mutta Erenillä on salaisuus, joka paljastuu aiheuttaen lisää paniikkia... Ihmiskunnan viimeinen taistelu arvoituksellisia titaaneja vastaan alkaa.
Ikäsuositus: 15+
Suomentanut: Antti Kokkonen, 190 sivua, Sangatsu Manga 2015
Alkuperäinen nimi: Shingeki no Kyojin (2010)
Titaanit ovat tuttuja myös täällä: Anime-lehti, Notko, se lukeva peikko, Opus eka
"Suomennoksen nimivalintaa Titaanien sota ihmettelin, sillä omaan silmään olisi paremmin sopinut englanninkielisen nimen säilyttämienn (muutoinkin kuin alaotsikkona) tai käännös tyyliin "Titaanien hyökkäys" tai "Sota titaaneja vastaan", mutta tällä nimellä mennään, kun kustantaja sellaisen on antanut."
VastaaPoistaVähän kummallinen suominimi on pistetty. Häiritsee myös että jätit on käännetty titaaneiksi.
Käsittääkseni alkuperäinen, japaninkielinen nimi tarkoittaa titaanien hyökkäystä, eli nimi on jo englanninkieliseen versioon käännetty väärin - mutta animesarjan vuoksi Attack on Titan on laajasti tunnettu nimi. Titaani lienee oikeampi nimitys, jättiläisiksi kutsuminen olisi minun silmääni tuntunut huonolta käännökseltä. Vrt. antiikin Kreikan jumaltaruston titaanit, joista Wikipedia kirjoittaa seuraavaa: "Titaanit kuvataan jättiläismäisen suuriksi, ulkomuodoltaan ihmisen kaltaisiksi, väkivaltaisiksi olennoiksi." Sopii hyvin kuvaamaan näitäkin hirvityksiä.
Poista巨人 = jätti
Poistaティーターン = titaani
Kreikan mytologian titaanit ovat mahtavia jumalolentoja. En kyllä itse juuri näe yhteyttä tämän sarjan zombeihin.
Löysin tämän vanhan blogikirjoituksen kun googletin ”titaanien sota on huono nimi” 😂 Mielestäni se sisältää aika merkittävän juonipaljastuksen. Olisivat vain säilyttäneet englantilaisen Attack on titanin.
VastaaPoista