tiistai 21. heinäkuuta 2020

Naistenviikko | Marta Breen & Jenny Jordahl: Naiset - 150 vuotta vapauden, sisaruuden ja tasa-arvon puolesta

"Edistymme hitaasti mutta varmasti.
Kunhan joku uskaltaa näyttää esimerkkiä."
   
       
Arvostelukappale
  
Lukuhaasteissa: Naistenviikko: nimipäiväänsä 21.7. viettävät Johanna, Hanna, Jenni, Jenna, Jonna, Hannele, Hanne, Joanna, Helmet 2020: 4. Kirjan kannessa tai kuvauksessa on monta ihmistä
  
Marta Breenin ja Jenny Jordahlin Naiset 150 vuotta -sarjakuva on pikakelaus naisliikkeen ja feminismin historiaan. Teoksessa vilahtee suuri määrä merkittäviä naisia, jotka ovat vieteen tasa-arvoa eteenpäin. Erityisen kiinnostavaa oli kuulla ei-valkoisten naisten teoista. 

    
Kirja on erittäin hyvä perusteos, joka ei vastaa tyhjentävästi kaikkeen (esimerkiksi jokaisen naisen henkilöhistoriasta kerrotaan vain jokin tietty pätkä), mutta se kannustaa ottamaan selvää. Minulla on jo jonkinlainen käsitys feminismistä kautta aikain, mutta silti kohtasin koko joukun naisia, joiden osallisuudesta kehitykseen en ollut tietoinen. Kiitos siis kirjalle, haluan perehtyä etenkin heihin lisää.
  
  
Tämä sarjis ei ole puisevan kuiva historian oppikirja, vaan todellisista tapahtumista ja ihmisistä on kirjoitettu kevyellä huumorilla maustaen. Paitsi naiseudesta, kirjassa on myös osio sateenkaarevuudelle. Toisin kuin muut osiot, jotka olivat musta-valkoisia ja maustetty yhdellä värillä, Pride-osiossa jokainen ruutu oli eri värinen kuin edellinen ja seuraava. Myös natsit ja keskitysleireille viedyt ei-heterot mainittiin. 
  
  
Kirjan kuvitus on hyvin dramatisoitua ja muistutti vahvasti Liv Strömqvistin (mm. Kielletty hedelmä) tyyliä. Suomikin mainittiin naisten äänioikeutta käsitteleväsä osiossa. 

    
Yksi sarjakuvan vaikuttavimmista osioista käsitteli oikeutta oaan kehoon ja aborttiin. se oli myös osio, jonka sisällöstä tiesin kaikkein eniten, vaikkakaan en omakohtaisesti, mutta abortin historiasta, kotiaborteista, naisten kuolemista, synnytyskoneina toimimisesta ja ehkäisypillerin tuomasta muutoksesta. ja siitä, kuinka abortti ei vielä nykypäivänäkään ole itsestään selvä, vaan monissa maissa Euroopassa (mm. Puolassa) ja osassa Yhdysvaltojen osavaltiosta abortin saaminen on käytännössä mahdotonta.
   
    
Arvosana:
        
Takakannesta:
Vielä 150 vuotta sitten naiset ja miehet elivät hyvin eriarvoista elämää. Naiset eivät saaneet äänestää vaaleissa, eivät ansaita omaa rahaa puhumattakaan siitä, että he olisivat voineet päättää omasta kehostaan.  
  
Kirjailija Marta Breen sekä kuvittaja Jenny Jordahl kertovat kiehtovasti ja inspiroivasti monet vaiheet naisten matkasta tasa-arvoisempaan maailmaan. Kirja sopii jokaiselle, joka haluaa oppia feminismin historiasta mahdollisimman paljon mahdollisimman lyhyessä ajassa. Aiheita ovat mm. naisasialiike, maailman tunnetut naisjohtajat, abortti ja ehkäisy.
   
Suomentanut: Sanna Manninen, 121 sivua, Sitruuna kustannus 2020
  
Alkuperäinen nimi: Kvinner i kamp (2016)
   
Sarjakuvan ovat lukeneet myös: Kirjavinkit, Amman kirjablogi, Oksan hyllyltä

6 kommenttia:

  1. Kiitos tästä lukivinkistä. Vaikuttaa erittäin kiinnostavalta teokselta, ja sarjakuva toimivalta muodolta kertoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sain tämän kirjan bonuksena kustantajalta, kun pyysin parhaillaan lukemaani Marie Benedictin Rouva Einsteinia. En ollut edes kuullut sarjiksesta aikaisemmin, harvoin kyllä tulee yllättäen vastaan näin kiinnostavaa teosta "puskista".

      Poista
  2. Tämä on hieno teos! Ihailin sitä, kuinka paljon asiaa ja tasa-arvoliikkeen historiaa sivuille oltiin saatu tuotua, ilman, että teoksesta olisi tullut puiseva ja luettelomainen. Tykkäsin myös kuvituksesta paljon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kyllä tosi rempseästi esitetty, sopisi hyvin yläasteen/lukion oppimateriaaleihinkin. Ja sitten voisi pyytää etsimään lisää tietoa jostakin kirjan aihepiiristä, henkilöstä tai ajanjaksosta.

      Poista
  3. Just äskettäin mietin, onkohan ilmestynyt hyviä sarjakuvia viime aikoina, kun ei ole tullut vastaan. Tämä meni heti tilaukseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en oikein pysy perässä kaikkien uutuuksien suhteen, tämänkin sain kustantajalta yllärinä (ja oikein positiivisena sellaisena). Vanhempia sarjiksia tulee kyllä luettua. Blogeissa/kirja-Instassa esiinnostaminen saa kyllä kiinnostumaan ja varaamaan kirjastosta. Onneksi on nyt ollut parin vuoden aikana useampi sarjis/manga-lukuhaaste, jotka innoittavat etsimään luetavaa sptontaanimmin.

      Poista