sunnuntai 12. elokuuta 2012

Michelle Harrison: 13 kirousta

 "Hän oli taas nähnyt unta keijuista."
    
   
Oli todella odottamatonta, mutta vatsanpohjaa kihelmöivää huomata, että teoksen takakanteen oli poimittu minun kommenttini sarjan edellisestä teoksesta:
  
  
Tarina jatkuu siitä, mihin se jäi teoksessa 13 lahjaa. Edellinen päähenkilö Tanya on nyt sivuroolissa ja seikkailua keijujen maailmassa seurataan Punaisen näkökulmasta. Edellisen osan suomentaja Kaisa Kattelus on vaihtunut Sari Kumpulaiseen. Luin 13 lahjaa vuosi sitten, joten en osaa sanoa, kuinka paljon tämä vaihdos on vaikuttanut kirjaan.
  
Tarina saa alkunsa siitä, kun Punaisen pikkuveli James siepataan keijujen valtakuntaan. Punainen, eli oikealta nimeltään Rowan, kokee olevansa erilainen kuin muut perheensä jäsenet, eikä vähiten punaisten hiustensa vuoksi. Hän näkee keijuja, aivan kuten Tanyakin. Keijulle ei tule koskaan paljastaa omaa nimeä, siksi Punainenkin salaa sen. Nimissä on voimaa, jopa enemmän kuin Punainenkaan osaa arvata.

Siitä lähtien, kun keijut olivat vieneet hänen pikkuveljensä, Rowan Fox - tai Punainen, kuten tyttö nykyään itseään kutsui - oli miettinyt taukoamatta, miten hän saisi veljensä takaisin. Veljen kohtalo jäyti Punaista, ja pojan löytämisestä oli tullut hänen elämänsä tarkoitus. Katoamistapaus oli sattunut alle kaksi kuukautta sen jälkeen, kun heidän vanhempansa olivat kuolleet puolitoista vuotta sitten.  (s.13)

Keijujen valtakuntaa hallitsevan vuoroin siunattu ja kirottu hovi. Siunatun hovin aikaa ovat kevät ja kesä, kirotun puolestaan syksy ja talvi. Punaisen suunnitelmana on mennä pyytämään siunatulta hovilta veljeään takaisin, mutta aika kulkee keijuvaltakunnassa eri tahtia kuin ihmisten maailmassa ja kun joukkoon lisätään vielä hyppysellinen viivytyksiä, hän pääsee perille vasta vallan vaihtumisen iltana. Punainen saa tehtäväkseen etsiä 13 kirottua amulettia ja häntä auttamaan saapuvat syyslomaansa viettävät Tanya ja Fabian. Onko sopimukseen luottamista, miksi amuletit tuntuvat olevat liian helposti löydettävissä?
 
Harrisonin trilogian kahden ensimmäisen teoksen vahvuutena on vanhojen keijumyyttien uudelleen herättäminen. Keijut eivät ole kauniita olentoja, jotka hoitavat puutarhaa ja ratsastavat perhosilla, vaan monet ovat rumia keppostelijoita, jotka voivat houkutella ihmisen eksymään metsään. Keijutrilogiassa ei myöskään ole viitteitä tämän hetken muodista, paranormaalista romantiikasta. Sarjan päähenkilöt ovat lapsia, vaikkakin Punaisen kokemukset ovat vanhentaneet häntä.

Muutamat muutkin kirjan lukeneet ovat antaneet teokselle miinuksen amulettien etsimisen helppoudesta. Pienet vastoinkäymiset olisivat tuoneet enemmän mausteita tarinaan. Lopun juonenkäänteet olivat hieman ennalta arvattava, mutta taidokkaasti kerrottu.Kokonaisuutena pidin sarjan ensimmäisestä osasta enemmän, vaikka Punaisen hahmossa on enemmän syvyyttä kuin Tanyassa. Suosittelen silti lukemaan tämänkin teoksen, siihen ei kauan aikaa kulu. Odotan innokkaana millaisen loppuhuipennuksen sarja saa!
 
Takakannesta:
Kun keijut vievät Punaisen veljen, hän vannoi pelastavansa pojan vielä takaisin ihmisten maailmaan.

Kerran Punainen oli vielä nimeltään Rowan. Nyt hän ei kerro nimeään enää kenellekään. Hänellä on vain yksi, mahdottomalta kuulostava tavoite. Hänen olisi pelastettava veljensä, ennen kuin keijujen valtakunnassa alkaa uusi, kirottu aika.

Keijujen maailmasta pelastunut Tanya ei puolestaan tiedä, minkä tapahtumaketjun hän sysää liikkeelle hukatessaan 13 amuletin ranneketjun. Keijuilla on nimittäin Punaiselle, Tanyalle ja Fabianille haaste, joka vaatii kekseliäisyyttä, oveluutta ja uhkarohkeutta. Vai onko haaste sittenkin pahanlaatuinen ansa? Mitä enemmän aikaa kuluu, sitä mahtavammin 13 kammottavaa kirousta painavat kolmikon niskassa...

Arvosana:

Tyylilaji: nuoret, fantasia,
          
Samantyylisiä kirjoja:  Melissa Marr: Ilki ihana ja Sala kavala, Tony Di Terlizzi ja Holly Black: Spiderwickin kronikat I,
        
Suomentanut: Sari Kumpulainen, 543 sivua, Tammi 2012
       
Alkuperäinen nimi: The Thriteen Curses (2010)
                                     
Kirjasta muualla: Risingshadow, Kirjojen syövereihin, Gloria's Story
   
Sarjassa aiemmin ilmestynyt: 13 lahjaa, 2011 (The Thirteen Treasures, 2009)

1 kommentti: