tiistai 9. elokuuta 2011

Isabel Abedi: Lucian

Enkeleitä onko heitä?
  
  
Rakkaustarina, jollaista et ennen ole lukenut. Unohda Houkutus. Unohda Romeo ja Julia ja muut vanhat klassikot, tällä kertaa kirjan luettuasi tulet yllättymään. Tämä kihelmöivän jännittävä ja kylmiä väreitä nostattava kirja ei niimmtäin kerro pelkästään ruusuilla tanssitusta elämästä. Se kertoo erilaisuudesta ja hyväksytyksi tulemisesta, Rebeccan lesbo-äidistä ja tämän taiteilija naisystävän elämästä, Rebeccan kasvusta aikuisuuteen, hänen isänsä uudesta perheestä... Tämä kirja on luettava hetkessä, eikä kyyneleiltäkään vältytä. (Nenäliinavaroitus!)

Jos ei tietäisi kirjan olevan saksalainen sen luulisi olevan amerikkalaisen kirjoittama, ja onhan päähenkilön - Rebeccan - isä amerikkalainen. Osa kirjan tapahtumista tapahtuu myös Amerikassa (juonikäänne, joka johti tähän muistuttaa Houkutuksen alkuasetelmaa). Houkutuksen ja etenkin Uudenkuun teemat ovat muutenkin mukana kirjassa, vaikka loppu tällä kirjalla on aivan omanlaisensa. Leffamaisuus paistaa tästäkin kirjasta, se lienee nykyajan nuortenkirjojen ominaisuus. Herätti joitakin samoja ajatuksia kuin Kuka on Jenna Fox?

Tämänkertainen poikkeuksellisen lyhyt esittely johtuu siitä, että luin kirjan junassa ja onnistuin hukkaamaan siitä kirjoittamani muisiinpanot (enkä tietenkään tajunnut heti kirjoitaa mielikuviani tänne). Suosittelen kuitenkin Isabel Abedin Lucianin lukemista, sillä ainakin itselle tämä kirja synnytti vahvoja tunteita.
  
Arvosana:
  
Takakannesta:
Jokaisen ihmisen kanssa syntyy samaan aikaan toinen, joka kulkee rinnallamme koko elämän. Koskettava tarina vetoaa rakkaudennälkäisiin yli ikärajojen.

16-vuotiaan Rebeccan koulun, harrastusten ja kaverien täyttämä elämä alkaa järkkyä, kun hän kohtaa Lucianin. Ensi hetkestä alkaen heidän välillään vallitsee omituisen syvä yhteys. Poika on menettänyt muistinsa, mutta tuntuu siitä huolimatta tietävän mitä erikoisimpia asioita Rebeccan menneisyydestä, ja myös tulevaisuudesta.

Todellisuus ja fantasia sulautuvat hienosti yhteen romaanissa, jonka kantava teema on rakkaus. Pahimmillaan rakkaus ajaa itsetuhon partaalle, kauneimmillaan se auttaa unohtamaan muun maailman.

Palkittu saksalainen bestseller-kirjailija Isabel Abedi (s. 1967) on kirjoittanut toistakymmentä lastenkirjaa, ja Lucian on hänen viides kirjansa nuorille aikuisille. Hänen kirjojaan on käännetty useille kielille. Ennen kirjailijanuraansa Abedi toimi copywriterina.  
   
Suomentanut: Tiina Hakala, 573 sivua, Otava 2010

Alkuperäinen nimi: Lucian

Kirjasta muualla: Risingshadow, FLEIM, Lukukeskus, Kaikki mitä osaan, Sivupiiri, Kirjojen keskellä, Vinttikamarissa,   Lukutoukka

Samantyylisiä kirjoja: Stephenie Meyer: Houkutus, Maggie Stiefwater: Väristys

4 kommenttia:

 1. Olipa mielenkiintoista lukea sun arviosi tästä kirjasta! Olen kuullut tästä aiemmin vain huonoa, ja jättänyt sen takia kirjan lukematta. Tuo alkuasetelma on kyllä aika kiinnostava. Ehkä tämä sittenkin voisi olla lukemisen arvoinen... Pitää katsoa, jos kirja joskus osuu käteen. Kiitos siis arviostasi! :)

  VastaaPoista
 2. Itse olen suuresti ihmetellyt ihmisten negatiivista suhtautumista tähän kirjaan, sillä minun oli vaikea lopettaa lukemista edes nukkumaan menon takia. Monta tuntia luin vain putkeen (ja kirja loppuikin parissa päivässä). Ehkä olen sitten vielä "teini" tai helppo, mutta tämä oli paikin erittäin nautittavaa lukemista, vaikka ihan kaikesta en tässä kuitenkan pitänyt. Eskapistille tyttö + yliluonnollinen poikaystävä-teema toimii edelleen. Ja tämä on kuitenkin aika jalat maassa kirja.

  VastaaPoista
 3. Itsekin pidin tästä ihan suunnattomasti. Hämmästyin, kun luin tosi negatiivisia palautteita. Mutta niinhän se on, että kaikkia ei voi miellyttää.

  VastaaPoista
 4. Näinhän se tosiaan menee, mielipiteitä on varmasti yhtä monta kuin ihmistä niiden takana. Mutta harvoin on näin eriävä mielipide minun ja blogisuositteluiden välillä ollut.

  VastaaPoista