perjantai 1. joulukuuta 2023

Kirjabloggaajien joulukalenteri 2023 - Luukku 1

  
Ihanaa joulukuun ensimmäistä ja tervetuloa kirjabloggaajien joulukalenteriin vuosimallia 2023! Tämän vuoden kalenterilogo ja luukkukuvat ovat minun suunnittelemiani Canvassa ja Unsplashin CC-oikeudellisia kuvia käyttäen.
  
Tässä luukussa esittelen kaksi tänä vuonna julkaistua lasten joulukirjaa, joista toinen toimii myös joulukalenterikirjana. Kaikki luukut löytyvät listattuna postauksen lopusta. Huominen luukku avataan Amman lukuhetki -blogissa.
  
  
Alex T. Smithin kirjoittama ja ihastuttavan yksityiskohtaisesti kuvittama Ärjyli ja kauhean kammottava joulu on kuin sekoitus Painajaista ennen jouluaRäyhä Ralfia ja Lumiukkoa. Yrmeä Ärjyli ei pidä monestakaan asiasta ja joulua hän suorastaan inhoaa. Onkin helpompaa listata mistä hän pitää: ruusukaalista, villapaidastaan, jossa on ruusukaalin kuvia ja ainoasta ystävästään, Kepukasta. 
  
Tiedätkös sinä Ärjylin? 
Etpä taida tietää, ärjyleitä on nimittäin vain tämä yksi ja ainoa, eikä riittävän moni vielä ole kuullut hänestä. (s. 7)
   
Kun eräänä kuuraisena aamuna Ärjyli tajuaa, että joulu tekee taas kerran tuloaan, hän saa loistavan idean: mitä jos hän voisi estää joulun? On siis suunnattava kohti Korvatunturia, jotta Joulupukin vuosittaisen urakan voisi pysäyttää ennen kuin se ehtii alkaakaan. Matkalle sattuu kuitenkin monenlaisia mutkia, joista yksi on nimeltään Pörhylä. Ärjylin hahmo on ihastuttava, etenkin kun hän alkaa miettiä suhdettaan jouluun erilaisten kohtaamisten myötä.
  
"Mokoma joulu!" hän tuhahti. "Mokoma kimaltava, tuikkiva, helisevän kilisevä, ruttupaperiin ja rusettiin kääräisty joulu!" (s. 17)
  
Teoksessa on vähän enemmän lukuja kuin joulukalenterissa luukkuja, mutta voisin silti suositella tätä joulukalenterikirjaksi, sillä osa luvuista on vain sivun mittaisia ja niitä voi lukea useamman kerralla. Tämä sopii hyvin koko perheelle, ja uskon etenkin 5-7-vuotiaiden viihtyvän hyvin Ärjylin matkassa.
  
Hieman nuoremmille suosittelen samanhenkistä Ryan T. Higginsin kuvakirjaa Mörri joulupukkina (Kumma 2023, suom. Raija Rintamäki). Mörrikään ei pidä joulusta, mutta joutuu väärinkäsityksen myötä joulupukiksi.
    
Arvosana:
      
Takakannesta:
Herkullisen hauska, upeasti kuvitettu koko perheen joulutarina äksystä ja yrmystä Ärjylistä, joka haluaa pilata joulun.
  
Ärjyli inhoaa kaikkia ja kaikkea paitsi ruusukaaleja ja ruusukaalivillapaitaansa. Etenkin hän inhoaa JOULUA ja kaikkea siihen liittyvää. Kun ruusukaalit loppuvat kotikylän kaupasta, Ärjyli suuttuu niin että päättää pilata joulun kaikilta. Hän lähtee etsimään Joulupukkia toteuttaakseen hirvittävän suunnitelmansa.
   
Matkalla mukaan tarttuu (Ärjylin vastustelusta ja kiukuttelusta huolimatta) loputtoman positiivinen kani nimeltä Pörhylä, ja kun seikkailu tuo eteen uusia tuttavuuksia ja toinen toistaan kivempia kohtaamisia, alkaa Ärjyli epäillä omia aikeitaan joulun suhteen.
  
Suomentanut: Maria Lyytinen, Otava 2023
  
Alkuperäinen nimi: The Grumpus: And His Dastardly, Dreadful Christmas Plan (2022)
  

Kirjabloggaajien joulukalenterin luukut:


8 kommenttia:

 1. Voi miten ihana aloitus joulukalenterille.

  VastaaPoista
 2. Voi, Ärjyli kuulostaa sellaiselta hahmolta, johon pitäisi tutustua! Kiitos vinkistä!
  Ja kiitos joulukalenterin moninaisista järjestelyistä tänä vuonna. Ihanaa joulukuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ärjyli on kyllä ihastuttava. ♥ Kiitos, kun osallistut kalenterin tekemiseen, ilman sinua ja muita kollegoitamme tämä ei olisi mahdollista. ❄️ Lempeää joulun aikaa sinulle!

   Poista
 3. Ärjyli on ihana. Kirja lähtee joululahjaksi :) t. Mai / Kirjasähkökäyrä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä oikein mukava tutustua Ärjyliin. Fun fact, ruusukaali on yksi omista lemppariruoistani, joskin hunajapaahdettuna ei keitettynä, niin kuin kirjassa.

   Poista
 4. Ärjyli kuulostaa hauskalta! Hyvää joulun odotusta 🙂

  VastaaPoista