torstai 14. marraskuuta 2013

"Harmaus oli lämpimämpää, kuin peitto johon kietoutua"

Eli välipalapostaus:
  
Jo vuonna 1889 on tehty kirjallisuuslistoja, "100 parasta kirjaa". Kuinka monta teosta Sinä olet listalta lukenut? Minulla osumia tulee vain yksi, listan ajallisesti viides eli Jonathan Swiftin Gulliverin matkat (tai ainakin kaksi sen ensimmäistä osaa). Mutta lukulistalla/omassa hyllyssä on muutamia listalle päätyneistä teoksista:
  
1. Don Quixote - 1604 – Miguel de Cervantes
4. Robinson Crusoe - 1719 – Daniel Defoe
22. Pride and Prejudice - 1813 – Jane Austen
24. Frankenstein - 1818 – Mary Shelley
55. The Three Musketeers - 1845 – Alexandre Dumas
60. Jane Eyre - 1847 – Charlotte Brontë
61. Wuthering Heights - 1847 – Emily Brontë
63. David Copperfield - 1849 – Charles Dickens
94. Crime and Punishment - 1868 – Feodor Dostoieffsky
  
(Venäläisten kirjailijoiden nimet on hauskoja, kun ne litteroidaan jokaiselle kielelle vähän eri tavalla.) 
   
Sain eilen tietää minkä Finlandia palkintoehdokaskirjan luen 25.11. Pääkirjastolla järjestettävään esittelytilaisuuteen. sain kuudesta teoksesta sen, jota toivoin kaikkein vähiten, nimittäin Kjell Westön Kangastus 38. Voin avoimesti myöntää, etten ole Westö-fani. Minulla oli lukiossa epämiellyttävä kokemus Leijat Helsingin yllä -teoksen kanssa. Kangastusta olen ehtinyt gradukiireiden joukossa ehtinyt lukemaan parisenkymmentä sivua ja olen yllättynyt siitä, että teos ei olekaan niin kamala kuin aluksi kuvittelin. Vielähän ei teoksesta paljoa tiedä tässä vaiheessa, mutta pidän Westön runollisista kuvauksista, kuinka aamupäivä on uninen, sumuinen ja kostea kuin veltto köysi. Postauksen otsikkokin on lainaus Westön teoksesta. En pysty sanomaan, että olenko löytänyt uuden suosikin näin vähäisten sivujen jälkeen, mutta ei sentää ole ollut vielä tuskan kyyneleetkään silmissä lukemisen kamaluudesta. En silti usko, että lukisin Westön teoksia tätä enempää, ellei jotain todella yllättävää tule tapahtumaan!
   
Kävin aamulla kuvaamassa kuuraisia lehtiä ja ruohoa.
Kävin tänään myös juttelemassa graduohjaajani kanssa. Olin melkein paniikissa ensi viikolla esittelyssä olevan ideapaperini vuoksi, mutta ohjaaja oli yllättävän positiivinen tutkimussuuntieni kanssa. Sain myös tietää toisen ohjaajani. Tänä syksynä alkoi uusi keskustelukumppani-ohjelma, eli seminaarilaiset saavat jatko-opiskelijan tai tutkijan mukaan tiimiin. Minun tutkija-kumppanikseni tulee koko yliopistoaikani suosikki luennoitsija. Voin sanoa, että olen aika iloinen! ♥

4 kommenttia:

  1. Onpa mielenkiintoinen tuo sadan kirjan lista. Minä olen lukenut seuraavat:
    Pride and Prejudice - 1813 – Jane Austen
    Frankenstein - 1818 – Mary Shelley
    Jane Eyre - 1847 – Charlotte Brontë
    Wuthering Heights - 1847 – Emily Brontë
    David Copperfield - 1849 – Charles Dickens
    Crime and Punishment - 1868 – Feodor Dostoieffsky

    Löytyihän sieltä joitakin, vaikka ensin arvelin, etten ole lukenut ainuttakaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä taitavat ollakin ne listan tunnetuimmat teokset. :) Tosin monta klassikkoa mielestäni puuttui listalta, esimerkiksi Verne ja Tolstoi kokonaan ja Austenin sekä Dostojevskin muut teokset (joiltakin kirjailijoilta oli kuitenkin kaksikin teosta). Mutta jännä ilmiö sinällään, että näitä listoja on tehty jo yli sadan vuoden ajan. asia, jota ei yleensä tule ajatelleeksi.

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Kiitos! Olen jo parin syksn ajan yrittänyt kuvata noita huurre-lehtiä, mutta aina on ollut joko kiire, unohtanut ottaa kameran mukaan kun on liikkeellä tai sitten syksy on jo ehtinyt vaihtua talveksi. Sinällään jännä ilmiö, että vaikka syksy onkin lempivuodenaikani, sen värikirjoista minulla on kaikkein vähiten kuvamateriaalia. Kesästä esimerkiksi on huomattavan paljon enemmän.

      Poista