torstai 12. maaliskuuta 2015

Sinut on haastettu

Joskus sitä vain kaipaa lukemiseensa yhteisöllisyyttä. Haasteet ja kimppaluvut tuovat myös usein uudenlaisen näkemyksen luettuun teokseen.  Alla muutamia tulevia kimmpalukuja ja haasteita, joihin voi tarttua. Jos lähdet mukaan Pratchett- tai Gabaldon-kimppaan, niin ilmoitathan minulle siitä alle. 
       
      
Minna Canthin päivä 19.3.2015
   
Minna Canth (19.3.1844-12.5.1897), aikaisemmin Ulrika Wilhelmina Johnsson, tunnetaan kirjailijana ja tasa-arvon edistäjänä. Häntä on sanottu Juhani Ahon jälkeen seuraavaksi merkittävimmäksi näytelmäkirjailijaksi. Minnan tuotannosta löytyy näytelmien lisäksi myös novelleja ja hän oli ansioitunut sanomalehtinainen.
   
Minna Canthin päivään ei ole enää kauan aikaa, mutta ajattelin kuitenkin lukea jotain häneltä, ehkä jonkin novellin tai näytelmän Anna-Liisa, josta tein yläasteen äidinkielen tunnilla esseen. Tähänkin epäviralliseen haasteeseen saa toki lähteä matkaan.
      
   
Terry Pratchett -kimppaluku 13.3.-30.4.2015
   
12.3. kuului mediassa suru-uutinen: jälleen on yksi mestari poissa (tuoreessa muistissa on vielä Leonard Nimoy, 26.3.1931-27.2.2015). Englantilainen fantasiakirjailija Terry Prachett kuoli 66-vuotiaana sairastettuaan useita vuosia alzheimerin tautia. Pratchett tunnettiin erityisesti Kiekkomaailma-sarjastaan.

Kimppalukuun voi lähteä matkaan, vaikkei olisi koskaan lukenut yhtään Prachettia tai vaikka olisikin lukenut jo koko tuotannon. Kirjoita juttu yhdestä tai useammasta teoksesta blogiisi ja ilmoittaudu tänne Yöpöydän kirjat -blogiin huhtikuun loppuun mennessä, niin teen koontipostauksen siitä, mitä kaikkea blogistania Pratchettin laajasta tuotannosta luki. 
  
Haastekuvia saat käyttää vapaasti omassa postauksessasi.
      
      
Diana Gabaldon: Muukalainen - kimppalukua maaliskuu-toukokuu 2015
    
Diana Gabaldonin teoksesta Muukalainen tehty tv-sarja sovitus alkaa pyörimään Suomessa Yleltä (tämän hetken tietojen mukaan) toukokuussa. Nyt olisikin siis hyvästi aikaa korkata teos tai verestää muistikuviaan, jos teoksen on jo aikaisemmin lukenut. Aikaa lukea teos on siis toukokuun loppuun saakka. 
   
Kirjaa luetaan myös Facebook-ryhmässä Nettilukutoukat. Tarkoituksenani olisi ryhmässä vetää teoksesta neljä keskustelua, joissa voi tiettyyn sivumäärään asti keskustella kirjasta. Nettilukutoukkiin pääsee mukaan myös ilman omaa blogia, mutta sellaisen pitämistä ei katsota pahasti.

29 kommenttia:

 1. Hyviä haasteita. Muukalainen on minulla kesken. Ja ehkä voisin tutustua paremmin Pratchettinkin tuotantoon.

  VastaaPoista
 2. Mä oon Pratchett-haasteessa mukana. Oli niin kurja päivä tämä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin oli. :( Olen lukenut Pratchettilta vain Valtion, josta pidin suuresti. Haasteeseen luen varmaankin Pitkän maan.

   Poista
 3. Olen ehdottomasti mukana Pratchett-haasteessa mukana, monta kirjaa odottaa lukijaansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi Pratchettin tuotannosta löytyy valinnanvaraa.

   Poista
 4. Muukalainen on jo luettu (tykkäsin!), mutta Patrchettia voisin kokeilla. En ole lukenut häneltä vielä mitään, mutta kirjastossa näkyy olevan runsaasti tarjontaa. Eli mukana ainakin tässä yhdessä haasteessa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen Muukalaisen lukenut jo lukiossa ja ollut tarkoituksena pitkään lukea se uudelleen. Pratchettin Valtiota voin ainakin suositella sellaiselle, joka ei ole lukenut häneltä mitään. Sillä minäkin aloitin. Kiekkoma-sarja tuntuu niin suurelta kokonaisuudelta, etten koskaan tiennyt mistä päästä aloittaa,

   Poista
  2. Kiitokset haasteesta - Pratchett-juttuni löytyy täältä: http://oksanhyllylta.blogspot.com/2015/04/terry-pratchett-naamiohuvit-discworld-18.html

   Poista
 5. Ilmoittauduin jo eilen Pratchett-haasteeseen, mutta viesti taisi hävitä bittien taivaaseen. Uusi yritys: Mukana ollaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tervetuloa! Ilmoittautumisesi on rekisteröity. :) Joskus tekniikka pettää.

   Poista
 6. Mä en ole kirjabloggaaja ja kirjoitan siksi kirjoista vain kerran vuodessa, mutta taidan tän innoittamana käydä hakemassa jonkun Pratchettin kirjastosta. Good Omens oli yksi teini-iän merkittävimmistä kirjalöydöistä, ja Discworld nyt vaan on mahtava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukuhaasteet eivät ole vain kirjabloggareille, joten onkin ihan mahtavaa, että lähdet mukaan, Jenni. On niin surullista, että Pratchettilta ilmestyy enää vain yksi kirja, joka oli työn alla. :(

   Poista
 7. Olen mukana Pratchett-haasteessa :) Juuri eilen lainasin hänen muistonsa kunniaksi kirjastosta Sir Terry Pratchetin kirjan.

  Voisin lähteä mukaan myös Gabaldonin Muukalaisen lukemiseen..se kun on tuolla omassa hyllyssä pokkarina ja voisin lukaista sen pyörimästä nurkista :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, narseska (olen muuten aina lukenut nimesi vain yhdellä s-kirjaimella, nyt vasta huomasin virheeni), että lähdet mukaan molempiin haasteisiin. :)

   Poista
 8. Minä olen mukana kaikissa kolmessa haasteessa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huippua! Sinullakin tiedossa kirjallinen triathlon siis: realismia, fantasiaa ja aikamatkustusta.

   Poista
 9. Mukana Pratchett-haasteessa! Voisin ehkä kokeilla lapsille/nuorille suunnattuja kirjoja. Tiffany-sarjaa on kehuttu, mutta minulta se on mennyt kokonaan ohi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa mukaan. :) Hienoa, jos saadaan nostettua esille laajasti erilaisia teoksia Pratchettin runsaasta tuotannosta.

   Poista
 10. Mukana ainakin Pratchett- ja Muukalainen-haasteissa. Canth bielä epävarma, katsotaan ehdink.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että otit haasteen vastaan, Kuutar. Minulla on juuri luettavanani Canthin Anna-Liisa ja sen lukee parilla istumalla, vain 116 sivua. Ja monessa hänen novellissaan sivuja on luonnollisesti vielä vähemmän. Toivottavasti ehtisit mukaan siihenkin, vaikka tuleekin aika nopsaan tuo päivä.

   Poista
  2. Selasin lukulaitetta ja päädyin lukemaan Työmiehen vaimon, joka oli tosiaan myös nopea lukea. Eli ehdin kuin ehdinkin mukaan. :)

   Poista
  3. Huippua! Innostuin Anna Liisan ajattomasta perusideasta ja haluaisin lukea Canthilta myös näytelmän Spiritistinen istunto, sillä se kuulostaa vallan mielenkiintoiselta. :)

   Poista
 11. Hei! Päädyin tänne kaverin kautta, ja haluaisin myös osallistua Pratchett-haasteeseen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa mukaan, Kashii! Hienoa, että sana leviää, niin saadaan varmasti monta Prachettin teosta nostettua esille.

   Poista
 12. Pakkohan sitä on nyt osallistua Pratchett -kimppalukuun, sillä yhtään teosta en häneltä ole lukenut, mutta monia, monia löytyy lukulistalta :) Toivottavasti nappaa!

  Yritän myös Muukalaisen saada tässä pikapuoliin luettua, vaikka tällä hetkellä lukeminen takkuaa, enkä ole kauheasti päässyt eteenpäin.. Onneksi vielä pari kuukautta aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa Jassu, että lähdet mukaan! :) Minä en ole lukenut yhtään Kiekkomaa-sarjan teosta Pratchettilta, mutta Valtion luettuani tykästyin hänen tyyliinsä (joskin monet fanit eivät ko. teoksesta pitäneet). Sitä voin helposti suositella ensikosketukseksi kyseiseen kirjailijaan.

   Muukalaisella on tarkoituksella pitkä lukuaika, kun Lukutoukkien ryhmässä on varmasti erilaisia lukijoita, joiden lukutahti vaihtelee. Käsittelyssä teoksesta puhutaan n. 200 sivun välein, sillä kirjassa on yli 800 sivua (Matkantekijä-sarjan ohukaisin, käsittääkseni). Toivottavasti lukujumisi karisee pois - tiedän miten inhottava otus sellainen on - ja pystyt ottamaan osaa tähänkin lukukimppaan.

   Poista
 13. Kaikki lukuhaasteet ovat hauskoja! Paitsi silloin, jos ei löydä millään kyseistä kirjaa... tai jos kyseinen kirja ei millään kiinnosta... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu ainakin, että joitakin vanhempia Pratchetteja on todella vaikeaa löytää. Niistä otettu painokset 90-luvun alkupuolella ja alkavat vanhuuttaan & runsaan käytön myötä kadota kirjastojen kierrosta. Jospa ottaisivat uudelleen painoon T: "Lainasin koko Oulun seudun ainoat kappaleet Viikatemiestä ja Hyviä enteitä".

   Poista