perjantai 1. toukokuuta 2015

Terry Pratchett -kimppalukukooste

        
12.3. maailmalta kuului suru-uutinen: jälleen on yksi mestari poissa. Englantilainen fantasiakirjailija Terry Prachett kuoli 66-vuotiaana sairastettuaan useita vuosia alzheimerin tautia. Pratchett tunnettiin erityisesti Kiekkomaailma-sarjastaan.
    
Haastoin kirjabloggaajat, etenkin kaltaiseni Pratchettia vähemmän lukeneet, mukaan tutustumaan miehen laajaan tuotantoon. Toivoin toki myös, että kirjailijaan aikaisemmin tykästyneet lähtisivät hekin mukaan. Esimerkiksi Oksan Hyllyltä-blogin Marika Oksa ja Hyllytontun höpinöitä-blogin Tiina olivat Pratchett-ensikertalaisia. Heidän kokemukset erosivat suuresti toisistaan:

"Niinhän tässä nyt sitten kävi, kuten ennakkoon jo vähän pelkäsinkin. Jäin täysin koukkuun Hoi, vartijoiden! maailmaan enkä malttaisi millään odottaa, että ehdin ottaa sarjan seuraavat osat luettavakseni" - Hyllytontun höpinöitä

"Tämän kirjan perusteella Discworld-sarjasta ei tullut uutta suosikkiani, mutta oli silti mielenkiintoista sukeltaa Pratchettin hilpeään fantasiamaailmaan." - Oksan hyllyltä

Olen lukenut Pratchettilta aikaisemmin, muutamaa vuotta ennen blogini perustamista, vain yhden teoksen, Valtion, josta pidin. Moni fani kylläkin oli sitä mieltä, että kirja on miehen heikompaa kynäilyä, mutta toisaalta sitä suositeltiin aikaisemmin Pratchettia lukemattomalle, joille ei vielä ole muodostunut tietynlaisia odotuksia miehen tyylistä. Itse pidin kyllä teoksesta suuresti. 
    
Haastekirjanani luin yhteistyössä Stephen Baxterin kanssa kirjoitetun scifi-sarjan avausosan Pitkä Maa. Aloitin myös toisen teoksen, yhdessä Neil Gaimanin kanssa kirjoitetun ja jo vuosi ilmestymisensä jälkeen, 1992 suomennetun Hyviä enteitä, jonka myös Hurja hassu lukija-blogin Jassu luki haasteeseen. Oulun kaupunginkirjastolla ei ollut tuosta Pratchettin varhaisimmasta teoksesta yhtään kappaletta, mutta Limingasta löytyi seutuvarauksella alueen ainoa yksilö, sekin lainassa. Jouduin siis odottamaan kirjaa jonkun aikaa, enkä sitä siis ihan tämän kuun puolella ehtinyt saada loppuun.
    
Pari muutakin bloggaajaa oli innostunut lukemaan useamman teoksen, Jassu luki kolme teosta ja Stuff I like to read-blogin Kashii neljä, osittain samoja nimekkeitä. Minullä jäivät vielä toukokuun puolella luettavaksi Mahtava Morris ja sivistyneet siimahännät sekä ensimmäinen Kiekkomaailmani, järjestyksessään yhdestoista, Viikatemies. (No, tavallaan myös Mahtava Morris on myös Kiekkomaailmaa, joskin sen nuorten sarjaa.)
   

Kiitos kaikille haasteeseen osallistuneille! 

 
Do you not know that a man is not dead while his name is still spoken?
― Terry Pratchett (Going Postal / Posti kulkee)
   
 
Tässä vielä linkkilistaa haasteessa luetuista kirjoista:

   
     
Jos ilmoituit mukaan haasteeseen, mutta blogisi puuttuu listalta, kommentoi tähän postaukseen, niin lisään puuttuvat linkit.

4 kommenttia:

 1. Lukaisin huhtikuussa haasteeseesi Vapaat pikkumiehet ja Tähtihatun, ja jäin kuin jäinkin koukkuun Tiffany-sarjaan. :)

  Tuo Hyviä enteitä on yksi ikisuosikeistani, mutta suosittelen kyllä ennemmin alkuperäisen englanninkielisisen lukemista jos vain mahdollista. Käännös ei nimittäin kovin suuria kehuja saa ainakaan minulta. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tarkennuksesta! Kävin jopa lukemassa Tähtihattu-postauksesi, mutta unohdin sen listalta. (Se kansikuva ei koskaan yläasteikäisenä saanut minua lukemaan kirjaa, vaikka usein sitä katsoinkin kirjastossa, mutta ehkäpä nyt pystyn jo näkemään sen ohitse.) Minulla on tosiaan lukuopinossa tuo Mahtava Morris, joka ainakin Risingshadow:n sivujen mukaan on tuon Tiffany Särkysen ensimmäinen osa.

   Olen sivulla 80 Hyvissä enteissä ja tähän asti olen tuskaillut vain vanhaa teknologiasanastoa: kenkäpuhelin ja sylimikro. Muuten en ole vielä kielestä löytänyt parannettavaa.

   Poista
 2. Tämä oli mukava haaste, kiitos kun polkaisit sen jalkeille! Ajattelin ensin, että jätän Pratchettin lukemisen tuohon yhteen, mutta muiden bloggauksia lukiessani olen alkanut kallistua sille kannalle, että kesällä voisin kokeilla vielä jotain muuta häneltä. Sattumalta luettavakseni päätynyt kirja ei tainnut olla minulle se nappivalinta, sillä moni muu blogattu vaikuttaa kiinnostavammalta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kun otit haasteen vastaan. :) Mieheni, joka on suuri Pratchett-fani on hänkin sitä mieltä, että osa Kiekkomaailman teoksista on toisia parempia, niin kuin on kaikkien kirjailijoiden tutantojen kanssa. Jokainen kirja ei voi olla samantasoinen helmi ja eri ihmisille tämä voi tarkoittaa hyvinkin eri asioita. Sen vähäisen verran mitä Pratchettia olen nyt oppinut tuntemaan, voin sanoa, että miehellä on todella erikoinen mielikuvitus ja huumorintaju, josta kaikki ei kyllä ihan minulle uppoa, ollen ylemmän tason hämäryyttä. Mielenkiintoista silti tutustua lisää tämän suuren mielen tuotoksiin.

   Poista