tiistai 25. elokuuta 2015

Kerstin Gier: Lupaus - Unien ensimmäinen kirja

"Koti on siellä missä kirjat ovat."
   

Arvostelukappale. Artikkelini on julkaistu Risingshadowssa. 
Kerstin Gierin Lupaus aloittaa uuden Unien kirja -trilogian, jonka seuraava osa, Vala, ilmestyy suomeksi jo lokakuussa. Gierin edellinen suomennettu trilogia Rakkaus ei katso aikaa on kerännyt ristiriitaista palautetta lukijoilta. On helppoa nähdä miksi. Gierin teokset houkuttelevat lukijoita, sillä hänen tyylinsä on erittäin sujuvaa ja koukuttavaa viihdettä pienellä spekulatiivisen fiktion ripauksella, mutta ne käsittelevät vaikeitakin asioita hyvin kepeällä otteella syventymättä kunnolla suuntaan tai toiseen. Lupauksen kantavana teemana ovat unet, jatkuvasti uudistuva ja kiehtova inspiraation lähde, josta Gier on ammentanut ainekset hyvin maukkaaseen keitokseen.

Lupauksen päähenkilönä seurataan pian kuusitoista täyttävää Oliviaa ja hänen perhettään. Liv ja hänen pari vuotta nuorempi siskonsa Mia ovat joutuneet muuttamaan toistuvasti äitinsä työn takia. Vanhemmat ovat eronneet vuosia sitten ja tyttöjen kasvatuksessa on apuna ollut jo kahdentoista vuoden ajan Lottie-niminen persoonallinen au pair. Jatkuva muuttaminen on estänyt Liviä solmimasta kestäviä ystävyyssuhteita saati rakastumasta, jonka vuoksi hänellä on erittäin tiivis suhde siskoonsa.

Kerronta alkaa tyttöjen palatessa isänsä luota Sveitsistä Lontooseen muuttaneen äidin luo. Perillä heitä kohtaa yllätys: äiti on muuttamassa yhteen tuoreen miesystävänsä kanssa. Hillityllä Edvin Spencerillä on kaksi lasta, 17-vuotiaat kaksoset Grayson ja Florence, eikä Liv osaa alussa suhtautua laajentuvaan sisarusparveensa. Uusioperheen arki ei ole helppoa, mutta se muuttuu paljon kiinnostavammaksi, kun Liv saa vahingossa tietää tulevan velipuolensa salaisuuden. Sherlock Holmesin suurena faninina Liv rakastaa mysteerejä. Niinpä ei kestä kauan, kun hän ottaa selvää, mitä poika puuhailee enkelimäisen kauniiden ystäviensä Henryn, Arthurin ja Jasperin kanssa.

Melkein kaikki näyttivät tuijottavan noita neljää poikaa. Ehkä siksi, että vaikka he kulkivat rennosti ja keskusteluunsa uppoutuneina, he marssivat silti yhtä jalkaa kuin musiikin tahdissa jonka vain he voivat kuulla. Oikeastaan näystä puuttuivat vain hidastuskuva ja tuulikone, joka olisi puihaltanut hiukset heidän kasvoiltaan. (s. 29)

Gierin luoma koulumaailma sekä perheen muuttuva dynamiikka ovat uskottavia ja niihin on helppoa samaistua, vaikka itsessään ne eivät paljon uutta tarjoilekaan. Arkitason päälle kerrostettu mielikuvituksekas kuorrutus vaaralliseksi muuttuvien unimaailman seikkailujen parissa on kuitenkin "sitä jotain", joka tekee teoksesta houkuttelevan myös vanhemmllenkin lukijalle. Gier ei paljasta vielä kaikkia korttejaan, vaan onkin odotettavissa, että trilogian jatko-osissa tullaan syventymään huomattavasti lisää hänen luomaansa värikkääseen painajaisten ja päiväunien maailmaan.

Arvosana:
  
Takakannesta:
Viisitoistavuotias Liv Silber muuttaa äitinsä uuden miehen vuoksi Lontooseen ja aloittaa uudessa koulussa. Pian hän alkaa nähdä oudon todentuntuisia unia, joissa hän kulkee salaperäisistä ovista ja puhuu kivipatsaan kanssa. Liv näkee unessa uuden velipuolensa Graysonin ja tämän koulukavereiden puuhailevan outoja hautausmaalla, mutta mikä kummallisinta, pian pojat puhuvat tosielämässä asioista, jotka ovat tapahtuneet vain Livin unessa...

Livin on pakko selvittää, mitä oikein on meneillään. Pian hänet vihitään salaisuuteen, jonka kanssa yhdellä jos toisella hänen uuden koulunsa oppilaalla on jotain tekemistä. 

Rakkaus ei katso aikaa -sarjasta tunnetun Kerstin Gierin uusi nuortentrilogia on jännittävä ja romanttinen seikkailu unimaailmassa ja unen ja valveen rajamailla.

Suomentanut: Heli Naski, 338 sivua, Gummerus 2015
    
Alkuperäinen nimi: Silber - Das erste Buch der Träume (2013)
   

Samantyylisiä kirjoja: Isabel Abedi: Lucian, Stephenie Meyer: Houkutus, Melissa Marr: Ilki ihana, Cassandea Clare: Luukaupunki

14 kommenttia:

 1. Minulle tämä oli ensimmäinen Gier, ja kyllä tykkäsin kovasti! Niin kuin kirjoitat, tykkäsin vaivattomasti etenevästä tekstistä, ja siitä, että kirjaa oli helppo lukea: kuitenkin mukana oli runsas juoni, ja unimaailma oli mahtava! Ihanaa, jo lokakuussa seuraava. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkään en ole Gierin aiemmin suomennettua trilogiaa lukenut, mutta siskoni ja bloggaajakollegoiden kommenttien perustella tässä paljon samaa tyyliä. Unet ovat rikas ja kiehtova lähde maagiseen realismiin. Odotan mielenkiinnolla mihin suntaan tarina kehittyy, sillä Gierillä ilmeisesti on tapana avata laajempia tarinakaaria vasta päätösosassa. Ja jos tämä on vasta maistiainen, odotukset ovat hyvin korkealla jatkon suhteen.

   Poista
 2. Olen jo muun muassa Kristan blogista lukenut tästä kirjasta, ja se vaikuttaa teidän kirjoitustenne perusteella oikein kiinnostavalta. Kansikuva ei kyllä onnistu houkuttelemaan ainakaan minua...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kyllä tutustumaan, vaikka kansikuva ei minuakaan hurmannut.

   Poista
 3. Olen siirtänyt Rakkaus ei katso aikaa -trilogian lukemista, kun sen saama palaute on tosissaan ollut ristiriitaista, ja minulla on pieni kutina, että en pitäisi siitä niin kovasti. Ehkä voisin yrittää tätä sen sijaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin epäileväinen sutautuminen Gierin aiempaan trilogiaan, mutta tämä oli ainakin ensimmäisen osansa perusteella mielenkiintoinen. Hyvin kevyttä viihdettähän tämä on, mutta jos sellaista kaipaa (niin kuin minäkin välillä) niin silloin tämä on oikein oivallinen. Käännös oli myös hyvin sujuva.

   Poista
 4. Minulla on vielä Rakkaus ei katso aikaa -trilogian viimeinen osa lukematta, mutta se on kuulostanut niin höttöiseltä, että saas nähdä viitsinkö vaivautua... tätä voisin kokeilla, kuulostaa kiinnostavalta. :) Sinulle on blogissani haaste. Mukavaa, jos ehdit vastaamaan: http://oksanhyllylta.blogspot.com/2015/08/10-kysymyksen-haaste.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tämäkään liian ryppyotsaisen vakava ole, mutta unet miljöön on varsin mehevä lähtökohta.

   Minäpä vastailen kysymyksiin tässä lähipäivinä. :) Tänään Siivouspäivään myymään tarpeetonta tavaraa ja tekemiäni koruja.

   Poista
 5. Gier on minulle outo, yksi kirja taitaa olla hyllyssä. Tämä uusi trilogia kiinnostaa, kun pääsee alusta mukaan. Aloitin eilen P.C. Cast & Kristin Cast: Yön talon ykkösen, niitähän lienee 12. Minulla on vasta puolet niitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiennyt teoksesta mitään etukäteen, mutta yllätti positiivisesti. Suositelen tutustumaan. :)

   Castin sarjaa minulla on ensimmäinen, kuudes ja seitsemäs osa hyllyssä. Yhtään en ole lukenut, mutten usko, että on minun juttuni. Lähtevätkin tänään myyntiin Siivouspäivän kirpparille. Toinen siskoistani piti sarjasta suuresti ja toinen sai suorastaan ihottumaa jo ensimmäisestä osasta.

   Poista
 6. Olen kuunnellut, suurin odotuksin, Gierin yhden trilogian ekan osan, Rubiinin punan. Oli se ihan ok, mutta en ole vielä koskaan päässyt toiseen osaan asti. Välillä käy mielessä, mutta sitten moni muu houkuttelee enemmän.
  (Onko se muuten tuota Rakkaus ei katso aikaa trilogiaa?)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rubiinin puna aloittaa tosiaan tuon Rakkaus ei katso aikaa trilogian. Minua hieman kiinnostavat senkin sarjan teemat, mutta eivät niin paljoa, että jaksaisin kuitekaan lukea niitä, kun tiedän olevan olemassa enemmänkin kiinnostavia teoksia. Unien kirjat -sarjan avaus puolestaan koukuttaa vaikka onkin hömpähtävä. Joskus vain kaipaa sellaista kevyttä hattarapilvikirjallisuutta ja oikeassa saumassa luettuna tämä on oikein mukiin menevä tapaus.

   Poista
 7. teidän bloggaajien kirjoitusten perusteella tartuin tähän kirjaan ja nyt en sitä malttaisi laskea kädestäni! varmasti luen myös Gierin aikasemman trilogian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa kuulla, Malla! Tämä on kyllä hauskasti ja vetävästi kirjoitettu teos ja odotan malttamattomana sarjan kolmatta osaa suomennettavaksi, saksaksi lukeminen kun ei onnistu.

   Poista