sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

Karoliina Korhonen: Suomalaisten painajaisia - Vähäsanaista vertaistukea

"Jos sinusta tuntuu jotenkin tutulta lukiessasi tätä kirjaa, 
sinunkin sisälläsi todennäköisesti on pieni Matti."
    
  
Eilen vietettiin Mikael Agricolan ja suomen kielen päivää. Luin sen kunniaksi Karoliina Korhosen Suomalaisten painajaisia. Kahdesti. Vähäeleinen ja yksinkertaisella viivalla piirretty Matti joutuu jokaiselle tuttuihin tilanteisiin, joissa hiljainen ja omaa tilaansa kunnioittava suomalainen vaivaantuu kohtuuttomasti. Tilanteet liittyvät yleensä toisten ihmisten kohtaamiseen ja saman elintilan jakamiseen. 
  
  
Omalla kohdallani etenkin joukkoliikenteeseen liittyvät tilanteet tuntuivat tutuimmalta, mutta esimerkiksi puheen pitäminen herättää minun sisäisen Mattini talviuniltaan. Paljon samaistumista herättivät myös keskellä yötä metelöivä naapuri ja ei-suomalaisten mämmi-kummastelu. Pelkkiä painajaisia ei nopeasti silmäiltävässä kirjassa ole, loppuun on koottu myös hetkiä, jolloin suomalaisen päiväunet tulevat toteen (kuten tilaisuus saada ilmainen sankko). 
   
    
Suosittelen tarttumaan teokseen, jos haluat kutitella nauruhermojasi ja kokea syvää samaistumista ja ylpeää isänmaallisuutta lempeässä seurassa. Matti on symppis hahmo, johon on tiivistynyt suomalaisuuden ydin. Pelkäksi suomalaisuuden kustannuksella naureskeluksi homma ei kuitenkaan mene, sillä teos esittelee monia perinteitä, kuten kalevalaiselle kansalle ominaisen siniristi-päähineen, saunomisen, ja avaa myös muutamia suomimyyttejä.
  
Takakannesta:
Tämän kirjan päähenkilö on suomalainen Matti, joka arvostaa rauhaa, hiljaisuutta ja henkilökohtaista tilaa. Kuten arvata saattaa, kaikki ei suju aina niin kuin Matti toivoisi.
  
Sinunkin sisälläsi saattaa asua pieni Matti.
   
Suomentanut: Ville Lähteenmäki, Atena 2016 (2. painos)

6 kommenttia:

 1. Tunnustan mattiuteni.
  Tämä on kiva kirja. Kuulin, että kun kirjaa oli käytetty kulttuurin opettamisen välineenä jossain ulkomaalaisten ryhmässä - kieli poskessa tietty - niin opiskelijat olivat ihmetelleet eniten sitä, että ei saisi kehua ja katsoa silmiin, koska silloin suomalainen hätääntyy. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kuullut paljon ulkomaalaisten kommentteja Matista, etenkin Twitterissä. Suurimpaan osaan tilanteista on kuulemma helppoa samaistua, mutta muutamat suomalaispiirteet tosiaankin herättävät kummastusta ei-suomalaisissa. Harmi, kun tässä ei ollut yhtään salmiakki-juttua. Uskon, että nyt kun Matti on tullut ihmisille tutuksi, Korhonen saa varmasti paljon vinkkejä tilanteista toistakin osaa varten. :)

   Poista
 2. Voitit kirjapalkinnon arvonnastani, onnea.
  Laita osoite sähköpostiini
  maimalaak@gmail.com

  VastaaPoista
 3. Tutulta tuntuu usein... Matin Facebookissa taisi jossain vaiheessa olla mm. ämpäreitä jaossa, loistava oivallus vaikka ei ehkä ulkomaalaisille heti avautunutkaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Ihan mahtava idea! Tänään avattiin Oulun keskustassa uusi kauppakeskus, jossa kävin otikolla kiristämässä lasejani. Mietin, että mahtoivat jakaa ämpäreitä aamulla, kun oli niin paljon porukkaa. :)

   Poista