lauantai 12. marraskuuta 2016

Lastenkirjalauantai: Bjørn Sortland, Timo Parvela ja Pasi Pitkänen: Kepler62 - Kirja neljä: Pioneerit

"Eurooppalaiset, jotka löysivät Amerikan, 
luulivat varmaan myös tulleensa toiselle planeetalle."
  
      
Bjørn Sortland ja Timo Parvela vuorottelevat Kepler62-sarjan vetovastuusta, ja parilliset osat käännetään norjasta suomeksi. Sarjan neljäs osa, Pioneerit, kertoo siitä, kun matkalle lähetetyt nuoret saapuvat viimein uudelle kotiplaneetalleen, Kepler62e:lle. Pasi Pitkäsen kuvitus hivelee jälleen silmää, etenkin uutta, mutta samalla niin tuttua maisemaa esiteltäessä.
  
Me pelkäsimme, että planeetta Kepler62e olisi tulikuuma, että maa olisi punaisen hiekan peitossa eikä täällä olisi happea eikä elämää. Mutta maisema hehkuu vehreänä ja elinvoimaisena. Me olemme toisessa maailmassa. Uudessa maailmassa. Tämä ei ole mikään kuiva ja autio planeetta, niin kuin Mars. Täällä on pakko olla vettä. Ja erilaisia puita, ehkä kukkiakin. Täällä on ihan varmasti mahdollista kasvattaa vihanneksia muutenkin kuin Maasta tuoduissa laboratorioissa. (s. 25)
  
Koska juuri mitään tietoa planeetasta ei ole etukäteen annettu, ei matkaajilla tai lukijalla ole käsitystä millainen uusi maailma on. Onkin yllättävää, kun planeetta tervehtii heitä vihreänä ja elinvoimaisena "ei kuivuutta, ei roskia ja saateita, pelkkää vhreää luontoa". Vaikka planeetta onkin kaukana Maasta, ovat tutkijat varmasti tehneet paljon töitä saadakseen jonkinlainen kuvan siitä, ennen kuin jättimäiseen hankkeeseen ryhdyttiin, vaikka kaikki voi hyvinkin olla peiteoperaatio jollekin aivan muulle. 
   
- Vihdoinkin paikka, jossa ei tarvitse huolehtia ilmaston lämpenemisestä. Luuletko, että me tuhoamme tämänkin planeetan? kysyn.  (s. 55)

Kepler62 on nopealiikkeinen sarja, joka paljastaa juonen kannalta isoja asioita tuskallisen hitaasti, koukuttaen lukijansa viimeistä hengenvetoa myöten elämään yhdessä hahmojen kanssa jokaisessa eteen tulevassa asiassa. Neljännessä osassa vietetään hautajaiset matkalla tuhoutuneen kolmannen aluksen matkustajien muistoksi. Jonin outo sairaus palaa takaisin entistä nujertamattomampana ja on turvaudutava yllättävältä taholta tulevaan apuun.
  
Tunnen itseni Robinson Crusoeksi. Hänkin luuli olevansa yksin, mutta kävi ilmi, että autiosaarella oli myös muita. (s. 34)
  
Pasi Pitkäsen kuvitusta teokseen Kepler 62 - Kirja neljä: Pioneerit
Arvosana:


Takakannesta:
"-Kävi miten kävi, Ari, me olemme ensimmäisiä, minä kuiskaan. -Maailmanhistorian ensimmäisiä ihmisiä, jotka laskeutuvat meidän oman aurinkokuntamme ulkopuolella olevalle planeetalle."
  
Avaruusalus saapuu vihdoin määränpäähänsä. Kepler62e osoittautuu elinkelpoisemmaksi planeetaksi kuin lapset Maasta lähtiessään kuvittelivat. Paratiisissa on kuitenkin varjonsa - Jonin sairaus etenee ja aiheuttaa luultua enemän huolta. Lisäksi ryhmä löytää jälkiä muista elollisista olennoista. Keitä tai mitä ne ovat? Ovatko ne ystävällisiä vai vihamielisiä?
   
Vetävästi kirjoittavat Timo Parvela ja Bjørn Sortland ovat yhdessä kuvittaja pasi pitkäsen kanssa luoneet jännittävän maailman jossa ystävyys punnitaan keskellä tuntematonta avaruutta. Pioneerit on kuusiosaisen sarjan neljäs kirja. kirjat ilmestyvät samanaikaisesti Suomessa ja Norjassa.
  
Samantyylisiä kirjoja: Beth Revis: Across the Universe - Shades of Earth
   
Suomentanut: Outi Menna, 133 sivua, WSOY 2016
  
Alkuperäinen nimi: Kepler62 - Pionerer (2016)
  
Kepler62 on luettu myös täällä: KirjavinkitKirjojen keskellä
   
Sarjassa ovat ilmestyneet:
 1. Kutsu (2015)
 2. Lähtökaskenta (2015)
 3. Matka (2016)
 4. Pioneerit (2016)
 5. (Ilmestyy kesällä 2017)
 6. (Ilmestyy syksyllä 2017)

9 kommenttia:

 1. Kansi on todella kaunis. Meinasin jo, että en osta tätä neljättä osaa (kolme ensimmäistä pyysin av-kappaleina), mutta kyllä vaan taidan haluta kerätä koko sarjan. Pakko tietää, mitä tässä käy ja sitten säästää kirjat omille lapsille (vielä eivät ole näiden kirjojen lukuiässä).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä on koko sarjan kaunein kansi. Harmi, että tarina ei ole ihan asmalla tasolla. Eka osa oli niin vahva ja nämä muut ovat jääneet vähän väliosiksi, kun mitään uutta paljastetaan niin vähän. Pakko kuitenkin lukea loppuun. Nämä kun ovat aikuisen näkökulmasta niin lyhyitä, että vasta kokonaisuus on kuin yksi yksittäinen teos, jota jostain syystä julkaistaan muutamia lukuja kerrallaan. Tämän sarjan kanssa on ilahduttavaa kuulla, kuinka vähän heikomminkin lukevat pojat ovat löytäneet teokset. Nämä onneksi sijoittuvat sen verran kauas tulevaisuuteen, että eivät ihan heti vanhene.

   Poista
  2. Luonnehdit hyvin sarjan yksittäisten osien suhteen koko tarinaan; Kuin olisi yksi kirja, josta paljastetaan luku kerrallaan. Ensimmäisessä osassa tosiaan tapahtui kaikkein eniten, ja se on minunkin mielestäni ollut paras. Veikkaan myös, että omien lapsieni ollessa siinä iässä, että haluavat nämä lukea/ kuunnella, ne ovat vielä ihan ajankohtaisia.

   Poista
 2. Kansi on mahtava! ❤ Minulla on vielä kolmaskin osa lukematta, mutta olen kyllä niin innoissani tästä sarjasta. Kuvitus ja teksti toimivat niin hyvin yhteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pasi Pitkäseltä tulee muuten ensi vuonna ihanan näköinen ja kuuloinen teos, Kadonneiden eläinten kaupunki. ♥ Kepler62:n kolmas osa oli yllättävän aikuismainen ja olisi aivan hyvin voinut olla vaikkapa Yksin Marsissa -tyyppisestä teoksesta poimittu katkelma. Kannattaa lukea nämä kaikki. Jokaisessa osassa on oma koukkunsa ja lopussa ihanan ärsyttävä cliffhanger joka takaa sen, että seuraavakin osa tulee luettua. Paljon lukevalle lapselle/aikuiselle nämä ovat mukavia välipalakirjoja, sillä niin tehokkaasti nappaavat koukkuunsa, että lukee yhdeltä istumalta.

   Poista
 3. Höh, kun en tajunnut katsoa kirjastosta tämän sarjan ekaa kirjaa. On niin kehuttu ollut, että kovasti haluaisin ainakin ensimmäisen osan lukea. Meillä on kirjaston aikuisten puoli rempassa, joten pitää lasten- ja nuorten osastoilta koittaa bongailla kiinnostavia. Pöh, kun en tajunnut. :(
  Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa tosiaan lukea se eka osa, on mielestäni sarjan paras ollut, vaikka jokaisessa myöhemmässäkin osassa juonta on viety eteenpäin. Sopii todella hyvin aikuistenkin luettavaksi, sillä sarjassa käsitellään paljon suuria ja vakavia teemoja kepeän toimminnallisuuden lisäksi. Sarjan kahdella viimeisellä osalla paljon paineita. Kerrottavaa riittää, jospa viimein sarjan salaisuudet paljastuisivat. Kauheaa joutua odottamaan ensi kesaan saakka seuraavaa tarinan osaa. :D

   Poista
 4. Tämä osa oli minusta ehkä sarjan paras. Todella jännä ja nopeatempoinen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla tämä on vasta toiseksi paras ekan osan jälkeen. Seuraavalle kovasti paineita, olisi jo aika alkaa paljastaa salaisuuksia, kun sarja loppuu kohta.

   Poista