tiistai 13. maaliskuuta 2018

Maiju "Mansikkka" Voutilainen: Itke minulle taivas

"tunsin hengityksesi lämmittävän
pakkasen puremaa ihoani.
enkä pannut pahakseni
olla hukassa tässä hetkessä
sinun kanssasi."
  
      
Lukuhaasteissa: Runohaaste
  
YouTubessa videoita julkaiseva Maiju Voutilainen (s. 1996) tunnetaan paremmin nimellä Mansikkka. Viime vuoden loppupuolella julkaistiin hänen ensikoisrunokokoelmansa Itke minulle taivas. Kiinnostuin teoksesta erityisesti Reader why did I marry him? -blogin runohaasteen ansiosta. Runokirjavinkkejä saa edelleen jättää kommentteihin.
    
tahdon piirtää ihollesi
alastoman ruumiisi
ääriviivat, löytää pienimmätkin
luomesi ja yhdistää ne
verkostoksi
(s. 50)
  
Runot tuntuvat hyvin omakohtaisilta ja Voutilaisen elämästä ammennetuilta. Olen seurannut Mansikkkaa jonkin aikaa YouTubessa, joten tunnistin tekstistä hänen tyylinsä, millä hän kertoo asioista (kuten masennuksestaan ja ahdistuksestaan) avoimesti, vaikka toki puheilmaisu ja runollinen kieli ovatkin eri lajeja. Luulen, että kokoelmaan on kerätty runoja pidemmältä aikaväliltä, ja osa on varmasti kirjoitettu jo vuosia sitten, sillä runojen kertojaääni tuntuu välillä hyvin nuorelta. Kokoelmassa on jotain samaa kuin Rupi Kaurin teoksessa maitoa ja hunajaa, josta lisää huomenna.
     
  
Olen kirjoittanut itse runoja siitä saakka, kun opin kirjoittamaan. Etenkin lukiossa ollessani kirjoitin satoja runoja ja luulen, että olisin pitänyt kokoelmasta enemmän tuolloin (vaikka suosikkini silloin oli Eino Leino), nyt osa runoista ei kolahtanut yhtä voimakkaasti kuin ne mahdollisesti nuoremmalle minulle olisivat. Löysin silti synkkien runojen joukosta kauniita ja samaistuttaviakin kohtia ja etenkin tämä rivi kosketti: "pysyit lähelläni ja hipsutit hiljaa selkääni" (s. 55). Oli hauskaa huomata, että muistikirjani sivuille tallentuivat parhaiten nämä koskettamiseen ja hukassa olemiseen liittyvät runot ja niiden osat.
  
koske
syvemmältä kuin kosketus
kädelläsi seikkailet ihollani
tunnen hitaasti lipuvat sormet
ihoni ääriviivoilla
--
olen kosketuksesi pauloissa
(s. 50)
   
Teos toimisi mielestäni hyvin esimerkiksi lukion äidinkielen tunneilla. Tämä kun voi olla monelle ensimmäinen runoteos joka kiinnostaa, koska sen kirjoittaja on tunnettu eli samoin kuin Paperi T:n Post Alfa (jota en ole vielä lukenut) - porttina runojen monipuoliseen maailmaan ja avaamaan tekstilajin käsitettä. Kaikki runot kun eivät ole riimillisiä tai "tylsiä", vaan jokaiselle löytyy varmasti itseä kiinnostavaa ja samaistumispintaa tarjoavaa luettavaa. 

Runokokoelman on kuvittanut Hilla Semeri. 
 
Arvosana:
   
Takakannesta:
Miten selviytyä, kun on niin rikki että jo hengittäminen sattuu? Kun alakulo valtaa mielen ja hajoaminen on lähellä.
  
Kirjoittaja päästää lukijansa inhon alle, pimeisiin ja kylmiin huoneisiin, joihin alkaa pikkuhiljaa virrata valoa ja lämpöä. Näissä sydänverellä kirjoitetuissa runoissa ja mietteissä on lohdutuksen voimaa. 
  
Jokainen meistä on arvokas.
  
Maiju Voutilainen eli Mansikkka (s. 1996) on tunnettu tubettaja, joka nimettiin vuoden 2017 Hyvän mielen lähettilääksi tunnustuksena rohkeudesta puhua julkisesti mielenterveysongelmista. Itke minulle taivas on hänen esikoisteoksensa.
  
61 sivua, Otava 2017
   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti