lauantai 6. heinäkuuta 2024

Runohaaste | Amber McBride: We Are All So Good at Smiling

"Everything starts in the middle
not the beginning or the end -
stories start in the middle"
  
  
Lukuhaasteissa: Runohaaste, Helmet-lukuhaaste: 37. Kirja, joka herättää voimakkaita tunteita
  
Amber McBriden kauninkantinen YA-säeromaani We Are All So Good at Smiling on kuvaus masennuksesta ja lamauttavasta surusta, mutta myös juurevasta magiasta ja saduista, jotka heräävät säkeissä eloon odottamattomalla tavalla.
  
This is what I know:
my name is Whimsy & magic is real -
a fine glitter hovering in the air.
--
Hoodoo is real, witches & Fae people too.
--
Fairy Tales are real. (s. 3-5)
  
Päähenkilö on 18-vuotias Whimsy, joka sairastaa vakavaa masennusta. Hän tapaa viimeisimmän sairaalajaksonsa aikana samanikäisen pojan, jolla on mintunvihreä tukka. Aurinko paljastaa pojan salaisuuden: hänellä on siivet. Whimsyn maailmassa taikuus ja noidat ja keijut ovat totta. 
  
I think this is exactly how my mother magicked it
except it didn't work on me -
I am the only one in the universe
who remeber (most) of the truth
(s. 191)
  
Nautin suuresti teoksen kauniista kielestä, tämä on yksi runollisimpia säeromaaneja jonka olen lukenut ja suosittelen lämpimästi tutustumaan, jos kuvaus masennuksesta ja viittaukset itsetuhoisiin ajatuksiin eivät ahdista.
  
  
Arvosana:
            
Takakannesta:
They Both Die at the End meets The Bell Jar in this haunting, beautiful young adult novel-in-verse about clinical depression and healing from trauma, from National Book Award Finalist Amber McBride.
  
Whimsy is back in the hospital for treatment of clinical depression. When she meets a boy named Faerry, she recognizes they both have magic in the marrow of their bones. And when Faerry and his family move to the same street, the two start to realize that their lifelines may have twined and untwined many times before.
  
They are both terrified of the forest at the end of Marsh Creek Lane.
  
The Forest whispers to Whimsy. The Forest might hold the answers to the part of Faerry he feels is missing. They discover the Forest holds monsters, fairy tales, and pain that they have both been running from for 11 years.
  
277 sivua, Feiwel & Friends 2023
  
Samankaltaista luettavaa:

4 kommenttia:

 1. Kuulostaa kauniilta kirjalta.
  Nuorten yleistynyt masennus on asia, jota pitäisi ehdottomasti tutkia. Jotain on pielessä, kun elämästä on tullut nuorille niin vaikeaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun vaan Suomi laittaisi enemmän rahaa mielenterveyspalveluihin ja lakkaisi kurjistamassa heikoimmassa asemassa olevien oloja. On myös kamalaa lukea aikuisten puheita nuorten ilmastoahdistuksesta, mutta sitten ei kuitenkaan tehdä mitään hyvää luonnon monimuotoisuuden ja tulevaisuuden eteen. Itse olen lähellä neljääkymmentä, mutta silti ollut teinivuosista alkaen ilmastoahdistunut ja siis ihan lääkärin papereissa sairastan ahdistusta ja lievää masennusta, joihin lääkitys auttaa, vaikka ei poistakaan syytä. Nyt olisi korkea aika laittaa systeemiä uusiksi, mutta ei ainakaan tämän hallituksen aikana näy helpotusta muuta kuin rikkaille.

   Poista
 2. Kuulostaa potentiaalisesti erittäin vaikuttavalta teokselta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa tässä lukukokemuksessa on se, että löysin kirjan ihan sattumalta selatessani lähikirjaston nuorten englanninkielisten teosten hyllyä ja kaunis kansi houkutteli lainaamaan tietämättä mitään sisällöstä.

   Poista