keskiviikko 28. maaliskuuta 2012

Nora Roberts: Kunnian kautta

 "Kavioitten jyly ryntäsi ukkosena metsän halki."
        
       
Nora Robertsin ensimmäinen historiallinen romaani, kuudes MacGregorien klaanista kertovan sarjan osa, joka kuitenkin on tarinan kannalta ajallisesti ensimmäinen. 
   
Tartuin kirjaan houkutteleva takakannen perusteella. Kaikki, jotka tuntevat Diana Gabaldonin ja hänen kirjansa ymmärtävät, kuinka Skotlantiin sijoittuva rakkaustarina, johon liittyy suuria tunteita ja sotaa vetää yhtäläisyys viivoja kirjailijattarien välille. Yhtenä suurena erona kuitenkin on se, että vaikka molemmat ovatkin nykyisin tunnettuja kirjailijoita, ei Robertsin 1988 kirjoittama kirja kuitenkaan yllä samalle tasolle kuin Gabaldonin sarjan alkuosat. Kieli on jotenkin... tökeröä? En osaa sanoa kuinka paljon suomentajalla on osaa siinä, mutta taistelujen kuvailu ei ole kovinkaan rikasta. Etenkään verrattuna antaumuksella kirjoitettuihin rakkauden näytöksiin.
   
Kirjaa oli ihan viihdyttävää napostella, paremman puutteessa. Ilman vertailua Gabaldoniin teos voisi olla jopa ihan hyvä, mutta on vaikea olla vertailematta kahta niin erilaista, mutta kuitenkin jollakin tavalla samankaltaista tarinaa. Robertsilla kun sattuu olemaan vielä Gabaldonin asetelman peilikuva: Jamie on korvattu Serenalla, joka puolestaan kutsuu englantilaista Brighamia Sassenachiksi. Tuttua? On Robertsin luomuksella myös omia uniikkeja ja hienojakin piirteitä, kuten englantilainen miespalvelija Parkinson - mikä moniulotteinen sivuhenkilö! Puolueellisesti ilmaistuna: ripaus aikamatkutelua kuitenkin olisi kullannut tämänkin pilven reunan.
  
Brigham heräsi vasta, kun aurinko oli ehtinyt kavuta ylös taivaalle. Hänen olkapäänsä tuntui jäykältä, mutta kipua siitä ei säteillyt. Olon kohentumisesta oli kai kiittäminen Serenaa. Hänen suunsa kaartui synkän päätäväiseen hymyyn. Hän maksaisi kyllä velkansa. (s.58)
      
Takakannesta
Skotlanti, 1745
  
Cullodenin taistelun veristä taustaa vasten käydään toinenkin sota – hintana kunnia, voittona rakkaus.

   
Tulisieluinen skottikaunotar Serena MacGregor on vihannut kaikkea englantilaista lapsesta pitäen. Serenan halveksunta osuu täydellä voimallaan myös hänen veljensä ystävään Brigham Langstoneen – huolimatta siitä, että mies näyttää vakuuttavan uskollisuuttaan Skotlannin asialle ja on lisäksi komea silmälle.
   
Vaikka Brigham osoittaa olevansa MacGregorin suvun kunnioituksen arvoinen, Serena ei luovu vihastaan miestä sekä kaikkea tämän edustamaa kohtaan.
    
Brigham ei lannistu, hänellä on suunnitelma. Serena on lumonnut hänet kauneudellaan, kiihkeällä elämänhalullaan ja lujalla vakaumuksellaan. Jos Serena avaisi mielensä näkemään, kuten Brigham on avannut sydämensä, he voisivat kokea vuosisadan rakkaustarinan yhdessä.
   
 Arvosana:
      
Tyylilaji: historialliset romaanit, rakkaus
                  
Samantyylisiä kirjoja: Diana Gabaldon: Matkantekijä-sarja
            
Suomentanut: Pasi Punnonen, 377 sivua,  2010 Harlequin
            
Alkuperäinen nimi: Rebellion
              
Kirjasta muualla: Humisevalla harjulla,

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti