lauantai 19. toukokuuta 2012

Eleven elves

Anu antoi tämän haasteen minulle blogissaan Jos vaikka lukisi... Tarkoituksena on siis kertoa 11 random faktaa itsestään ja vastata haasteen antajan kysymyksiin. Sain myös toiset 11 kysymystä- haasteen Tarinauttiset hämärän hetket blogin Elma Ilonalta. (En mennyt tarkastamaan, mitä  olen kirjoittanut näissä aiemmin, toivottavasti ei tule monta samaa vastausta!)
 
1. Minulla ja vanhimmalla isosiskollani on sama syntymäpäivä, mutta meillä on ikäeroa 18 vuotta.
2. Lempivärini on musta, vaikka käytän sen kanssa toisinaan pirteän pinkkiä ja raikkaan limen vihreää.
3. Minulla on ollut silmälasit puolet elämästäni.
4. Asuin lähes koko peruskouluni ajan maalla, vanhemmillani oli maitokarjaa.
5. Pelkään viemärinkansia, portaita ja siltoja.
6. Lempivuodenaikaani on syksy.
7. Minulla on Oulu arkeologian opiskelijoiden huppari, jonka selässä on pääkallo ja teksti "I see dead people". Minulla oli se päälläni Tsekkien matkallani mm. Kutna Horan luukirkossa.
8. Ala-asteella kirjastoautolta saamani lainakuitit olivat keittiönpöydän levyyden pituisia.
9. Käyttämäni nimimerkki Nafisan on kirjoittamani pöytälaatikko romaanin päähenkilö.
10. Olen naustiskelija. Lempiherkkujani ovat fazerin maitosuklaa (karpalo-vadelma ja mansikka-vanilja), laksitsi (karkkina ja jäätelönä), salmiakki, juusto- ja mutakakut, aura... you name it!
11. Kävin viime kesän Euroopan reissullani Auschwitchissa.
      
  
Vastauksia Anun kysymyksiin:
  
1. Kuka on lempi historiallisten romaanien kirjailija?
- Pakko sanoa Diana Gabaldon, Matkantekijä-sarjallaan.
 
2. Minkä kirjan voisit lukea uudelleen ja uudelleen?
- Ööm... Sabriel, Lumottu ja Uusi Eeden ainakin.
 
3. Oletko lukenut kirjan sen autenttisessa tapahtumapaikassa esim. Sinuhe Egyptissä? Minkä kirjan ja missä? Jos et ole lukenut, minkä haluaisit lukea ja missä?
- En ole kovinkaan kokenut matkustelija. Ensimmäinen OIKEA ulkomaanreissu (Haaparantaa ei lasketa) oli viime kesän Eurooppa turnee (Saksa-Tsekki-Puola-Liettua-Latvia-Viro) ja mukana oli kirja, Viivi Hyvösen Apina ja Uusikuu, mutta se ei aivan noihin maisemiin sijoitu. Matka keskimaahan olisi mielenkiintoinen, mutta se ei ainakaan vielä ole mahdollista. Sen sijaan Vatikaani (mm. Enkelit ja demonit, Kuolinkellot) olisi kiehtova kokemus. Näkisin varmasti murhamiehiä ja salaiittoja kaikkialla. :D
 
4. Lempilukuasentosi?
- Nyt, paremman lukupaikan puutteessa luen kirjoja sängyssä. Tykkään lukea kirjoja tyynykasaan nojaten, kirjan levätessä sylissä (ettenkin jos kirja on painava). Sängyn hyviin omianaisuuksiin kuuluu myös asentojen helppo vaihtaminen, jota monissa tuoleissa ei voisikaan tehdä.
 
5. Mikä on kirjastossa parasta?
- Tunnelma ja kirjojen asettelu. Etenkin se, että uutuuskrijoja on sellaisissa telineissä esillä kuin kauniita kakkuja tai asusteita. Herkullista!
 
6. Tunnetko kirjojen tuoksun?
- Olin töissä eräässä sivukirjastossaa 2005-2006. Silloin tuli vastaan paljon pahan hajuisia kirjoja, etenkin tupakoivilta miesasiakkailta. Parhaimmalle tuoksuvat uudet kirjat: painomusteen ja paperin raikkaat tuoksut, mmm... yksi lempituoksuistani syksyn maatuvien lehtien lisäksi. Vanhojen, lumppupaperisten kirjojen tuoksussa on myös sitä jotain, samoin pölyisissä antikvariaateissa.
 
7. Milloin et jaksa lukea?
- Silloin kun on paljon muutakin tehtävää, tai pikemminkin luettavaa. Esim. tällä hetkellä luen kirjallisuuden tentteihin ja tällaisissa tilanteissa ei viihteellisen kirjallisuuden lukemiseen jaksa paljoa panostaa. Monta kirjaa odottaa aloitettuna lukemistaan nytkin.
 
8. Lempiharrastuksesi lukemisen lisäksi?
- Näpertely: korut ja kortit. Pidän myös kirjoittamisesta, runoja olen sitten vuoden 2010 kirjoittanut vähemmän, mutta spefin kirjoittaminen novelleina ja pidemmässäkin mitassa  koukuttaa aina kun on aikaa kaikelta muulta.
 
9. Lempielokuvasi ja miksi näin?
- Pitkään se oli Matrix, mutta nykyisin en osaa määrittää niin tarkasti. Muutamia lempielokuviani, joita jaksaa katsoaa uudelleen ja uudelleen ovat sen lisäksi The Day After Tomorrow ja Pirates of the Caribbean - Musta helmi. Scifi ja fantasia leffat, joissa on toimintaa, ovat parasta lääkettä eskapisteille. 
 
10. Lempiruokasi?
- Tämäkin aika hankala. Lapsesta aina viime vuosiin asti se oli pinaattikeitto (josta harva tuntuu pitävän!), nykyisin varmaan caesar-salaatti, kana-aura-persikka pizza tai possupihvit kerma-pippurikastikkeella ja ranskalaisilla vievät keitosta voiton. Paitsi itämaisesta kanakeitosta, jossa on nuudeleita, limeä ja inkivääriä - nam!
 
11. Miksi halusit tulla isona?
- Unelma-ammattini on kirjastonhoitaja ja koska en yrittämisestä huolimatta päässyt sitä opiskelemaan, pyrin Jyväskylään etnologian opintoihin. Toistamiseen sinne yritettyäni hain myös Ouluun, antropologiaan. Samalla kokeella osallistui myös arkeologian kokeeseen, johon oli oma kirjansa (9000 vuotta suomen esihistoriaa), Jyväskylään etnologiaan ja Ouluun antropologiaan luettiin sama kirja (Toista maata?). Nyt neljän arkeologian opintoja sisältäneen vuoden jälkeen olen päättänyt vaihtaa pääaineen kirjallisuuteen, päätös syntyi alkuvuodesta, kun tein kandiani. Toinen unelma-ammattini on olla kirjailija.
  
Vastauksia Elma Ilonan kysymyksiin:
     
1. Mikä sää (tai muu luonnonilmiö) sinä olisit?
- Auringonlasku, se hetki, kun tähdet alkavat yksi kerrallaan loistaa taivaalta.
  
2. Minkä väristä vaatetta ei vaatekaapistasi löydy?
- Monenväristä vaatetta mustan lisäksi löytyy, mutta sininen taitaa tällä hetkellä olla pannassa.
  
3. Mitä sellaista haluaisit oppia, mitä et vielä osaa?
- Jokin uusi kieli, kuten saksa olisi hieno oppia.
  
4. Kerro jokin kokemasi Felix Culpa (onnekas vahinko).
- Apua! Mitähän tähän nyt osaisi yllättäen sanoa? No yhtenä tulee mieleen se tapahtumasarja, joka johti pikaystäväni tapaamiseen.
  
5. Nimeä yhdestä kolmeen sarjakuvahahmoa, joista pidät.
- Nemi, Emily the Strange ja Bad Alice.
  
6. Rakkain musiikkimuistosi?
- Kun vuonna 2006 kävin kuuntelemassa Kuopion musiikkikeskuksella Russian State Choir & Orchestran version Carmina Buranasta. Oi ihanuutta! En ole heidän esiintymisensä jälkeen löytänyt yhtä mahtipontista ja energistä versiota O Fortunasta.
  
7. Millä kulkuneuvolla tekisit unelmalomasi (Juna, laiva, lentokone, kuumailmapallo, jalat... muu, mikä?)
- Jos tätä olisi kysytty minulta 10 vuotta sitten olisin varmaankin sanonut hevonen, jos sen kulkuneuvoksi voi laskea. Nykyään arvostan ehkä enemmän vaivatonta kulkemista (kuten lentäminen), mutta jotta voisin nauttia maisemista enemmän, ehkä jalan olisi merkityksellisintä matkata. Kuumailmapallolla lentäminen olisi kyllä huikea kokemus! Tahdoin joskus ala-asteella kuumailmapallolentäjäksi!
  
8. Katso ympärillesi huoneessa, jossa olet. Jos saisit pitää vain yhden siellä olevista tavaroista, mikä se olisi?
- Koska poikaystävä ei ole esine, valitsen tietokoneen, koska tarvitsen sitä niin vapaa-ajalla kuin opiskeluissakin.
  
9. Jos tietäisi kuolevasi huomenna, mitä nauttisit viimeiseksi ateriaksi?
- En tiedä voisinko päättää ruokaani, en arkipäivinäkään osaa päättää mitä söisin ja poikaystävän harteille jää aina valita ruoka. Mikä vain mitä hän tekee kelpaa, sen verran maittavaa ruokaa hän valmistaa.
  
10. Onko lasisi puoliksi täynnä vai puoliksi tyhjä?
- Puoliksi täynnä. :)
  
11. Mieleenpainuvin paikka, jossa olet lukenut kirjan?
- Kokonaista kirjaa en varmaan yhdessä paikassa ole lukenut, mutta yksi muiston arvoinen paikka, jossa olen lukenut kirjaa on yksi hotelli Prahassa.
   
Laitan haasteen eteenpäin seuraaville blogeille:

  
Kysymykseni haastetuille blogaajille:
  
1. Järjesteletkö kirjat aiheen, tekijän, sarjan, värin vai aakkosten mukaan?
2. Katsotko kirjoista tehtyjä elokuvia? Mikä elokuva on toteutettu eniten kirjalle uskollisena?
3.Kuunteletko kirjoja lukiessasi musiikkia? Jos kuuntelet, valitsetko musiikin kirjan aiheeseen sopivana?
4. Mihin aikaan päivästä luet eniten?
5. Oletko koskaan nauranut ääneen tai itkenyt lukiessasi kirjaa? Miksi ja mitä kirjaa lukiessa?
6. Millainen on lempilukupaikkasi? Mitä haluaisit muuttaa siitä?
7. Luetko kirjoja missään erikoisessa paikassa? Esim. uimarannalla, vessassa...
8. Ihastutko koskaan kirjan päähenkilöön, etenkin jos hän on mies? Miksi ja millaisiin miehiin?
9. Kerro kolme tekijää, jotka vaikuttivat blogisi perustamiseen.
10. Käytkö koskaan lukemassa kahvilassa? Voitko suositella sitä muille?
11. Pidätkö parhaillaan lukemaasi kirjaa käsilaukussa, jotta voi ottaa sen esille milloin vain? Saatko koskaan ihmetteliviä katseita liikkuessasi kirjan kanssa?

6 kommenttia:

 1. Kiitos vastauksista! Oletpa nopea :)
  Oih, se auringonlaskun hetki kun tähdet alkavat tuikkia taivaalla... juuri tuota samaa hetkeä ajattelin kun nimesin blogini. (Nauttinen hämärä on merenkulkijain hämärä, siis juuri tuo kauniisti kuvaamasi hetki:)

  VastaaPoista
 2. Hei! Tarvitsisin apuasi science fiction kirjojen suhteen. Elikkäs olen lukenut tässä kaksi kirjaa Revisen Across The Universen ja Harstadin Darlah 172 tuntia kuussa. :) Pidin molemmista erittäin paljon ja haluaisin jatkaa matkaani scifin saloihin. Mitä minun kannattaisi näin aloittelijana lukea? Esimerkiksi. avaruus ja aikamatkailu kiinnostavat. Entä mikä scifi kirja on suosikkisi? Kiitos jo etukäteen! ::)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Anonyymi! :)

   Kiitos kysymyksestäsi! (Tulee ihan mieleen kirjastötyö vuoteni 2006, jolloin vinkkasin kirjoja töikseni!)

   En lue mitenkään massiivisia määriä avaruusaluksiin sijoittuvaa scifiä vaan oma suosikkityylini menee dystopian puolelle. Revisin kirjan tyylinen, joskin dystooppiseen maailmaan sijoittuva kirja Paljaan taivaan alla voisi olla yksi jota suosittelen. Jos puolestaan toivot jotain aikuisempaan makuun yöpöydälläni nököttää kiitelty Vernor Vingen Linnunradan ääret.

   Harstadin kirja odottaa minulla lukemista TBR 100-listallani. Nyt on vaan niin iso pino kirjoja jo odottamassa + kesätentteihin 6 klassikkoa (mm. Danten Helvetti), eli jäänee syksyyn sen lukeminen. Across the Universen tyylinen on nuorten kirja sarja Remnants. Siitä etenkin sarjan pari ekaa osaa olivat aikoinaan hyviä, ennen kuin sarja meni vähän liian pudoksi.

   Aikamatkailusta luen paljon enemmän (Wells: Aikakone, Crichton: Aikamatka, Gabaldon: Muukalainen jne.) Viimeksi mainitun tyylinen, joskin kovempaa scifiä on tällä hetkellä luettavanani oleva Connie Willisin Tuomiopäivän kirja. Se on aika tiiliskivimäinen ja olen lukenut vasta puolet, mutta sitä on kehuttu paljon. Luettavien pinossa on myös Audrey Niffenneggerin Aikamatkustajan vaimo.

   Kävin läpi myös kirjavihkoni listat, mutta kovin montaa kirjaa en näihin kategoroihin ollut hyväksynyt. Toivottavasti noista on jotain apua. Suosikkejani löytyy tuosta blogin oikeanpuoleisesta listauksesta ja lukemani scifi-kirjat löydät scifi-painikkeen alta.

   Poista
 3. Kulkeuduin tänne Elma Ilonan blogista ja jäin samantien lukijaksi, kiva blogi sinulla!

  Saat sympatiani viemärinkansi- ja siltapelosta! Kierrän viemärinkannet kaukaa aina kun mahdollista ja sillatkin ovat aika kamalia, mistä sitä tietää milloin ne hajoavat alta... Pinaattikeitostakin tykkään ja tänään juuri luin Nemiä Iltasanomien nettisivuilta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Ja tervetuloa lukijaksi. :)

   Viemärinkansien pelko on aika harvinainen, päätellen siitä, ettei sille ole tieteellistä nimeä. Keksi itse pari vuotta sitten kolme vuoden latinanopintojen pohjalta cloacofobian, joka olisi siis viemärien pelko (pelkään siis kylpyhuoneen viemäreitäkin, enkä pysty putsaamaan niitä yökkäämättä).

   Pelkoon saattaa liittyä jokin lapsuuden aikainen trauma. Tai parikin. Näin joskus 6-vuotiaana toistuvasti painajasita, jossa siskoni hylkää minut metsäojaan, jonka pohjalla on viemärinkansia ja niiden takaa imurit imevät minua alaspäin. Myös jokin kauhuelokuva, jossa jokin lima tuli ritilämäisen viemärin lävitse on ollut omiaan luomaan pelkotiloja. Eikä äidin pelottelu (maalla asuessa) vesihiidellä, joka nappaa yksin kulkevat lapset ole auttanut asiaa.

   Poista
  2. Kiitos :)

   Hui, minun pelkoni ei ole kuitenkaan noin vahva kuin sinulla! Kauhuelokuvat ja -kirjat ovat varmasti osittain minunkin pelkojeni takana. Ensimmäisenä tulee mieleen Stephen Kingin Se -wc:n käsienpesualtaassa oli jotain ylimääräistä... Silti kauhua tulee luettua ja katsottua, pientä masokistin vikaa siis ;)

   Poista