torstai 3. toukokuuta 2012

Veronica Rossi: Paljaan taivaan alla

"Mikä on pahinta, mitä voisi tapahtua?"
          
     
Paljaan taivaan alla kertoo kahdesta erilaisesta tulevaisuuden maailmasta. Aria on suljetun yhteisön kasvatti, joka viettää aikaansa virtuaalisissa Valtakunnissa. Perry (Peregrine - muuttohaukka) on "villi", joka elää kupolimaisten kapselien ulkopuolella, eetterimyrskyjen armoilla. Kun nämä kaksi maailmaa kohtaavat, joutuvat molemmat huomaamaan, että totuus, jonka he luulivat tietävänsä, onkin jotain aivan muuta.

He kutsuivat kapselin ulkopuolista maailmaa "Kuoleman kaupaksi." Miljoona eri tapaa kuolla. Aria ei ollut koskaan kuvitellut, että joutuisi niin lähelle sitä. (s.7)
    
Viime aikoina on nuorille suunnatusta dystopiasta saanut nauttia kaksin käsin. Herkästi lähtee ajattelemaan, voiko enää sanoa mitään uutta, mitä vielä ei olisi käsitelty? Kyllä voi. Paljaan taivaan alla-teos sitoo itsensä genren perusideaan, pelottavaan tulevaisuuden kuvaan, jonka nykyhetkemme epäkohdat luovat, mutta se on löytänyt myös omia, sangen kiinnostavia juonenkäänteitä. Esimerkiksi evoluutio kuvun ulkopuolella on täysin poikkeava Haave-kaupungin kontrolloidusta lisääntymisestä ja genetiikasta.

"Selkeneekö taivas koskaan?" tyttö kysyi. "Täydellisesti? Ei koskaan." "Entä eetteri? Lähteekö se koskaan pois?" "Ei koskaan, myyrä. Eetteri ei lähde koskaan pois." Tyttö nosti katseensa. "Maailma täynnä ei-koskaata ei-koskaan taivaan alla." (s.122)
  
Mielenkiintoisesta ideasta huolimatta kirjan alku tuntui käynnistyvän hyvin hitaasti. Tarina kuitenkin koukuttaa ja puolivälissä kirjaa jo ahmii. Loppu puolella tuntui, että kirjan tyyli muuttuu vahvemmaksi, uskottavammaksi. Tarinaa kerrotaan vuoroin Arian ja Perryn näkökulmista, ja tämä antaa tapahtumille paljon enemmän syvyyttä kuin yksiääninen kerronta. Kirjan parasta antia ovat sen mielenkiintoiset hahmot. Onneksi jatkoa on luvassa, sillä sen verran mielenkiintoisiin aetelmiin tässä jäätiin!
       
Arvosana:
    
Takakannesta:
Ravisteleva kertomus tuhotusta maailmasta ja uudesta alusta
   
Nuori Aria on elänyt koko elämänsä Haave-nimisessä kaupungissa, suljetussa kapselimaisessa tilassa, jonka ruoka, vesi ja jopa hengitettävä ilma tuotetaan muualla. Kaupungin ihmiset elävät arkeaan virtuaalimaailmassa, jossa fyysinen läheisyys on harvinaista: kaikki elämykset kivuntuntemuksia myöten luodaan keinotekoisesti. Aria ei ole koskaan nähnyt oikeaa taivasta, aurinkoa, tulenliekkejä tai metsän puita.
   
Ulkopuolella elävä Perry sen sijaan on kamppaillut aina todellisten ja pelottavien haasteiden kanssa. Vaaralliset kulkutaudit, nälkä ja rajut eetterimyrskyt ovat arkipäivää sekä Perrylle että hänen heimolleen. Ekologisen katastrofin kokeneessa maailmassa jokainen taistelee olemassaolostaan ja ihmisyyttä mitataan elämän hinnalla.
   
Normaalioloissa heidän tiensä eivät olisi koskaan sivunneet toisiaan, mutta yksi painajaismainen ilta piirtää molempien elämänviivat uusiksi. Ariasta ja Perrystä tulee vastentahtoisia liittolaisia ja yhdessä he kohtaavat maailman, jossa kaikki on totta, tunteet paljaita eikä sattumanvaraisuudelle löydy kaavaa.
   
Veronica Rossin esikoisteos kasvaa kolmiosaiseksi romaanisarjaksi, joka herättää antiutopisen tulevaisuuden eloon hätkähdyttävän väkevällä tavalla. Latautuneiden yksityiskohtiensa kautta se nostaa esiin ihmismielen haurauden ja musertamattoman voiman.
         
Suomentanut: Inka Parpola, 359 sivua, WSOY 2012
      
Alkuperäinen nimi: Under the Never Sky
                                   
Kirjasta muualla: Risingshadow, Lukunurkka, Booklovin', Kirja ja kuppi kaakaota, Kirjavinkit
 
Samantyylisiä kirjoja: Monica Hughes: Tietokoneen vangit ja Uniensieppaaja, Beth Revis: Across the Universe - Matka alkaa, Lauren Oliver: Delirium - Rakkaus on harhaa, Ally Condie: Tarkoitettu, Anu Holopainen: Molemmin jaloin

1 kommentti:

  1. Tää oli kyllä ihana! Yksi parhaita lukukokemuksia tämän vuoden puolellä tähän mennessä <3

    VastaaPoista