keskiviikko 27. tammikuuta 2016

Bjørn Sortland, Timo Parvela & Pasi Pitkänen: Kepler62 - Kirja kaksi: Lähtölaskenta

"Näen olion. Se istuu pienessä lasihäkissä jalustan päällä, huoneessa, joka on valaistu hämärästi. Vai onko se sittenkin hän? Miksi sitä pitäisi kutsua? Ihmiseksikö?"
   

Vaikuttavaa maisemaa ja toiminnallinen Marie
Pasi Pitkäsen kuvituksessa.
Yhtä aikaa Suomessa ja Norjassa ilmestyvän Kepler62-sarjan toisen osan Lähtölaskenta, pääkirjoittajana nähdään tällä kertaa kirjailijakaksikosta Bjørn Sortland. Teoksessa esitellään uusi hahmo, norjalainen Marie, 14-vuotias asetehtailijan tytär. 
  
Marie asuu yksin rikkaan isänsä rakennuttamassa linnassa. Hänen äitinsä on kuollut joitakin vuosia aikaisemmin ja isä on sysännyt tytön kasvatusvastuun palvelusväelle ja kotiopettajille. Myös Marie on kuullut Kepler62-pelistä, mutta toisin kuin muut, hän palkkaa no life-nörtin pelaamaan pelin puolestaan. Tästä huolimatta Mariekin saa kutsun.
  
Marie lennätetään Area 51:lle, missä hän tapaa ensimmäisestä kirjasta tutut Kepler62-pelin läpäisseet pojat Arin ja Jonin, sekä salaperäisen Olivian. Ihminen on käynyt jo Marsissa ja nyt seuraavana askeleena on tarkoitus valloittaa aurinkokunnan ulkopuolella sijaitseva Kepler-systeemi, jossa uskotaan olevan useampia Maan kaltaisia planeettoja. Lapsia koulutetaan tutkikohdassa matkan haasteisiin, sillä heidät ollaan lähettämässä yksisuuntaisella matkalipulla uudisraivaajiksi kaukaiselle planeetalle, Mutta mitä matkan suunnittelijat jättävät kertomatta? Mitä salaisuuksia Area 51:llä säilytetään? 
  
Teoksessa vilahtelee runsaasti viittauksia populaarikulttuuriin ja -kirjallisuuteen. Viittaukset olivat vanhemmalle lukijalle ilmeisiä, mutta niitä oli hauskaa bongailla. Tämä hetken hypetetyimpiin tv-sarjoihin ja leffoihin viittaminen lieneekin toimiva keino koukuttaa vähemmänkin lukeva kirjojen monipuoliseen maailmaan. Toisin kuin ensimmäien osa antoi olettaa, sarja ei ole kirjoitettu vain pojille, kyllä tähän tyttöjenkin kannattaa tarttua. 
  
  
Pasi Pitkäsen elokuvamainen kuvitus on jälleen omaa luokkaansa ja luo vahvasti tunnelmaa paikoin jopa ahdistavan jännittävään teokseen. 

Arvosana:

Takakannesta:
Vain harva onnistuu selvittämään Kepler62-tietokonepelin kaikki tasot. Rikkaan asetehtailijan tytär Marie palkkaa kolme nörttiä avukseen löytääkseen ratkaisun.
  
Organisaatio nimeltä OTNSPCFRVR (Out In Space For Ever) aikoo lähettää nuoria ja lapsia uudisasukkaiksi tutkimaan Kepler62-planeettajärjestelmää, jonka elinolosuhteet mahdollisesti muistuttavat Maata. Mitä tapahtuu, jos kieltäytyy tehtävästä?
  
Vetävästi kirjoittavat Björn Sortland ja Timo Parvela ovat yhdessä kuvittaja Pasi Pitkäsen kanssa luoneet jännittävän maailman, jossa ystävyys punnitaan keskellä tuntematonta avaruutta. Lähtölaskenta on kuusiosaisen sarjan toinen kirja. Kirjat ilmestyvät samanaikaisesti Suomessa ja Norjassa.
  
Samantyylisiä kirjoja: Eija Lappalainen & Anne Leinonen: Devoted Souls: Peliromaani, K.A. Applegate: Remnants: Viimeinen avaruussukkula,   Beth Revis: Across the Universe - Matka alkaa, Jeff VanderMeer: Hävitys, Risto Isomäki: Herääminen, Johan Harstad: Darlah - 172 tuntia Kuussa, Michelle Gagnon: Kukaan ei kaipaa sinua, Andy Weir: Yksin Marsissa
     
Suomentanut: Outi Menna 157 sivua, WSOY 2015
  
Alkuperäinen nimi: Kepler62 - Nedtelling (2015)
  

Sarjassa ovat ilmestyneet:
  1. Kutsu (kevät 2015)
  2. Lähtökaskenta (syksy 2015)
  3. Matka (Ilmestyy keväällä 2016)
  4. (Ilmestyy syksyllä 2016)
  5. (Ilmestyy keväällä 2017)
  6. (Ilmestyy syksyllä 2017)

1 kommentti:

  1. Luen parhaillaan Sortlandin taiteeseen keskittyvää nuortenkirjaa Silmätyksin. Hassu sattuma. :) Kirjan päähenkilö on 17-v Frida, joka saa tietää sairastavansa mahdollisesti sokeutumiseen johtavaa silmäsairautta ja lähtee reilaamaan yksin nähdäkseen edes jotain ennen sokeutumista. Frida törmää taidenörttiin, joka luennoi öbaut kaikiata Firenzen taideteoksista. Erikoinen kirja, välillä tuntuu, että lukee taidehistorianopasta ja välillä nuorten kirjaa, jossa on hiuman köykäinen juoni. Noh, kaipa tämä on loppuun saatava...

    VastaaPoista