maanantai 18. tammikuuta 2016

Luke Pearson: Hilda ja kivipeikko

"Päiväsaikaan se on pelkkä oudonnäköinen kallio. 
Mutta pimeän tullen se muuttuu hurjaksi ja voimalliseksi peikoksi."
    
    
Bongasin Luke Pearsonin lastensarjakuvateoksen Hilda ja kivipeikko Kirjavinkkien Mikon videolta. Tämä menee HelMetin lukuhaasteeseen kohtaan 11. Sarjakuvakirja.
  
Hilda elää maailmassa, jossa peikot, vedenhaltijat ja jättiläiset ovat arkipäiväisiä ilmestyksiä, eikä niiden olemassaoloa ole mitenkään selitelty. Vertasin näitä Pearsonin pesudomytologisia olentoja Ghiblille monta klassikkoelokuvaa tehneen Hayao Miyazakin olentoihin, mutta myös Tove Janssonin Muumeissa vilissyt pikkuväki kävi mielessä. Enkä jälkimmäisen samankaltaisuuden suhteen ollut väärässä. Erityisesti Hildan lemmikki-kettu Nuppi ihastutti, sarvineen kaikkineen. 
  
Brittiläisen miehen luoma maailma näyttää minusta hyvin norjalaiselta, vaikka teoksen alussa puhutaankin ylämaasta (ilmeisesti viittauksena Skotlantiin). Skotit toisaalta ovat kunniaskandeja, monien esivanhemmat kun olivat viikinkien kanssa tekemisissä. Pearson kertoo ammentaneensa paljon aineksia islantilaisesta mytologiasta.
  
Kuvitus on todella kaunista ja murrettusävyinen, raikas värimaailma luo tehokkaasti tunnelmaa. Harmillisesti tarinassa ei tässä sarjan ensimmäisessä osaasa päästä kovin syvälle. Pearson selittää haastattelussaan, että oli ajatellut teoksen aluksi itsenäiseksi, sarjamaisuus tuli mukaan kuvioihin vasta myöhemmin. Toivottavasti näitä suomennetaan lisääkin.
   

   
Takakannesta:
Vedenhaltioita, jättiläisiä, metsäläisiä ja peikkoja – Hildan retket poikkeavat aina kovin tavallisuudesta. Tämänkertainenkin reissu tuo taatusti mukanaan yllätyksiä, mutta kuten Hilda osuvasti toteaa: "sellaista on seikkailijan elämä".
   
Suomentanut: Heikki Kaukoranta, 40 sivua, Sarjakuvakeskus 2015
     
Alkuperäinen nimi: Hilda and the Troll (2013)
   
Hildan matkassa peikkometsässä ovat olleet myös nämä lukijat: Notko, se lukeva peikko, Kupla, Kirjavinkit, Kirjojen keskellä
   
Sarjassa ilmestyneet: 
 1. Hilda ja kivipeikko (Hilda and the Troll, 2013)
 2. Hilda and the Midnight Giant (2010)
 3. Hilda and the Bird Parade (2012)
 4. Hilda and the Black Hound (2014)
 5. Hilda and the Stone Forest (ilmestyy syyskuussa 2016)

2 kommenttia:

 1. Onpa ihanan näköinen! Tämä olisi kiva lukea itsekin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen tutustumaan. Hildan maailma on jännittävä ja täynnä erikoisia olentoja, jotka Pearson on kuvannut todella nerokkaasti.

   Poista