perjantai 1. tammikuuta 2016

Roald Dahl -lukuhaaste

    
Roald Dahlin syntymästä tulee kuluneeksi 13.9.2016 sata vuotta - samana päivänä, kun itse täytän 30. Dahlin juhlavuoden kunniaksi ajattelin pistää pystyyn lukuhaasteen hänen teoksistaan. Haaste alkaa tammikuun ensimmäisenä päivänä.

Dahl tunnetaan parhaiten lastenromaaniklassikoistaan, mutta mahtuu miehen tuotantoon myös teoksia aikuisempaankin makuun. Suosittelen kuitenkin tutustumaan Dahlin lastenteoksiin, vaikka niitä ei normaalisti tulisikaan luettua, sillä miehen tyyli on hyvin omalaatuinen.

Haastekuvaa saa käyttää Dahl-postausten yhteydessä ja haasteen mainostamisessa. 
    
Suomennetut lastenkirjat:
Muuta suomennettua tuotantoa:
 • Oswald-eno. (My Uncle Oswald, 1979) 
 • Rakkaani, kyyhkyläiseni: Jännityskertomuksia. Sisältää puolet novelleista kokoelmista Kiss, Kiss (1960) ja Someone Like You (1953). Otava, 1961
 • Henry Sugarin ihmeellinen tarina ja kuusi muuta. (The Wonderful Story of Henry Sugar and Six More, 1977) 
 • Joku kaltaisesi. Sisältää puolet novelleista kokoelmista Kiss, kiss (1960) ja Someone like you (1953). Otava, 1970
 • Helppo nakki ja muita kertomuksia. (Over to You: Ten Stories of Flyers and Flying, 1946 & Eight Further Tales of the Unexpected, 1992.) Otava, 1992
 • Alahuuli. (Switch Bitch, 1974) 
 • Poika; Yksinlentoon. (Boy, 1984: Going solo, 1986.) Otava, 1975
 • Nahka ja muita novelleja. Ilmestyneet aiemmin kokoelmissa Rakkaani, kyyhkyläiseni ja Joku kaltaisesi. Otava, 2007
   

Lukutasot

 1. Yksi kirja: Nilviö
 2. Kaksi kirjaa: Tynkätyinen
 3. Kolme kirjaa: Jali suklaatehtaassa
 4. Neljä kirjaa: Iso kiltti jätti
 5. Viisi kirjaa: Ylinoita
 6. Kuusi kirjaa tai enemmän: Matilda 

Omana tavoitteenani oli saavuttaa Matilda-taso. Luin haasteen aikana seuraavat kahdeksan teosta: Tynkätyiset, Nilviöt, Ilmarin ihmelääke, TaikasormiIso kiltti jättiAnnok iplikJaakko ja jättipersikka sekä Jali ja lasihissi. Harkitsin myös lukisinko lisäksi omasta hyllystä löytyvän, Dahlin aikuisille kirjoittaman novellikokoelman Rakkaani, kyyhkyläiseni, mutta kauhu ei tällä kertaa kiinnostanut, joten pidättäydyin Dahlin lastenkirjoissa.

   
Haasteeseen osallistutaan kommentoimalla tähän postaukseen. Jotta osallistut Art Housen sponsoroiman kirjapalkinnon arvontaan (uudet painokset suosituista lastenkirjoista Ilmarin ihmelääke, Kuka pelkää noitia ja Iso kiltti jätti), jätäthän linkin lukuhaasteesta kirjoittamaasi koontipostaukseen 13.9. mennessä toimivan sähköpostiosoitteen kera. Arvonta suoritetaan seuraavana päivänä ja voittajalle ilmoitetaan myös henkilökohtaisesti.

Haasteessa voi käyttää sometunnisteita #lukuhaaste, #dahlhaaste ja #Dahl100

45 kommenttia:

 1. Mukana. :) Dahlin kirjat ovat jääneet minulla täysin vaille huomiota tätä ennen. Kotihyllystä tosin löytyy Nahka ja muita novelleja -kokoelma, joten sillä pääsen alkuun. Jali ja suklaatehdas tosin on tuttu elokuvan kautta, mutta kirjana en ole tainnut sitäkään lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, nyt palattuani kotiin pääsen viimein kommentoimaan ilman täppärin erikoisia säätöjä. Mahtavaa, kun lähdet mukaan!

   Poista
 2. Mukana, innolla :)
  Dahlin lastenkirjat olen lukenut, monesti, ja blogistakin ne löytyvät. Sen sijaan aikuisille suunnattuja ei ole tullut luettua yhtään. Nyt on hyvä syy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa mukaan! Mukavaa kuulla, että Dahlin tuotanto on tuttu, mutta ei vielä kokonaan kaluttu.

   Poista
 3. Onpa kiva haaste! Minä mukamas olin jo rajoittamassa haasteosallistumisia tälle vuodelle, taas, mutta tuo yksi novellikokoelma olisi kyllä hyllyssä ja..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama ongelma. ;) Liikaa kiinnostavia aiheita! Etenkin nyt Haastavaa lukemista -blogin toisena emäntänä tulee liiankin tietoiseksi kaikista haasteista, joita kirjablogistanian monipuoliset lukijat keksivät. Tervetuloa mukaan haasteeseen!

   Poista
 4. Mukana :) viime vuonna kaikki lukuhaasteet vähän unohtui mutta tänä vuonna vois yrittää paremmin. Tämä ainakin kuulostaa sellaiselta haasteelta että vois onnistuukin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin lähdin innolla mukaan moneen haasteeseen, mutta loppuvuoden kiireet aiheuttivat pientä dementiaa päivittämisen suhteen. Täytyypä käydä nyt jälkeenpäin tarkistamassa mm. Goodreadsin 50 kohdan haaste, että saanko lukemistani kerättyä kaikki tarvittavat... Tervetuloa mukaan! Tässä haasteessa menestyy jo yhdenkin kirjan lukemalla. :)

   Poista
 5. Osallistun innolla!! :) Dahlin lastenkirjat ovat suosikkejani, mutta en taida niitäkään olla ihan kaikkia lukenut. Aikuisille suunnatuista ainoastaan Rakkaani, kyyhkyläiseni on koluttu läpi, mutta Joku kaltaisesi odottelee myös hyllyssä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa mukaan! Itse olen lukenut vasta kolme Dahlia, kenties ne tunnetuimmat lastenkirjat (Jali ja suklaatehdas, Matilda, Kuka pelkää noitia). Itse yritän Matilda-tasoa, lukulistalla ensimmäisenä olisi iso kiltti jätti, josta tänä vuonna muistaakseni tulee uusi painoskin.

   Poista
 6. Voi, miten mukava haaste! Omat Dahl-kokemukseni rajoittuvat vain kahteen teokseen, joten olen ehdottomasti mukana. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa mukaan haasteeseen! Huomattuani juhlavuoden, ajattelin täydentää Dahl-tietämystäni ja haastaa samalla muutkin lukijat. :)

   Poista
 7. En ole lukenut Dahlilta vielä mitään! Hitsiläinen, täytyy laittaa tämä haaste muistiin. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa haastamaan itsensä! ;) Minulla on monta aukkoa sivistyksessäni, Dahliinkin liittyen. Nyt on siis hyvä tilaisuus tilkitä pahimpiä aukkopaikkoja.

   Poista
 8. Heh, voisin tulla mukaan, tosin pienellä varauksella :D Tavoitteena tynkätyinen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa mukaan haasteeseen! Kyllähän sitä nyt aina yhden teoksen lukee. Suosittelen Matildaa, jonka päähenkilö on pikkuvanha mutta ei näsäviisas tyttö, joka pitää lukemisesta. Ripaus maagista realismiakin teoksessa on. Itse ainakin pidin kirjasta, kun sen viime vuonna luin.

   Poista
 9. Mukana! Minä en ole lukenut kuin kaksi Dahlia, joten tämä haaste sopii hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa mukaan haasteeseen! Dahlin omintakeinen tyyli tulee ilmi jo yhdenkin kirjan lukemalla, mutta minunkin täytyy vielä lisätä Dahl-tietämystäni. Lukukokemukseni rajautuvat kolmeen tunnettuun lastenkirjaan: Jali ja suklaatehdas, Matilda ja Kuka pelkää noitia.

   Poista
 10. Minulle Dahl on täysin tuntematon, jopa lastenkirjat. Olen joskus jotenkin traumatisoitunut Gene Wilderin Willy Wonkasta, vaikka en ole edes leffaa nähnyt... Mutta tuo Nahka ja muita novelleja on ollut jo pitkään mielessä, joten jos sen saisin nyt luettua. Lisätään siis jo pitkään haastelistaan. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa mukaan haasteeseen! :) Minunkin piti aikuisiällä täydentää Dahlin kokoinen aukko sivistyksestäni. Se vanha leffaversio jalista on kyllä... psykedeelinen. Eikä se uudempikaan kauaksi jää. Kirja on kuitenkin paljon maltillisempi ja voin sitä turvallisesti suositella.

   Poista
 11. Mukana! Otetaan Dahl tämän vuoden iltasatukirjailijaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa mukaan! Osa Dahlin tarinoista on aika jännittäviä, mutta jos perheestä löytyy sopivan ikäisiä kuuntelijoita, niin varmasti vievät mukanaan. :)

   Poista
 12. Minäkin olen mukana, nyt kun vihdoin ja viimein jaksoin kirjautua bloggeriin ja siten pääsin kommentoimaan ja osallistumaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, Sonja ja lämpimästi tervetuloa mukaan haasteeseen! :)

   Poista
 13. Mukana! T:Maria K

  VastaaPoista
 14. Hei, viimeinkin muistin tämän ja olen tietenkin mukana. Jää nähtäväksi, montako luen, mutta yksikin on jo jotain :)

  VastaaPoista
 15. Minäkin ilmoittaudun mukaan! Dahlia on tullut luettua sekä aikuisten että lasten puolelta, mutta lukemattomia on silti paljon. Henry Sugarin ihmeellinen tarina ja kuusi muuta houkuttelisi..

  VastaaPoista
 16. Mukana! Tähtään tasolle Matilda. Tänä vuonna luettuja kirjoja Alahuuli, Rakkaani, kyyhkyläiseni, Kirahvi, Kaani ja minä sekä Oswald-eno. Seuraavaksi tutustun runoihin teoksessa Riimihärkää muusilla ja alan kerrata lapsuudessa lukemiani romaaneja :) - Minna minnamklatgmail.com

  VastaaPoista
 17. Minäkin voisin oikeastaan osallistua tähän! Roald Dahl on suuri suosikkini ja olen jo lukenut lähes kaikki hänen kirjoittamansa lastenkirjat, mutta suomeksi. Siispä voisin nyt lukea muutaman lyhyemmän ihan alkuperäiskielellä, kun niitä kerran tuolta meidän kirjastosta ihan kivasti löytyy. :) Matildaan tietysti tähdätään, mutta kyllä IKJ:kin olisi ihan jees. :) http://kirjapallo.blogspot.fi

  VastaaPoista
 18. Ehdinpäs osallistua yhdellä kirjalla! Olen nilviö, jee :D

  Luin <a href="https://lukujonossa.fi/2016/09/roald-dahl-jali-ja-suklaatehdas/>Jali ja suklaatehtaan.</a>

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höh, ei linkki näköjään toimi.

   Poista
  2. Mahtavaa, että ehdit lukea edes yhden kirjan. :)

   Poista
 19. Luin haasteeseen kolme kirjaa, ja haastekoontini löytyy täältä: http://oksanhyllylta.blogspot.com/2016/09/roald-dahl-haastekoonti-nahka-ja-muita.html

  Ei ollut ihan minun kirjailijani tämä Dahl, mutta oli silti hauskaa laajentaa lukureviiriä. Kiitokset siis hyvästä lukuhaasteesta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos koosteesta. :) Dahlin teoksissa on suurta tason vaihtelua, osa hurmaa, osa saa vain vihaiseksi. Itsekin inhosin Nilviöitä ja olen samaa mieltä, että Dahlin anarkismi ei ole aina tai edes kovin usein hauskaa. Sinulle sattui juuri sellaisia teoksia vastaan noissa lastenkirjoissa, joissa se puoli korostuu erityisen paljon. Hauska kuulla, ettei kuitenkaan aivan juurihoidon tasolla ollut tämän haasteen suorittaminen.

   Poista
 20. Kiitos mainiosta haasteesta!Tavoittelin kovasti Matildaa, mutta jäin ylinoidaksi. Kooste ilmestyy blogiini huomenna, tämän linkin pitäisi toimia:
  http://kirjojenkeskella.blogspot.com/2016/09/rakkaani-kyyhkylaiseni.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kun lähdit mukaan haasteeseen. :) Hieno saavutus Ylinoitakin on. Minäpä nappaan tuon linkin huomenna ilmestyvään koontiin.

   Poista
 21. Hei, sain rutistettua loppujen lopuksi viisi kirjaa! Tässä huomiseksi ajastettu linkki: http://adelheid79.blogspot.com/2016/09/roald-dahl-lukuhaasteen-loppurutistus.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos linkistä ja kiva kun olit mukana haasteessa. :) Viisi kirjaa on todella hieno saavutus.

   Poista
 22. Sain luettua seitsemän kirjaa eli saavutin tavoitteeni ja ylitin sen vielä yhdellä kirjalla. :) Ohessa linkki huomiseksi ajastettuun koosteeseen:
  http://tuntematon-lukija.blogspot.com/2016/09/roald-dahl-100-vuotta-lukuhaasteen.html

  Kiitos haasteen järjestämisestä!^^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos koosteesta! Mukavaa, kun osallistuit haasteeseen. :) Luit todella kunnioitettavan määrän teoksia.

   Poista