lauantai 3. syyskuuta 2016

Lastenkirjalauantai: Maria Kuutti: Anna ja Elvis ja verraton vaari

"Kumpi saa enemmän huomiota: poikanne vain puhelimenne?
Voiko  puhelimen sammuttaa joskus?"

  
Arvostelukappale, 
  
Maria Kuutin lastenkirjasarjan neljännessä osassa Anna ja Elvis ja verraton vaari Anna matkustaa linja-autolla Elviksen luokse Lappeenrantaan. Viikon mittaisen loman suunnitelmissa on uida, syödä jäätelöä ja lukea kirjoja. Anna onkin reipas esimerkki siitä, kuinka kirjojen lukeminen on hauskaa. Teoksessa vilahtelee jälleen useita lukuvinkkejä, jotka sopivat teoksen kohderyhmälle.  
  
Kuutti on vahvasti ajan hermolla, sillä teoksesta löytyy viittauksia eri somekanaviin ja mm. Spotifyhyn. Nämä sovellukset kuuluvat toki monen nykylapsenkin arkeen, mutta Elviksen vanhemmat ovat koko ajan kyyristyneinä puhelimiensä ylle Facebookin, Twitterin ja Instargammin ihmeellisissä maailmoissa. 
  
Anna keksii ovelan juonen, jolla vieroittaa Elviksen äidin somesta, edes päiväksi. Teoksessa piileekin terävä havainto: vietätkö lapsesi kanssa riittävästi aikaa vai viekö puhelimesi kaiken huomion. Jokaisen vanhemman tulisikin miettiä mikä on tärkeämpää, ottaa kuvia lapsen tekemisistä, vai osallistua niihin, olla läsnä ja kuunnella lasta. 
  
Tämän tärkeän opetuksen lisäksi kirjassa on myös aiemmista osista tuttua huumoria ja Annan riemastuttava mummokin pääsee taas mukaan ja unohteleva vaarikin saa apua. Anna ja Elvis ja verraton vaari on mielestäni sarjan paras osa, ja toivon, että kohdeyleisökin löytää sen.
  
Arvosana:
   
Takakannesta:
On vihdoin Annan vuoro mennä kylään Elviksen kotiin. Elviksen vanhemmat vain ovat koko ajan kovin kiireisiä, joten lapset viettävät paljon aikaa Elviksen vaarin seurassa. Vaari on hassu himokuntoilija, jonka kotoa löytyy kaikki mahdolliset ostoskanavalta tilatut kuntovempeleet. Jossain vaiheessa Anna saa kuitenkin tarpeekseen Elviksen vanhempien kiireistä ja päättää puuttua asiaan... 
  
Vauhdikkaan sarjan neljäs osa kutkuttaa jälleen alakoululaisten nauruhermoja!
  
97 sivua, Karisto 2016
   
Kuvitus: Katri Kirkkopelto, Elviksen piirrokset: Ilmari Kettunen, Mummon kaavio: Päivi Kettunen
  
Myös täällä on naurettu Annan ja Elviksen kanssa: Kirjavinkit, Lukutoukan kulttuuriblogi
  
Sarjassa ilmestyneet: 
 1. Anna ja Elvis kylpylässä (2014)
 2. Anna ja Elvis mummolassa (2015)
 3. Anna ja Elvis leirillä (2015)

2 kommenttia:

 1. Kuulostaa sarjalta johon voisin tutustua kunhan eksyn taas kirjaston lastenkirjojen pariin ^^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen tutustumaan, etenkin tähän ja ensimmäiseen osaan. :)

   Poista