tiistai 13. syyskuuta 2016

Roald Dahl -lukuhaasteen koonti ja Maria Kuutin haastattelu

  
Roald Dahl -haaste päättyy tänään Dahlin syntymäpäivänä. Samalla juhlin omia 30-vuotissynttäreitäni. Tämän haasteen vetäminen oli todella hauskaa ja ilahduttavan moni osallistuikin juhlistamaan lastenkirjoistaan tunnetuksi tulleen Dahlin syntymän satavuotispäivää. Kirjailija kuoli loppuvudesta 1990 74-vuotiaana.
 
Art Housen sponsoroimien kirjojen (vuoden 2016 painokset teoksista Ilmarin ihmelääke, Kuka pelkää noitia ja Iso kiltti jätti) arvontaan osallistuvat ne bloggaajat, jotka ovat jättäneet linkin omaan haastekoosteeseensa viimeistään tämän päivän aikana kommentoimalla tähän postaukseen ennen vuorokauden vaihtumista. Suoritan arvonnan 14.9. ja ilmoitan voittajan täällä blogissani sekä henkilökohtaisesti samana päivänä. Jos voittajaan ei saada yhteyttä viikon sisällä, arvon uuden voittajan.
 
  

Haastattelin Dahl -haasteeseen osallistunutta lastenkirjailija Maria Kuuttia 


Maria Kuutti
1. Mitä Dahlin kirjoja luitte haasteen aikana?
  
Luimme Nilviöt, Tynkätyiset, Jali ja suklaatehdas, Iso kiltti jätti, Ilmarin ihmelääke, Annok iplik ja Kuka pelkää noitia. Matilda jäi meillä vielä vähän kesken. Saavutimme siis tason Matilda. :) Haasteen jälkeen aiomme pitää vähän taukoa Dahlista mutta palaamme taatusti vielä joihinkin kirjoihin, joita emme ehtineet lukea.
  
2. Mikä lukemistanne teoksista nousi suosikiksi?
  
8-vuotias piti mm. Ilmarin ihmelääkkeestä ”Mummo oli ihan surkea!” ja Annok iplikistä ”Parasta Dahlia!”. Katsoin itse sattumalta Herra Hoppyn salaisuus -nimisen hyvän mielen elokuvan, joka perustui Annok iplik -teokseen. Minusta Ison kiltin jätin sanaleikit olivat hauskoja. Kävimme koko perhe kesällä katsomassa teokseen perustuvan elokuvan, jossa oli muutama tosi hauska kohta.
  
3. Dahlilla on hieman erikoinen tyyli. Herättikö hahmojen toiminta kysymyksiä tai keskustelua lapsen kanssa? Jos luit teoksia ääneen, jouduitko sensuroimaan mitään?
  
En sensuroinut mitään, mutta keskustelimme kyllä paljon mm. ilkeistä aikuisista. Nilviöissä esitetyt aikuiset olivat jopa turhan ilkeitä.
  
4. Osa Dahlin teoksista on kirjoitettu jo 60-luvulla, kuinka Dahlin kirjojen maailma sopii nykylasten maailmankuvaan?
  
Dahlin kirjoissa on paljon ajattomuutta, ja ne houkuttelevat mielikuvitusmatkoihin. Esimerkiksi Tynkätyiset-teoksen jälkeen tuolloin vielä 7-vuotias lapseni alkoi haaveilla mini-ihmisten maailmasta. Toki kirjoissa on ajankuvaakin. Matilda-kirjassa suurin uhka on televisio, jota vanhemmat tuijottavat liikaa; nykyversiossa uhkana olisivat kännykät.
  
5. Dahlin teoksista on tehty elokuviakin, mutta tunnetuimmat versiot hahmoista on luonut kuvittaja Quentin Blake. Lastenkirjallisuudessa kuvituksella on voimaa, mitä ajatuksia Blaken tulkinta ja tyyli herättivät?
  
8-vuotiaan mielestä kuvat oli tehty keskiverron hyvin, eli ei kuulemma ihan parhaalla tavalla mutta ei hutaistenkaan. Me molemmat pidimme siitä, että kuvia oli paljon.
  
6. Dahl kuoli vuonna 1990. Oletteko tutustuneet niiden brittiläisten lastenkirjailijoiden teoksiin, joita on nimitetty Dahlin manttelinperijäksi? Mm. Andy Stanton ja David Walliams ovat kirjailijoita, joiden lastenkirjojen ajatellaan kulkevan Dahlin jalanjäljissä.
  
Olen lukenut 8-vuotiaalle ääneen tietääkseni kaikki Andy Stantonin ja David Walliamsin suomennetut teokset. Varsinkin Stantonin teokset ovat naurattaneet meitä molempia. Walliamsin teoksissa puolestaan toistuu sama asetelma kuin Dahlilla: aikuiset ovat usein piittaamattomia tai suorastaan ilkeitä.
    
7. Olet itsekin lastenkirjailija. Inspiroidutko klassisista (esim. brittiläisistä) lastenkirjoista tai tuoreemmista kotimaisista?
  
Luen kaikenikäistä ja -maalaista lastenkirjallisuutta. Minusta on tärkeää lukea paljon, jotta voi kirjoittaa. Tällä hetkellä en ehdi lukea niin montaa aikuisten kirjaa kuin haluaisin mutta lastenkirjoja luen tosi paljon ääneen.
  
8. Anna ja Elvis -sarjassasi Anna on kova lukemaan, aivan kuten Dahlin Matilda. Teosten sivuilta pystyy poimimaan paljon lukuvinkkejä. Perustuuko Annan lukuharrastuneisuus omiin lapsuuskokemuksiisi?
  
Kyllä, olen ollut kova lukija lapsesta lähtien. Vinkkaan Anna ja Elvis -sarjassa kuitenkin vain niitä kirjoja, joita olen lukenut lapsilleni ja joista olemme molemmat pitäneet. Olen lukenut Matildan opiskellessani yleistä kirjallisuustiedettä, joten voi olla, että Matildan tapa viitata lukemiinsa teoksiin, vaikutti alitajuisesti kirjavinkkausinnostukseeni.
  
9. Olivatko Dahlin teokset sinulle tuttuja jo ennen haastetta? Koetko, että niiden klassikkoasema on oikeutettu ja luuletko, että niitä luettaisiin yhä tulevaisuudessakin?
  
Olen lukenut suurimman osan nyt luetuista Roald Dahlin kirjoista jo opiskeluaikoina, sillä harkitsin jopa, että olisin tehnyt graduni yhdestä hänen teoksestaan. Sen sijaan tein vain seminaarityön Iso kiltti jätti -kirjasta. Yläotsikoksi tuli ”Poplimoa ja poksutuhnuja”.
  
Koen, että Dahlin kirjojen klassikkoasema on oikeutettu, sillä kuulin eräästä 10-vuotiaasta pojasta, joka ei ole lukenut juuri muuta kuin Dahlin teokset. Niiden täytyy siis olla ainutlaatuisia! Siitä huolimatta Dahlin kirjat eivät ole ainakaan meidän paikkakunnallamme kovin lainattuja: sain jokaisen kirjan aina suoraan hyllystä ilman, että minun piti varata niitä.
  
10. Lasten- ja nuortenkirjallisuuden lukemisella ei ole yläikärajaa. Mitä haluaisit sanoa aikuiselle, joka ei uskalla tarttua lanukirjoihin ajatellen, että on liian vanha niiden lukijaksi tai leimaantuvansa lapselliseksi?
  
Jos peloistaan huolimatta uskaltaa tarttua lasten- ja nuortenkirjaan, saattaa yllättyä. Lanu-kirjat ovat ensiksikin lohdullista luettavaa, sillä ne päättyvät aina onnellisesti. Monissa klassikkolastenkirjoissa on oma tasonsa aikuisille, joten niistä avautuu aivan uusi maailma, jota ei lapsena ymmärtänyt. Kaiken tämän lisäksi lanu-kirjat ovat lyhyehköjä, joten ne ehtii lukea helposti, vaikka ei muuten juuri lukisikaan.
  
  
Omana tavoitteenani oli saavuttaa haasteen aikana Matilda-taso, eli lukea kuusi kirjaa tai enemmän. Luin lopulta peräti kahdeksan Dahlin lastenkirjaa, enkä yhtään aikuisille suunnattua teosta, toisin kuin alussa mietin. Tässä vielä lukemani paremmuusjärjestyksessä: Iso kiltti jättiJaakko ja jättipersikkaAnnok iplikTynkätyiset, Ilmarin ihmelääkeTaikasormiJali ja lasihissi ja Nilviöt.   

Lukutasot olivat siis:
  • Yksi kirja: Nilviö
  • Kaksi kirjaa: Tynkätyinen
  • Kolme kirjaa: Jali suklaatehtaassa
  • Neljä kirjaa: Iso kiltti jätti
  • Viisi kirjaa: Ylinoita
  • Kuusi kirjaa tai enemmän: Matilda 

Osallistuneet blogit (lista täydentyy sitä mukaa, kun haastekoosteet ilmestyvät): DysphoriaKirjojen keskellä, KujerruksiaLuetaanko tämä?LukujonossaOksan hyllyltä ja Tuntematon lukija.
  
Näitä Dahlin lastenkirjoja luettiin:
  
Muusta suomennetusta tuotannnosta luettiin: 

10 kommenttia:

  1. Kiitos vielä hyvästä haasteesta! :) Tämä oli minulle hyvä syy viimeinkin tutustua Dahlin aikuisille suunnattuihin kirjoihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kun osallistuit. :) Minulta jäi vielä tutustumatta Dahlin aikuistuotantoon, mutta eiköhän sekin aukko sivistyksestä tule jossain vaiheessa korjattua. Sain nimittäin siskoltani pari vuotta sitten synttärilahjaksi novellikokoelman Rakkaani, kyyhkyläiseni.

      Poista
  2. Paljon onnea Niina vielä tätäkin kautta! Tämä oli mukava haaste, vaikka en omaan tavoitteeseeni ihan päässytkään. Minun postaukseni löytyy tosiaan täältä: http://luetaankotama.blogspot.fi/2016/09/roald-dahl-lukuhaaste-112016-1392016.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! ♥ Ja kiva kun osallistuit haasteeseen. :)

      Poista
  3. Olenpas ilkeä, kun heti rupean korjaamaan: en lukenut Ilmarin ihmelääkettä ja tulin lukeneeksi Kuka pelkää noitia, IKJ:n sekä Rakkaani, kyyhkyläiseni - niistä puuttuu minun blogini. :P

    Sanonpa kuitenkin vielä kerran, että tämä oli todella mukava haaste ja paljon onnea myös sinulle syntymäpäivänäsi! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hupsis! Näin käy kun illalla käy kurkkimassa blogista ennakkoon ennen kunnollista koostetta. Laitetaan se iän piikkiin, en ole enää parikymppinen. :D Kivaa kun osallistuit haasteeseen ja kiitos onnitteluista.

      Poista
  4. En ole vielä Dahlin tuotannon kimppuun ehtinyt, mutta haluan kiittää Maria Kuutin Anna ja Elvis -sarjan esittelystä. Luin juuri eilen sen ensimmäisen kirjan ja ihastuin heti! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anna ja Elvis on todella kiva kirjasarja, joka tuntuu paranevan osa toisensa jälkeen, vaikka jo ensimmäinen teos oli todella tasokas. Neljäs (Verraton vaari) on suosikkini. :) Kannattaa tutustua myös Dahliin, etenkin Jali ja suklaatehdas on ihastuttava.

      Poista
  5. Kiitos haasteesta! Täältä vielä ilmoittautuu yksi viime hetken Tynkätyinen. http://www.kujerruksia.fi/2016/09/roald-dahl-kuka-pelkaa-noitia.html

    Tosi kiinnostava haastattelu myös!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivaa kun osallistuit! :) Hyvin ehdit vielä mukaan. Maria Kuuttia oli tosi mukavaa haastatella. ♥

      Poista