sunnuntai 26. maaliskuuta 2017

Kyoukorin: Ace – Musta vaeltaja

"Meille kulkukissoille tärkeimmät asiat ovat ylpeä vapaus 
ja vahva tahto, joka ei alistu kellekään!"
   
   
Arvostelukappale
   
Pitkästä aikaa uutta kissamangaa! Huomasin, että Sangatsu Manga on julkaisemassa Kyoukorinin neliosaisen Ace – Musta vaeltaja -sarjan vasta muutamaa päivää ennen sen ensimmäisen osan ilmestymistä eli viime viikon perjantaita 17.3. Tokihan siihen piti siis kissaihmisenä tutustua. 
  
   
Musta Ace kissa on katujen kasvatti ja vahvatahtoinen kulkuri. Acen elämä ei ole helppoa, vaan se joutuu usein taisteluihin ja onnettomuuksiin. Se ei pidä ihmisistä huonojen kokemustensa takia, mutta tapaa vaelluksillaan myös ihmisiä, jotka ovat valmiita auttamaan kulkukissojakin pyyteettömästi. Niinpä Ace välillä joutuu nielemään ylpeytensä ja hyväksymään ihmisen läheisyyden. 
  
Ace on piirretty ilmeikkäästi ja välissä sen elekieli saa pelkistetymmän viivan, etenkin kun se hämmentyy tai protestoi kovaäänisesti. Aivan jokaisessa ruudussa ei ole kissamaista eleganssia ole kuitenkaan saavutettu ja olisinkin toivonut hieman viimeistellympää piirrosjälkeä. Onneksi tarinat paikkaavat taiteen pieniä puutteita. 
  
Pokkari koostuu kahdeksasta lyhyttarinasta, tai niin kuin sisällysluettelo ilmoittaa kohtalon sanelemista kohtaamisista. Ace on taistelujen arpeuttama ja sen nimi tunnetaan kaikkialla, missä se kulkeekaan. Vaikka mangalla ei varsinaista ikärajaa ollekaan, herkimmät kissaihmiset saattavat kokea muutamat kohtaukset ahdistavina tai surullisina. 
  
Suosittelen tutustumaan tähän nopealukuiseen teokseen, vaikkei se olekaan samalla tapaa söpö kissamanga kuin Neiti Koume, tiikeriraita tai Chi's Sweet Home (josta muuten luin viimein kolme viimeistä osaa 10-12 ja pakko todeta, että itkin useaan otteeseen).  
  
Toinen osa ilmestyy 12.5.2017
  
Takakannesta:
Ace-kissa on kovapintainen katujen kasvatti, joka vaeltaa pitkin maita ja mantuja, seikkailusta toiseen. Matkoillaan Ace kohtaa kaikenlaista väkeä, sekä lajitovereitaan että ihmisiä. Jälkimmäisiä kohtaan se tuntee tervettä epäluuloisuutta, sillä ihmisiin luottavalle käy joskus karvaasti... Mutta ystävyys ei tunne rajoja!
    
Ikäsuositus: Kaikenikäisille
  
Suomentanut: Suvi Mäkelä, 205 sivua, Sangatsu Manga 2017
   
Alkuperäinen nimi: Kuro Neko Ace (2011)

2 kommenttia:

  1. Vaikka kakkos osassa olenkin niin tämä kirjasarja on todella hyvä! Kaikkille kissa rakkaille suosittelen tätä! Vaikka mangasta en välitä niin tämä on todella hyvä! Olen kyllä lukenut soturikissoja mutta tämä kirjasarja on yhtä hyvä kuinse💕 joten todellakin pääsee ehdottomasti top 10 listalle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että näitä kissamangoja on suomennettu niin hyvin. Omia suosikkejani ovat Chi's Sweet Home -sarjan ja Neiti Koume, tiikerinraita -sarjojen mangapokkarit. Myös kotimaiset Ninni Aaallon & Tuuli Hypénin Kas, kissa ja JJ Nääsin Mourukatit kannattaa lukea.

      Poista