tiistai 2. toukokuuta 2017

Jay Asher: Kolmetoista syytä

"Miten paljon vaikutusta meillä on toisten ihmisten elämään.
 Useimmiten emme tiedä siitä mitään."
   
     
Kiinnostuin Jay Asherin YA-romaanista Kolmetoista syytä, kun aloin kuulla monesta suunnasta sen pohjalta tehdystä samannimisestä Netflix-sarjasta. Pakko katsoa se nyt kun kirja on luettu, vaikka versioiden välillä onkin ilmeisesti jonkin verran eroavaisuuksia. Tämä kirja kuuluu kategoriaan lukukokemuksesta saa eniten irti, kun sisällöstä tietää mahdollisimman vähän. Kolmetoista syytä on Asherin esikoisteos. Kirjailijalta on suomennettu myös Sinä ja minä sitten joskus.
  
Teos kertoo Hannah Bakerista, lukiotytöstä, joka päätyi tekemään itsemurhan. Tarina avautuu Hannahin c-kaseteille nauhoittamien kolmelletoista eri henkilölle suunnatun puheen kautta. Jokaisen kasetin yhdellä puolella hän kertoo syyn, kuinka kukin henkilöistä vaikutti hänen elämäänsä ja sen päättymiseen.
    
Toivon että olet valmis, koska aion kertoa sinulle elämäntarinani. Tarkemmin sanottuna sen, miksi elämäni päättyi ja jos kuuntelet näitä kasetteja, sinä olen yksi syy siihen. 
Säännöt ovat yksinkertaiset. Niitä on vain kaksi. Sääntö numero yksi: kuuntele kasetit. Sääntö numero kaksi: lähetä ne eteenpäin. Toivon mukaan kumpikaan ei ole sinulle helppoa. (s. 9-10)
  
Kasetit kiertävät järjestyksessä jokaisen mainitun henkilön kuunneltavana. Kirjan alussa kasetit saa Clay Jensen, joka on ollut kauan ihastunut Hannahiin, mutta ei ollut ujona paljoakaan puhunut tai muutenkaan tutustunut tyttöön. Hannahin puheen rinnalla kuullaan Clayn ajatuksia ja reaktiota tytön paljastuksiin.
  
Jokin muistoissani kääntyy päälaelleen jokaisen kasetin jokaisella puolella. Joku ihminen muuttuu minulle tunnistamattomaksi. (s. 117)
  
Clay kuuntelee kasetit yhden päivän aikana ja kiertää kartan kanssa siihen merkkityjä kohteita, joissa on tapahtunut jotain merkittävää Hannahin kertoman kannalta. Tytön kohtalo avautuu pikkuhiljaa, kun palapelin palat liittyvät toisiinsa. Lukija odottaa Clayn kanssa, missä vaiheessa on pojan vuoro olla Hannahin tarinan osa ja kuulla mitä tämä on tehnyt tai jättänyt tekemättä. 
   
Lukukokemuksena teos on melankolinen ja herättää ajatuksia. Aiheestaan huolimatta kerronnan rytmi koukuttaa ja on kuin hypnotisoituna luettava eteenpäin, jotta Hannahin kohtalo avautuu. Nenäliinoille saattaa tulla tarvetta. 

Huomasitteko arpia, joita jätitte? (s. 62)

Kiitos kuvausrekvisiitasta, Hanna!

Arvosana:

  
Takakannesta:
Miten monta salaisuutta yhdessä koulussa voi olla?
  
16-vuotias Clay Jensen saa postissa paketillisen kasetteja. Nauhoilla hänen luokkatoverinsa Hannah Baker kertoo 13 syytä siihen, miksi päätyi epätoivoiseen ratkaisuunsa. Ja että Clay oli yksi niistä syistä. Kolmetoista syytä on tarina epävarmuudesta: mysteeri, muistokirjoitus ja seremonia yksissä kansissa.
   
Suomentanut: Annika Eräpuro, 252 sivua, Otava 2014
  
Alkuperäinen nimi: Thirteen Reasons Why (2007)
  

6 kommenttia:

 1. Tässä kirjassa on kirjoitettu nuoruuden kipukohdista erityisellä tavalla. Hieno kirja, suosittelen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monissa kirjablogeissa pohdittiin, olivatko Hannahin syyt uskottavia ja koulukiusattuna (joskaan en koskaan itsetuhoisesti käyttäytyneenä) minulle syyt olivat erittäin uskottavia. Toki kirjailijan on täytynyt hieman kärjistää Hannahin kokemuksia, jotta saisi viestinsä perille: näe miten tekosi vaikuttavat muihin ja auta, kun huomaat toisen tarvitsevan tukea. Nämä ohjeet sopivat niin nuorille kuin aikuisillekin etenkin tämän hetken maailmassa, jossa kaikkea erilaisuutta tunnutaan pidettävän epämiellyttävänä ja pyritään jatkuvasti oikeuttamaan epätasa-arvoisuutta. Koskettava ja ajatuksia herättävä teos, jonka toivon pelastavan jonkun nuoren hengen lukipa hän tai joku läheisensä tämän.

   Poista
 2. Liityin kirjaston varausjonoon, ja siitä kyllä huomasi, että kirja on alkanut kiinnostaa ihmisiä tv-sarjan myötä: varauksia oli siihen mennessä yli 70. Minä en ollut kuullut tv-sarjastakaan alkuun, vaan teos alkoi kiinnostaa minua aiheensa vuoksi. Kenties perehdyn sarjaankin, jahka olen saanut kirjan käsiini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oulussa ei ollut samanlaista yleisöryntäystä, ainakaan tästä vanhemmasta painoksesta. En kylläkään katsonut mikä tilanne on tv-sarjan julisteen kannella varustetulla painoksella. Hienoas, että teos on saanut huomiota sarjan myötä, kaikki mikä saa ihmiset lukemaan on hyvästä. :) Toivottavasti tykkäät (tuntuu oudolta sanoa tämän teoksen kohdalla) - sitten kunhan jossain vaiheessa saat teoksen. Onneksi tämä on raskaasta aiheestaan huolimatta nopealukuinen, niin jospa saisit yllävänkin piankin.

   Poista
 3. Ehdin katsoa jo yhden jakson sarjaa, mutta päätin lopettaa sen ja jatkaa sitten, kun olen lukenut kirjat :) Tuli juurikin sellainen fiilis, että jos haluan lukea tämän ja nauttia siitä, niin se pitää tehdä ennen sarjan katsomista. Osa on tuntunut tykkäävät tästä todella paljon ja sitten on vähän sellaisia välinpitämättömiä arvioita, että saas nähdä mihin sitä itse tippuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen katsonut sarjaa nyt kuuden jakson verran ja sen perusteella kirja on parempi. Sarjassa tarina etenee vähän eri tavalla ja se näyttää muidenkin kuin Clayn näkökulman asioihin, mikä sinällään on ihan ok lisäys, mutta ihan kaikista muutoksista en ole tykännyt.

   Poista