sunnuntai 8. lokakuuta 2017

Helsingin kirjamessut 26.-29.10.2017 | Tärpit ja kahden messulipun arvonta

Ei ole paperisen messulehden voittanutta. Etukansi oli taittunut hieman matkatessaan postissa. Tämän vuoden lehdessä ei muuten ollut ollenkaan karttaa, eikä nettisivuillakaan lue muuta kuin: "Tarkempi kartta julkaistaan lokakuussa 2017." Toivottavasti pian.
  
Lokakuun lopussa on jälleen kirjallisuuden ystävien joulu, eli Helsingin kirjamessut. Tänä viikonloppuna on messuiltu jo Turussa, mutta sinne en tällä kertaa päässyt. Mutta ehkä ensi vuonna? 
  
Arvon Helsingin messuille kaksi lippua. Arvonta on auki viikon, eli päättyy 15.10. klo 12:00, jonka jälkeen ilmoitan kaksi voittajaa, jotka saavat molemmat yhden päivän ilmaislipun sähköpostitse. Kommentoi alle, mikä ohjelma sinua kiinnostaisi nähdä. Koko ohjelma on katsovissa täältä.
  
Tässä minun messupoimintani, eli nämä on ainakin pakko nähdä. Ohjelmien kuvaukset messulehdestä. Tänä vuonna olen myös esiintymässä yhdessä paneelikeskustelussa perjantaina 18:30 alkaen Risingshadow-kriitikon roolissa muutaman muun kanssa. Siitäkin lisää tietoa alla. Laitan linkit niihin kirjoihin, joista olen blogannut. 
  
Kirjabloggaajien young adult-kirjavinkkejä voi tulla hakemaan Boknäsin osastolta 6m48 ja minäkin pörräilen välillä siellä, jos haluat tulla moikkaamaan tai ostamaan kirjabloggaajapinssin (hinta 3€/kpl), niitä on vielä muutama jäljellä. 
  
Torstai 26.10.
 • 10:30-11:00 KirjaKallio - Erika Vik: Kaksosauringot -fantasiatrilogia
 • 12:30-13:00 Mika Waltari - Kääntäjäkeskustelu | Kotimaiset kääntäjät tekevät arvokasta työtä, joka jää kuitenkin usein pimentoon. Millaista on kääntää kirjoja suomenkielelle? Kääntäjät kertovat.
 • 13:30-14:00 Kirjakahvila - Botnia-palkinnonjako | Oulun kirjailijaseura alkaa jakaa vuosittain uutta Botnia-palkinnoksi nimettyä kirjallisuuspalkintoa. 10 000€:n arvoinen palkinto on tarkoitettu kirjailijoille. jotka asuvat Pohjois-Pohjanmaalla tai ovat kotoisin sieltä.
 • 14:00-14:30 Eino Leino - Ilari Aalto ja Elina Helkala: Matka muinaiseen Suomeen | Jännittäviä muinaispaikkoja löytyy myös Suomesta! Lähde aikamatkalle menneisyyteen, näe muinaisia asuja ja kuule ensitsajan elämästä uhrilähteineen, aarrekätköineen ja kalmistoineen. Miten esi-isämme elivät?
 • 14:30-15:00 Magia - Kepler62
 • 15:30-16:00 Olohuone - Fantastinen matkaopas | Kaipaatko lomalta rentoutumista vai silkkaa kauhua? Tule tutustumaan omituisiin matkakohteisiin Shimo Suntilan, Katri Alatalon, Helena Wariksen ja Petri Hiltusen johdolla. Oppaina maailmojaan kehumassa kolme teräväsanaista fiktiohekilöä.
 • 16:00-16:30 KirjaKallio - Sini Helminen: Kaarnan kätkössä
 • 17:00-18:00 Magia - Fantasia-keskustelu | Harry Potter -kääntäjä Jaana Kapari-Jatta ja lastenkirjailija Katja Krekelä uppoutuvat fantasian ihmeelliseen maailmaan. Mikä tekee mielikuvitusmaailmasta niin kiehtovan ja mikä fantasiakirjallisuuden merkitys on nuorten lukemiselle? 
  
Perjantai 27.10.
 • 12:30-13:00 KirjaKallio - Paneeli: Netissä on kaikki, mihin tarvitaan kirjaa? | Mitä kirjallisuudella on tarjota, kun somessa rakastetaan, soditaan ja aloitetaan vallankumouksia? Miten kirjan pitäisi kehittyä, että se on merkittävä jatkossakin?
 • 14:00-14:30 KirjaKallio - Aleksandr Manzos: Kaikkien aikojen pelit
 • 15:30-16:00 Aino - Suomalainen mytologia ja kansanperinne nykyajan kaunokirjallisuudessa
 • 16:30-17:00 Takauma - Muinaisuutemme jäljet | Ihmiset saapuivat Suomeen ainakin 11 000 vuotta sitten. Arkeologit palaavat juurillemme ja tutkivat, millaista oli arki ja juhla esihistoriassa ja keskiajalla. Milloin ja miten meistä tuli suomalaisia?
 • 17:00-17:30 Takauma - Arkeologiaa pyhillä paikoilla | Temppeli, kirkko, luostari, hautaus, pyhä paikka - kaikki arkeologian arkipäivää. Millaista on tutkia omaa tai vierasta uskontoa? 
 • 18:30-19:00 Kullervo - Millaista fantasiaa oikeasti luetaan - Internet sen paljastaa | Scifi- ja fantasiasivusto Risingshadow.fi:n yli 230 000 kirja-arviota eivät voi olla väärässä. Miina Hakonen, Max Lampinen, Juha Salmi, Niina Tolonen ja Leena Viitanen ruotivat vuoden parhaat kirjat tilastojen valossa. Puheenjohtajana Ella Peltonen.
  
Lauantai 28.10.
 • 13:00-13:30 Magia - Harry Potter ja Tylypahkan kirjasto | Uusi annos lääkettä Potter-kuumeeseen! Professori Dumbledoren satuja, Ihmeotuksien olinpaikkoja ja Tylypahkan kirjaston lainatuimpiin teoksiin lukeutuva Huispaus kautta aikojen. Jaana Kapari-Jatta on suomentanut Tylypahkan kirjaston menestysteokset.
 • 15:30-16:00 KirjaKallio - Anne Leinonen: Kirjanoita (bloggaus tulossa)
 • 17:00-17:30 Magia - Jännitystä eri ikäisille | Mitä vaatii hyvä jännityskirja? Miten lukijan ikä täytyy ottaa huomioon? Keskustelemassa Tuula Kallioniemi, Antti Halme ja K.K. Alongi.
 • 17:30-18:00 Tarina - Magdalena Hai: Kurnivamahainen kissa (bloggaus tulossa)
    
Sunnuntai 29.10.
     

58 kommenttia:

 1. Fantastinen matkaopas kiinnostelee, ehkä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua kiinnostaa tuossa, kuinka tuovat hahmojen mielipiteet esille. Olisi hienoa, jos siellä olisi ihan jotkut pukeutuneet hahmoiksi, mutta todennäköisesti kirjailijat lukevat vain katkelmia kirjoistaan.

   Poista
  2. Nimenomaan eivät lue. Kirjailijat esittävät omia romaanihahmojaan ja vastailevat Shimon kysymyksiin, noh, jokseenkin haastavista matkakohteista. Taannoin Archipelaconissa nähdyn perusteella etenkin Petri Hiltusen Jaconia on kaikessa vaarallisuudessaan on aivan hulvaton, siksi pyysin matkaoppaaseen mukaan.

   Poista
  3. Okei, sepä hienoa. Kiva yllättyä positiivisesti. :)

   Poista
 2. Joka päivälle on kiinnostavaa ohjelmaa. Muumeista miljoonabiisnes, Netissä on kaikki, mihin tarvitaan kirjaa ja Harry Potter nyt päällimmäisinä.
  postin.tuomaa@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Odotan mielenkiinnolla tuota KirjaKallion Netissä on kaikki... keskustelua. Jospa nuoret kertoisivat, kuinka kirjoja tulisi vinkata ja ohjata nuorille.

   Poista
 3. Tuun mukaan arvontaan! Sulla on hyviä tärppejä, ja KirjaKalliolla on mustakin yleensä mielenkiintoisia juttuja. Messuilla mua kiinnostaa ainakin keskustelu Toinen tuntematon -kokoelmasta (muistaakseni oli perjantaina).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. KirjaKalliolaiset on mukavan raikas tuulahdus messuilla, koska eivät kangistu kaavoihin. Joka kerta ollut kivaa kuunnella, kuinka nuoret haastavat kirjailijat ihan erilaisin kysymyksin kuin perinteisemmät lavahaastattelut.

   Poista
  2. Voitit arvonnassani Helsingin kirjamessujen yhden päivän lipun. Laitatko minulle viestillä myytillinen (a) gmail.com sähköpostiosoitteesi, minne toivot, että lähetän sähköisen lippusi.

   Poista
 4. Perjantain Takauma - Muinaisuutemme jäljet on ainakin sellainen, jonne haluaisin mukaan kuuntelemaan. Historia kiinnostaa ihan älyttömästi. Ohjelmistossa on toki paljon muutakin kiinnostavaa. Osallistun arvontaan! 3rikatms(at)gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jostain syystä 2015 messut tarjosi minulle todella paljon nähtävää ja koettavaa, eikä viime vuoden messut päässyt samalle tasolle. Olin etukäteen valmistautunut pettymään Suomen juhlavuosi teemaan näillä messuilla, mutta onneksi sai yllättyä iloisesti, miten aihetta ollaan käsitelty ohjelmissa. Nämä historiaa ja arkeologiaa käsittelevät haastattelut ja keskustelut vaikuttaa paljon kiinnostavammilta kuin kauhukuvissani. Tykkään siis historisata, mutta pelkäsin, että olisivat olleet paljon klassisempia esim. Suomen itsenäisyyssotaan liittyviä.

   Poista
 5. Paljon on ohjelmaa! En ole aiemmin käynyt kirjamessuilla. Jotenkin olin siinä luulossa, että siellä on muutama kellotettu ohjelma, ja sitten loppuaika pyöritään pöytien ympärillä katsomassa kirjoja pinossa... Mukava olla väärässä. Mielenkiintoisimmat näistä luettelemistasi olisivat: Netissä on kaikki, Muumeista miljoonabisnes ja kaikki historiaan liittyvät :)
  ellijapii@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolla on niin paljon ohjelmaa, että välillä piti päälekkäin menevistä kiinnostavista valita vain toinen. Ainoastaan sunnuntaina on ollut aikaisempinakin vuosina vähemmän tarjontaa, mutta tänä vuonna oli tosi iso ero torstain ja sunnuntain ohjelmatarjonnan välillä. Olisi hyvä, jos olisi tasaisemmin kiinnostavaa, ettei torstai ja perjantai olisi niin pitkiä päiviä aina. Odotan kovasti 2€:n tarjouskirjojen pöytiä, sillä sieltä löysin viime vuonnakin kivan pinon kirjoja. ♥

   Poista
 6. Fantastinen matkaopas tekisi mieli tsekata, mutta ajankohta on vähän hankala. Jos jaksan/ehdin lennon päälle messukeskukselle. Voi olla, että jää väliin. Noin muuten perjantai-iltana oli kaikkea kivaa, KirjaKalliolla ja mm. tuo Risingin paneeli.
  (En osallistu arvontaan, kommentoin muuten vain.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä lennän keskiviikkona töitten jälkeen anoppilaan. Aika raskas rykäisyhän tuo nelipäiväinen on, mutta myös aina niin ihanaa.

   Poista
 7. Torstain Waltari, Eino Leino ja Fantasiakeskustelu. Ei ihan vedä vertoja viimevuotiselle Don Rosalle, mutta kyllähän kääntäminen, muinaispaikat ja fantasia aina kelpaa ^_^ jos olisin varakas, niin kävisin myös perjantaina, etenkin tuon Risingshadow'n paneelin tähden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Don Rosa. ♥ Minä näin hänet ohimennen viime vuonna, kun signeerasi kirjojaan.

   Kirjabloggaajana on tosi onnekas, että pääsee messuille ilmaiseksi. Muutoin ei minulla olisi mitään mahdollisuuksia maksaa sekä matka Oulusta Helsinkiin ja vielä pääsyliput (matkoistakin äitini ja anoppini maksavat puolet, koska miehenikin maessuilla). Onneksi meillä on yöpaikka anoppilassa, niin se säästää aika ison rahatukun.

   Poista
  2. Hei!

   Voitit arvonnassani Helsingin kirjamessujen yhden päivän lipun. Laitatko minulle viestillä myytillinen (a) gmail.com sähköpostiosoitteesi, minne toivot, että lähetän sähköisen lippusi.

   Poista
 8. Erityisesti perjantaina kiinnostaaa suomentaja Helene Bützowin haastattelu Ishiguron käännöksista, mutta koko päiväksi löytyy mielenkiintoista kuunneltavaa :)
  Terv. Susanna
  mssbok@kotiposti.net

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomentajia on tosi kiinnostavaa kuunnella. Heillä iso työ kanavoida ei-suomalaisen kirjailijan ajatukset suomeksi. Harmittaa vaan usein, ettei käännetä alkuperäiskeilestä vaan englannin kautta.

   Poista
 9. http://kirjamessut.messukeskus.com/ohjelma/273335/kritiken-i-kris?lang=fi eli ruotsinkielinen Kritiken i kris kiinnostaisi.

  t. Janne (jmnystrom (at) luukku.com)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kuulostaa kyllä kiinnostavalta keskustelulta. Harmillisesti en vain ymmärrä ruotsia ihan niin hyvin, että saisin puheesta kiinni tärkeän asia.

   Poista
 10. Tähän mennessä messuohjelmaa selattuani (ja taiteilijaelämänkertoja lukeneena) mielenkiintoisimmalta vaikutti "taiteilijaromaanit -kuinka todellisesta ihmisestä kirjoitetaan ?" (su klo 16 Takauma-lavalla)

  t: Hilppa.tuomola(ät)mail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitelijaelämäkertoihin en ole vielä tutustunut, mutta yksi suosikkisarjani on Jennifer Worthin omaelämäkerallinen Hakekaa kätilö muistelma-trilogia. Onkohan taiteilijoista vastaavaa, romaanimuotoon kirjoitettua elämäkertaa?

   Poista
 11. Magia-luennot erityisesti. Ja lasten ja nuorten kirjallisuuteen liittyvät teemat.Varsinkin, jos päädyn messuille tyttäreni kanssa. Jos tulen aikuisemmassa seurassa, niin suomalainen mytologia kokonaisuudessaan.
  tanja.dahlstrom@kolumbus.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luen enemmän lasten- ja nuortenkirjallisuutta kuin aikuisille suunnattua, vaikka niitäkin toki joukkoon mahtuu. Onkin kivaa, että messuilla on Tarina-lava, missä on lapsille ja KirjaKallio, missä on nuorille suunnattua ohjelmaa. Onneksi ikärajaa ei ylöspäin ole asetettu. :)

   Poista
 12. Luin juuri Milja Kauniston kirjat Luxus ja Corpus, huomasin että perjantaina olisi hänen haastattelunsa, olisi kiva päästä kuulemaan mitä uutta tulee ilmi teoksista ja niiden taustasta, sarja jatkuu vielä, paljastuksia tulevasta?
  s.uotila@hotmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on tosiaan kiinnostaa. Kirjailjat kun usein kertoo mitä työn alla, miten tarina syntyi, paljastaa jotain pientä tai suurta teoksen maailmasta tai hahmoista, tai mitä on tapahtunut ennen tai jälkeen kirjassa kerrotun.

   Poista
 13. Moikka! Torstaina kiinnostaa ainakin Jaakko Yli-Juonikas sekä Antroposeeni- ja fantasia-keskustelut, perjantaina Loistavat kasvit -teos, Anto Leikolan elämä, suomalainen mytologia ja kansanperinne nykykirjallisuudessa sekä Tommi Uschanovin ja Tuomas Nevanlinnan jutustelu. Lauantaina Ajatusten lähteillä -keskustelu ja Propagandan lumo. Sunnuntaita en ole vielä ehtinyt tarkemmin katsoa. Eli kunnon yleissivistävä katsaus moneen suuntaan! T. Kaisa kaisa.illukka@aalto.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo Mytologia nykykirjallisuudessa on tosiaankin kiinnostava aihe. Olen tänä vuonna lukenut pari uutuutta, joissa on hyödynnetty kotimaista mytologiaa kiinnostavilla tavoilla. Sini Helmisen Kaarnan kätkössä-nuortenkirjassa on sinipiikoja ja metsänneitoja. Tuulia Matilaisen Kunnen kuulen niiden tulevan oli paikoin kalevalamaisella kielellä kirjoitettu ja siinä tuhon jälkeinen maailma on taantunut ajassa Suomen muinaishistorian tasolle uskomuksineen.

   Poista
 14. Osallistun arvontaan.
  Lauantaina kiinnostaa mm. Kirjakahvilan keskustelu Taiteilijat romaanihahmoina, keskustelijoina Joel Haahtela, Venla Hiidensalo ja Kati Tervo, haastattelijana Anna Kortelainen. Sekä jokin Dekkarilauantain keskustelu.
  Sunnuntaina kiinnostaa mm. Hannu Mäkelän haastattelu sekä HS esikoiset lavalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjamessuilla on kivasti tarjontaa monenlaiselle lukijalle. Esim. itse luen aika vähän dekkareita (mm. Alan Bradleyta, J.D. Robbia, Agatha Christietä, Douglas Prestonia & Lincoln Childia ja Elly Griffithsiä viime vuosina), joten ei tullut katsottua vielä ollenkaan mitä tarjontaa sillä puolella on luvassa.

   Poista
 15. En osallistu arvontaan, mutta kirjamessujen ohjelmasta minua eniten kiinnostaa ohjelma nimeltään vieläkö on vampyyreitä?
  Vampyyreitä, kauhua ja outoja hahmoja, ohjelmassa olisi kaikkea, mitä kirjallisuudessa ja muussakin elämässä rakastan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin mietin, menisinkö katsomaan vampyyrejä. Nyt en muista, menikö päälekkäin jonkin muun ohjelman kanssa vai miksi ei tullut omalle listalle sitä.

   Poista
 16. Toivotaan, että meitin tyttö (minä) pääsee tutustumaan ihaniin kirjavalikoimiin ja kuuntelemaan esiintyjiä ilmaisilla

  VastaaPoista
 17. Sunnuntaina Hannu Mäkelän haastattelu ja lauantaina dekkarilauantain anti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lauantaina taitaa messuille kerääntyäkin runsain määrin dekkarifaneja kuuntelemaan ohjelmaa. :)

   Poista
 18. Lauantaina Magia - Harry Potter ja Tylypahkan kirjasto | Uusi annos lääkettä Potter-kuumeeseen! Professori Dumbledoren satuja, Ihmeotuksien olinpaikkoja ja Tylypahkan kirjaston lainatuimpiin teoksiin lukeutuva Huispaus kautta aikojen. :-)))

  sara.rokman@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin viime vuonna kuuntelemassa Kapari-Jattaa, kun kertoi Potter-näytelmän kääntämisestä. Odotan mielenkiinnolla, mitä tällä kertaa luvassa Ihmeotusten tiimoilta.

   Poista
 19. Dekkarilauantain ohjelma kiinnostaa eniten!

  lamo(at)iki.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla, että dekkarien lukijat löytävät itseään kiinnostavaa ohjelmaa. :)

   Poista
 20. Tommi Kovasen esiintymistä menissin ehkä seuraamaan. Ihan vaikuttava kirja.

  laurawallberg@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti ihan googlata, minkä kirjan hän on kirjoittanut, kun ei heti soittanut kelloja. :)

   Poista
 21. Keskustelu "Vaihtoehtoinen totuus" jossa mukana Juha Itkonen. Kirjat faktan ja fiktion sekoittumisesta on kiehtovia mutta monesti myös pelottavia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä kiinnostava genre. Tulee mieleen, kun olin lukiossa ja meidän koulussa kävi lähikirkon pappi kertomassa PowerPoint-esitelmän kanssa, että Dan brownin Da Vinci-koodi ei ole totta. :D Menin kuuntelemaan, koska olin kirjan jopa vähän aiemmin lukenut. Oli kyllä varsin hämmentävä esitelmä. Eihän kukaan kierrä (toivottavasti) kouluissa puhumassa että esim. Harry Potter ei ole totta.

   Poista
 22. Olohuone - Fantastinen matkaopas kuulostaa mielenkiintoiselle. Mukaan kivaan arvontaan!
  siinatar@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Odotan kyllä mielenkiinnolla millaisiin maailmoihin nuo fiktiiviset matkaoppaat kuulijansa kuljettavat. :)

   Poista
 23. Mukana arvonnassa. Perjantaina kiinnostaa ainakin Suomalainen mytologia ja kansanperinne nykyajan kaunokirjallisuudessa.

  kirjakettu@suomi24.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että suomalainen mytologia kiinnostaa edelleen kirjailijoita ja kustantajia, että teemaa pystytään edelleen käsittelemään tuoreista näkökulmista.

   Poista
 24. Olen suunnitellut messupäiväksi perjantaita. Silloin ainakin Selja Ahava ja Anni Kytömäki kiinnostavat. minna.rautiainen@luukku.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen lukenut Selja Ahavalta Taivaalta tippuvat asiat ja se on jäänyt vahvasti mieleen. Kytömäkeen en ole vielä ehtinyt tutustumaan, mutta olen kuullut hyvää hänen luontokuvauksestaan.

   Poista
 25. Paljon kiinnostavaa näkemistä!
  virpi9(at)hotmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helsigin kirjamessuilla on aina runsaasti ohjelmaa, josta jokainen löytää itseään kiinnostavaa kuunneltavaa. :)

   Poista
 26. Jean Ramsayn kirjoittama kirja Anssi Kelasta kiinnostaa ja siihen liittyvä haastattelu ois nähtävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä vuonna tulikin paljon näitä miehistä kirjoitettuja elämäkertoja ja muisteluita.

   Poista
 27. Jyri Hyvättinen14/10/17 18:51

  Minua kiinnostaa tämän vuoden messuilla erityisesti lauantain Eino Leino- nurkkauksessa klo 15:30 - 16 oleva "Varjo Suomen yllä - Stalinin salaiset kansiot"- kirjan esittely.
  s-posti: jyri.hyvattinen@hotmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomen lähihistoria on kyllä kiinnostava aihepiiri, josta paljastuu koko ajan lisää. Minua kiinnostaa esim. punaiset ja valkoiset kahtiajako, joka on ollut niin iso tabu, että todella paljon tietoa siitä on kadonnut ja tarkoituksellisesti tuhottu.

   Poista
 28. Fantasiaan liittyvät jutut kiinnostaa.

  sannapupu@gmail.com

  VastaaPoista