lauantai 7. lokakuuta 2017

Lastenkirjalauantai: Michael Bond: Paddington-karhu tulee kaupunkiin

"Olkaa hyvä ja huolehtikaa tästä karhusta."
  
   
  
Michael Bondin luoma Paddington-karhu on aivan ihana hahmo! En lukenut lapsena Paddington kirjoja, mutta muistelen, että olen nähnyt jonkin animaation hänestä. Paddinton-karhu tulee kaupunkiin kertoo siitä, kuinka tämä nuori karhu on päätynyt salamatkustajana Perusta Lontoon Paddingtonin asemalle (minkä mukaan saa uuden nimensä) ja tutustuu Kentien perheeseen, joka tarjoaa hänelle kodin huolimatta siitä, että hän on laittomasti maassa.
  
Teos on kestänyt hyvin aikaa ja ajankohtainen pakolaisteemassaan. Paddington on harvinainen karhu, hänen kaltaisiaan ei enää ole paljon jäljellä. Kun hänen Anna-tätinsä muuttaa vanhainkotiin, Paddington lähtee tavoittelemaan parempaa elämää, kuten täti on toivonut. Täti myös opetti Parddingtonille englantia, jotta se pärjäisi maailmalla.
  
- Meidän pitäisi varmaan ensin ilmoittaa viranomaisille, hän sanoi.
- En käsitä miksi, huusi Jim. - Paddingtonhan voidaan sitä paitsi vangita, jos ilmoitamme viranomaisille. Hänhän on tullut salaa maahan.
- Ikään kuin Paddington olisi tehnyt jotain pahaa. Ei varmankaan haitannut ketään vaikka hän tuli maahan salaa pelastusveneessä.
(s. 27)
  
Suosittelen Paddingtoniin tutustumista, niin herttainen ja tilanteesta kuin tilanteesta selviytyvä hahmo hän on. Todellinen hyvän mielen kirja. Suomennoskin on todella tasokas ja ajaton. Mieheni kävi syyskuussa Lontoossa ja toi tuliaisena Paddingtonin asemalta Paddington-pinssin kirjallisten pinssien kokoelmaani.
  
  
Arvosana:

  
Takakannesta:
Paddington-karhu ei ole mikä tahansa karhu, vaan yksi maailman kuuluisimpia karhuja ja tämän hetken lastenkirjallisuuden hauskimpia ja persoonallisimpia satuhahmoja. Nimensä tämä kaukaa Perusta tullut pikku karhu on saanut Lontoon Paddingtonin rautatieaseman mukaan. Sieltä, postisäkkien takaa, hänet löysi Kentin perhe ja vei kotiinsa asumaan.
  
Paddington on siitä ihmeellinen karhu, että aina hänelle sattuu kaikenlaista, mutta aina hän myös putoaa tassuilleen, sillä hän ei helposti häkelly, ei edes suurkaupungin vilinässä.
     
Suomentanut: Kerttu Piskonen, 123 sivua, WSOY 1975
  
Alkuperäinen nimi: The Adventures of Paddington (1965)
  
Sarjassa ilmestyneet:
 • Paddington-karhu tulee kaupunkiin
 • Paddington-karhun uudet seikkailut
 • Paddington-karhu ostoksilla
 • Paddington-karhu sirkuksessa
 • Karhuherra Paddingtonin puutarha
 • Nuori karhuherra Paddington
 • Paddington eläintarhassa
 • Paddington ja Kipparibaarin sateenkaari 
 • Paddington sirkuksessa
 • Paddington hyppää kyytiin
    
Luettu  myös täällä: 

2 kommenttia:

 1. Onpa sinulla mukava keräilykohde. Minäkin olen keräillyt pinssejä, mutta en mitää erityistä aihetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisi jossain vaiheessa ottaa kuva koko kokoelmasta. Turun Science Fiction Seuralla on ihan huikeita pinssejä ja ostin heiltä Kummaconista (Oulussa) useamman pinssin kesän alussa.

   Poista