keskiviikko 7. helmikuuta 2018

Mervi Heikkilä & Marjo Nygård: Kissatalon asukit

"Pilli oli hiukan
sarjakuvakissa
Karvisen näköinen.
Se oli pullea
ja punertavan
raidallinen.
Siitä sai hienoja valokuvia."
  
 
Lukuhaasteissa: Helmet 2018: 24. Surullinen kirja
  
Mervi Heikkilä on tuttu nimi Kummajaisten kylä -sarjan toisena kirjoittajana. Huomasin koulukirjastoharjoittelussani häneltä ilmestyneen selkokirjan Kissatalon asukit ja laitoin sen kirjastoon varaukseen. Luin sen yhdeltä istumalta, eikä selkokieleen ollut vaikeaa tottua.
  
Jesse, sankarikissa
    
Kirjaan mahtuu 11 kissakohtaloa. Jokainen kissa ja sen tarina on erilainen, mutta kissoista jokainen päätyy tavalla tai toisella kissataloon. Marjo Nygård on tehnyt kissoista persoonalliset kuvat tarinoiden yhteyteen. Tämä suloisen pörröinen ja koskettava kokoelma sopii niin kissojen ystävälle kuin eläintensuojelusta kiinnostuneelle sekä aiheesta opettamiseen. 
  
En osaa sanoa minkä tasoiselle lukijalle kirja sopisi parhaiten, mutta yksittäiset novellit ovat kolmesta kuuteen sivua pitkiä, ne ovat sanastoltaan pääosin melko helppoja ja muutamia vaikeampia sanoja on selitetty lyhyesti. Lauseet ovat lyhyitä ja selkeitä, pidemmät sanat ovat omalla rivillään. Sisällöllisesti teos sopii monen ikäiselle lukijalle.
  
   
Kahdeksas tarina Gorbasta aiheutti minulle pienen tutkimusmatkan internettiin. Olin nimittäin ihan varma, että Gorba ja Miisu ovat kirjailija Anni Nupposen kissoja - ja olin oikeassa! Minusta on tosi hienoa, että Virossa pelastetaan katukissoja ja niistä osa lähetetään Suomeen. Ei sillä, etteikö Suomessakin ole ihan liikaa hylättyjä kissoja, melkein 20 000 vuodessa! 
  
Toisella siskollani on ollut useiden vuosien ajan kolme rescue-kissaa ja toinenkin innostui ottamaan kaksi joulun seutuun. Hänen perheensä halusi ottaa pennun, mutta tämä pentu annettiin vain yhdessä vanhemman tyttökissan kanssa, joka oli adoptoinut kissataloon tulleen pentueen pahnanpohjimmaisen. Ihan huikea kaksikko kuvien perusteella. Toivottavasti pääsen kevään aikana katsomaankin uusia tulokkaita. Siskoni kun asuu Keski-Suomessa niin täytyy erikseen suunnitella reissu siihen suuntaan.
  
Teos on yhdistelmä tieto-ja kaunokirjallisuutta. Pelkistetystä ilmaisusta huolimatta jokaisesta kissasta syntyy niin eläväinen mielikuva, että ne tassuttelevat suoraan sydämeen. Lämmin suositus!
  
Arvosana:

  
Takakannesta:
Kissatalon asukit kertoo 11 erilaisen kodittoman kissan tarinan selkokielellä. Jokaisella kirjan kissalla on esikuvansa elävässä elämässä. Ne kaikki on hylätty tai ne ovat syntyneet ulkoilmaan vailla kotia ja ihmisperhettä. Värikkäiden ja vauhdikkaidenkin käänteiden jälkeen ne ovat kuitenkin löytäneeet rakastavan kodin. Kirja muistuttaa myös siitä, että eläimestä on huolehdittava hyvin koko sen elämän ajan. Kissa on veikeä perheenjäsen ja tuo omistajalleen paljon iloa.
  
Mervi Heikkilä on lasten- ja nuortenkirjailija sekä kirjastotoimenjohtaja. Marjo Nygård on graafinen suunnittelija ja palkittu kuvittaja

71 sivua, Avain 2017
   
   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti