sunnuntai 25. helmikuuta 2018

Ranmaru Kotone: Your name. 01 ja 02

 
Lukuhaasteissa: Sarjakuvahaaste
  
Mangaviikko päättyy Makoto Shinkain animesta mangaksi taipuneeseen your name -trilogian kahteen ensimmäiseen osaan. Sarjakuvitus on Ranmaru Kotonen. Ennen lukemista olin nähnyt viime vuoden huhtikuussa ensi-iltansa saaneen elokuvan trailerin, joten tiesin perusasetelman. Yllättätyksiä kuitenkin riitti siitä huolimatta.
  
Animen/mangan idea on siis, että Mitsuha asuu syrjäisellä maaseudulla ja tahtoisi olla poika, koska tyttönä hänellä on vähemmän vaihtoehtoja, sekä elää isommassa kaupungissa, jossa kaikki eivät tunne toisiaan. Hän toivoo, että voisi olla poika edes unissaan. Kuinka ollakaan, toive toteutuu jä hän herää Takin ruumiissa Tokiossa. 
    
    
Aluksi kaikki tuntuu vain unelta, mutta sitten perhe ja ystävät alkavat ihmettelemään, miksi nuoret välillä muuttuvat erilaisiksi ja he tajuavat, että todella vaihtavat kehojaan. He alkavat kirjoittaa päiväkirjaa, jotta toinen tietäisi, mitä niiden päivien aikana tapahtuu, kun heidän kehoaa ohjailee joku muu. Mutta sitten Takille selviää jotain, mikä muuttaa kaiken. 
  
Toisessa osassa tapahtuva käänne tekee tästä erittäin kiinnostavan luettavan, sillä muutoin tämä on ollut aika tutun oloinen tytöille suunnattu draama-manga. Odotan mielenkiinnolla, kuinka kolmas osa päättää sarjan. Sen luettuani täytyy kyllä etsiä animekin katsottavaksi, sillä olen kuullut paljon sen kauneudesta. 
  
Arvosanat: 
       
Takakansista:
Osa 1) Kohtaaminen, jota ei pitänyt tapahtua.
  
Pitkästynyt maalaistyttö Mitsuha uneksii elämästä tokiolaispoikana. Eräänä aamuna hän tosiaan herää sellaisena! Samalla taki, nuorukainen Tokiosta, herää Mitsuhan kehossa. Tätä tapahtuu useita kertoja. Vähitellen kaksikko saa erilaisilla viesteillä yhteyden toisiinsa. Mistä on kyse? onko kaikki plekkää unta vai onko taustalla jokin suurempi kuvio...? 
  
Osa 2) Kohtalon pyörät pyörivät.
  
Mitsuhan maininta komeetasta jää hämmästyttämään takia. Pieleen menneiden treffien jälkeen hän huomaa, että vaihtumisia ei enää tapahdukaan. Aikansa pohdittuaan hän lähtee matkaan löytääkseen Mitsuhan, mutta...
   
Suomentanut: Janne Mökkönen, 176 sivua (osa 1) ja 164 sivua (osa 2), Sangatsu Manga 2017
  
Alkuperäinen nimi: Your Name (2016)
  
Muita lukukokemuksia: Harakan varpaat (osasta 1), Man Made LifestyleManga Puutarha (osasta 1), There, here and nowhere (osasta 1), Kirjojen keskellä (osasta 1, osasta 2)

4 kommenttia:

 1. Ai tästä on mangakin, hauskaa! Leffasta tykkäsin kovasti, ja hankin sen omaankin hyllyyn.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ole vielä leffaa nähnyt, mutta trailerin perusteella vaikuttaa hyvälle. Mangana eroaa etenkin siinä paljon, että tästä puuttuvat värit ja valo, joilla elokuvassa on ilmeisesti suuri merkitys esim. ilmaistessa kumpi hahmoista on kyseessä etenkin silloin, kun vaihtavat kehojaan. Odottelen parhaillaan trilogian päätösosaa krijastosta (ilmestyi vähän aikaa sitten), kiinnostaa, kuinka kaikki päättyy.

   Poista
 2. Minä en itse lue mangoja, mutta pojantytär esitteli minulle manga-maailmaa muutama vuosi sitten. Katsottiin Youtubesta videoita, siellä oli niitä valtavat määrät. Juuri tämän postauksen tyylisestä sympaattisesta kuvituksesta pidän kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen lukenut mangaa yli 10 vuotta. Kestosuosikkejani ovat Arina Tanemuran teokset, sekä uudemmista sellainen kuin Velhon morsian (Kore Yamazaki). Jälkimmäistä voisin suositella sinullekin kokeiltavaksi. Sarjassa on ihanaa taidetta: koko aukeaman maisemakuvia ja brittiläistä mytologiaa. Todella kiva tunnelma, rauhallista kerrontaa, muttei tule tylsää missään vaiheessa. Toinen, mitä voisin suositella on Emma-sarja (Kaouru Mori). Se kertoo viktoriaanisena aikana elävästä sisäköstä.

   Poista