torstai 18. lokakuuta 2018

Alan Bradley: On hieno paikka haudan povi (Flavia de Luce #9)

"Flavia", Claire sanoi, "olet sanalla sanoen hämmästyttävä. 
Kerta kaikkiaan. Ja myös pelottava."
--
"Olen sellainen ihminen, joka vielä muuttaa maailmaa", sanoin hänelle.
  
  
Onni suosii rohkeita tyttöjä (s. 202)
   
Arvostelukappale
  
Lukuhaasteissa: Jatkumo - Sarjakirjojen lukuhaaste
  
Alan Bradleyn sarja nerokkaasta myrkkyasiantuntijasta ja harrastelijasalapoliisi Flavia de Lucesta on edennyt jo yhdeksänteen suomennettuun osaansa, On hieno paikka haudan povi. Eletään kesää 1952. De Lucejen perhettä on kohdannut taas yksi murhenäytelmä ja sisaret Flavia, Ophelia ja Daphne ovat lomailemassa Doggerin, perheen palveluksissa olevan isän uskollisen ystävän kanssa. Ja kuinka ollakaan, Flavia onnistuu taas löytämään ruumiin. Hassua, kuinka paljon murhia brittiläisellä maaseudulla tapahtuukaan! 
  
Minulle ruumis, jota ei ole tutkittu, on tarina jota ei ole kerrottu: tiiviiksi puristettu tarinapallo, joka suorastaan vaatii tulla puretuksi aina viimeiseen langanpäähän asti! (s. 63)
  
Flavia tapaa tutkimustensa aikana pojan, joka muistuttaa hämmentävän paljon häntä itseään. Flavia ei ole tällä kertaa yhtä pikkuvanha kuin aikaisemmin, hän kasvaa kohti aikuisuutta - tai ainakin hän uskaltaa myöntää, kun ei tiedä jotain. Hieman ärsyttävä hän kuitenkin osaa olla näytellessään tietämätöntä, mutta onneksi hän muutamaan otteeseen näyttää myös todelliset kasvonsa. En muuten ole aikaisemmin tiennyt, että aikoinaan apteekkarit myös kehittivät kuvia. 
  
Orlando Whitbredin murhaaja oli tuhon oma. Tästä hetkestä lähtien hänellä ei ollut minkään valtakunnan mahdollisuuksia päästä karkuun parivaljakolta Dogger & De Luce. (s. 100-101)
  
Parasta tässä osassa on Flavian ja Doggerin suhde. Flavia on aina ollut hyvin etäinen perheensä kanssa, mutta uskoutuu Doggerille monista asioista. Dogger kohtelee nuorta ystäväänsä vertaisenaan ja he ratkovat joesta löytyneen nuoren miehen kuolemaa yhdessä. Olen aivan täpinöissäni tästä käänteestä, sillä vainuan, ettei kaksikon työskentely pääty tähän osaan. Ja mikä parasta, seuraava osa saadaan jo ensi keväänä, kun The Golden Tresses of the Dead ilmestyy suomeksi. Tavalliseen tapaan on jälleen kerran kiitettävä kääntäjä Maija Heikinheimoa, joka tekee upeaa työtä näiden teosten kanssa. 
  
"Miten voit tietää siitä?" hän kysyi. "Oletko noita?" 
"Olenhan minä", sanoin tilanteesta nauttien. "Harjoitan aivan erityistä noituutta, jota kutsutaan ajattelemiseksi. se on salaperäinen kyky." (s. 218) 
-- 
"Miten ihmeessä sinä voit tietää?" 
"Naisellisen intuition avulla", vastasin. Se oli silkka valhe. Naisellinen intuitio ei ole itään muuta kuin hyväksyttävä tekosyy naisen aivoille. (s. 299)
  
Minkä näköisenä muuten olette ajatelleet Flavian ja Doggerin? Minulle hahmot näyttävät Wednesday Addamsilta vuoden 1991 The Addams Family -elokuvasta, näyttelijänä Christina Ricci ja Edwin Jarvisilta Agent Carter -tv-sarjasta, näyttelijänä James D’Arcy. 
  
Juuri kun luulin hahmottavani mikä hän on miehiään, hän paljastaa aivan uuden ja yllättävän puolen itsestään. (s. 327)
  
  
Arvosana:
  
Takakannesta:
Kuolema ei lomaile
  
12-vuotias Flavia de Luce yrittää löytää sisältöä merkityksettömältä tuntuvaan elämäänsä järkyttävän perhetragedian jälkimainingeissa. Perheen uskollinen palvelija Dogger haluaa saada Flavian ajatukset muualle ja vie hänet isosiskoineen idylliselle jokiretkelle keskelle Englannin kauneinta maaseutua. Matkalla heidän veneensä lipuu ohi kirkon, missä pahamaineinen pastori on hiljattain saattanut kolme seurakuntalaistaan mullan alle myrkyttämällä ehtoollisviinin syanidilla.
  
Flavia lepuuttaa kättään vedessä, kun jokin yhtäkkiä hipaisee sitä. Flavia tarraa reaktiomaisesti kiinni pinnan alla odottavaan yllätykseen ja riuhtaisee sen ylös odottaen joutuvansa kasvokkain hölmistyneen kalan kanssa. Hänen otteessaan on kuitenkin jotain aivan muuta, ja löytö herättää kemian salat tuntevan ja rujoista henkirikoksista kiinnostuneen Flavian mielenkiinnon välittömästi.
  
Mikäpä muu voisikaan pyyhkiä surun paremmin pois Flavian mielestä kuin arvoituksellisen murhan ratkaiseminen – vaikka ratkaisu uhkaakin viedä harrastelijasalapoliisin ennenaikaiseen hautaan.
   
Suomentanut: Maija Heikinheimo, 393 sivua, Bazar 2018
    
Alkuperäinen nimiThe Grave's a Fine and Private Place (2018)
  
Flavia de Luce on tuttu myös täällä:  Kirjan vuoksi, Hima Saimi
     
Sarjassa ilmestyneet:
 1. Piiraan maku makea (2014) / The Sweetness at the Bottom of the Pie (2009) 
 2. Kuolema ei ole lasten leikkiä (2014) / The Weed That Strings the Hangman's Bag (2010) 
 3. Hopeisen hummerihaarukan tapaus (2015) / A Red Herring Without Mustard (2011) 
 4. Filminauha kohtalon käsissä (2016) / I Am Half-Sick of Shadows (2011) 
 5. Loppusoinnun kaiku kalmistossa (2016) / Speaking from Among the Bones (2013) 
 6. Kuolleet linnut eivät laula (2017) / The Dead in Their Vaulted Arches (2014) 
 7. Nokisen tomumajan arvoitus (2017) / As Chimney Sweepers Come to Dust (2015) 
 8. Kolmasti naukui kirjava kissa (2018) / Thrice the Brinded Cat Hath Mew'd (2016)
 9. On hieno paikka haudan povi (2018) / The Grave's a Fine and Private Place (2018)
 10. The Golden Tresses of the Dead (2019) - Ilmestyy suomeksi keväällä 2019

4 kommenttia:

 1. Viimeksi lukemani kirja oli juuri tuo Hopeisen hummarihaarukan tapaus. Ihan uusi tuttavuus tämä Flavia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Flavia on yksi suosikkihahmoistani. Tutustuin häneen sarjan ensimmäisessä osassa saatuani kirjan yhdessä kirjallisuustapahtumassa ilmaiseksi. Muuten olisi varmaan mennyt ohi. Suosittelen lukemaan sarjan järjestyksessä, sillä osa tapahtumista vaikuttaa myöhemmissä osissa. Etenkin uusimmissa kolmessa siis osissa 7-9 tapahtuu paljon isoja asioita jatkon kannalta.

   Poista
 2. Olen muutenkin odottanut tätä kirjaa kuin kuuta nousevaa, mutta kirjoituksesi saa minut toivomaan, että voisin saman tien tarttua kirjaan. Ihanaa, että Dogger on kunnolla mukana. <3 Hän on suosikkini koko sarjan hahmokaartista, vaikka on Flaviakin hurmaava.

  Olen itsekin mieltänyt Flavian Wednesdayn näköiseksi. Dogger taas on minulle sekoitusta juurikin Mr. Jarvisista sekä Alfred Pennyworthista (kenties 90-luvun animaatiosarjan versio on ulkoiselta habitukseltaan lähimpänä mielikuvaani). Hauskaa, miten samankaltaisia näkemyksemme ovat. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka yleensä Flavian kanssa on mahtavaa ratkoa rikoksia, niin tämän kirjan erikoisuus sarjan mittakaavassa on Flavia & Dogger -kaksikko, huimaa kemiaa (pun intented). Dogger on kunnon mysteerimies, jonka menneisyydestä ja persoonasta saadaan tietää pala kerrallaan lisää.

   Great mind think alike, vai miten se meni. :D Selvästi meillä on aivot synkassa, kun samanlaiset mielikuvat (joskus kun vertailee mielikuvia hahmoista, ne on todella kaukana toisistaan) - eli kivaa kerrankin näin!

   Toivottavasti pääset tutustumaan kirjaan pian. ♥

   Poista