keskiviikko 31. tammikuuta 2024

Kirjabloggaajien klassikkohaaste osa 18 | John Marsden: Tomorrow, When the War Began

'It's probably the start of World War Three', said Lee.
'We're probably been invaded and don't even know.'
  
  
Lukuhaasteissa: Helmet 35. Kirjassa vietetään aikaa luonnossa, Kirjabloggaajien klassikkohaaste 18
  
John Marsdenin Tomorrow, When the War Began on hämmentävän hyvin aikaa kestänyt nuortenkirjallisuuden klassikko Australiasta. Se on listattu neljänneksi rakastetuimmaksi kirjaksi kotimaassaan, sitä on myyty miljoonia kappaleita ja sen pohjalta on tullut myös elokuva Huomenna taistelun alettua (2010), jonka olen joskus vuosia sitten nähnyt. Suomessa teos ei kuitenkaan ole kauhean tunnettu. Kirjaan tarttuessani olin jo kokonaan unohtanut leffan juonen, tiesin vain, että joku hyökkää päähenkilöiden kotimaahan, mutta en muistanut edes sitä, että tapahtumapaikkana on Australia. 
  
Seitsemän 17-vuotiasta nuorta, Ellie, Corrie, Homer, Lee, Fi, Robyn ja Kevin lähtevät joululomalla patikkaretkelle. Kun he palaavat paratiisimaisesta paikasta, hurmaavasti nimeltään The Hell, he huomaavat, että vieras valtio (jota ei ensimmäisessä kirjassa nimetä) on valloittanut maan ja ottanut heidän perheensä vangiksi. Nuoret olivat kyllä huomanneet lentokoneita, mutta olettivat niiden liittyvän juhlapäivään, joka tapahtui samaan aikaan heidän ollessaan retkellä. 
  
I can't think of any books I've read - or films I've seen - that relate much to us. We've all had to rewrite the scripts of our lives the last few weeks. (s. 16)
  
Mitä tehdä tällaisessa tilanteessa? Nuoret keräävät selviytymisen kannalta tarpeellisia tarvikkeita sekä ruokaa kodeistaan ja linnoittautuvat patikkaretkellään löytämälleen aukiolle. Sieltä käsin he tarkkailevat tilannetta ja taistelevat vastaan. Tapahtumat ovat siis jotenkin turhankin uskottavia näinä aikoina, kun Europassa soditaan, mutta hurjistakin käänteistä huolimatta ikävillä asioilla ei mässäillä.
  
Kirjassa on romanttisia virityksiä, loukkaantumisia ja paljon kuvausta selviytymisestä niin fyysisesti kuin henkisestikin. Harmillisesti tarina loppuu kesken, sillä se kattaa vain noin kuukauden ajanjakson. Sarjassa on seitsemän osaa ja voisin kuvitella, että vasta viimeisessä, 1999 ilmestyneessä osassa, sota lopulta päättyy. Kirjastoon ei kuitenkaan ole sarjan muita osia hankittu. Voin silti suositella tämän lukemista, vaikka ratkaisua ei tässä vielä saadakaan. 
  
This was the new reality of our lives. (s. 84)
  
Selviytymisen rinnalla kuljetetaan legendaa The Hellissä asuneesta erakosta, jonka puhuttiin murhanneen vaimonsa. Tämä oli todella irrallinen osanen, mutta tarjoaa toisaalta hengähdystaukoja jatkuvan toiminnan ja epävarmuuden rinnalle. Kummastelin myös vela-ihmisenä, kun yksi hahmoista kommentoi, että he, siis lapset, antavat vanhempiensa elämille merkityksen. Ihan kiva, jos koet niin, mutta ehkäpä niillä vanhemmilla on muutakin merkittävää elämässään. 
  
Tässä mainittiin muutamia kirjoja nimeltä, hauskasti muiden joukossa mm. lukion englanninkurssille aloittamani Joseph Konradin The Heart Of Darkness, joka jäi kesken ja jätti vuosiksi olon, etten halua lukea mitään englanniksi (tämä Marsdenin kirja olisi ollut paljon parempi). Toinen hyvin mieleen jäänyt maininta oli Robert C. O'Brienin Z for Zacharias, jonka luin tammikuun 2021 klassikkohaasteen kirjana, linkki alla. 

All these words, words like 'evil' and 'visious' they meant nothing to Nature. Yes, evil was a human invention. (s. 243)
   
Kirja on saanut Goodreadsissa muutamia erikoisia, negatiivisia kommentteja mm. epäuskottavuudesta. Eräs käyttäjä valitti, ettei kirjassa puhuttu ollenkaan kuukautissuojista tavaroiden keruun yhteydessä, mutta kyllä tässä minun lukemassani kappaleessa oli maininta tampooneista (sivulla 112). Moni valitti myös miksi tällaiseen selviytymiskamppailuun on sekoitettu romantiikkaa. Minusta se käy kuitenkin järkeen, että synkimpinä aikoina sitä hakee turvaa toisista ihmisistä ja teineillä on yleensä myös varsin aktiivinen hormonitoiminta. 
   
  
Klassikkohaasteeseen lukemani kirjat:
    
William Golding: Kärpästen herra
L.M. Montgomery: Annan nuoruusvuodet
George Orwell: Vuonna 1984
C.S. Lewis: Velho ja leijona
Tove Jansson: Näkymätön lapsi
Arthur C. Clarke: Lapsuuden loppu
Ursula K. Le Guin: Pimeyden vasen käsi
Minna Canth: Papin perhe
Kate Chopin: Herääminen
Octavia E. Butler: Aamunkoitto
Aili Somersalo: Mestaritontun seikkailut
Vonda N. McIntyre: Unikäärme
Otfried Preussler: Mustan myllyn mestari
Waldemar Bonsels: Maija Mehiläinen
  
Arvosana:
      
Takakannesta:
The astonishing adventure begins...
  
Seventeen-year-old Ellie Linton wants one final adventure with her friends before the school holidays are over. Packed in Ellie's parents' Land-Rover they drive to the famously beautiful camp in the hills. 
  
Returning to their home town of Wirrawee, the seven teenagers realise that something is seriously wrong.  Their world has changed forever.
  
Would you give up everything? Would you fight? Would you sacrifice life itself?
  
Tomorrow When the War Began asks the questions you may one day have to answer.
  
286 sivua, Quercus 2011 (1. painos 1993)

8 kommenttia:

 1. Tämä oli ihan tuntematon kirja minulle. Vaikuttaa näihin aikoihin sopivalta, vaikka ilmestymisestä on aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjan ajattomuus oli ihastuttavaa, vain muutamissa joko aika- tai paikkasidonnaisissa ilmaisuissa oli aistittavissa 90-luvun alkua. Tämän voisi aivan hyvin suomentaa edelleen ilman, että se kuitenkaan tuntuisi aikansa tuotteelta.

   Poista
 2. Australia on minulle täysin tuntematonta aluetta, mielenkiintoista saada kuulla tästä kirjasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etsin tälle kierrokselle tarkoituksella kirjaa, jonka tekijä ei olisi eurooppalainen tai amerikkalainen, yllättävän haastavaa itseasiassa. Euroopassakin toki monia maita vielä, joista en ole kirjaa lukenut haasteeseen. Pakko alkaa tarkoituksellisesti etsimään näitä, jotta joka toinen ei olisi amerikkalainen ja britti.

   Poista
 3. Tuntematon minullekin, toki selvästi ikävän ajankohtainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Goodreadissa moni kirjan muutama vuosi sitten lukenut kirjoittaa, ettei tällaista voisi tapahtua enää nykyaikana. No, ikävästi on viime vuosina näytetty, että niin vain voi tapahtua. En tiedä, onko Australia kovinkaan isossa vaarassa, mutta eurooppalaisin silmin sellainen on hyvinkin uskottavaa.

   Poista
 4. Aivan tuntematon minullekin ennestään. Kiitokset kirjoituksesta! Kuopion kaupunginkirjastossa näyttää olevan leffa dvd:nä, muttei kirjaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on tosiaan Euroopassa paljon vähemmän tunnettu kuin kotimaassaan. Ruotsissa ilmeisesti jossakin määrin luettu. En tiedä, onko kirjaa kuitenkaan käännetty ruotsiksi vai onko tämä sitten suosittu kouluissa englanniksi luettavana.

   Poista