torstai 7. heinäkuuta 2011

Mary E. Pearson: Kuka on Jenna Fox?

    
Mary E. Pearsonin kirjalla Kuka on Jenna Fox on kaunis kansi, joka tuo mieleen leffan Perhosvaikutus (The Butterfly Effect). Ihmisen aivoissa on myös perhoskuvio, tarkemmin ottaen selkäytimen poikkileikkauksessa. Voisi luulla ettei tällä kannella olisi mitän tekemistä kirjan kanssa, mutta oikeastaan se sisältää paljon symboliikkaa kirjan juonesta. Paljastettakoon yksinkertaisin tulkinta nuoren kasvutarinasta, jonka voi rinnastaa perhosen muodonvaihdokseen toukasta kauniiksi, uniikiksi perhoseksi. Painotan sanaa uniikki, sillä me kaikki ihmisethän olemme erilaisia. Mistä johtuukin tämä erikoisuus, onko kyseessä ympäristön ja/tai perimätekijöiden vaikutuksesta muovaantunut persona, vai onko kaiken takana sielu.
   
Tämä kirja saa miettimään ihmisyyttä, minuutta, inhimillisyyttä ja sitä, kuinka paljon on tarpeeksi, ja miten paljon on liikaa. Kovin syvällistä selontekoa en tästä kirjasta tahdo kirjoittaa, sillä muutoin tulen paljastaneeksi liikaa. Kerrankin nuorten/nuorten aikuisten kirja, jossa on nerokkaalla tavalla saatu kerrostumaan tarina, jota ei aivan kokonaan voi ennalta arvata.

Pelottavan todentuntuinen tulevaisuuden kuvaus, joka ei todellakaan ole liian kaukana totuudesta. Tämä voisi olla tulevaisuuden historian kirjasta. Nykyäänkin kun liikkeellä on paljon tappavia viruksia ja bakteereja, joiden kyky vastustaa antibiootteja ja muuta lääkitystä on ällistyttävä. Kirja kolahti minuun, mm. possunuharokotteesta kieltäytyjänä (eihän sitä oltu edes testattu minkään vertaa, puhumattakaan pikkulasten narkolepsia tapauksista).
 
Verratakseni muihin kirjoihin, tässä on samoja elementtejä kuin esim, Michelle Harrisonin  13 lahjaa-teoksessa, ainakin sen suhteen kuinka molempien kirjojen päähenkilöiden mummo suhtautuu tyttären tyttäreensä. Tarinan elementit vertautuivat myös Ally Condien Tarkoitettuun monestakin näkökulmasta katsoen. Kielletty rakkaus, salailu, geenimanipuloidut kasvit syrjäyttämässä luonnolliasia, you name it.

Pearsonin tyyli on lennokkaampaa, kuvailevampaa ja mukaansa tempaavampaa kuin Condien ja hahmot tuntuvat paljon kypsemmiltä ollankseen samanikäisiä, täysi-ikäisyyden kynnyksellä. Kuka on Jenna Fox? -teoksen englanninkielinen nimi kertoo vanhempien ainokaiseen tyttäreensä lataamista toiveista ja siitä, kuinka ahdistavaa voi ollakaan täydellisyyteen pyrkiminen.

Kirjan teemat saavat ajattelemaan kysymyksiä. Kuinka paljon lääketiede voi sinun ruumistasi muokata? Elinsiirrot ovat nykypäivää, milloin siirrymme scifileffoista tuttuun maailmaan, jollainen löytyy mm. I, Robotista vain kahdenkymmenen vuoden päässä? Will Smithin esittämä hahmo etsivä Del Spooner sanookin jossain vaiheessa elokuvaa: "Elinluovutuskortissa lukee kuinka paljon sinusta voidaan ottaa osia pois ja kuinka paljon sinuun voidaan laittaa tilalle uutta". (Sama englanniksi: Well, take it from me, read the fine print on the organ-donor card. It doesn't just say what they can take out. It says what they can put back in.)

Kirja jaksaa yllättää, eikä tätä lukiessa tule tylsää, paikoin olisi ehkä kaivannut syventävää kuvailua, mutta kirja on kaikesta huolimatta varsin nerokas käänteissään. Lopun yllätys muistuttaa Bernard Beckettin Genesistä.

Hahmoista riemastuttavia ovat naapurin outo ekotaiteilija, kärkeväsanainen isoäiti, joka ei osaa suhtautua ja Ethan, joka osaa rakastaa. Suosittelen kirjaa niille nuorille, jotka ovat kiinnostuneet lääketieteen tulevaisuudesta, ympäristöasioista ja ihmismielen arvoituksista.
    
Lukunäytteet s.9 ja 10:
      
Tietoisuus
On paikka jossa kaiken peittää pimeys.
Siinä pimeydessä minulla ei ole silmiä, ei suuta. Ei sanoja.
Siellä en voi huutaa hätääni, koska en saa henkeä.
Äänettömyys tukahduttaa niin että tahtoisin kuolla pois.
Mutta en voi, en osaa.
Pimeyttä ja äänettömyyttä jatkuu loputtomiin.
Eikä se ole unta,
Minä en näe unta.

Herääminen
Onnettomuudesta on kulunut yli vuosi. Virkosin kaksi viikkoa sitten. Kokonainen vuosi ja enemmänkin on humahtanut jäljettömiin. Sinä aikana olen täyttänyt seitsemäntoista. Maahamme on valittu toinen naispresidentti, aurinkokuntaan on nimetty kahdestoista planeetta, viimeinen luonnonvarainen jääkarhu on menehtynyt. Maailmantapahtumia jotka eivät minua hievauttaneet. Nukuin nukkumistani mistään tietämättä.
     
Arvosana:
     
Takakannesta:
Ennen minä olin joku.
Joku jonka nimi oli Jenna Fox.

17-vuotias Jenna herää vuoden kestäneestä koomasta ja aloittaa hitaan toipumisen auto-onnettomuudesta. Hänellä ei ole muistikuvia ajasta ennen kolaria. Uudessa syrjäisessä kodissaan Jenna katsoo kotivideoita aiemmasta elämästään, mutta ei tunnista itseään. Onko kuvaruudun henkilö todella hän?

Pikkuhiljaa Jenna alkaa muistaa. Muistojen mukana tulevat kysymykset, joihin kukaan ei halua vastata. Mitä onnettomuudessa ja sen jälkeen oikein tapahtui?

Kuka on Jenna Fox? on lähitulevaisuuteen sijoittuva, ajatuksia herättävä kuvaus aikuistuvasta, itseään etsivästä tytöstä. Identiteetin haurautta, geeniteknologian kehitystä ja ihmisyyden rajoja peilaava tarina vie yhdenlaiseen mahdolliseen todellisuuteen, joka voi olla lähempänä kuin aavistammekaan.
 
Suomentanut: Arja Kantele, 277 sivua, WSOY 2010

Alkuperäinen nimi: The Adoration of Jenna Fox

Kirjasta muualla: Risingshadow, FLEIM, Helsingin Sanomat, Sivupiiri, Jossun lukupäiväkirja, Muovisen taivaan alla, Kirjasto Omenan kirjapuutarha, Aamuvirkku yksisarvinen, Booklovin'

Samantyylisiä kirjoja: Ally Condie: Tarkoitettu, Bernard Beckett: Genesis, Kazuo Ishiguro: Ole luonani aina, Marilyn Kayen Replica-sarja

4 kommenttia:

 1. Kiitos vinkistä, laitan tämän heti lukulistalle! Olen löytänyt blogistasi muitakin hyviä lukuvinkkejä: nähtävästi meillä on hyvin samanlainen kirjamaku :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos Ahmu, niin minäkin sinun blogistasi!

  VastaaPoista
 3. Jes, sain tämän viime yönä luettua, enkä pahemmin nukkunut koko yönä, sen verran jäi juoni pyörimään mielessä. Eli vaikuttava kirja kerrassaan! Kiitos vinkistä kovasti!

  VastaaPoista
 4. Kiva kuulla että kirja oli vaikuttava! Itselläkin oli tosiaan tämän kirjan kanssa paljon ajateltavaa ja pureskeltavaa.

  VastaaPoista