lauantai 31. lokakuuta 2015

Kerstin Gier: Vala - Unien toinen kirja

"Ja se on vasta alkanut."
  
  
Arvostelukappale. Artikkelini on julkaistu Risingshadow-sivustolla. 
  
Kesäkuussa ilmestynyt Lupaus aloitti Kerstin Gierin kolmiosaisen Unien kirjat -sarjan, ja sen toisen osa julkaistiin jo lokakuussa. Vala jatkaa Liv Silberin seikkailuja unien maailmassa muutamaa viikkoa myöhemmin siitä, mihin sarjan ensimmäinen osa jäi. Trilogia sijoittuu osaksi nuorten koulumaailmaan keskittyvien paranormaalin romantiikan ja maagisen realismin teosten kaanonia.
  
Aikaisemmin hyvin tiivis poikajoukko, Grayson, Henry, Jasper ja Arthur, on hajaantunut. Arthurin tyttöystävä Anabel on mielisairaalassa yritettyään uhrata Livin kuvittelemalleen demonille. Jasper puolestaan viettää viimeisen opiskeluvuotensa Ranskassa parantaakseen kielitaitoaan. Livin velipuoli Grayson ja tytön tuore poikaystävä Henry pitävät kuitenkin yhteyttä satunnaisesti. Etenkin jos asia koskee Liviä.
  
Vain Liv ja Henry käyvät yhä aktiivisesti salaperäisellä unikäytävällä ja vierailevat toistensa unissa. He ovat seurustelleet reilun kuukauden, mutta Henry ei ole kertaakaan vienyt häntä kotiinsa. Liv huomaa ystäviensä tuntevan Henryn salaileman perhetaustan paremmin kuin hän. Yrittäessään kaivaa vastauksia pojasta Liv onnistuu vain aiheuttamaan riitaa heidän välilleen.
  
Livin pikkusisko Mia on alkanut kävellä unissaan. Löytäessään siskonsa toisen kerroksen avoimen ikkunan ääreltä, Liv pelkää jonkun ohjailevan Miaa unimaailmassa. Kuka haluaisi loukata Miaa, ja mistä koulun juorublogia kirjoittava Secrecy saa tietoonsa Livin henkilökohtaisia asioita, joista vain muutama hänen perheensä jäsen tietää? Toisessa kirjassa keskeistä ovat salaisuudet, joita löytyy kaikilta, mutta joita harva haluaa paljastaa.
  
Gierin humoristinen tyyli viihdyttää, lisäksi Valassa on hauska Suomi-viittaus. Teokset ovat nopealukuisia ja koukuttavia; kevyitä, mutta myös sopivassa määrin jännittäviä. Etenkin unikäytävillä kohdatut erikoiset hahmot saavat aikaan väristyksiä. Vala maistuu trilogian toiselta osalta: tarina on kiinnostava, mutta paljon uutta ei kerrota. Päätösosa lupaa paljastaa salaisuuksia: kuka piileskelee kaikkitietävän Secrecyn nimimerkin takana ja selittää, mikä unimaailma pohjiltaan on.
  
Kolmas osa, Silber - Das dritte Buch der Träume, on ilmestynyt Saksassa lokakuussa 2015, mutta vielä ei ole tietoa, millä aikataululla se käännetään suomeksi. On kuitenkin oletettavaa, että se julkaistaisiin kevään 2016 aikana.
  
Sarjassa aikaisemmin ilmestynyt:

Arvosana:
  
Takakannesta:
Kuusitoistavuotiaan Livin elämä muuttui kertaheitolla, kun hän muutti äitinsä ja pikkusiskonsa kanssa Lontooseen. Liv alkoi nähdä hyvin todentuntuisia unia ja päätyi puoliksi vanhingossa erään salaseuran jäseneksi. Livin elämä on nykyään outoja tapahtumia täynnä. Uuden koulun salaperäinen Secrecy näyttää tietävän kaikki Livin salaisuudet. Mistä hän on ne kuullut, ja kuka Secrecy oikein on? Miksi Livin sisko Mia on yhtäkkiä alkanut kävellä unissaan? Ja mikä on tuo kumma hahmo, joka hiipii Livin unimaailman loputtomilla käytävillä? Liv saa apua etsivän työhönsä velipuoleltaan Graysonilta ja (ainakin tämänhetkiseltä) poikaystävältään Henryltä. Öisin saa selville vaikka mitä...
  
Livin kaksoiselämä unen ja valveen rajamailla jatkuu Kerstin Gierin suositun Unien kirjat -nuortensarjan vauhdikkaassa toisessa osassa. Ensimmäinen osa Lupaus - Unien ensimmäinen kirja julkaistiin kesällä 2015. Kirjailijalta on aiemmi ilmestynyt myös suosittu Rakkaus ei katso aikaa -trilogia.
  
Suomentanut: Heli Naski, 338 sivua, Gummerus 2015
   
Alkuperäinen nimi: Silber: Das zweite Buch der Träume (2014)
   
Teoksesta muualla: Risingshadow

4 kommenttia:

 1. Tykkäsin Gierin Rakkaus ei katso aikaa -trilogiasta, se oli täydellistä flunssaviihdettä nopealukuisuudellaan ja keveydellään. Taidan odotella tämän sarjan kanssa kaikkien osien ilmestymistä ja kaapata ne kaikki kotiin sopivana aikana. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Gierin tyyli on tosiaan hyvin kepeästi rullaavaa ja nopealukuista viihdettä. Silti tässä sarjassa on ollut myös vakavampiakin teemoja, jotka antavat teokselle syvyyttä. Odotan mielenkiinnolla kolmannen osan julkaisua. Ainakaan uusimmassa Gummeruksen katalogissa ei ollut vielä.

   Poista
 2. Kiva kuulla, että jatko-osakin on oikeasti kiinnostava! Tykkäsin sarjan ensimmäisestä osasta ja odottelen nyt tätä kirjastoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä tosiaan jatkaa kiinnostavasti ekan kirjan aloittamaa tarinaa, mitä nyt oli hieman kakkososamainen siinä, ettei mitään suurta käännettä tapahtunut. Odotan malttamattomana loppuhuipennusta. :)

   Poista